Τα καλύτερα κεφτεδάκια της Αθήνας

Δέκα αθηναϊκές διευθύνσεις που φημίζονται για τους υπέροχους κεφτέδες τους, για να δοκιμάσετε το αγαπημένο ελληνικό έδεσμα σε κάθε πιθανή εκδοχή του.
Τα καλύτερα κεφτεδάκια της Αθήνας
του Γιώργου Κόκουβα

Κλασικοί ή μοντέρνοι. Συνοδεία ούζου ή μοχίτο. Παραδοσιακοί με μπόλικο δυόσμο και φρεσκοτηγανισμένοι ή φουρνιστοί με πατατούλες και σάλτσα. Οι κεφτέδες δεν θα λείψουν ποτέ, όχι μόνο από το τραπέζι της ελληνικής οικογένειας που μαγνητίζεται στο τραπέζι κάθε φορά που «τσιτσιρίζει» ο κιμάς στο τηγάνι, αλλά και από την εστιατορική σκηνή της Αθήνας, στην οποία ψάξαμε, δοκιμάσαμε και συγκεντρώσαμε τα αγαπημένα μας μέρη για να γευθείτε θεϊκά κεφτεδάκια σε κάθε εκδοχή. 

Κεφτές και Δε Φταις 
Ελευθερίου Βενιζέλου 91, Νέα Σμύρνη, τηλ: 2112160000

Καθιέρωσε την ιδιότητα «κεφτεδάδικο», όπως το αποκαλούν οι κάτοικοι της περιοχής, και μας καλεί να δοκιμάσουμε κεφτέδες σε πολλές μορφές: Κλασικά κεφτεδάκια της γιαγιάς, «κεφτέδες της Μέρκελ» (μικρά μπιφτεκάκια με πιτάκια και σαλάτα), τυροκεφτέδες, ντοματοκεφτέδες, κεφτέδες κοτόπουλου, κεφτεδάκια «μουσκεμένα» με κόκκινη σάλτσα, κεφτέδες αλά κρεμ, λιγκουίνι με κεφτέδες, κεφτέδες με καρότο, γεμιστούς κεφτέδες καθώς και κάποιες επιλογές για χορτοφάγους. Συνδυάστε με νόστιμες σαλάτες, ορεκτικά και καλό χύμα κρασί ή οικονομική βαρελίσια μπύρα και υπολογίστε περί τα 15€ κατ’ άτομο. 

Καραβίτης 
Αρκτίνου 35, Παγκράτι, 2107215155

Σε γνήσια ατμόσφαιρα καπηλειού, στην παραδοσιακή υπόγεια ταβέρνα του Καραβίτη με τα κρασοβάρελα, τα παλιά κειμήλια και τα χάρτινα τραπεζομάντιλα, θα δοκιμάσετε τα πεντανόστιμα κεφτεδάκια του μαγαζιού που φημίζονται για την γεύση τους – θα σας θυμίσουν αυτά της γιαγιάς σας. Συνδυάστε τα με κομμένη στο χέρι, τραγανή τηγανητή πατάτα και χύμα κρασί. Δοκιμάστε επίσης υπέροχο μπεκρή μεζέ, σπιτική τυρόπιτα και κρεατικά της ώρας – το γλυκό έρχεται κερασμένο και ο λογαριασμός κινείται στα 15-18€ κατ’ άτομο.

