10 νόστιμες στάσεις στην Πλάκα και το Μοναστηράκι

Δέκα πεντανόστιμες διευθύνσεις στις γειτονιές της Πλάκας και του Μοναστηρακίου που μας χορταίνουν χωρίς να μας παρασύρουν με τουριστικές παγίδες.
10 νόστιμες στάσεις στην Πλάκα και το Μοναστηράκι
του Γιώργου Κόκουβα

Τι σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε «φαγητό στην Πλάκα και το Μοναστηράκι»; Βάζουμε στοίχημα ότι σκέφτεστε υπερτιμημένα σουβλάκια, πλαστικές τηγανητές πατάτες, κατεψυγμένο greek moussaka και περιβάλλον "κατάλληλο για τουρίστες".

Καλώς ή κακώς όμως, δεν είμαστε όλοι τουρίστες στην πόλη. Είτε ανήκετε κι εσείς στους κάτοικους που δεν απαρνιούνται τις βόλτες στις ωραιότερες γειτονιές της Αθήνας, είτε βρίσκεστε στη γνώριμη θέση να φιλοξενείτε φίλους που επισκέπτονται για πρώτη φορά την ελληνική πρωτεύουσα και όπως είναι φυσικό θεωρούν προτεραιότητά τους την εξερεύνηση αυτού του γραφικού δίπτυχου, θα βρείτε πολύ χρήσιμες τις παρακάτω διευθύνσεις. Πρόκειται για δέκα μέρη στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας που μας χορταίνουν χωρίς να αποτελούν τουριστικές παγίδες. 

Το Καφενείο 
Επιχάρμου 1 & Τριπόδων, Πλάκα, 210-3246916
Παλιά μη τουριστική Πλάκα στα καλύτερά της, το ιστορικό «Καφενείο» σε μια ήσυχη γωνιά της ομορφότερης αθηναϊκής γειτονιάς μας καλωσορίζει με χαμόγελο, καλό φαγητό, κρασί και ζεστό περιβάλλον. Όταν ο καιρός το επιτρέπει, καθόμαστε στα λίγα τραπεζάκια στον πεζόδρομο. Αλλά την παράσταση κλέβει η παρεΐστικη σάλα με τους πέτρινους τοίχους, το τζάκι και τα ξύλινα τραπέζια με τα κεντήματα, στα οποία καταφθάνουν εξαιρετικά κεφτεδάκια με κόκκινη σάλτσα, ρολό χοιρινού με σάλτσα πορτοκάλι και κάστανα, πατάτες που σιγοψήνονται στο τζάκι, χύμα κρασί –θα βρείτε μάλιστα ολόκληρη… λίστα με διαφορετικά χύμα κρασιά- και υπέροχες γλυκές δημιουργίες, όπως το παραδοσιακό ρυζόγαλο και η δική τους εκδοχή πανακότας. Για πλήρες γεύμα με κρασί υπολογίστε περί τα 20€ κατ’ άτομο. 

Souvlaki bar 
Αδριανού & Θησείου 15, Μοναστηράκι, τηλ.: 210 5150550

Στην μικρή μποέμ πλατεΐτσα κάπου ανάμεσα στους σταθμούς του Θησείου και του Μοναστηρακίου, το Souvlaki bar μας προτείνει βιομηχανικό design, minimal διακόσμηση και μοντέρνα… σουβλακοφαγία, κάνοντάς μας να ξεχάσουμε τα τουριστικά σουβλατζίδικα στην Αδριανού και την Κυδαθηναίων που ποντάρουν στο φολκλόρ στοιχείο. Εδώ, θα καθίσετε στους άνετους πάγκους ή τα ψηλά σκαμπό και θα απολαύσετε τα «σουβλακοσφηνάκια» (μίνι πίτες σερβιρισμένες σε σφηνοπότηρα με διαφορετικά είδη κρέατος), καθώς και τις γενναιόδωρες μερίδες γύρου. Πολύ καλά είναι και τα καλαμάκια, είτε χοιρινά είτε κοτόπουλο, ενώ θα βρείτε και πολίτικα σουτζουκάκια ή κεμπάπ. Τα καλαμάκια κυμαίνονται στα 1,80€, τα τυλιχτά στα 2,50€ και οι μερίδες στα 6,50€. 

