Gazi College: Γεύσεις με… περγαμηνές στον Πειραιά

Το Gazi College κάνει… διδακτορικό στον Πειραιά, και μας περιμένει για λαχταριστά γεύματα, παρεΐστικα καφεδάκια και υπέροχα κοκτέιλ.
Gazi College: Γεύσεις με… περγαμηνές στον Πειραιά
της Ηρώς Κουνάδη

Δεν είναι εύκολο στοίχημα οι all day χώροι. Είναι, για την ακρίβεια, εξαιρετικά δύσκολο να καταφέρεις να συνδυάσεις καφέ με καλό φαγητό και κοκτέιλ σαν αυτά που θα έβρισκες σε ένα cocktail bar, και όλο αυτό το μείγμα να το στεγάσεις σε έναν χώρο που δεν θα θυμίζει εργοστάσιο. Οι δημιουργοί του Gazi College έβαλαν αυτό το δύσκολο στοίχημα –και κατάφεραν να το κερδίσουν.

Σε ένα μεγάλο, φωτεινό κτίριο του Πασαλιμανιού, το νεοαφιχθέν Gazi College έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε η κάθε του γωνιά να θυμίζει μια ξεχωριστή «γειτονιά»: Η μεγάλη μπάρα με τα μπουκάλια που αιωρούνται, όχι εν είδη ντεκόρ, αλλά για να χρησιμοποιούνται όπως εάν στέκονταν απλώς επάνω στο μπαρ. Τα ψηλά τραπέζια με τα σκαμπό γύρω της, ο κοινόχρηστος πάγκος που αναμειγνύει τις παρέες, ενθαρρύνοντας νέες γνωριμίες, τα χαμηλά τραπεζάκια με τους καναπέδες που φιλοξενούν τις μικρότερες παρέες απέναντι, οι μεγάλες βιτρίνες με τις λαχταριστές γεύσεις στην κουζίνα –περισσότερα γι’ αυτές, σε λίγο.

Ο Γιώργος Γαβαλάς και ο Γιάννης Μουρίκης, αρχιτέκτονες – σκηνογράφοι, επιμελήθηκαν την διακόσμηση συνθέτοντας ένα ευφάνταστο παζλ από αντικείμενα που παραπέμπουν σε άλλες εποχές: Τα ράφια από τη μεριά του bar φιλοξενούν στις εσοχές τους προσεκτικά στοιχισμένες κονσέρβες, γυάλινα βάζα γεμάτα όσπρια, μπουκάλια, κουτάκια και τενεκέδες σαν αυτούς που θα βρίσκαμε σε ένα παραδοσιακό παντοπωλείο.

Αυτοσχέδια φωτιστικά από λαδόκολλα, τραπεζάκια φτιαγμένα από κούτσουρα και σουπλά-ημερολόγια συμπληρώνουν την multi culti διακόσμηση. Στο ίδιο multi-culti ύφος κινούνται και οι μουσικές, που αλλάζουν ανάλογα την ώρα της ημέρας και την διάθεση, και μεταπηδούν με αξιοσημείωτη ευκολία από τα world στα jazz-funk μονοπάτια, και από την Lana del Rey στον Cayetano και τον Manu Chao.

Πάνω (και πίσω και δίπλα και μπροστά) απ’ όλα, όμως, στον χώρο κυριαρχούν τα βιβλία. Οι γιγάντιες βιβλιοθήκες καλύπτουν σχεδόν όλους τους τοίχους, από το πάτωμα μέχρι το ταβάνι του επάνω ορόφου, και τα βιβλία είναι παντού, από τις εσοχές της ξύλινης σκάλας μέχρι το «γείσο» του παταριού. Βιβλία που, φυσικά, μπορείτε να κατεβάσετε, να διαβάσετε, να ξεφυλλίσετε. Βιβλία τα οποία –ας μην το αρνηθούμε– είναι εκείνα που δίνουν στον χώρο το μεγαλύτερο ποσοστό της ζεστασιάς του.