Ολύμπιον
Αναπαύσεως 9, Μετς, 2109244388
Λίγα τραπεζάκια στον εσωτερικό χώρο που θυμίζει παλιό καφενείο, άλλα τόσα κάτω από τις μουριές του πεζοδρομίου και μία μικρή κουζίνα που ετοιμάζει λίγα και καλά εδέσματα την στιγμή της παραγγελίας είναι η μυστική γωνιά που χορταίνει τους κατοίκους του Μετς. Το Ολύμπιον, πλάι στο «μικρό» Colibri, συγκεντρώνει από φοιτητές μέχρι συνταξιούχους οι οποίοι συνδυάζουν το κρασί τους με τα χορταστικά κεφτεδάκια και τις υπέροχες τηγανητές πατάτες της μαγείρισσας συνοδεία κόκκινης σάλτσας, αλλά και τα υπέροχα γιουβαρλάκια για τα οποία φημίζεται. Θα δοκιμάσετε ακόμα συκωτάκι με δεντρολίβανο, σαλάτες βραστών χορταρικών και μερικά μαγειρευτά ημέρας, όπως ο μουσακάς και οι λαχανοντολμάδες. Υπολογίστε περί τα 12€ κατ’ άτομο.

Κώστας
Πλατεία Αγίας Ειρήνης 2, τηλ: 2103232971
Μπορεί η πλατεία να σφύζει από ζωή τα βράδια και τα σαββατοκύριακα από τις ορδές των Αθηναίων που σπεύδουν να πιουν τα κοκτέιλ τους, αλλά αυτοί είναι που χάνουν το «κοινό μυστικό» της περιοχής: Τις γεύσεις του Κώστα, της νόστιμης «τρύπας» της πλατείας που μαγειρεύει μόνο καθημερινές από τις 12.00 ως τις 17.00. Μία από τις σπεσιαλιτέ του είναι η πίτα γεμιστή με κεφτεδάκια, πατάτες, καυτερή σως, ντομάτα και πιπεριά τουρσί, την οποία θα απολαύσετε «στα όρθια». Πολύ καλή και η πίτα με καλαμάκι, αν και μικρή σε μέγεθος. 

Rock & Balls 
Πλατεία Αγίας Ειρήνης και Βασιλικής 2, τηλ: 2103211112

Και από τα καλτ μπιφτεκάκια του Κώστα, περνάμε στην άλλη πλευρά της πλατείας, εκεί όπου το ισόγειο του παλιού κτιρίου της γωνίας έχει μεταμορφωθεί σε ένα hip νεοϋορκέζικο all day bar που σερβίρει κεφτεδάκια και κοκτέιλ. Στο ανανεωμένο meatball menu που επιμελήθηκε ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος, την τιμητική τους έχουν οι φουρνιστοί κεφτέδες (6€) πέντε ειδών: Κλασικοί, chicken chili, smoked paprika beef, pork chorizo και vegetarian. Τους συνδυάζετε με την σάλτσα που θέλετε (ντομάτα, creamy blue cheese, καπνιστή παρμεζάνα, barbecue, mushroom gravy ή tartar) και προσθέτετε γαρνιτούρα (4€): Πατάτες bravas, λαχανικά στον ατμό, σουφλέ μανιταριών, κους κους, καραμελωμένο λάχανο-μπέικον, ριγγατόνι ή λιγκουίνι. Συνοδεύστε με μπύρα ή κοκτέιλ και υπολογίστε περί τα 18€ κατ’ άτομο. 

Η Παλιά Φάβα 
Αχαιών 38, Π. Φάληρο, τηλ. 2109311994

Γνήσια, φιλική και πεντανόστιμη, η Παλιά Φάβα απλώνει τραπέζια στις ζεστές της σάλες με τα κρασοβάρελα ή την σκεπαστή της αυλίτσα και σερβίρει τις νοστιμιές της πληθωρικής κυρίας Ντίνας που κάνει κουμάντο στην κουζίνα. Οι κεφτέδες, το γεμιστό μπιφτέκι και οι ντοματοκεφτέδες, όλα τους με υλικά από το μποστάνι της κυρίας Ντίνας στην Σαντορίνη, ξεχωρίζουν από το μενού, αλλά μην παραλείψετε να δοκιμάσετε και κάποιο από τα μαγειρευτά ημέρας – όλα είναι λαχταριστά και μαμαδίσια. Υπολογίστε περί τα 15€ για ένα πλήρες γεύμα.

