Τα 15 καλύτερα παγωτά στην Αθήνα και τα προάστια

Λαχταριστή βανίλια, γεύσεις για κάθε ουρανίσκο, φρέσκα και αγνά υλικά, η απόλυτη αμαρτία. Δεκαπέντε «κολασμένες» διευθύνσεις για παγωτό στην πόλη και τα προάστια.
Τα 15 καλύτερα παγωτά στην Αθήνα και τα προάστια
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Αν ένα γλυκό έχει συνδέσει άρρηκτα το όνομά του με το καλοκαίρι, αυτό δεν είναι άλλο από το παγωτό.
Οι γεύσεις του; Εκατοντάδες. Οι τρόποι να το απολαύσουμε; Εξίσου πολλοί. Οι διευθύνσεις για να το προμηθευτούμε στο χέρι ή «πακέτο»; Χάνονται στους δρόμους και τα στενά της πόλης και των προαστίων.

Γνωρίζοντας ότι ο καθένας από εσάς ίσως έχει το δικό του «παγωμένο» στέκι όπου καταφεύγει κάθε φορά που θέλει να ενδώσει στην πιο γλυκιά αμαρτία του καλοκαιριού, συγκεντρώσαμε τα 15 αγαπημένα μας στέκια για να απολαύσουμε φρέσκο και λαχταριστό παγωτό, χωρίς όμως να είμαστε απόλυτοι.

Σίγουρα υπάρχουν δεκάδες ακόμα, τα οποία περιμένουμε από εσάς να μας προτείνετε έτσι ώστε στην επόμενη αμαρτωλή μας έξοδο να ξέρουμε ποιον να… ευχαριστούμε.

Ιδού λοιπόν οι διευθύνσεις:

* Zuccherino (Αγ.Αλεξάνδρου και Ναϊάδων, Π. Φάληρο, τηλ. 2109830049) Εξαιρετικό χειροποίητο παγωτό στο Παλαιό Φάληρο, που μπορείτε να απολαύσετε στο όμορφο café εντός του καταστήματος. Οι γεύσεις είναι δεκάδες, αλλά προσωπική μας αδυναμία είναι το death by chocolate.


* Βάρσος (Κασσαβέτη 5, Κηφισιά, τηλ: 210 8012472) Από το 1892 στις γλυκές επάλξεις, ο Κηφισιώτης Βάρσος μας σερβίρει λαχταριστό παραδοσιακό παγωτό, με top το καϊμάκι από φρέσκο πρόβειο γάλα. Πολύ καλές και οι γεύσεις με εποχιακά φρούτα.

* Zillion’s (Διονύσου 69, Κηφισιά, τηλ: 210 6201211) Άλλη μια δροσιστική διεύθυνση στα βόρεια προάστια, η μοντέρνα gelateria Zillion’s προσφέρει υπέροχο σορμπέ σοκολάτας, παγωτό pavlova, φουντούκι αλλά και εξαιρετικό παγωτό με ανθόγαλα. Εξίσου «δυνατά» είναι και τα σορμπέ, με φρουτώδεις γεύσεις όπως μάνγκο και κεράσι. Σημειώστε ότι η γλυκιά αμαρτία απολαμβάνεται ιδανικά σε τραπεζάκι στην ανθισμένη αυλή του.


* Dew Ice Cream and more (Λ. Σταμάτας 2, Δροσιά, τηλ: 2108134001) Δε λέμε, καλό το ξακουστό πεϊνιρλί του Ελευθεριάδη και του Τεχλικίδη, αλλά η Δροσιά έχει και… δροσιά. Πιάστε θέση στα όμορφα τραπεζάκια της gelateria και απολαύστε ιδιαίτερες γεύσεις με την γεμάτη γεύση του γάλακτος που την νιώθεις στον ουρανίσκο, όπως cheesecake καραμέλα, λαχταριστό μπισκότο ή black forest.