Λουκούμι Vintage bar 
Πλατεία Αβησσυνίας 3, Μοναστηράκι, τηλ: 2103234814

Θέλετε ζεστή ατμόσφαιρα; Η όμορφη σάλα του πρώτου ορόφου με την βαριά διακόσμηση και τα όμορφα μπαλκόνια θα σας ικανοποιήσει και με το παραπάνω. Προτιμάτε θέα; Πιάστε θέση στην χαριτωμένη ταράτσα που λοξοκοιτάζει την Ακρόπολη και το Αστεροσκοπείο, αλλά απολαμβάνει και αστική θέα προς τα loft του Ψυρρή και το Γιουσουρούμ της πλατείας. Όπου κι αν επιλέξετε να καθίσετε, θα απολαύσετε φθηνά ποτά (5€), ρακή ή μπύρα και εξίσου φθηνούς μεζέδες. Δοκιμάσαμε και σας προτείνουμε τα τραγανά spring rolls, τα γεμιστά ντοματίνια με κατίκι Δομοκού, το απάκι, αλλά και τα λαχταριστά burger (6,50€) ή τους λουκουμάδες κοτόπουλου με κρέμα λιαστής ντομάτας για τους πιο πεινασμένους. Υπολογίστε περί τα 10-12€ για ποτό και χορταστικό τσιμπολόγημα. 

Mirch 
Ερμού 109, Μοναστηράκι, τηλ: 2103239759

Κάπου ανάμεσα στα παλιατζίδικα της Ερμού και στην κίνηση της περιοχής, υπάρχει μια γωνιά που θα σας τηλεμεταφέρει χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Μέχρι την Ινδία, όπου θα φτάσετε γευστικά, καθισμένοι στην προσεγμένη σάλα του Mirch, του ινδικού εστιατορίου με τους πέτρινους τοίχους και τους φούρνους tandoori στην ανοιχτή κουζίνα. Από εκεί «ξεφουρνίζονται» υπέροχα όσο και καυτερά chiken tikka με γιαούρτι και σως μέντας, chicken korma (κομματάκια κοτόπουλου με κρέμα γάλακτος, γάλα καρύδας και κάσιους), κάρι, υπερ-καυτερό Vindaloo και το hit του μαγαζιού, το ινδικό σουβλάκι (κοτόπουλο σε πίτα nan με γέμιση λαχανικών). Οι τιμές είναι εξαιρετικές – θα χορτάσετε με 10-15€ κατ’ άτομο, ενώ μπορείτε να τα απολαύσετε και take away.

Τα Μπακαλιαράκια του Δαμίγου
Κυδαθηναίων 41, Πλάκα, τηλ: 210 3225084

Το θρυλικό υπόγειο του Δαμίγου στην Πλάκα δεν οφείλει την φήμη του μόνο στον Ορέστη Μακρή, που… μπεκρόπινε εκεί στις παλιές ελληνικές ταινίες, αλλά και στον εξαιρετικό μπακαλιάρο του, που συνοδεύονται από φοβερή σκορδαλιά. Στις προσεγμένες αίθουσες με τα κρασοβάρελα και την νοσταλγική διακόσμηση, θα δοκιμάσετε επίσης ωραιότατα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο, κόκκορα με χοντρό μακαρόνι και άλλες ψαρονοστιμιές πέρα από τον μπακαλιάρο, όπως ψητό καλαμάρι και γαύρο μαρινάτο. Συνοδεύεστε με χύμα κρασί ή ουζάκι και υπολογίστε περί τα 15-20€ κατ’ άτομο. 

Γλυκύς 
Αγγέλου Γέροντα 2, Πλάκα

Ένα γλυκύτατο – όπως μαρτυρά και το όνομά του – μεζεδοπωλείο με ατμόσφαιρα παλιού καφενέ κρύβεται πίσω από τον πιο πολυσύχναστο και τουριστικό δρόμο της Πλάκας, την οδό Κυδαθηναίων. Στρίβοντας στο σοκάκι του Αγγ. Γέροντα, θα βρεθείτε μπροστά σε μια περιτριγυρισμένη από δεντράκια και κληματόφυλλα αυλή με τραπέζια καφενείου και σε μια μικρή ξύλινη εσωτερική σάλα που μας προδιαθέτει για παρεΐστικο τσιμπολόγημα τον χειμώνα. Εδώ θα απολαύσετε ουζάκι ή χύμα κρασί με ποικιλία ικανοποιητικών μεζέδων, όπως η τυρόπιτα, η σπιτική χορτόπιτα, η χοιρινή τηγανιά σε πήλινο, ο μπεκρή μεζές και η πατατοσαλάτα. Οι γεύσεις δεν «απογειώνονται» αλλά το περιβάλλον αποζημιώνει για κάποιες αστοχίες του μενού. Υπολογίστε περί τα 15-20€ κατ’ άτομο για ουζάκι και πολλά μεζεδάκια. 

