Μπουκιά και απόλαυση: Τα top πιάτα 15 εστιατορίων

Τα γεμιστά του Νίκου Καραθάνου, η σιγοψημένη πανσέτα του Αλερία, το μαριναρισμένο καρπάτσιο στο Βαρούλκο και 12 ακόμα top πιάτα σε εστιατόρια της πόλης.
Μπουκιά και απόλαυση: Τα top πιάτα 15 εστιατορίων
του Νικόλα Γεωργιακώδη 

Ίσως οι πατάτες να ήταν τέλειες, η σαλάτα το ίδιο και η ατμόσφαιρα ιδανική. Όμως το κάθε εστιατόριο που σέβεται τον εαυτό του διαθέτει ένα (ή και περισσότερα πιάτα) τα οποία δοκιμάστηκαν, ξαναδοκιμάστηκαν και αγαπήθηκαν όσο λίγα.

Πιάτα – σήμα κατατεθέν είτε λόγω σύλληψης, είτε λόγω συνδυασμού εμφάνισης και γεύσης είτε εξαιτίας όλων των παραπάνω. Πιάτα που «καρφώθηκαν» στους γευστικούς μας κάλυκες και μας έκαναν να θέλουμε να τα δοκιμάσουμε παραπάνω από μια φορές.

Σας παρουσιάζουμε μερικές από τις αγαπημένες μας γαστρονομικές δημιουργίες σε εστιατόρια της Αθήνας (και λίγο έξω από αυτήν) και σας προσκαλούμε να μοιραστείτε μαζί μας και τα δικά σας αγαπημένα.

Καλή όρεξη.

* Ο νεώτερος σεφ που βραβεύτηκε ποτέ με αστέρι Michelin, ο Νίκος Καραθάνος, αποδόμησε ένα από τα πιο «μαμαδίσια» πιάτα της ελληνικής κουζίνας, τα γεμιστά, και τα ανασύνθεσε εξ’ ολοκλήρου φτιάχνοντας ένα signature πιάτο – σήμα κατατεθέν στο Hytra στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Το πιάτο κοστίζει 18€.


* Η καλύτερη αστακομακαρονάδα που έχουμε δοκιμάσει δεν είναι άλλη από εκείνη στα θρυλικά Δελφίνια (Διαδόχου Παύλου 5) στη Γλυφάδα. Χωρίς υπερβολές, θέτει τα στάνταρ για το πώς θα πρέπει να μαγειρεύεται και να σερβίρεται το συγκεκριμένο πιάτο ζυμαρικών. Το πιάτο κοστίζει 68€ το κιλό (αστακού).  

* Η απίθανη πικάνια από Black Angus στο Stoffa στην Κηφισιά, λιώνει στο στόμα και συνοδεύεται με πατατούλες φούρνου και ψητά λαχανικά. Δε χρειάζονται άλλωστε πολλά παρελκόμενα για να την απολαύσετε. Κοστίζει 17€.

* Στο Salero στα Εξάρχεια η Ισπανία έχει την τιμητική της και το πιάτο με ψητό κατσικίσιο τυρί με jamon, το οποίο σερβίρεται με καραμελωμένο αχλάδι θα έκανε ακόμα και τον πιο απαιτητικό ισπανό να χαμογελάσει. Τιμή πιάτου: 6.5€.


* Το βοδινό μεδούλι με το κόκκαλο δια χειρός Αρη Βεζενέ στο ομώνυμο εστιατόριο της Αθήνας, σερβίρεται με προζυμένιο ψωμί, μανιτάρι τουρσί, μουστάρδα και parsley salad και είναι ικανό να φέρει… δάκρυα στα μάτια με τη νοστιμάδα του. Το πιάτο κοστίζει 14,5€.

* Το Chateaubriand (διπλό μοσχαρίσιο φιλέτο) στο L' Abreuvoir στο Κολωνάκι αποτελεί την κορυφαία έκφραση γαλλικής γαστρονομίας εν Ελλάδι. Ζουμερό, σερβίρεται με βελούδινη σάλτσα bearnaise και εξαιρετικές τηγανιτές πατάτες. Κοστίζει 29€.

