Μαγειρεία στην Αθήνα: 7 νόστιμες διευθύνσεις

Γεύσεις που μυρίζουν σπίτι, καρό τραπεζομάντηλα και ξύλινα βαρέλια κρασιού. Επτά καταπληκτικά αθηναϊκά μαγειρεία με σούπερ χαμηλές τιμές.
Μαγειρεία στην Αθήνα: 7 νόστιμες διευθύνσεις
της Ηρώς Κουνάδη 

Τραπεζάκια στρωμένα με καρό τραπεζομάντηλα, ατμόσφαιρα παλιάς Αθήνας και μυρωδιές που ξυπνούν παιδικές αναμνήσεις: Ντομάτες γεμιστές και φασολάκια στο ταψί, αρνάκι λεμονάτο και χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι στην κατσαρόλα. Αν κάτι λείπει από τους εργένηδες της Αθήνας, αυτό σίγουρα δεν είναι το σπιτικό φαγητό, που το βρίσκουν πανεύκολα (και στα καλύτερά του) σε κουτούκια και μαγειρεία σαν τα παρακάτω.

Φιλίππου
Ξενοκράτους 19, Κολωνάκι, τηλ.: 210 7216390

Ένα από τα πιο στιλάτα παραδοσιακά μαγειρεία της Αθήνας άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του το μακρινό 1923. Συνεχίζει, από τότε μέχρι σήμερα, να σερβίρει σπουδαία μαγειρευτά σε ένα minimal ρετρό περιβάλλον με υφασμάτινα τραπεζομάντιλα και γήινα χρώματα. Στις σπεσιαλιτέ του περιλαμβάνονται ο κόκορας με τα μακαρόνια, το χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι, το αρνάκι κρασάτο με θυμάρι και δεντρολίβανο και οι μελιτζάνες με τυριά. Προσοχή μόνο στο ωράριο: Σερβίρει 13.00-17.00 και 20.30-24.00 από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, και μόνο 13.00-17.00 το Σάββατο. Οι τιμές κυμαίνονται στα 15-17€ το άτομο, με ωραίο κρασί και κερασμένο σιμιγδαλένιο χαλβά στο τέλος.

Μπούκα
Σολωμού 15, Εξάρχεια, τηλ.: 210 3800365
Κλασικό μαγειρείο από τα παλιά, πολύ κοντά στην πλατεία των Εξαρχείων, με βιτρίνα από την οποία διαλέγεις λαχταριστά πιάτα ημέρας. Τι θα δοκιμάσετε εδώ; Παστίτσιο, κόκορα κρασάτο με φανταστικές σπιτίσιες τηγανιτές πατάτες, λουκάνικο με κοφτό μακαρονάκι και χοιρινό λεμονάτο να γλείφεις τα δάχτυλά σου. Ο λογαριασμός δεν θα ξεπεράσει τα 12€ το άτομο για δύο μαγειρευτά (οι τεράστιες μερίδες κυμαίνονται στα 5-6€), μία σαλάτα, ένα-δύο ορεκτικά όπως τζατζίκι ή πατάτες και μισό λίτρο ωραίο κρασάκι.

Δίπορτο
Σωκράτους 9, Πλατεία Θεάτρου, τηλ.: 210 3211463

Ένα από τα θρυλικότερα στέκια της Αθήνας είναι ένα υπόγειο κουτούκι… παλιό σαν την Ιστορία, που λειτουργεί μόνο μεσημέρια και σερβίρει λίγα και καλά παραδοσιακά πιάτα. Εδώ θα δοκιμάσετε ρεβίθια στην πλάκα, σαρδέλες, γαύρο, μπακαλιάρο παστό και πατάτες γιαχνί με σέλινο σε τραπεζάκια στρωμένα με λαδόκολλα, κάτω από γιγάντια ξύλινα βαρέλια κρασιού και ανάμεσα σε βαζάκια με πικροδάφνες. Το κρασί είναι αυστηρά και μόνο χύμα, και λευκό –το προμηθεύεται από την Παιανία ο αειθαλής κύριος Βασίλης, που βρίσκεται στο «τιμόνι» του Δίπορτου από το 1957. Για ένα πλήρες γεύμα με κρασί, θα υπολογίσετε περί τα 20€ το άτομο.