Αμάλθεια 
Τριπόδων 16, Πλάκα, τηλ: 2103224635

Κάνετε βόλτα στην Πλάκα και θέλετε να ξεκουραστείτε και να ανακτήσετε δυνάμεις με κάτι γρήγορο αλλά νόστιμο; Στην Αμάλθεια θα βρείτε έναν όμορφο χώρο που παραπέμπει σε παλιό γαλακτοπωλείο, με λίγα τραπεζάκια όπου σερβίρονται οι θρυλικές της κρέπες και ένα παλιό juke box που ακόμη παίζει jazz μελωδίες. Η Αμάλθεια χρησιμοποιεί διαφορετική ζύμη για τις γλυκές και τις αλμυρές κρέπες – οποιοσδήποτε συνδυασμός αλμυρών γεύσεων δεν θα σας απογοητεύσει, αλλά μην αμελήσετε να δοκιμάσετε και τις γλυκές δημιουργίες, καθώς αυτό είναι το clue του καταστήματος. Οι κρέπες κάστανο και πραλίνα είναι υπέροχες, ενώ και το σουφλέ σοκολάτας δεν πάει πίσω – μόνη ένσταση οι ελαφρώς τσιμπημένες τιμές. 

Τρανζίστορ 
Πρωτογένους 10, τηλ: 2103228658

Εκεί που το Μοναστηράκι συναντά την γειτονιά του Ψυρρή, το Τρανζίστορ βρίσκει τον τρόπο να μας κρατήσει στην «μπιστροτέκ» που έστησε στον πιο μποέμ δρόμο της περιοχής. Το περιβάλλον σε κερδίζει με την έθνικ διακόσμηση, την φωτεινή σάλα, το γλυκύτατο πατάρι και τις κινηματογραφικές μουσικές, ενώ το μενού αλλάζει καθημερινά, προσφέροντας πιάτα ημέρας, είτε σαλάτες, είτε ζεστά σάντουιτς, είτε burgers και συνταγές μεσογειακής κουζίνας. Έχουμε δοκιμάσει υπέροχη σαλάτα φακής, ζουμερότατο burger, κοτόπουλο με κρούστα ξηρών καρπών και ψαρονέφρι με λιαστή ντομάτα, και κανένα από τα πιάτα δεν μας απογοήτευσε. Υπολογίστε περί τα 15-20€ κατ’ άτομο για γεύμα και ποτό (το οποίο στοιχίζει 6€).

Διόσκουροι
Διόσκουρων 13, Πλάκα, τηλ: 2103219607
Αν έχετε υπάρξει φοιτητές στην Αθήνα, σίγουρα μία από τις βασικότερες μνήμες σας θα είναι το ατελείωτο ραχάτι στους «Πάνω Διόσκουρους». Αν πάλι δεν είχατε αυτή την τύχη, μπορείτε να «κλέψετε» το δικό σας μερίδιο από αυτή την αίσθηση, πιάνοντας τραπεζάκι στο πλακόστρωτο για να απολαύσετε ουζάκι και μεζεδο-ποικιλίες. Μια καλή λύση για μεγάλες παρέες είναι η πραγματικά μεγάλη ποικιλία, που δεν διεκδικεί βραβεία γκουρμέ γεύσεων, αλλά χορταίνει ικανοποιητικά με το χοιρινό, το κοτόπουλο, τα λουκάνικα, τα κεφτεδάκια, την τυροσαλάτα και τα λαχανικά που περιλαμβάνει. Συνδυάστε τη με ουζάκι ή κρασί και υπολογίστε περί τα 15€ κατ’ άτομο. 

James Joyce Irish Pub 
Άστιγγος 12, Μοναστηράκι, τηλ: 210 3235055

Αν θέλετε να ξεφύγετε ελαφρώς από τις ελληνικές γεύσεις στην πλέον χαρακτηριστική ελληνική γειτονιά, η ιρλανδέζικη μπυραρία στα σύνορα Μοναστηρακίου και Θησείου θα σας ταξιδέψει ως το Δουβλίνο και την Βρετανία με τα fish and chips της, τις δεκάδες ετικέτες μπύρας, τα ιρλανδέζικα λουκάνικα και steaks και την ιδιαίτερη κρεατόπιτα με μπύρα Guinness. Στα συν, το αυθεντικό περιβάλλον pub, με την βαριά διακόσμηση, τις οθόνες που παίζουν αγώνες rugby και τα live μουσικά events που οργανώνονται συχνά-πυκνά. Για άφθονη μπύρα και χορταστικό φαγητό αλά ιρλανδικά υπολογίστε περί τα 20€.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v