Αμπελόκηποι: Φαγητό σε 9 οικονομικά εστιατόρια

Από την Πανόρμου ως την Αλεξάνδρας και τον Πύργο των Αθηνών, συγκεντρώνουμε τις εννιά πιο γευστικές διευθύνσεις που χορταίνουν τους Αμπελοκήπους.
Αμπελόκηποι: Φαγητό σε 9 οικονομικά εστιατόρια
του Γιώργου Κόκουβα

Μουσικά μεζεδοπωλεία και ιταλικά εστιατόρια. Ανατολίτικο street food και αμερικανικά burgers. Μοντέρνα κουζίνα και… ονομαστός πατσάς. Απ’ όλες τις γεύσεις έχει η γαστριμαργική πιάτσα των Αμπελοκήπων κι εμείς συγκεντρώνουμε μερικές από τις πιο νόστιμες διευθύνσεις που χορταίνουν από τους φοιτητές της Πανόρμου και τους εργαζόμενους των αθηναϊκών «Πύργων» μέχρι τους ποδοσφαιρόφιλους της Λεωφόρου αλλά και τους κατοίκους της περιοχής. 

Μυλόλιθος 
Πανόρμου 20, τηλ: 2106465731

Έχει λιγότερο από έναν χρόνο που άνοιξε τις πόρτες του στην γειτονιά της Πανόρμου, αλλά έγινε αμέσως μία από τις αγαπημένες μας γωνιές, χάρη στην ζεστή πετρόχτιστη σάλα με την οικεία, πολύχρωμη διακόσμηση, την κατάφυτη αυλή του και την (πλέον σκεπαστή) ταράτσα του, όπου απολαμβάνουμε μεζέδες και ζωντανή, χαλαρή μουσική. Στο μενού δεν θα βρείτε κυρίως πιάτα, αλλά μια πολύ καλή ποικιλία από μεζέδες, ανάμεσα στους οποίους ξεχωρίζουμε το κοτόπουλο ρολό με σπανάκι, το φοβερό ρουμελιώτικο χοιρινό με πιτούλες στη σέσουλα και το χορταστικό κριθαρότο με γαρίδες. Το γλυκάκι έρχεται κερασμένο στο τέλος – υπολογίστε περί τα 15€ κατ’ άτομο. Σημειώστε ότι live μουσική θα πετύχετε κάθε Παρασκευή και Σάββατο βράδυ, αλλά και τις Κυριακές από το μεσημέρι. 

Αγορά 
Λ. Αλεξάνδρας & Βουρνάζου 31, 210-6426238

Βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον σταθμό του μετρό των Αμπελοκήπων και ξεχωρίζει για το προσεγμένο «κλασικό» περιβάλλον του με το «βαρύ» ξύλο, τις νοσταλγικές αφίσες, τον ατμοσφαιρικό φωτισμό και την μικρή του βεράντα που βολεύει ιδιαίτερα τους καπνιστές. Στο τραπέζι καταφθάνουν γιγάντιες μερίδες με δημιουργικές ελληνικές συνταγές αλλά και κλασικά διεθνή πιάτα, από burgers και σνίτσελ-γίγας μέχρι πένες με σύγκλινο Μάνης και σάλτσα λεμονιού, χοιρινά μπριζολάκια με τυροκαυτερή και φρέσκες τηγανητές πατάτες ή black angus rib eye με ψητά λαχανικά. Θα βρείτε επίσης και επιλογές από πουλερικά ή ψάρια, καθώς και ορεκτικά που «παίζουν» με ελληνικές γεύσεις, όπως το μαστιχωτό τυρί Άνδρου με κρούστα σουμάκ, το κατσικίσιο τυρί σε τραγανή κρούστα δημητριακών, οι γαρίδες σαγανάκι με μους φέτας και τσιπς ρόκας και οι κολοκυθοκεφτέδες με σάλτσα γιαουρτιού. Υπολογίστε περί τα 18-20€ για ένα χορταστικό γεύμα με κρασί και θεωρήστε σχεδόν βέβαιο ότι θα φύγετε με πακέτο για το σπίτι. 

