8 γωνιές για νόστιμο φαγητό στη Θεσσαλονίκη

Τριγυρίσαμε στη Θεσσαλονίκη και ανακαλύψαμε οκτώ πεντανόστιμες διευθύνσεις που θα γίνουν οι νέες μας αγαπημένες γωνιές για τσιμπολόγημα στο κέντρο της πόλης.
8 γωνιές για νόστιμο φαγητό στη Θεσσαλονίκη
του Γιώργου Κόκουβα

Αυθεντική ιταλική πίτσα και παραδοσιακές ελληνικές συνταγές. Τσιμπολόγημα με νόστιμους μεζέδες ή fine dining από τα χεράκια διάσημων σεφ. Ρομαντικό δείπνο πλάι στον Θερμαϊκό ή παρεΐστικο γλέντι στις πιάτσες του κέντρου. Ανακαλύψαμε νέες αγαπημένες γωνιές στην γαστρονομική σκηνή της Θεσσαλονίκης, που τα έχουν όλα, και ετοιμαζόμαστε να ανηφορίσουμε για να… βάλουμε μερικά κιλά. 

Cazzarola 
Παύλου Μελά 15

Μόλις άνοιξε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, και γέμισε την Παύλου Μελά με μαμαδίσιες μυρωδιές, χάρη στον καθημερινό μπουφέ που μπορείτε να απολαύσετε με ελάχιστα ευρώ. Η Cazzarola ξεφουρνίζει καθημερινά πεντανόστιμες σούπες (3-4€) και μαγειρευτά είτε λαδερά (3€), είτε με κιμά (4€) είτε με κρέας (5€). Αλλά συνήθως η επιλογή του μπουφέ είναι μονόδρομος, αφού με 7€ μπορείτε να απολαύσετε κυρίως γεύμα της επιλογής σας από τα μαγειρευτά της ημέρας, σαλάτα, γλυκό και φρούτο. Υπολογίστε και ένα ποτήρι κρασί με 2€ και έχετε ένα πλήρες σπιτικό γεύμα – το οποίο μπορείτε να απολαύσετε στην απλή, μοντέρνα σάλα – με λιγότερα από 10€ κατ’ άτομο. 

Θυμάρι 
Λεωφ. Μεγάλου Αλεξάνδρου 2, τηλ: 2310897197

Το Μακεδονία Palace μας ξανασυστήνεται, παντρεύοντας τον όμορφο χώρο του «Θυμαριού» και τη θέα στον Θερμαϊκό με την γαστριμαργική φαντασία του γνωστού σεφ Δημήτρη Σκαρμούτσου. Ο τελευταίος επιμελήθηκε το νέο μενού, που συνδυάζει αρώματα και γεύσεις της θάλασσας με δημιουργικό τρόπο. Όμορφα παρουσιασμένα πιάτα ψαριού, μεσογειακές συνταγές και ζυμαρικά με θαλασσινά είναι στα “must” του μενού – συνδυάστε τα με κάποιο από τα κρασιά της ενδιαφέρουσας wine list και υπολογίστε περί τα 30€ κατ’ άτομο για ένα γκουρμέ αλλά χορταστικό γεύμα. Σημειώστε ότι δεν σερβίρει Κυριακές και Δευτέρες. 

La Place Mignonne 
Εθνικής Αμύνης 4, τηλ: 2310288354

Ο ζεστός χώρος αυτού του μπιστρό, στην μικρή πλατεία – εξ ου και το όνομα- μεταξύ του ΚΘΒΕ και της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών, θα σας κερδίσει με τα ζεστά σνακ που σερβίρει από το πρωί, αλλά κυρίως με τις δύο αγαπημένες και οικονομικότατες συνήθειές του: Το set menu των 15€ που προσφέρει καθημερινά από τις 13.00 ως τις 19.00 (την Τρίτη η τιμή μειώνεται ακόμη περισσότερο, στα 10€) και του brunch κάθε Κυριακή επίσης με 10€ (11.00-14.00). Στις γεύσεις του μενού περιλαμβάνονται από κοτόπουλο με ψητή πατάτα και σπαγγέτι ή ριζότο, μέχρι ψαρονέφρι με μπέικον, σολομό ψητό, ταλιάτα μόσχου, t bone και λαχταριστά γλυκά. Στα set menu περιλαμβάνονται σαλάτα, ορεκτικό, κυρίως, γλυκό και επιλογή από κρασί, μπύρα ή αναψυκτικό. 

