Έξι νόστιμες αφίξεις στα Βόρεια Προάστια

Μπύρα και burger ή παριζιάνικη κουζίνα; Multi ethnic comfort food ή μοντέρνα κρεατοφαγία; Έξι νέες αφίξεις στα βόρεια προάστια απαντούν στα διλήμματα.
Έξι νόστιμες αφίξεις στα Βόρεια Προάστια
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Είναι γνωστό ότι το κέντρο της πόλης δε σταματά να μας εκπλήσσει με τις γαστριμαργικές του αφίξεις οι οποίες ξεπετάγονται σαν μανιτάρια πλευρώτους με καραμελωμένο μπαλσάμικο. Όμως τους τελευταίους μήνες τα Βόρεια Προάστια έχουν μπει και αυτά δυναμικά στο γευστικό παιχνίδι, προσφέροντας ποικιλία αφίξεων για κάθε ουρανίσκο και budget, αποσκοπώντας σε μια νόστιμη αποκέντρωση.

Θα τα καταφέρουν άραγε; Δε γνωρίζουμε ακόμα. Προς το παρόν πάντως, δείτε έξι νέες αφίξεις στον χάρτη των βορείων προαστίων οι οποίες μας ιντριγκάρουν να ανηφορίσουμε.

Ψαράκια και Θαλασσινά
Κώστα Βάρναλη 5, Χαλάνδρι, τηλ: 210 685 5932

Η πιο φρέσκια άφιξη της λίστας μας βρίσκεται στην πιάτσα του Χαλανδρίου και μυρίζει… θάλασσα. Τα «Ψαράκια», αφού τάισαν με ψαρομεζέδες και κάθε λογής θαλασσινά Νέα Κηφισιά και Βάρκιζα, τρίτωσαν και απέκτησαν αυτό εδώ το αδερφάκι σε ένα όμορφο αρχοντικό στη Βάρναλη. Ο χώρος με έντονο το στοιχείο της πέτρας και του λευκού, θυμίζει προσεγμένο εστιατόριο με παραδοσιακά στοιχεία διακόσμησης, αλλά και αρκετές μοντέρνες πινελιές. Στα του μενού τώρα, δοκιμασμένα και πετυχημένα πιάτα όπως το εξαιρετικό κριθαρότο με γαρίδες, τα αχνιστά μύδια με καυτερή σάλτσα, ο ντάκος με δικό τους ξινοτύρι, το καλαμαράκι γόνος και ο φοβερός μαρινάτος γαύρος κάνουν και εδώ τη διαφορά. Συνοδεύετε με τσιπουράκι ή ούζο και ο λογαριασμός δε ξεπερνά τα 20€ ανά άτομο.

Bites & Pints
Χαϊμαντά 25, Χαλάνδρι, τηλ: 6974116972

Το κύμα των bugers συνεχίζει να σαρώνει την Αθήνα και οι αφίξεις «σκάνε» η μία μετά την άλλη. Από τις πιο πρόσφατες και τίμιες εξ αυτών, το Bites & Pints άνοιξε δίπλα ακριβώς από την Local Pub από τον ίδιο ιδιοκτήτη και αναλαμβάνει να γεμίσει τα στομάχια μας μετά την… μπυροκατάνυξη. Τα καταφέρνει με νοστιμότατες δημιουργίες, όπως το Obelix Bite με μαριναρισμένο αγριογούρουνο μαγειρεμένο σε κονιάκ, τσένταρ, καραμελωμένα κρεμμύδια και ξεροψημένο bacon, και το Buffalo Bill με βουβαλίσιο κρέας, πίκλες, ντομάτα και μαγιονέζα. Πιάνετε θέση σε κάποιον από τους άνετους ξύλινους πάγκους ή στα σταντ δίπλα στο μπαρ, συνοδεύετε με μια καπνιστή και σοκολατένια μπύρα όπως η Mikkeller - Texas Ranger (ή οποιαδήποτε άλλη από τον αρκετά «ψαγμένο» κατάλογό του) και πληρώνετε κάτι λιγότερο από 15€.

Yoka’s
Α. Παπανδρέου 2Α, Μελίσσια, τηλ: 210 8033435

Μπορεί τα burgers να έχουν γίνει η νέα γευστική μανία στην πόλη, όμως και η pizza διεκδικεί το δικό της… κομμάτι στις γαστριμαργικές μας εξόδους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η φρέσκια άφιξη του Yoka’s, ενός μοντέρνου pizza bar στα Μελίσσια, το οποίο αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις με την μίνιμαλ διακόσμησή του (ρετρό κάδρα στους τοίχους, μοναστηριακά τραπέζια, «γυμνές» λάμπες βιομηχανικού design) και με τη λαχταριστή, Italian style πίτσα του σε κάθε πιθανό συνδυασμό, ακόμα και με… merenda. Αγαπημένη μας επιλογή εκείνη με τις μπουκίτσες από προσιούτο, παρμεζάνα και ρόκα, και από το υπόλοιπο μενού το πρωτότυπο μίνι σουβλάκι με τοματίνια, πέρλες μοτσαρέλας, το οποίο σερβίρεται σε… σφηνάκια από γκασπάτσο και τα μπουτάκια κοτόπουλο μαριναρισμένα με σόγια, μέλι και σουσάμι. Δώστε βάση και στην αρκετά ενημερωμένη του wine list και απολαύστε ένα πλήρες ιταλικό γεύμα με κρασί πληρώνοντας περί τα 25€ ανά άτομο.