Κίτσουλας
Φιλικής Εταιρείας 25, Χαλάνδρι, τηλ.: 210 6814798

Άλλη μία θρυλική διεύθυνση, στα βόρεια αυτή τη φορά, ο Κίτσουλας έχει αναθρέψει γενιές και γενιές πεινασμένων Χαλανδραίων, και καταφέρνει να αντιστέκεται στο πέρασμα του χρόνου, κι ας βρίσκεται σε μια πιάτσα γεμάτη νέο-ταβερνάκια. Ο χώρος πιθανότατα είναι το πλέον αδιάφορο σημείο του (πώς ήταν παλιά τα μαγειρεία; έτσι) και η ατμόσφαιρα κινείται στα όρια του cult, οι γεύσεις όμως αξίζουν και με το παραπάνω μια ή και περισσότερες επισκέψεις: Εξαιρετικό κοκκινιστό μοσχαράκι με κομμένες στο χέρι πατάτες τηγανιτές ή μακαρόνια, ασυναγώνιστα όσπρια (φακές, ρεβιθάδες, φάβα), ωραιότατες πίττες, συμπαθητικό αρνί φρικασέ. Το χύμα κρασί ενδέχεται να μην σας ενθουσιάσει –μπορείτε όμως πάντα να συνοδεύσετε με μπύρες. Σερβίρει καθημερινά, μεσημέρι-βράδυ, ενώ όσοι μένετε ή δουλεύετε στην περιοχή, σημειώστε ότι κάνει και delivery. Τις Κυριακές επικρατεί το αδιαχώρητο. Οι τιμές δεν ξεπερνούν με τίποτα τα 12-15€ το άτομο.

Οικονόμου
Τρώων 41 & Κυδαντιδών, Άνω Πετράλωνα, τηλ.: 210 3467555
Επιστρέφουμε προς το κέντρο, και ανηφορίζουμε την Κυδαντιδών, για να πιάσουμε τραπεζάκι σε ένα παραδοσιακό μαγειρείο που έφερνε κόσμο στη γλυκύτατη γειτονιά του προτού αυτή γίνει “hip” και γεμίσει ταβερνάκια και μεζεδοπωλεία. Απλό, σπιτικό, μαγειρευτό φαγητό, συνοδεία γλυκόπιοτου χύμα κρασιού και πολύ χαμηλών τιμών συναποτελούν την συνταγή της επιτυχίας του. Τα κυρίως πιάτα κινούνται στην παραδοσιακή «μαμαδίσια» λογική: κρέας κοκκινιστό ή κρασάτο –μοσχαράκι, κουνέλι, κόκορας– συνοδεία μακαρονιών, πατατών φούρνου (προτιμήστε τις, είναι συγκλονιστικές) ή λαδερού, όπως μπάμιες ή φασολάκια. Στα ορεκτικά και τα “extras” ξεχωρίζει η φάβα, ενώ οι πίττες είναι απλώς συμπαθητικές. Την άνοιξη και το καλοκαίρι, στα τραπεζάκια που απλώνει στο δρόμο επικρατεί το αδιαχώρητο και χρειάζεστε κράτηση –τον χειμώνα έχετε περισσότερες πιθανότητες να βρείτε ελεύθερο τραπέζι αν εμφανιστείτε αυθόρμητα. Σερβίρει καθημερινά, εκτός Κυριακής, μόνο τα βράδια. Οι τιμές δύσκολα θα ξεπεράσουν το όριο των 15-18€ το άτομο.

Καμπάνα
Πετμεζά 5, Κουκάκι, τηλ.: 210 9219818
Παλιό, αυθεντικό, οινομαγειρείο της γειτονιάς. Ο κύριος Σπύρος μαγειρεύει και σερβίρει, πάντα με χαμόγελο, υπέροχες, σπιτικές σπεσιαλιτέ με ό,τι υλικά βρίσκει κάθε πρωί στην αγορά. Ο λογαριασμός δύσκολα ξεπερνά τα 8-10€ το άτομο, ενώ το φρούτο ή το γλυκό σας θα έρθει κερασμένο. Μοναδικό μείον, το ότι, ως κλασικό μαγειρείο, λειτουργεί καθημερινά (εκτός Κυριακής) μόνο μέχρι τις 20.00. Μετά τις 15.00 οι επιλογές μειώνονται δραματικά, αν και μπορείτε να τηλεφωνήσετε νωρίτερα, να μάθετε το μενού της ημέρας και να… κάνετε κράτηση, όχι για το τραπέζι, αλλά για το πιάτο σας.

Μπαρμπαγιάννης
Εμμ. Μπενάκη 94, Εξάρχεια, τηλ.: 210 3824138

Μωσαϊκό και φωτογραφίες παλιάς Αθήνας στο εσωτερικό, γλαστράκια και τραπέζια με καρό τραπεζομάντηλα στο εξωτερικό συναποτελούν την νοσταλγικά ρετρό διακόσμησή του. Όσο για το μενού; Τα πάντα μυρίζουν παράδοση, φρέσκα υλικά και συνταγές από το χωριό. Κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο, χοιρινό λεμονάτο, ντομάτες γεμιστές, φασολάκια και παστίτσιο είναι οι δημοφιλέστεροι πρωταγωνιστές. Για να τα συνοδεύσετε, το δίλημμα εξαντλείται σε χωριάτικη ή χόρτα –κι εδώ είναι που θριαμβεύει η απλότητα των γεύσεων. Το κρασί είναι –φυσικά– χύμα, δροσερό κι ιδιαίτερο. Ο Μπαρμπαγιάννης σερβίρει καθημερινά, από το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ. Ξεκουράζεται μόνο την Κυριακή το βράδυ. Οι τιμές σε καμία περίπτωση δεν ξεπερνούν τα 12-15€ το άτομο.




Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v