* Waffle House (Λ. Ποσειδώνος 17, Βουλιαγμένη) Η ιδέα που ξεκίνησε από την Νάξο έφτασε μέχρι την Αττική και έκανε πολλούς Αθηναίους να κατηφορίσουν προς την Βουλιαγμένη για να απολαύσουν λαχταριστή λεπτή βάφλα, αλλά και εξίσου πεντανόστιμο παγωτό με θέα την θάλασσα. Μαστίχα με κανέλα, τσουρέκι, γιαούρτι με αγριοκέρασο, κρέμα μπισκότο είναι λίγες από τις γεύσεις που θα παγώσουν πάνω στην βάφλα σας ή και χωρίς αυτή.


* Mucca (Χαρ. Τρικούπη 146 & Στροφυλίου, Νέα Ερυθραία Τηλ. 210 8001614) Η ιταλική «φωλιά» στον πεζόδρομο της Νέας Ερυθραίας ευθύνεται για πολλά… παραπανίσια κιλά των θαμώνων της πιάτσας. Είναι άλλωστε δύσκολο να αντισταθείτε στις γεύσεις μπισκοτίνο ή kinder bueno με κομματάκια σοκολάτας, σερβιρισμένα μέσα στις μπισκοτένιες φωλιές που αποτελούν πατέντα του μαγαζιού.


* Σουρλαντζής (Βασ. Κωνσταντινου 121, Κορωπί, τηλ: 21 0662 3403) Αξίζει να κάνετε το… ταξίδι μέχρι το Κορωπί για να γευτείτε τις εκλεκτές γεύσεις αυτού εδώ του ζαχαροπλαστείου το οποίο εξειδικεύεται στην παραγωγή ολόφρεσκου, χειροποίητου παγωτού. Προσωπικές μας αγαπημένες οι γεύσεις cookies & cream, προφιτερόλ, kinder Bueno, Lila Pause, cheesecake φράουλα και black forest. Για όσους προσέχουν την σιλουέτα τους, το ζαχαροπλαστείο προσφέρει και light επιλογές με stevia και γεύσεις αμύγδαλο, βανίλια και σοκολάτα.

* Παγωτομανία Το ιταλικό gelato, με την αυθεντική συνταγή που χρονολογείται από τα τέλη του 19ου αιώνα έφτασε στην Ελλάδα από την Παγωτομανία, που άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στου Ψυρρή πριν από μερικά χρόνια και πλέον έχει γίνει… μάστιγα. Το clue της αλυσίδας είναι ως γνωστόν οι γεύσεις που μεταφέρουν τις αγαπημένες μας σοκολάτες στην πιο παγωμένη τους εκδοχή: kinder, Lila pause, Ferrero, nutella, bounty (και ο κατάλογος δεν έχει τέλος). Δείτε τα καταστήματα εδώ.

* Τούλα (Ευτυχίδου 41, Παγκράτι, τηλ: 210 7218255) Έγινε γνωστό για μια συγκεκριμένη γεύση και όχι άδικα: Η φήμη του παγωτού μουστάρδα έφτασε μέχρι τους New York Times, που έγραψαν για ένα «ανεπανάληπτο επιδόρπιο». Πρόκειται για παγωτό με ολόκληρα κομμάτια αμύγδαλου, άφθονη καραμέλα, θυμαρίσιο μέλι, ανθόνερο και πρόβειο γάλα που δημιουργούν μια πολύ ιδιαίτερη γεύση, η οποία αξίζει τον… κατήφορο μέχρι το Παγκράτι.
 

* Giovanni (Μπουμπουλίνας 1 & Ελευθερίου Βενιζέλου, τηλ: 21 0271 7579) Σταθερή αξία για περισσότερες από δύο δεκαετίες, το παγωτό αυτής της gelateria φτιάχνεται μπροστά στα μάτια σας και είναι ολόφρεσκο και λαχταριστό. Δοκιμάστε οπωσδήποτε παγωτό προφιτερόλ με ολόκληρα choux μέσα, spagnola με βύσσινο, κρέμα με variegate από φρεσκοψημένα φουντούκια και φοβερή stracciatella με κομματάκια γνήσιας κουβερτούρας.


