Ζαχαροπλαστεία στην Αθήνα: Τα top γλυκά τους

Γαλακτομπούρεκο, τσουρέκι, σου, τούρτες, τάρτες, σιροπιαστά. Δέκα αγαπημένα ζαχαροπλαστεία στην Αθήνα και οι γλυκές αμαρτίες που μας προσφέρουν απλόχερα.
Ζαχαροπλαστεία στην Αθήνα: Τα top γλυκά τους
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Η φράση «θα πας εκεί να φας αυτό» ενδεχομένως να μην καλύπτει τους πάντες, μιας και η γεύση είναι καθαρά υποκειμενική και τα σχόλια «μα εκεί είναι καλύτερο» ή «αυτό δεν είναι τόσο καλό εδώ» πέφτουν σωρηδόν.

Στην περίπτωση των ζαχαροπλαστείων μάλιστα, όπου πλέον ο ανταγωνισμός… μαίνεται, τα πράγματα είναι ακόμα πιο πολύπλοκα και η υποκειμενικότητα παίζει ακόμα πιο ισχυρό ρόλο στην τελική απόφαση. Η παρακάτω λίστα που θα δείτε λοιπόν είναι καθαρά υποκειμενική.

Επιλέξαμε μερικά από τα κορυφαία αθηναϊκά – και μη – ζαχαροπλαστεία (μπορείτε να δείτε και τα υπόλοιπα αγαπημένα μας σε παλαιότερα αφιερώματα εδώ και εδώ) και επισημάναμε τον λόγο για τον οποίο κάθε φορά που φεύγουμε «φορτωμένοι» με τις δημιουργίες τους νοιώθουμε σα να βρισκόμαστε στον Παράδεισο.

Εξυπακούεται ότι δεχόμαστε τις προτάσεις και τις διευθύνσεις των δικών σας γλυκών αμαρτιών. Θα τις λάβουμε σοβαρά υπ’ όψη για τα επόμενα δέκα.

Μαστρονικόλας: Γαλακτομπούρεκο

Με γλυκιά ιστορία από το 1909 στον Πειραιά, το γαλακτοπωλείο – ζαχαροπλαστείο «Μαστρονικόλας» κατάφερε να μας… λυγίσει με το εκπληκτικό του γαλακτομπούρεκο, η κρέμα του οποίου υπερισχύει του φύλλου και έχει τόσο ιδιαίτερη υφή που θα μπορούσαμε κάλλιστα να τη δοκιμάσουμε και σκέτη.

Desire: Τσουρέκι

Το ζαχαροπλαστείο στο Κολωνάκι, κρατά σταθερά τα σκήπτρα της… γλυκιάς ποιότητας με φρέσκα και ποιοτικά υλικά στις δημιουργίες του. Το τσουρέκι του συγκεκριμένα είναι από άλλον πλανήτη και φτιάχνεται με αυθεντικό μαχλέπι. Διαθέτει και με σοκολάτα, αλλά προτείνουμε να δοκιμάσετε το σκέτο για να απολαύσετε τη γεύση του «ασπίλωτη».

Σερμπέτια: Σιροπιαστά με παγωτό

Στο γραφικό γλυκοπωλείο στην πλατεία του Ψυρρή τα σιροπιαστά γλυκά εξ Ανατολής δίνουν και παίρνουν και είναι όλα τους εκπληκτικά. Γι’ αυτό λοιπόν επιλέγουμε ένα «λίγο από όλα» (κανταϊφι, μπακλαβά κ.α.) και το απολαμβάνουμε σε δίσκο μαζί με μια χορταστική μπάλα παγωτό καϊμάκι.

Μιχάλης: Σου α λα κρεμ

Στο δημοφιλές ζαχαροπλαστείο της Κηφισιάς θα βρείτε ολόφρεσκες τούρτες, αμυγδαλωτά και σοκολατάκια, όμως αν έπρεπε να επιλέξουμε το αγαπημένο μας έδεσμα αυτό δε θα ήταν άλλο από αυτή την… ξακουστή σου, η οποία σερβίρεται γεμιστή με φρέσκια κρέμα και γαρνιρισμένη με φράουλες ή κάστανο – αναλόγως την εποχή.

Μέλισσα: Τούρτα σαμπάνια

Με βάση βιολογικά υλικά, το ζαχαροπλαστείο του Περιστερίου δημιουργεί γλυκά που εγγυώνται απανωτά… καρδιακά. Ξεχωρίσαμε την εκπληκτική σε σύλληψη τούρτα σαμπάνια, η οποία φτιάχνεται με μους σαμπάνια, coulis από ρόδι και τραγανό μπισκότο madeleine.

Pavlova- Ό,τι καλύτερο: Pavlova

Έχει το όνομα έχει και τη χάρη το ζαχαροπλαστείο του Κολωνακίου, το οποίο «στεγάζει» το δημοφιλές γλυκό σε διαφορετικές, λαχταριστές βερσιόν. Δια χειρός Έφης Γιαλούση απολαμβάνουμε εξαιρετική pavlova με φράουλα, λεμόνι, φρούτα του δάσους, μόκα, μάνγκο και πολλές ακόμα.

Palet: Προφιτερόλ

Ξεκίνησε την γλυκιά του πορεία το 1977 και σήμερα το Palet του Φαλήρου είναι από τις πλέον γνωστές patisserie των νοτίων προαστίων. Επιλέγουμε το εκπληκτικό του προφιτερόλ, το οποίο παράγεται με 100% χειροποίητη σοκολάτα, η οποία δημιουργείται με ευλάβεια στη μονάδα παραγωγής του.

Βάρσος: Μαρέγκα

Ένα όνομα μια – γλυκιά – ιστορία. Ο Βάρσος της Κηφισιάς φημίζεται για την ολόφρεσκια σαντιγύ και τις πεντανόστιμες κρέμες του, όμως εμείς ξεχωρίζουμε ως αδιαμφισβήτητο highlight την εκπληκτική, τραγανή και αρωματική μαρέγκα του. Η καλύτερη που έχουμε δοκιμάσει ποτέ από ζαχαροπλαστείο.

Irene Chocolatier Patissier: Lemon pie

Φτιαγμένη με ολόφρεσκα υλικά, η αφράτη, μυρωδάτη και κολασμένη Lemon Pie του ζαχαροπλαστείου της Ιρέν Παπά είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους αξίζει να κάνουμε το… ταξίδι μέχρι την εξοχική Δροσιά.

Χατζής: Τουλούμπες

Ειδικεύεται στα σοροπιαστά εδώ και δεκαετίες με εκατοντάδες φανατικούς θαμώνες. Από το παραδοσιακό γλυκοπωλείο του Χατζή όμως, δε φεύγουμε ποτέ αν δεν… φορτώσουμε μερικές τουλούμπες, οι οποίες μάλιστα σερβίρονται με βουβαλίσιο καϊμάκι το οποίο τις απογειώνει.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v