Ισπανική κουζίνα στην Αθήνα: Ξέρεις από tapas;

Παέγια και μπραντάδα, τορτίγια και δαμάσκηνα τυλιγμένα με χαμόν. Πέντε αθηναϊκές διευθύνσεις για να δοκιμάσετε ισπανική κουζίνα, σε κάθε πιθανή και απίθανη εκδοχή της.
Ισπανική κουζίνα στην Αθήνα: Ξέρεις από tapas;
της Ηρώς Κουνάδη

Ήταν μια εποχή, πριν από λίγα χρόνια, που η Αθήνα ξεχείλιζε από tapas bar: καλά, μέτρια, «διαβασμένα» για την ισπανική κουζίνα και τις συνταγές της και άλλα που σέρβιραν ελληνικούς ουζομεζέδες αλλά αυτοαποκαλούνταν “tapas bar” επειδή ακουγόταν ωραίο και μοδάτο. Κάποια στιγμή όλα τους (εκτός από ένα) έκλεισαν, το ίδιο ξαφνικά όπως είχαν εμφανιστεί, αφήνοντας τους ορκισμένους βαρκελωνολάτρεις με μια ακόμα καλή δικαιολογία να κλείνουν κάθε τόσο εισιτήρια για Ισπανία.

Τώρα, η κουζίνα της Ιβηρικής κάνει δυναμικό «καμπάκ» στα τραπέζια μας, σε μικρά και μεγαλύτερα πιατάκια, που δεν περιλαμβάνουν πια μόνο tapas, αλλά γεμίζουν και με παραδοσιακές συνταγές της Καταλονίας, της Μαδρίτης και της Σεβίλλης. Ιδού πέντε διευθύνσεις για να δοκιμάσετε την ιβηρική κουζίνα στην πιο ώριμη αθηναϊκή εκδοχή της. 

Taverna Catalana
Σίνα 9, Κολωνάκι, τηλ.: 210 3610447

Άνοιξε πριν από λίγο καιρό τις πόρτες του, και ήδη απέκτησε φανατικό κοινό –πράγμα που κάνει τις κρατήσεις απαραίτητες, ειδικά για Παρασκευή και Σάββατο βράδυ. Είναι τοσοδούλι αλλά πανέμορφο, με ψηλά τραπέζια και σκαμπό στην μπάρα, και γεμάτο καταλανικά μεμοραμπίλια στους τοίχους. Αγαπά πολύ το κρασί (έχει μια πληρέστατη λίστα από τον ελληνικό και τον καταλανικό αμπελώνα) αλλά το πραγματικά δυνατό χαρτί του είναι το μενού του.

Δοκιμάστε οπωσδήποτε το απίθανο ψαρονέφρι με δαμάσκηνα και καραμελωμένα κρεμμύδια, το burger Big Joan με μανιτάρια και patatas bravas (με σκορδάτη σάλτσα), την brandada, ήτοι κρέμα μπακαλιάρου και τα δαχτυλάκια κοτόπουλου με πουρέ γλυκοπατάτας. Ειδική μνεία αξίζουν οι ποικιλίες αλλαντικών, που είναι όλα ένα κι ένα. Ο λογαριασμός στο τέλος θα κυμανθεί στα 25€ το άτομο, μαζί με το κρασί. 

Paella Barcelona
Ευφράνορος 8, Παγκράτι, τηλ.: 210 7010093
και Ξενοκράτους 48, Κολωνάκι, τηλ.: 210 7210152

Άλλη μία (ή μάλλον άλλες δύο) νέα άφιξη στον έθνικ χάρτη της πόλης, η Paella Barcelona μας σερβίρει στις δύο διευθύνσεις της αυθεντική, νοστιμότατη paella σε τρεις διαφορετικές εκδοχές: την κλασικότερη των κλασικών παέγια θαλασσινών, την εναλλακτική παέγια κρεατικών και την new age παέγια λαχανικών. Συνοδεύουμε με σαλατούλες και κανάτες sangria (στα 6€ η μικρή, στα 10€ η μεγάλη) και απολαμβάνουμε υπεύθυνα.

