Μονοήμερες για φαγητό: 5 νόστιμες μίνι εκδρομές

Πέντε εστιατόρια στο Ζούμπερι, την Ελευσίνα, τον Μαραθώνα, τη Ραφήνα και το Λαύριο μας δίνουν εξαιρετική αφορμή για μονοήμερες εκδρομές στην Αττική.
Μονοήμερες για φαγητό: 5 νόστιμες μίνι εκδρομές
της Ηρώς Κουνάδη 

Ε ναι λοιπόν, θα το ομολογήσουμε. Είναι πολλές οι περιπτώσεις που το φαγητό είναι η αφορμή για την εκδρομή, και όχι το αντίθετο. Ειδικά στις περιπτώσεις που ακολουθούν, όπου η απόσταση που καλούμαστε να διανύσουμε αντιστοιχεί το ίδιο σε εκδρομή όσο και στη διαδρομή σπίτι-δουλειά-με-κίνηση, δεν το σκεφτόμαστε καν. Οι μονοήμερες στην Αττική έχουν γεύση… αλλά έχουν και πράγματα να κάνουμε πριν και μετά. Ορίστε πέντε ιδέες για την επόμενη Κυριακή.

Στο Ζούμπερι

Το εστιατόριο: Το ατμοσφαιρικό Χειμώνα-Καλοκαίρι (Λεωφ. Ποσειδώνος 93, τηλ.: 22940 99704) σερβίρει στην υπέροχη, στρωμένη με βότσαλα, αυλή του πειραγμένη ελληνική κουζίνα και γεύσεις από την Πόλη. Στις σπεσιαλιτέ που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε, σημειώστε τα μαντί (χειροποίητα ζυμαρικά γεμισμένα με κιμά και σερβιρισμένα με γιαούρτι και κόκκινη σάλτσα) και το χουνκιάρ μπεγιεντί –κοκκινιστό μοσχαράκι επάνω σε βελούδινο πουρέ μελιτζάνας. Τα γλυκά είναι συγκλονιστικά, χωρίς καμία υπερβολή (φέρουν την βαρυσήμαντη υπογραφή του Στέλιου Παρλιάρου) και το ωραιότατο χύμα κρασί είναι βιολογικής καλλιέργειας. Μαζί με κρασί και γλυκό, ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 25-30€ το άτομο.

Και μετά, και μετά; Πιάνουμε ξαπλώστρα ή τραπεζάκι για απογευματινό καφέ στο Diver’s Club, επάνω στην παραλία, και φλερτάρουμε με την ιδέα μιας (ακόμα) βουτιάς, αφού περάσουν αρκετές ώρες από το λουκούλλειο γεύμα μας.

Στην Ελευσίνα

Το εστιατόριο: Λέγεται Ρακούν (τηλ.: 210 5547910) και βρίσκεται στο 66 του πεζόδρομου της Νικολαΐδου, σχεδόν απέναντι από τον αρχαιολογικό χώρο. Είναι ξακουστό ακόμα και εκτός Ελευσίνας τσιπουράδικο, με μεγάλη ποικιλία τσίπουρου και ούζου μετά θαλασσινών και στεριανών μεζέδων. Ως λάτρεις των δεύτερων, έχουμε να προτείνουμε στα «οπωσδήποτε» το γεμιστό λουκάνικο και την φουρνιστή πατάτα με τυριά –ό,τι, όμως, και να παραγγείλετε, είναι μάλλον απίθανο να απογοητευτείτε. Οι τιμές κυμαίνονται στα 10-15€ το άτομο, μαζί με το ουζάκι ή το τσίπουρο.

Και μετά, και μετά; Θα βολτάρουμε στην παραλιακή περαντζάδα της Ελευσίνας, πιάνοντας τραπεζάκι για καφέ στο πανέμορφο Αρμολόι που στεγάζεται σε ένα πέτρινο κτίριο του 1923 πλάι στη θάλασσα. Οι ιστοριοδίφες της παρέας θα ξεκινήσουν την εκδρομή νωρίτερα, για να προλάβουν να επισκεφτούν τον εντυπωσιακό αρχαιολογικό χώρο πριν το μεσημεριανό φαγητό (λειτουργεί 8.00-15.00 καθημερινά εκτός Δευτέρας, και το εισιτήριο κοστίζει 3€).
Διαβάστε περισσότερα - Ελευσίνα: Αθηναϊκά weekends… με τέχνη