48 Urban Garden 
Αρματωλών και Κλεφτών 48, τηλ: 2130281866

Ο νέος χώρος που φιλοδοξεί να γίνει το νέο hip και talk of the town στέκι της Αθήνας βρίσκεται πίσω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού, συστεγάζεται με γκαλερί σύγχρονης τέχνης και περιλαμβάνει έναν μεταμοντέρνο εσωτερικό χώρο, έναν όμορφο κήπο με πάγκους και μποστάνι με φρέσκα λαχανικά στο κέντρο και μια τροχήλατη καντίνα, η οποία αποτελεί και την κουζίνα που συνοδεύει ιδανικά την μπάρα με τα δημιουργικά κοκτέιλ. Στο μενού θα βρείτε γεύσεις όπως gazpacho ντομάτας, σεβίτσε λαυράκι με μάνγκο, αβοκάντο, ντοματίνια, κόλιανδρο και λάιμ, burgers με υλικά από τον κήπο και open sandwich καραβίδας με πορτοκάλι και σπανάκι. Υπάρχει επίσης καθημερινά και ένα διαφορετικό πιάτο ημέρας – σημειώστε ότι για την καλοκαιρινή σεζόν η κουζίνα λειτουργούσε μόνο το βράδυ, αλλά από τον Σεπτέμβριο αναμένουμε να σερβίρει καθημερινά από το πρωί. Το βράδυ, μη χάσετε τα ψαγμένα κοκτέιλ γνωστών mixologists. Υπολογίστε πως θα πληρώσετε περί τα 25€ κατ’ άτομο. 

New York Sandwiches 
Σινώπης 3, τηλ.: 210 7778475

Γεύση από Μανχάταν φέρνει κάτω από τον ψηλότερο «ουρανοξύστη» της πόλης, στην σκιά του Πύργου των Αθηνών, το New York Sandwich, που σύστησε στους Αμπελόκηπους τον «νεοϋορκέζικο» τρόπο γεύματος: Στον μικρό, μακρόστενο χώρο του με τους χάρτες και τα memorabilia του «Μεγάλου Μήλου» απλώνονται μεγάλοι πάγκοι όπου κάθονται περισσότερες από μία παρέες και απολαμβάνουν λαχταριστά σάντουιτς, burgers και σαλάτες. Στα αγαπημένα μας από το μενού συγκαταλέγονται το ιδιαίτερο pastrami sandwich με βοδινό delicatessen, σως από μουστάρδα και πίκλες σε φρέσκο χωριάτικο χωμί, το chicken parm με κοτόπουλο πανέ και παρμεζάνα σε ψωμάκι Kaiser bun, το pepperoni sausage με πεπερόνι, καραμελωμένα κρεμμύδια, μανιτάρια και λιωμένη μοτσαρέλα και τα manhattan burgers. Ιδιαίτερα χορταστική είναι η αυθεντική ceasar salad, ενώ αγαπημένη συνήθεια είναι το κυριακάτικο brunch που έχει θεσπίσει το εστιατόριο, στο οποίο δοκιμάσαμε υπέροχα scrambled eggs αλλά και burger με αυγό – σημειώστε ότι καλό θα ήταν για το brunch να κάνετε κράτηση εγκαίρως. 

Έρωντας και Σταμναγκάθι 
Πανόρμου & Δουκ. Πλακεντίας 73
Στις όμορες, φωτεινές σάλες του «Έρωντα» θα γευθείτε λίγη από τη μαγεία της κρητικής κουζίνας, σε πιάτα που μοσχοβολούν χάρη στα υλικά από τη «λεβεντογέννα». Ξεχωρίζουν το εξαιρετικό γαμοπίλαφο, οι μπουμπουριστοί χοχλιοί, τα κρητικά ζυμαρικά με κατσικάκι και μυζήθρα, η σφακιανή πίτα και ο τραγανός ντάκος. Δεν αποκλείεται να πετύχετε και ζωντανή κρητική μουσική κάποιες ημέρες της εβδομάδας. Συνοδεύστε το γεύμα με κρητική ρακή και υπόλογίστε περί τα 20€ κατ’ άτομο. 

Red Elephant 
Λαρίσης 42, τηλ: 2106924421

Η μικρή έθνικ γωνιά των Αμπελοκήπων θα σας ταξιδέψει στην μακρινή Ινδία, όχι μόνο με το έντονο ντεκόρ –ινδικές θεότητες σας κοιτάζουν από τους τοίχους και κόκκινες αψίδες στεφανώνουν τα τραπεζάκια και την τζαμαρία – αλλά και με τις πικάντικες γεύσεις που μαγειρεύονται στην κουζίνα. Δοκιμάστε οποιοδήποτε από τα πιάτα ταντούρι, το κοτόπουλο τίκκα, το σις κεμπάπ, το αρνί κόρμα (κομματάκια αρνίσιου κρέατος με παραδοσιακή μογγολική σάλτσα, κάσιους και αμύγδαλα), γαρίδες με σάλτσα Μαντράς και ωραίο ζάρντα πουλάο, ήτοι γλυκό ρύζι με σαφράν σε γάλα καρύδας. Συνοδεύστε με το παραδοσιακό ινδικό ποτό Λάσι (μάνκο, γλυκό ή αλμυρό) και υπολογίστε περί τα 15-18€ κατ’ άτομο.