* Γαλακτοπωλείο Μπακογιάννης (Χρυσοστόμου Σμύρνης 15, Πλ. Κανάρια, Ηλιούπολη, τηλ: 210 9736971). Αυτό εδώ το παραδοσιακό γαλακτοπωλείο της Ηλιούπολης, έχει τη φήμη του καλύτερου παγωτού βανίλια της Αθήνας και την κρατά… αλάβωτη εδώ και δεκαετίες χάρη στα αγνά υλικά του με αποκορύφωμα το εξαιρετικής ποιότητας πρόβειο γάλα. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι ο ιδιοκτήτης το… κλείνει το μαγαζί κάπου εκεί στις 10 Ιουλίου, καθώς τα προβατάκια σταματούν τότε να κατεβάζουν γάλα. Πέρα από την σούπερ ντούπερ βανίλια, από εδώ θα στοκάρετε ποσότητες (όσο προλαβαίνετε μέχρι τον Ιούλιο) από την εξαιρετική σοκολάτα και το αρωματικό καϊμάκι.

* Παυλάκης (Σπάρτης 129Α, Κερατσίνι, τηλ: 21 0461 5267) Έχοντας αποκτήσει φήμη αντάξιας της ποιότητας των γλυκών του στην περιοχή, το ζαχαροπλαστείο διαθέτει πλήν των καταπληκτικών του γλυκών και εξαιρετικά, φρέσκα παγωτά σε μεγάλη ποικιλία. Προτείνουμε ανεπιφύλακτα τη γεύση σοκομπανάνα, αλλά οποιαδήποτε άλλη και να δοκιμάσετε (φιστίκι, μπισκότο, stracciatella, κρέμα-βύσσινο) δεν υπάρχει περίπτωση να μην μείνετε ικανοποιημένοι.


* Κίσκος (Ανδρομάχης 112, Καλλιθέα, τηλ: 21 0958 2560) Οικογενειακό, παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο το οποίο παίρνει την υπόθεση «ιταλικό παγωτό» στα σοβαρά και φτιάχνει εδέσματα τα οποία δύσκολα μας αφήνουν ασυγκίνητους. Με αυθεντική κρέμα και αγνό φρέσκο γάλα, ο Κίσκος… αποπλανεί με cookies & cream, Bueno, Ferrero, extra dark chocolate, μπανάνα και πολλές ακόμα λαχταριστές γεύσεις.

* Συντριβάνι (Ειρήνης 4 & Μαραθώνος, Ν. Φιλαδέλφεια, 210 251815) Ακόμα ένα παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο το οποίο τιμά τον κανόνα «φρέσκα υλικά – λαχταριστό αποτέλεσμα» και διαθέτει ίσως το καλύτερο εκμέκ με παγωτό καϊμάκι που έχουμε δοκιμάσει ποτέ. Εξαιρετικό επίσης το παγωτό Σικάγο, το «κλασικό» παγωτό βανίλια με ολόφρεσκο πρόβειο γάλα, καθώς και οι απαλές γρανίτες του με χυμούς από φρούτα εποχής. Όλα τα παραπάνω μπορείτε να τα απολαύσετε είτε στον πράσινο εξωτερικό του χώρο είτε στο χέρι βολτάροντας στη Νέα Φιλαδέλφεια.


* Magic Pleasure Store (Κολοκοτρώνη 3-5 και Βουλής) Παγωτό ξυλάκι… κομμένο και ραμμένο στα μέτρα σας προσφέρει το ολοκαίνουργιο κατάστημα της διεθνούς φήμης μάρκας παγωτών στο κέντρο της πόλης. Η διαδικασία έχει ως εξής: Αρχικά επιλέγετε μέχρι τρεις γαρνιτούρες από μια τεράστια ποικιλία επιλογών (μπισκότο, ινδοκάρυδο, μολοχάνθη, ροζ πιπέρι, μπαλίτσες σοκολάτας κτλ.), ύστερα αφήνετε στους pleasure makers του μαγαζιού το βούτηγμα του παγωτού βανίλια στη σοκολάτα της επιλογής σας (κλασική, bitter ή λευκή), εν συνεχεία αυτοί ραντίζουν την κρούστα με το μείγμα από τις γαρνιτούρες και τέλος σας το σερβίρουν… καδραρισμένο για να το απολαύσετε όπως πρέπει.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v