Κιτς και σ’ έφαγα 
Ολύμπου 89, τηλ: 2315519191

Το Κιτς και σ' έφαγα είναι ένα εστιατόριο Ελληνικής κουζίνας με σπιτικές και δημιουργικές γεύσεις, kitsh αισθητική, παιχνιδιάρικη διάθεση και χαλαρή ατμόσφαιρα. Έτσι αυτοσυστήνεται αυτό το πρωτότυπο μεζεδοπωλείο που μετρά λίγους μήνες ζωής στην πιάτσα της Ολύμπου. Κάθε μέρα είναι μια γευστική έκπληξη εδώ, αφού ξεφουρνίζεται όλο και κάτι καινούριο: Τη μία ημέρα θα βρείτε φιλέτο κοτόπουλου με ρυζάκι και σπιτικό χούμους, την επόμενη ίσως σολομό στη σχάρα, μαστέλο Χίου και κερασμένο μιλφέιγ και την επόμενη, ντάκο, μελιτζάνες με φέτα, αυγά με παστουρμά Μιράν και κόκκορα κοκκινιστό. Ξεχωριστές είναι και οι "εκτός μενού" μακαρονάδες που ετοιμάζει η ιδιοκτήτρια επί τόπου. Για ένα χορταστικό γεύμα υπολογίστε περί τα 10-15€ κατ’ άτομο. 

Οδοντογλυφίδα 
Παύλου Μελά 20, τηλ: 2310224399

Σε μια όμορφη γωνιά της Παύλου Μελά, το μοντέρνο βιομηχανικό design συναντά «συνηθισμένες» γεύσεις, όπως αυτές του γύρου και των λουκάνικων, αλλά τις παντρεύει με πρωτότυπες ιδέες μοντέρνου μεζεδοπωλείου. Εδώ θα απολαύσετε σαλάτα σε… χωνάκι, φουρφούρια μελιτζάνας, μακαρονάδα του Βέγγου, σαλονικιώτικο γύρο στη σχάρα, burgers και τυλιχτά σε τορτίγια ή πίτα. Τα τυλιχτά και τα σάντουιτς κυμαίνονται στα 2€ και οι μερίδες στα 6€ - υπολογίστε περί τα 10€ για πλήρες γεύμα. 

The Last Slice 
Προξένου Κορομηλά 1, τηλ: 2311242266

Ποιος θα προλάβει το τελευταίο κομμάτι; Ώρα για πίτσα στην ολοζώντανη πιάτσα της Προξένου Κορομηλά, εκεί όπου ξεφύτρωσε μια αυθεντική ιταλική γωνιά με την τέντα στα χρώματα της ιταλικής σημαίας και τον φαρδύ ξύλινο πάγκο στο πεζοδρόμιο. Εκεί, απολαμβάνουμε ένα γιγαντιαίο κομμάτι πίτσα μετά ή πριν το ξενύχτι σε υπέροχες γεύσεις και τον αυθεντικό τρόπο παρασκευής της γενέτειρας του εδέσματος. Δοκιμάστε αυτή με τον κιμά ή την παντσέτα, την Parma με μοτσαρέλα και ωμό προσούτο, την καυτερή Diablo ή την Gorgonzoliana για έξτρα τυρένια γεύση. Δοκιμάστε να περιχύσετε το κομμάτι σας με τα διαφόρων γευστικών αποχρώσεων λάδια που υπάρχουν στον πάγκο. Το κάθε κομμάτι (ουσιαστικά περί το ¼ μιας πίτσας) στοιχίζει 2,20-2,50€). Το «Τελευταίο Κομμάτι» θα το βρείτε ανοιχτό από τις 13.00 το μεσημέρι. 

B Restaurant 
Γ’ Σεπτεμβρίου 2, τηλ: 2310869695

Κρυμμένο στην καρδιά του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης, το «Βήτα» έχει κερδίσει τους φίλους του καλού φαγητού της πόλης, που το προτιμούν για τις γεύσεις του βραβευμένου σεφ Σωτήρη Ευαγγέλου, την ήρεμη και ρομαντική ατμόσφαιρά του αλλά και τις πολυσυλλεκτικές επιρροές του – στο μενού θα βρείτε γεύσεις από την γαλλική, την ιταλική και την ευρύτερη μεσογειακή κουζίνα. Στα όμορφα τραπέζια του σερβίρεται καθημερινά πρωινό από νωρίς, με επιλογή από μπαγκέτες, club sandwich και ομελέτες, ενώ από το μεσημέρι μπορείτε να επιλέξετε από ζυμαρικά, ριζότο, ψητό ψάρι, burgers, αρνάκι στη γάστρα αλλά και μαγειρευτά ημέρας. Συνοδεύστε το γεύμα με κρασί από τη wine list ή με ένα από τα κοκτέιλ της bar list και υπολογίστε περί τα 25-30€ κατ’ άτομο. 

Μασσαλία στη Θεσσαλονίκη 
Μανουσογιαννάκη και Φιλικής Εταιρίας, τηλ: 2314003714

Η νέα ελληνική κουζίνα έχει το δικό της σπίτι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης – ή μήπως της Μασσαλίας; Θα καθίσετε στα τραπεζάκια της παρεΐστικης σάλας ή του μίνι πεζόδρομου, ενώ στην ανοιχτή κουζίνα θα ετοιμάζονται πολυσυλλεκτικές γεύσεις, από μυζηθροπιτάκια μέχρι ταρτάρ τόνου και από καραμελωμένη πανσέτα μέχρι τηγανητά μπακαλιαράκια. Συνδυάστε με κρασί ή τσίπουρο και υπολογίστε περί τα 20€ κατ’ άτομο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v