Tip the chef: Γαστρονομία με… ό,τι έχετε ευχαρίστηση

Τους καλείτε, έρχονται, σχεδιάζετε μαζί το μενού, πληρώνετε τα υλικά, το ετοιμάζουν, το σερβίρουν, απολαμβάνετε, φεύγουν. Το κόστος; Ένα φιλοδώρημα για τον κόπο τους.
Tip the chef: Γαστρονομία με… ό,τι έχετε ευχαρίστηση
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Φιλοδωρήματα δίνουμε στους σερβιτόρους, στον παρκαδόρο, στον καφετζή, στο delivery. Ποιος θα έδινε φιλοδώρημα σε έναν σεφ και για ποιον λόγο;

Στο ερώτημα αυτό απαντά η ομάδα του Tip the Chef. Είναι τέσσερις νέοι επαγγελματίες μάγειροι με μεράκι, όρεξη για γαστριμαργικούς πειραματισμούς, αγάπη για τον χώρο τους και μια πρωτότυπη ιδέα στη φαρέτρα τους.

Θέλετε να οργανώσετε το δείπνο που πάντα ονειρευόσασταν για μια ιδιαίτερη περίσταση στο σπίτι σας, χωρίς να ξοδέψετε μια περιουσία; Επικοινωνείτε μαζί τους, έρχονται σπίτι σας, συζητάτε τη διαμόρφωση του μενού, σας ενημερώνουν για το κόστος των υλικών, τους δίνετε έναν χώρο για να κάνουν τη δουλειά τους και απολαμβάνετε τις γαστριμαργικές τους δημιουργίες. Θέλετε να συμμετέχετε και εσείς; Δεν θα σας πουν όχι.

Η αμοιβή τους; Μην σκεφτείτε τριψήφιους αριθμούς. Ούτε διψήφιους. Ούτε μονοψήφιους. «Ε τότε πόσο;». «Ένα φιλοδώρημα για τον κόπο τους» είναι η απάντηση, από εσάς ή τους καλεσμένους σας και – φυσικά – η προτίμησή σας.

Ο Θοδωρής Χουντάσης, ο Αντώνης Βασιλειάδης, ο Fahd Kassem και ο Βασίλης Τσιτσιριδάκης έστησαν το Tip the Chef τον χειμώνα του 2012, όταν ο επικεφαλής της ομάδας Fahd ένοιωσε, όπως λέει, ότι ήθελε να κάνει κάτι out of the box, κάτι το οποίο να είχε σαν προτεραιότητα τη δημιουργικότητα και την αγάπη του για τη μαγειρική και όχι τα χρήματα.

«Πρότεινα στον Θοδωρή να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να κάνουμε μια ομάδα για να μπορούμε να μαγειρεύουμε με τους όρους που εμείς θέλαμε. Ξεκινήσαμε λοιπόν με φίλους και γνωστούς που διοργάνωναν πάρτι και events και που ούτως ή άλλως μας ζητούσαν να τους βοηθήσουμε. Όταν προέκυψε το θέμα της αμοιβής μας, η ιδέα του tip - και σαν μέσο πληρωμής αλλά και σαν όνομα της ομάδας - ήρθε και έδεσε όλο αυτό που είχαμε αρχίσει να κάνουμε», μας λέει ο ίδιος.

Η ομάδα των Tip the Chef λοιπόν, απαρτίζεται από πολλούς μαγείρους διαφορετικών ηλικιών, σχολών, αντιλήψεων και background. Ανάμεσα σε αυτούς υπάρχουν παιδιά που δουλεύουν σε μεγάλα εστιατόρια της Αθήνας, άλλα που εργάζονται στον χώρο του catering και άλλα που μαγειρεύουν για κοινωφελείς ομάδες. Κάποιοι κατάγονται από την Κρήτη, κάποιοι από τη λατινική Αμερική και άλλοι από την Αθήνα.