Αυλή
Αγίου Δημητρίου 12, Ψυρρή
Η απλότητα κάνει και σε αυτή εδώ την μικροσκοπική γωνιά τη διαφορά. Η Αυλή δεν διεκδικεί γκουρμέ δάφνες, αλλά η εμπειρία της ουζοκατάνυξης στην στενόμακρη αυλή με τα θρυλικά κεφτεδάκια να τηγανίζονται στο κουζινάκι που έχει στηθεί στην άκρη της είναι από τις πλέον χαρακτηριστικές της εναλλακτικής Αθήνας. Πολύ καλά είναι και τα λουκάνικα, ενώ υπάρχουν και ελάχιστα ορεκτικά και σαλάτες για να τα συνοδεύσετε – υπολογίστε περί τα 10€ κατ’ άτομο. 

Το Καφενείο 
Επιχάρμου 1 & Τριπόδων, Πλάκα, 210-3246916

Τα κεφτεδάκια του Νικόλα με την κόκκινη σάλτσα είναι ένας από τους μικρούς θρύλους της Πλάκας: Η σάλτσα ντομάτας μαγειρεύεται επί τέσσερις ώρες, με τα καλύτερα μπαχαρικά της Ευριπίδου, και συνοδεύει τους εξαιρετικούς παραδοσιακούς κεφτέδες, οι οποίοι καταφθάνουν στα ξύλινα τραπεζάκια της πέτρινης σάλας. Στο πιο όμορφο καφενείο της αθηναϊκής γειτονιάς θα βρείτε επίσης υπέροχο ρολό χοιρινού, μαστέλο, αλλά και πατάτες οι οποίες σιγοψήνονται στο τζάκι. Συνδυάστε με χύμα κρασί από την λίστα του καταστήματος και υπολογίστε περί τα 15-20€ για ένα πλήρες γεύμα. 

Οινομαγειρείο το Τριφύλλι 
Παναθηναϊκού 7, Αμπελόκηποι (πίσω από το γήπεδο του ΠΑΟ), τηλ: 210 6446585
Είτε είστε φίλοι του Παναθηναϊκού είτε όχι, θα παραδεχθείτε πως το μικρό, «τίμιο» οινομαγειρείο πίσω από το γήπεδο της Λεωφόρου βάζει γκολ με τα ονομαστά του κεφτεδάκια, ένα από τα ελάχιστα εδέσματα που σερβίρει. Στον λιτό του χώρο με τα βαρέλια, τους πράσινους τοίχους και τις ποδοσφαιρικές φωτογραφίες θα γευθείτε τα συγκεκριμένα μερακλίδικα κεφτεδάκια συνοδεία βαρελίσιου κρασιού, τηγανητής πατάτας και παραδοσιακής χωριάτικης σαλάτας. Δοκιμάστε επίσης μπακαλιάρο σκορδαλιά και σπιτικά ντολμαδάκια – υπολογίστε περί τα 10-12€ κατ’ άτομο. 

Οι Νοστιμιές της Μαίρης 
Ύδρας 2-4, πλ. Αγ. Γεωργίου, Κυψέλη, τηλ: 2108213136

Λιτός χώρος με ονομαστό μαμαδίσιο φαγητό στην Κυψέλη, οι Νοστιμιές της Μαίρης φημίζονται για τις μεγάλες μερίδες και τις οικονομικές τιμές. Τα κεφτεδάκια έρχονται σε μερίδες των εννέα τεμαχίων (6€), ενώ εξίσου φημισμένα είναι και τα γιουβαρλάκια και τα κυμινάτα σουτζουκάκια που ξεφουρνίζονται στην κουζίνα και συνοδεύονται με φρέσκο πουρέ πατάτας. Συνδυάστε τα… κιμαδίσια πιάτα με κάποια σπιτική πίτα με χειροποίητο φύλλο ή δοκιμάστε και τα υπόλοιπα μαγειρευτά ημέρας μαζί με κρασί – ο λογαριασμός δύσκολα θα ξεπεράσει τα 10-15€ κατ’ άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v