Στο Λαύριο

Το εστιατόριο: Σας το έχουμε ξανασυστήσει, λέγεται Φόρος (Θορικό Λαυρίου, τηλ.: 22920 28018) και είναι αδιαμφισβήτητα μια από τις πιο value for money ψαροταβέρνες της… ευρύτερης Αθήνας. Σερβίρει ολόφρεσκα ψαράκια –μικρά και μεγαλύτερα– και όλα τα μεζεδάκια των ψαροταβερνών άψογα εκτελεσμένα, συν κάποιες πρωτότυπες επιλογές όπως η πατατοσαλάτα με καπνιστό ψάρι και οι σουπιές με κρεμμύδι. Τα συνοδεύει όλα αυτά με δικό του ροζέ κρασί, δροσερό και φρουτένιο, και υπέροχη θέα στη θάλασσα. Στο τέλος έρχεται κερασμένο λαχταριστό γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι, μαζί με τον λογαριασμό που κυμαίνεται στα 15-20€ το άτομο.

Και μετά, και μετά; Οι city lovers θα βολτάρουμε στο νεοκλασικό κέντρο του Λαυρίου, που είναι μια πόλη-ανακάλυψη (δείτε μερικές ενδιαφέρουσες στάσεις και αξιοθέατα στο LavrioGuide.gr) ενώ οι φυσιολάτρες θα οδηγήσουν λίγα χιλιόμετρα μέχρι τον εντυπωσιακό Εθνικό Δρυμό Σουνίου (λεπτομέρειες για τον οποίο έχουμε εδώ).

Στη Ραφήνα

Το εστιατόριο: Λέγεται Μπαλκόνι (τηλ.: 22940 75888) βρίσκεται… κρεμασμένο ακριβώς πάνω από το Κόκκινο Λιμανάκι και προσφέρει, εκτός από φανταστική θέα στη θάλασσα, νοστιμιές εμπνευσμένες από την ελληνική και τη μεσογειακή κουζίνα. Το μενού αλλάζει ανάλογα με την εποχή. Αυτές τις μέρες περιλαμβάνει προτάσεις όπως μύδια αχνιστά με ούζο και τομάτα, ψαρονέφρι με sauce καραμέλας και κοτόπουλο με dressing από γιαούρτι, μέλι και μουστάρδα. Για ένα υπερ-πλήρες γεύμα με χύμα κρασί, ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 25€ το άτομο.

Και μετά, και μετά; Θα κατηφορίσουμε τα σκαλάκια προς το Κόκκινο Λιμανάκι, για παραθαλάσσιες… ξάπλες (και ίσως βουτιές αργότερα) και αν μας πάρει το βράδυ θα περάσουμε μια βόλτα και από το Bee Bar στην πλατεία της Ραφήνας για να τιμήσουμε τα ξακουστά του κοκτέιλ (που δεν κοστίζουν παραπάνω από 7€).

Στον Μαραθώνα

Το εστιατόριο: Είναι το ξακουστό απ’ άκρη σε άκρη της Αττικής Fragma, και είναι τόσο εστιατόριο όσο και café και bar. Τα μπαλκονάκια του (ξεχωριστά εκείνα του φαγητού από τα υπόλοιπα) κρέμονται πάνω από τη λίμνη, στην οποία απολαμβάνουν βέβαια και συγκλονιστική θέα. Η κουζίνα κινείται σε μεσογειακά μονοπάτια, σερβίρει σωστά ζυμαρικά και λίγα πιάτα με κρέας (όπως τα χοιρινά φιλετάκια με σως από μουστάρδα και γιαούρτι, με σπόρους σιναπιού) ενώ τα επιδόρπια είναι στο μέτριο επίπεδο που επιδέχεται βελτίωση. Ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 30€ το άτομο, με ποτήρι κρασί.

Και μετά, και μετά; Θα βολτάρουμε στις όχθες της λίμνης, η οποία είναι ακόμα εντυπωσιακότερη από κοντά. Ο γύρος της λίμνης είναι μια από τις ωραιότερες διαδρομές που μπορείτε να κάνετε με ποδήλατο στην Αττική (δείτε αναλυτικά την διαδρομή εδώ) αλλά ένα τμήμα του γίνεται άνετα και με τα πόδια, αν βαριέστε να μεταφέρετε τα ποδήλατα ως εδώ.




Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v