«Είναι σημαντικό για εμένα, καθότι είμαι ελληνολιβανέζος, όλη αυτή η πολυπολιτισμικότητα και οι διαφορετικές κουλτούρες να έρχονται σε αρμονία και να φέρουν σαν αποτέλεσμα ένα καλό πιάτο φαγητού», εξηγεί ο Fahd και περιγράφει τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα για τους νέους σεφ:

«Στην Ελλάδα η γαστρονομία δεν είναι τόσο ανεπτυγμένη, επομένως οι υπεύθυνοι των εστιατορίων προτιμούν να έχουν πρακτικάριους και όχι άτομα με υψηλά στάνταρ. Αποτέλεσμα αυτού, να υπάρχουν πολύ φθηνά μεροκάματα στον χώρο και φυσικά η αναπόφευκτη εκμετάλλευση. Στα high class ξενοδοχεία υπάρχουν τέσσερεις μάγειρες και είκοσι πρακτικάριοι, οι οποίοι κάνουν τη δουλειά του μάγειρα για 12ωρα και εξάμηνα non stop , αλλά δεν πληρώνονται. Και μετά όταν βγαίνουν στην αγορά εργασίας, ζήτημα είναι να πάρυν πάνω από 700 ευρώ τον μήνα».

Επομένως, σύμφωνα με τον Fahd, το εγχείρημα έχει επιτυχία γιατί γίνεται σήμερα. «Πριν από δέκα χρόνια στην Ελλάδα ο άλλος θα τρόμαζε αν του λέγανε τρεις μαντράχαλοι ''θα έρθω σπίτι σου να σου μαγειρέψω τσάμπα και δώσε μου ό,τι θες''. Λόγω κρίσης και αλληλεγγύης, η ιδέα σήμερα είναι πολύ πιο καλοδεχούμενη και ταιριάζει περισσότερο στο σήμερα. Εμείς είδαμε ότι δεν μπορούμε να βγάλουμε λεφτά, αλλά τουλάχιστον θέλαμε να κάνουμε τη φάση μας», λέει χαρακτηριστικά.

Φυσικά, οι «αμοιβές» τους δεν ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση στη δουλειά και τον κόπο που καταβάλλουν. «Εξυπακούεται ότι δεν μας συμφέρει οικονομικά. Αλλά δεν ήταν σχεδιασμένο για να μας συμφέρει. Δεν είχαμε ποτέ οικονομικές προσδοκίες από όλο αυτό. Έχουμε όλοι τις δουλειές μας για να συντηρούμαστε. Το φιλοδώρημα δεν είναι μετρήσιμο. Μπορείς να ετοιμάσεις γεύμα για εκατό άτομα και να πάρεις, για παράδειγμα, tip 100€ και για 20 άτομα και να πάρεις πάλι 100€, αλλά η δουλειά για τα 20 άτομα να ήταν πιο δύσκολη», εξηγεί.

Το εγχείρημα της ομάδας έχει βρει μεγάλη απήχηση στον κόσμο, και μέχρι στιγμής το feedback είναι άκρως θετικό, κάτι που κάνει τους Tip the Chef να σχεδιάζουν πλάνα για το μέλλον.

Αυτήν την περίοδο, ετοιμάζουν μια σειρά σε Web TV η οποία θα αφορά την πολυεθνικότητα των γεύσεων στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αθήνα. «Το concept θα αφορά ξένους που μένουν στην Ελλάδα και μαγειρεύουν εδώ. Μπορεί να είναι η σύζυγος ενός πρέσβη ή ο μάγειρας μιας πρεσβείας. Ακόμα και ένας Αφρικανός μετανάστης. Θέλουμε να μας δείξουν πώς έχουν εντάξει ελληνικές γεύσεις ή υλικά σε συνταγές τις πατρίδας τους. Το επίκεντρο λοιπόν της εκπομπής θα είναι αυτό, η γευστική και εθνική μετάβαση», λέει ο ίδιος.

*Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα στην σελίδα της στο Facebook.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v