Μας αρέσει ιδιαίτερα και ο χώρος, με το κόκκινο του πάθους και της Ισπανίας να κυριαρχεί, και τα τραπεζάκια που απλώνει έξω το κατάστημα στο Κολωνάκι, δίπλα σε πρασιές και γλαστράκια που του δίνουν την αίσθηση κήπου. Οι τιμές είναι πολύ καλές: στα 5€ η παέγια λαχανικών, στα 7,50€ εκείνη με τα θαλασσινά. 

Jamon
Ελασιδών 15 & Δεκελέων, Γκάζι, τηλ.: 210 3464120

Σας το είχαμε συστήσει πριν από χρόνια, τότε που είχε απομείνει το τελευταίο προπύργιο της αθηναϊκής αυτοκρατορίας των tapas που κατέρρεε. Ήταν τελικά το μόνο που άντεξε στον χρόνο, και συνεχίζει μέχρι σήμερα να μας σερβίρει καλοφτιαγμένα tapas στα ψηλά τραπεζάκια του μπροστά από τα χοιρομέρια που κρέμονται από τους γάντζους.

Το μενού παντρεύει ισπανικές και ελληνικές γεύσεις, σε μεζεδάκια όπως τα δαμάσκηνα γεμιστά με φιστίκια και μανούρι και τυλιγμένα σε jamon, οι patatas aioli, ήτοι με σάλτσα σκόρδου, η αστουριάνικη κοτόπιτα, η paella Valenciana με θαλασσινά, οι μελιτζάνες φούρνου με φέτα, και η πάντα υπέροχη tortilla de patatas (ομελέτα με πατάτες και κρεμμύδια). Ο λογαριασμός στο τέλος κυμαίνεται γύρω στα 10€ το άτομο, για πολλά μικρά μεζεδάκια και άφθονη sangria (δοκιμάστε τη λευκή, θα μας θυμηθείτε).

La Gabinoteca
Δηληγιάννη 56, Κηφισιά, τηλ.: 210 8083988

Η κηφισιώτικη εκδοχή του ισπανικού εστιατορίου βασίζεται στην ιβηρική κουζίνα, την οποία όμως «πειράζει» σε ένα gourmet αποτέλεσμα. Αυτό πρακτικά σημαίνει αφενός ότι οι γεύσεις του είναι (πολύ) ιδιαίτερες, και αφετέρου ότι το budget του δεν είναι αυτό που θα λέγαμε «για κάθε μέρα». Αξίζει, ωστόσο, μια δοκιμή ως άξιος εκπρόσωπος της upper scale ισπανικής κουζίνας εν Αθήναις.

Στα highlights του μενού περιλαμβάνονται πιάτα όπως το σπαγγέτι κολοκυθιού με jamon και παρμεζάνα, τα μοσχαρίσια μάγουλα μαγειρεμένα με κρασί Rioja, τα ραβιόλια με μέλι και φουαγκρά, τα tacos με πάπια και guacamole και το μοσχαρίσιο φιλέτο με τσίλι. Όλα παντρεύονται άριστα με κρασιά του ισπανικού και του ελληνικού αμπελώνα, και η τελική τιμή κυμαίνεται στα 40€ το άτομο.

Mossets & Vino
Γιαννιτσοπούλου 2, Γλυφάδα, τηλ.: 6971970800

Και από τον βορρά… στον νότο της πόλης, που έχει εδώ και λίγους μήνες τη δική του ισπανική διεύθυνση, σε μορφή tapas bar. Το Mossets & Vino ταιριάζει με τα μεσογειακά κρασιά του μικρά νοστιμότατα πιατάκια σαν τις πάντα κλασικές patatas bravas, την αφράτη tortilla de patatas, τα λουκανικάκια chorizo σβησμένα με μηλίτη, τις κροκέτες μπακαλιάρου ή τις αντίστοιχες με jamon και τις γαρίδες με σκόρδο και peperoncino.

Για επιδόρπιο, παραγγέλνουμε ανελλιπώς churros, ήτοι τηγανίτες-μπαστουνάκια που βουτιούνται σε ζεστή σοκολάτα. Όσο ο καιρός ακόμα το επιτρέπει, τα απολαμβάνουμε όλα αυτά στα τραπεζάκια που απλώνει έξω. Στο τέλος, πληρώνουμε γύρω στα 15-17€ το άτομο, μαζί με ποτήρι κρασί ή μπύρα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v