Τι θα φάμε;

Αναλόγως: Τι ώρα είναι; Λαχταριστά πρωινά, υγιεινές ομελέτες ή… αμαρτωλές κρέπες το πρωί, δροσερές όσο και πρωτότυπες σαλάτες το μεσημεράκι, φανταστική πίτσα με λεπτή ζύμη που φτιάχνεται μπροστά στα μάτια μας στην ανοιχτή κουζίνα, ζουμερά burger με χειροποίητο μπιφτέκι, νοστιμότατες μακαρονάδες και λαχταριστά γλυκά. Ο σεφ Μιχάλης Φανερωμένος, που επιμελείται το μενού, κουβαλά τις… δάφνες του από το 1800 της Σαντορίνης, το Earth Café της Κωνσταντινούπολης και το Kitchen Bar της Θεσσαλονίκης, μεταξύ άλλων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τίποτα στον πολυσέλιδο κατάλογο δεν έχει αφεθεί στην τύχη.

Εμείς δοκιμάσαμε την εξαιρετική –και αυθεντικά ιταλική– καρμπονάρα με πένες, το ζουμερότατο burger, την καταπληκτική σαλάτα Summer Time με σταφύλια, ρόκα και λαδοτύρι Μυτιλήνης και την τραγανή πίτσα που φτιάχνεται εδώ, στη μίνι εκδοχή της, που μας ταξίδεψε απευθείας στην Ιταλία. Τα γλυκά είναι ένα ολόκληρο κεφάλαιο από μόνα τους, με πολλές αμαρτωλές επιλογές (όπως η εξαίσια lemon pie που δεν καταφέραμε, και την πήραμε πακέτο για το σπίτι) να μας βάζουν σε πειρασμό.

Όλα σχεδόν τα πιάτα του Gazi College ετοιμάζονται μπροστά στα μάτια μας, στην ανοιχτή κουζίνα την θέα της οποίας απολαμβάνουν πολλά τραπεζάκια. Σημειώστε, επίσης, ότι μπορείτε να πάρετε… ό,τι λιγουρευτείτε και σε πακετάκι take away ή delivery, για το σπίτι ή το γραφείο.

Και τι θα πιούμε;

Τα ποτά και τα κοκτέιλ του Gazi College είναι άλλη μια μικρή ιστορία από μόνα τους. Την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα λίστα κρασιών έχει επιμεληθεί ο οινολόγος Νίκος Ορφανουδάκης, ενώ τα υπέροχα κοκτέιλ φέρουν την υπογραφή του (γνωστού μεταξύ άλλων από τα Zanzibar, Six D.O.G.S., Santa Botella και El Rey Alobar) Διονύση Πολλάτου. Δοκιμάστε οπωσδήποτε το La Vie en Rose, με prosecco, ροδόνερο και κυβάκι ζάχαρης, αλλά και το «πειραγμένο» Zombie, και θα μας θυμηθείτε.

Λογαριασμό, παρακαλώ!

Οι τιμές είναι εξαιρετικές, με τον λογαριασμό να ξεπερνά δύσκολα τα 10€ το άτομο, για πλήρες γεύμα με ένα ποτήρι κρασί (ενδεικτικά, να αναφέρουμε ότι το χορταστικότατο burger με τις φρεσκοκομμένες πατατούλες δεν ξεπερνά τα 3,50€). Τα δε κοκτέιλ κυμαίνονται στα 7-8€. 

Kαταστήματα Gazi College:

Γρηγορίου Λαμπράκη 117, Πειραιάς, τηλ.: 210 4100612
Ανοιχτά από τις 7.00 το πρωί μέχρι αργά το βράδυ.

Περσεφόνης 53, Γκάζι, τηλ.: 210 3422112
Ανοιχτά από τις 7.00 το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, εκτός από Παρασκευή και Σάββατο που παραμένει ανοιχτό όλο το 24ωρο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v