Αυτόφωρο
Λ. Αλεξάνδρας 152, τηλ: 210 6461377
Τρανή απόδειξη ότι δεν χρειάζονται φανφάρες για να γίνει «θρύλος» ένα μαγαζί στην Αθήνα, το Αυτόφωρο ποντάρει όχι στο περιβάλλον – εδώ, ακριβώς απέναντι από τον Άρειο Πάγο, θα βρείτε ανεπιτήδευτη ατμόσφαιρα κουτουκιού για ξενύχτηδες – αλλά στο πραγματικά δυνατό του στοιχείο: Τον θρυλικό του πατσά, που γιατρεύει το hangover αφού το κατάστημα… διανυκτερεύει μέχρι το πρωί, τις υπέροχες σούπες και τα μαγειρευτά όπως το λεμονάτο μοσχαράκι και οι σπιτικοί κεφτέδες. Ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 10€ κατ’ άτομο. 

Street Wok 
Πανόρμου 115Ζ, τηλ: 210 6811818

Ανάμεσα στις καντίνες με τα μεγάλα hot dog, τα σουβλατζίδικα και της κρεπερί στον ολοζώντανο πεζόδρομο της Πανόρμου, μια νέα άφιξη φιλοδοξεί να δώσει μια διαφορετική νότα στον ουρανίσκο των ξενύχτηδων της περιοχής. Το Street Wok λανσάρει την ιδέα του ασιατικού street food στον μικρό, φωτεινό του χώρο με τους πάγκους όπου μπορείς να απολαύσεις το γεύμα, αν δεν το πάρεις στο χέρι. Η λογική είναι η εξής: Επιλέγετε βάση (διαφορετικά είδη noodles και ρυζιού), εξτρά υλικά όπως κοτόπουλο, μοσχάρι, χοιρινό, γαρίδες, μανιτάρια, baby corn, bamboo, ανανά, τηγανητό κρεμμύδι κ.α., και τέλος σάλτσα (με επιλογή από teriyaki, coconut curry, sweet chili, satay ή Σετσουάν). Η βάση κυμαίνεται στα 3,90€, τα toppings μεταξύ 0,20-1,40€ και η σως είναι δωρεάν, επομένως για ένα χορταστικό «κουτί» υπολογίστε περί τα 5-6€. 

Οινομαγειρείο το Τριφύλλι 
Παναθηναϊκού 7, Αμπελόκηποι (πίσω από το γήπεδο του ΠΑΟ), τηλ: 210 6446585
Το μαγειρειό που ταΐζει τους φίλαθλους της λεωφόρου Αλεξάνδρας κρύβεται πίσω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού, στο κενό ενός πετάλου, και έχει για σήμα του – προφανώς – το τριφύλλι. Την πράσινη καγκελόπορτά του όμως δεν την περνούν μόνο οι… βάζελοι της περιοχής, αλλά όλοι οι καλοφαγάδες που δεν έρχονται εδώ για το φοβερό περιβάλλον – θα βρείτε δύο-τρία τραπεζάκια στην ασβεστωμένη αυλίτσα και ακόμα μερικά μέσα, στον χώρο με τα βαρέλια, τους πράσινους τοίχους, τις ποδοσφαιρικές φωτογραφίες και την πινακίδα «νευρικοί και βιαστικοί σερβίρονται αύριο» - αλλά για τα λίγα, διαλεχτά φαγητά που ξεφουρνίζονται καθημερινά μετά τις 20.30. Ονομαστά κεφτεδάκια, μπακαλιάρος σκορδαλιά, σπιτικά ντολμαδάκια, χωριάτικη και εκπληκτικές τηγανητές πατάτες, συνοδεία πάντα βαρελίσιου κρασιού περιλαμβάνονται στο ημερήσιο «μενού» του Τριφυλλιού – ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 10-12€ κατ’ άτομο.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v