Artisanal
Ζηρίνη 2, Κηφισιά, τηλ: 693 614 4744

H ομάδα πίσω από το Shamone στο Γκάζι έκανε πρόσφατα γευστική επιδρομή στην Κηφισιά και έστησε σε ένα εντυπωσιακό νεοκλασικό οίκημα του 1890 με πανέμορφο κήπο αυτό το θεατράλε bar restaurant, η κουζίνα και η διακόσμηση του οποίου φλερτάρει έντονα με τη Γαλλία. Κόντρα στο πολυφορεμένο βιομηχανικό design, το Artisanal «φοράει» παριζιάνικες αντίκες από τα 60s/70s, ενώ η γαλλική φινέτσα είναι διάχυτη σε όλους του τους χώρους. Στα του μενού τώρα, περιμένετε μια ντελικάτη μείξη γαλλικής και μεσογειακής κουζίνας με πιάτα όπως βελουτέ από σπανάκι με ντόνατ πατάτας, αυγό ποσέ με τρούφα, flank steak από Black Angus, μοσχαρίσιο λουκάνικο πάνω σε αβγόφετες από brioche και μοσχαρίσιο κότσι bourgignon. Το αίθριο/orangerie του στο οποίο βρίσκεται το bar σερβίρει πληθωρικά κοκτέιλ, ενώ υποπτευόμαστε ότι στον κήπο του Artisanal το καλοκαίρι θα γίνεται … προσκύνημα για χαλαρό καφεδάκι στον ίσκιο. Για ένα γεύμα, ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 40-50€ ανά άτομο, με κρασί.

Tsi Tsi
Αγίου Ιωάννου 42, Αγία Παρασκευή, τηλ: 210601 8181

Το μοντέρνο ψητοπωλείο της Γλυφάδας έβαλε πλώρη για τα Βόρεια φέρνοντας την εκλεκτή του κρεατοφαγία στην Αγία Παρασκευή. Ο χώρος στο γνώριμο πλαίσιο της new age ταβέρνας, με λευκά τραπεζάκια και καρέκλες, μαγειρικά σκευή στους πέτρινους τοίχους και ανοικτή κουζίνα η οποία «βλέπει» στη μεγάλη και άνετη κεντρική σάλα. Στα highlights του μενού, συμπεριλαμβάνονται τα νοστιμότατα μπιφτέκια γαλοπούλας με λαχανικά, το μαριναρισμένο μοσχάρι σούβλας, τα ιδιαίτερα κεμπάπ με τυρί κρέμα, η πειραγμένη Ceasar’s, οι πατάτες τηγανιτές με σουτζούκι και αυγά και – αν θελήσετε κάτι πιο «κλάσικ» - ο φοβερός γύρος μερίδα. Οι τιμές ό,τι πρέπει για να χορτάσετε οικονομικά: 15€ ανά άτομο με κρασί.

Buba
Παπαδιαμάντη 4, Κηφισιά, τηλ: 210 62 31 151

Ο Κωσταντίνος Ζουγανέλης του Bar Guru Bar (και των Burger Project) συμπράττει με τον σεφ Χάρη Αντωνόπουλο και το αποτέλεσμα είναι ένα multi ethnic γευστικό «διαμάντι» στο κέντρο της Κηφισιάς, το οποίο σερβίρει γεύσεις του κόσμου με τζαζ, έθνικ, reggae και soul soundtrack. Ο χώρος, ένα αναπαλαιωμένο νεοκλασικό από αυτά που μας έχει… συνηθίσει η Κηφισιά, δημιουργεί οικεία συναισθήματα και διακοσμείται με ρετρό αισθητική: απλίκες στους τοίχους, ζεστά χρώματα στο ταβάνι, vintage κάδρα και 60’s καναπέδες. Οι γεύσεις του Buba ιδιαίτερες, γκουρμέ και ανένταχτες σε μια συγκεκριμένη κουζίνα: τρυφερά κομμάτια από μυλοκόπι, σολομό και καλαμάρι σε ζωμό που έχει βάση το γάλα καρύδας, κροκέτες μπακαλιάρου με σάλτσα ρομέσκο, wraps από ρυζόφυλλο με κοτόπουλο tandoori, μοσχαρίσια γλώσσα με φρέσκο κάρδαμο και αγγούρι είναι μερικές μόνο από τις γεύσεις που προσφέρει στον ουρανίσκο μας το Buba. Τιμές: Από 40€ ανά άτομο με κρασί.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v