* Ο Οργασμός Θαλασσινών στο Ψάριστον στο Νέο Ηράκλειο είναι ένα πιάτο… όνομα και πράγμα με ποικιλία από ολόφρεσκα οστρακοειδή, μύδια, γαρίδες και καραβίδες, περιλουσμένο με λαχταριστή σάλτσα ντομάτας για τις απαραίτητες… βούτες. Ο... οργασμός κοστίζει 30€.

Πηγή φωτό: Estiatoria.gr

* Οι λάτρεις της κρεατοφαγίας θα μείνουν με ανοικτό το στόμα από το μοσχαρίσιο διάφραγμα στο Abovo του Κεφαλαρίου, το οποίο σερβίρεται με πουρέ πατάτας αρωματισμένο με τρούφα και σάλτσα πόρτο. Πιάτο ικανό να αλλαξοπιστήσει ακόμα και χορτοφάγο. Το κόστος του ανέρχεται 26€.

* Κρεατοφαγίας συνέχεια με τον μοσχαρίσιο σιδηρόδρομο στον Κρητικό στην Κάντζα, ένα εξαιρετικό πιάτο το οποίο αξίζει και από μόνο του την διαδρομή μέχρι την περιοχή της Παλλήνης.

* Η καλή πίτσα είναι δύσκολο πράγμα. Η καλή και καυτερή πίτσα είναι ακόμα πιο δύσκολο. Ονομάζεται Τσίλιενς και την δοκιμάσαμε στην ιδανικότερη ενσάρκωσή της στο Κολίμπρι στο Μετς, με πικάντικη σάλτσα ντομάτας, ζουμερό bacon, επίστρωση μοτσαρέλας με άφθονο τσίλι, κρεμμυδάκι και σταγόνες γιαουρτιού για να φύγει (κάπως) η κάψα. Κοστίζει 12€.


*Με την εξειδίκευση του σεφ Λευτέρη Λαζάρου σε γκουρμέ θαλασσινές δημιουργίες, τo μαριναρισμένο λαυράκι (καρπάτσιο) στο Βαρούλκο δε θα μπορούσε να μη ξεχωρίζει για τη μοναδική υφή και γεύση του. Σερβίρεται με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, λεμόνι και σορμπέ ντομάτας. Κοστίζει 11€.

* Signature πιάτο, το οποίο αναγνωρίζεται διεθνώς ως ένα από τα καλύτερα σε εστιατόριο, το Black Cod στο Matsuhisa δια χειρός Nobu είναι ένα γευστικό ταξίδι από μόνο του. Φιλέτο μπακαλιάρου μαριναρισμένο για τρεις ημέρες σε γλυκιά σάλτσα ώστε να καραμελώσει και ψημένο τόσο ώστε να κόβεται με ένα απλό άγγιγμα. Απόλαυση. Το πιάτο κοστίζει 40€.


* Το κριθαρότο με μανιτάρια porcini, agaricus και portobello, αρωματισμένο με δεντρολίβανο στο Αθήρι είναι το καλύτερο που έχουμε δοκιμάσει, ενώ έθεσε τις βάσεις για την «μανία» του κριθαρότου το οποίο πλέον αποτελεί μόνιμο… κάτοικο στα μενού των αντίστοιχου προσανατολισμού εστιατορίων. Τιμή πιάτου: 16€.

* Στην Κλεψύδρα στη Δροσιά ο Ανθηρός Σολομός κλέβει εύκολα την παράσταση στο μενού με τη γεμάτη και ζουμερή του γεύση. Μαρινάρεται σε άνιθο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρεται ψητός στη σχάρα. Τιμή πιάτου: 9€.

* Η σιγομαγειρεμένη πανσέτα στο Aleria δεν είναι απλά μια πανσέτα, αλλά η καλύτερη που δοκιμάσαμε σε ελληνικό εστιατόριο. Σερβίρεται με πράσινη γαρνιτούρα, πουρέ σελινόριζας, σάλτσα κολίανδρου και πίκλες κρεμμυδιού. Το εξαιρετικό «καραμέλωμα» της πέτσας της και το ζουμερό της εσωτερικό θα πρέπει να… διδάσκονται σε σχολές σεφ. Τιμή πιάτου: 16€.

Φωτό: Epikouros
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v