Φαγητό στην αυλή: Τραπεζάκια έξω... στο κέντρο

Δοκιμάζουμε νόστιμα μεζεδάκια κάτω από πυκνές φυλλωσιές, και τσουγκρίζουμε τσίπουρα σε αυλές στρωμένες με χαλίκι στο κέντρο της Αθήνας.
Φαγητό στην αυλή: Τραπεζάκια έξω... στο κέντρο
της Ηρώς Κουνάδη 

Αγαπημένο θέμα συζήτησης οι ταβέρνες με αυλή με το που ανοίγει ο καιρός. Πού θα πάμε να λιαστούμε, μας ενδιαφέρει εξίσου (για να μην πούμε ένα κλικ περισσότερο) με το πού θα φάμε καλά και ει δυνατόν οικονομικά. Και ενώ ο αθηναϊκός βορράς κρατά τα σκήπτρα των εστιατορίων με αυλή –με το Χαλάνδρι στην κορυφή της λίστας– στο ευρύτερο και πολύ βολικότερο κέντρο οι επιλογές μοιάζουν περιορισμένες. Είναι, όμως; Αποφασίσαμε να ερευνήσουμε το φλέγον αυτό ζήτημα, και να συντάξουμε τη λίστα με τις ομορφότερες αυλές του αθηναϊκού down town. Και ιδού τα αποτελέσματα.

Αυλή
Αγίου Δημητρίου 12, Ψυρρή
Μέχρι πριν λίγο καιρό ήταν το μικρό μυστικό των πιο… ανήσυχων Αθηναίων, που δε δίσταζαν να σπρώξουν μια μπλε πόρτα σε ένα μικρό δρομάκι του Ψυρρή για να δουν τι υπάρχει πίσω της. Πλέον, το μυστικό έχει διαρρεύσει, και στην παλιά αθηναϊκή αυλή που κάποτε μοιράζονταν τέσσερα-πέντε σπίτια του Ψυρρή πλέον συγκεντρώνεται κόσμος και λαός για να δοκιμάσει τα θρυλικά κεφτεδάκια που ετοιμάζονται σε ένα υπαίθριο κουζινάκι, ακριβώς δίπλα στα τραπέζια. Ωραιότατα είναι και τα λουκάνικα, ενώ υπάρχουν και ελάχιστα ορεκτικά και σαλάτες για να συνοδεύσετε το ουζάκι σας –μαζί με το οποίο ο λογαριασμός δεν θα ξεπεράσει τα 10€. 

Cabezon
Κεραμεικού 110, Μεταξουργείο

Η αυλίτσα του νεοκλασικού που πρωτογνωρίσαμε πριν από δύο χρόνια ως Souel επιστρέφει και φέτος, με τα ξύλινα τραπεζάκια της να απλώνονται επάνω στο χαλίκι, κάτω από τα ψηλά δέντρα και τις… γιρλάντες με λάμπες που θυμίζουν Κυριακή στο χωριό. Τι θα δοκιμάσετε εδώ; Οικονομικότατα μεζεδάκια που έρχονται από διάφορες γωνιές της Ελλάδας, όπως και οι μπύρες από τις μικροζυθοποιίες που κερδίζουν σταθερά τις προτιμήσεις της πλειοψηφίας. Για τους… αντιφρονούντες, υπάρχει και ωραιότατο κρασί και ουζάκι. Ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 10-12€ το άτομο. 

Αθήρι
Πλαταιών 15, Μεταξουργείο, 210 3462983

Μεταξουργείου… συνέχεια, αυτή τη φορά με τον αντίποδα της «χύμα» παρεΐστικης αυλής. Ο βραβευμένος σεφ Αλέξανδρος Καρδάσης «πειράζει» δημιουργικά την ελληνική κουζίνα και τα αριστουργηματικά του πιάτα σερβίρονται σε μια από τις ομορφότερες αυλές της πόλης. Φουντωτές φυλλωσιές που αναδεικνύονται υπέροχα από τον κρυφό, ατμοσφαιρικό φωτισμό, λευκά τραπεζομάντηλα και κεράκια στα τραπέζια συνθέτουν το ρομαντικό της σκηνικό. Το μενού (το οποίο μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ) περιλαμβάνει προτάσεις που ξεκινούν από μόλις 2,50€, και ο τελικός λογαριασμός κυμαίνεται στα 30€ το άτομο, με ποτήρι κρασί. 

Ροζαλία
Βαλτετσίου 58, Εξάρχεια, τηλ: 210 3302933

Είναι η πρώτη ταβέρνα που μας έρχεται στο μυαλό όταν σκεφτόμαστε αυλή, και όχι άδικα: Η Ροζαλία έχει ταΐσει γενιές και γενιές Αθηναίων, που συρρέουν στην καταπράσινη αυλή της με το που ανοίγει ο καιρός. Καρό τραπεζομάντιλα, γλάστρες, κισσοί και μυρωδιές από τα ξακουστά μαγειρευτά της συνθέτουν το προφίλ της. Η κουζίνα είναι αυτό που περιμένει κανείς από ένα καλό ταβερνάκι: νόστιμα μαγειρευτά, μεγάλη ποικιλία σε κρεατικά, και καλό βιολογικό κρασί. Οι τιμές δεν ξεπερνούν τα 15-17€ το άτομο. 

Ζάχαρη κι Αλάτι
Βαλτετσίου 47, Εξάρχεια, τηλ: 210 3801253

Άλλη μία εξαρχειώτικη αυλίτσα, που υιοθετεί ένα πιο… παριζιάνικο ύφος, κρύβεται πίσω από το βυσσινί νεοκλασικό του πεζόδρομου της Βαλτετσίου. Ένα κουκλίστικο, πλακόστρωτο αίθριο στρωμένο με τη χαρακτηριστική ασπρο-κόκκινη «σκακιέρα» των παλιών αθηναϊκών μονοκατοικιών και πλαισιωμένο από λουλουδιασμένα γλαστράκια, αποτελεί το ιδανικό σκηνικό για να δοκιμάσουμε τις ιδιαίτερες γεύσεις της κουζίνας του. Το μενού αλλάζει ανάλογα με την εποχή και τα υλικά: Κατά καιρούς έχουμε δοκιμάσει ενδιαφέροντα πιάτα όπως λαυράκι με πράσο και μάραθο, μοσχαράκι με μοσχοκάρυδο και διπλοκαπνιστό χοιρινό φούρνου με ριζότο. Τα γλυκά είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο, ενώ ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 20-25€ το άτομο, επιδορπίου περιλαμβανομένου.

Αυλή του Κούβελου
Γενναίου Κολοκοτρώνη 66, Κουκάκι, τηλ.: 210 9221183
Σταθερή αξία στις γευστικές μας εξορμήσεις ανά την Αθήνα εδώ και τέσσερα χρόνια (οπότε την πρωτοανακαλύψαμε) η στρωμένη με χαλίκι Αυλή του Κούβελου συνεχίζει να μας υποδέχεται μέσα από τα ασβεστωμένα τειχάκια της, στα τραπεζάκια που στρώνει κάτω από τις κληματαριές. Το μενού της εξελίσσεται και βελτιώνεται διαρκώς, κρατά όμως απαράλλαχτη τη φιλοσοφία που θέλει τις αυθεντικές συνταγές της ελληνικής κουζίνας να παντρεύονται με μια-δυο (αλλά όχι περισσότερες) δημιουργικές πινελιές σε ένα πάντα άψογο αποτέλεσμα. Οι τιμές κυμαίνονται στα 20-25€ το άτομο, με ωραίο βιολογικό κρασί. 

Άμα Λάχει
Καλλιδρομίου 69, Εξάρχεια, τηλ.: 210 3845978

Αντέχετε… λίγα Εξάρχεια ακόμα; Υπάρχει λόγος: Η πανέμορφη αυλή του Άμα Λάχει, το οποίο όπως σας λέγαμε πρόσφατα φέτος ανανεώθηκε, φρεσκαρίστηκε και... χωρίστηκε σε ένα γλυκύτατο μεζεδοπωλείο με άρωμα Ελλάδας και ένα ατμοσφαιρικό παριζιάνικο μπιστρό. Η φωτογραφία επάνω μιλάει από μόνη της –και λέει πολλά για την φαντασμαγορική αυλή του παλιού Δημοτικού Σχολείου. Θα δοκιμάσετε μεζεδάκια εμπνευσμένα από διάφορες τοπικές ελληνικές συνταγές (κεμπαπάκια Δράμας και πρασοτηγανιά συγκαταλέγονται στις προτάσεις μας) και θα πληρώσετε περί τα 15-17€ το άτομο, συνοδεία ούζου ή τσίπουρου.

Κάππαρη
Δωριέων 36, Άνω Πετράλωνα, τηλ: 210 3450288
Ατμόσφαιρα που μυρίζει… παλιά Αθήνα, λαοθάλασσες τα μεσημέρια του Σαββάτου και της Κυριακής και λαχταριστά πιάτα που πατάνε στην ελληνική κουζίνα για να την πάνε ένα βήμα παραπέρα είναι τα πρώτα πράγματα που μας έρχονται στο μυαλό όταν μιλάμε για την Κάππαρη. Μια παλιά μονοκατοικία των Πετραλώνων, με την υπέροχη αυλή της, ικανοποιεί τις γευστικές μας αναζητήσεις με ένα μενού που… τα έχει όλα και συμφέρει: Σπιτίσια μαγειρευτά, καλοψημένα κρεατικά και πειραγμένες συνταγές όπως τα σταθερά αγαπημένα μας ρεβίθια με λάχανο και μπέικον. Οι τιμές κυμαίνονται στα 17-20€ το άτομο, μαζί με ωραίο χύμα κρασί ή ουζάκι.

Βρούτος
Αμύντα και πλατεία Προσκόπων, Παγκράτι
Το αγαπημένο μας στέκι στην πλατεία Προσκόπων απλώνει, με το που ανοίξει ο καιρός, τα τραπεζάκια του στη μεγάλη αυλή απέναντι από τον κυρίως, σκεπαστό του χώρο. Εδώ μας σερβίρει ουζάκια μετά μεζέδων, κάτω από τη σκιά των πανύψηλων ευκαλύπτων, με τις γάτες της γειτονιάς να βολτάρουν ανάμεσα στα τραπέζια και τους ατμοσφαιρικούς φωτισμούς να ομορφαίνουν κι άλλο την εικόνα. Τα μεζεδάκια που θα συνοδεύσουν το ούζο σας περιλαμβάνουν γεύσεις όπως δροσερό ταμπουλέ, νόστιμη πατατοσαλάτα, παστίτσιο λαχανικών και χοιρινό με πικάντικη σάλτσα. Ο λογαριασμός δεν θα ξεπεράσει τα 15€ το άτομο, ούζου περιλαμβανομένου.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v