8 εστιατόρια για φαγητό στην Αγία Παρασκευή

Οκτώ διευθύνσεις που μας σερβίρουν νόστιμες γεύσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στις γειτονιές της Αγίας Παρασκευής.
8 εστιατόρια για φαγητό στην Αγία Παρασκευή
του Γιώργου Κόκουβα

Spring rolls και sushi από την Άπω Ανατολή και απάκι με χοχλιούς μπουμπουριστούς από την Κρήτη. Ιρλανδέζικα steaks και κασσιώτικες μακαρούνες. Αρμένικα κεφτεδάκια και χωριάτικα κοκκινιστά. Πατροπαράδοτη μαγειρική και μοντέρνα κουζίνα. Η γαστρονομική σκηνή της Αγίας Παρασκευής τα έχει όλα, και μας καλεί να δοκιμάσουμε ένα πανόραμα γεύσεων σε οκτώ διευθύνσεις του Βορρά που μας χορταίνουν με τον πιο νόστιμο τρόπο. 

Nama’ 
Κύπρου 50, τηλ.: 210 6008936
 
Η Κίνα, το Βιετνάμ, η Ιαπωνία, η Πολυνησία, όλο το γαστριμαργικό πανόραμα της Ασίας βρίσκεται… στην Αγία Παρασκευή. Το Nama’ απλώνει τα τραπέζια του στον φωτεινό του εσωτερικό χώρο ή στην ακόμη πιο όμορφη βεράντα του με το καταπράσινο ντεκόρ και μας σερβίρει φιλέτο μοσχάρι με μάνγκο και καντονέζικο ρύζι, τραγανά spring rolls και wontons, πάπια Πεκίνου με υπέροχη σος αλλά και δεκάδες διαφορετικές επιλογές sushi, maki και shasimi για να γνωρίσετε σε βάθος την κουζίνα της Άπω Ανατολής. Σημειώστε πως κάθε Δευτέρα και Τρίτη υπάρχει sushi buffet (απεριόριστη κατανάλωση) με 20€ κατ’ άτομο, ενώ κάθε Τετάρτη και Πέμπτη full Chinese buffet με 15€ κατ’ άτομο. 

Νήσων Γη 
Λεωφ. Μεσογείων 356, τηλ: 2106511354

Αν συμπυκνώναμε όλα τα ελληνικά νησιά και την μαγειρική παράδοση της Μεσογείου σε έναν χώρο, η πανέμορφη αυλή του «Νήσων Γη» θα μπορούσε να είναι αυτό το «χωνευτήρι». Εκεί που δεν το περιμένεις, κάπου στη γκρίζα λεωφόρο Μεσογείων, έχει στηθεί μια νησιώτικη γωνιά με λιτή, ευχάριστη ατμόσφαιρα, που σερβίρει value for money γκουρμέ γεύσεις, όπως σαλάτες με θαλασσινά, παραδοσιακά πιάτα από το Αιγαίο, φυσικά με ντόπια υλικά, κρασί από την Σαντορίνη, φρέσκο ψάρι, τηγανιτό γαριδάκι, κασσιώτικες μακαρούνες, ριζότο με θαλασσινά και ωραιότατα δροσερά επιδόρπια για το κλείσιμο. Υπολογίστε για ένα χορταστικό γεύμα περί τα 25-30€ κατ’ άτομο. 

Τα Ρωμανάκια 
Λεωφ. Μεσογείων 366 & Κοραή 1, τηλ.: 210 6532278

Δύο αδέρφια από την Κρήτη, οι Ρωμανάκηδες, αποφάσισαν να τιμήσουν την πατρίδα τους μεταφέροντας την εκπληκτική κουζίνα του νησιού στην Αθήνα. Ζεστός χώρος με κυρίαρχο το ξύλο μέσα και τραπεζάκια για τα ηλιόλουστα μεσημέρια στην μικρή πλατεία απέναντι, τα «Ρωμανάκια» αποτελούν ένα από τα καλύτερα μέρη στην πόλη για να μυηθείτε σε γεύσεις όπως οι μπουμουριστοί χοχλιοί, το γαμοπίλαφο, το απάκι, το οφτό αρνάκι με πατάτες, τα τσιγαριαστά χόρτα και το χοιρινό σε αμπελόφυλλα – όλα τα «SOS» δηλαδή της κρητικής μαγειρικής, συνοδεία πάντα αυθεντικής ρακής, που καταφθάνει όπως και όλες οι πρώτες ύλες κατευθείαν από την λεβεντογέννα. Ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 20€ κατ’ άτομο. 

Γάιδαρος 
Ελληνοσερβικής Φιλίας 52, τηλ.: 210 6004724

Άλλη μια κρυφή γωνιά πολύ κοντά στην πολύβουη λεωφόρο κρύβει μια πλακόστρωτη αυλή πίσω από την ξύλινη πόρτα του όμορφου σπιτιού και μια δίπατη σάλα στο εσωτερικό που μυρίζει σπιτικό φαγητό και θυμίζει οικογενειακή ταβέρνα από τα παλιά, χάρη στα διακοσμητικά που παραπέμπουν περισσότερο σε… λαογραφικό μουσείο. Ο Γάιδαρος σερβίρει ελληνικές γεύσεις με μικρές εναλλακτικές πινελιές, όπως κόκορας κοκκινιστός με λαζάνια, κατσικάκι λαδορίγανη, αγριογούρουνο με δαμάσκηνα, παραδοσιακή πίτα μπατζίνα, περιποιημένα ορεκτικά όπως ρεβιθοκεφτέδες και κολοκυθοκεφτέδες και σπιτικό τσίπουρο. Κάθε Παρασκευή και Σάββατο θα πετύχετε και ζωντανή μουσική με λαϊκές πενιές – υπολογίστε περί τα 15-20€ κατ’ άτομο. 

Octoberfest 
Αγίου Ιωάννου 82, τηλ.: 210 6082999

Ξανθές, μαύρες, κόκκινες, γλυκές, ξηρές, φρουτώδεις, μοναστηριακές, ελαφριές, δυνατές ή και χωρίς αλκοόλ: Οι μπύρες έχουν την τιμητική τους στον άνετο, ζεστό χώρο του Octoberfest που φέρνει λίγη από την ατμόσφαιρα του Μονάχου στην Αγία Παρασκευή, αλλά φροντίζει να μην τις καταναλώνουμε… ξεροσφύρι: Στα μεγάλα ξύλινα τραπέζια, μαζί με τα ποτήρια ή τους πεντάλιτρους(!) σωλήνες μπύρας, καταφθάνουν ποικιλίες λουκάνικων και αλλαντικών, αλλά και μικρότερα ορεκτικά με ελληνικές πινελιές – υπολογίστε περί τα 15-20€ κατ’ άτομο. 

Kalamaki Square 
Ευεργ. Γιαβάση 3, πλατεία Αγίας Παρασκευής, τηλ.: 2106000919

Κλασικό ελληνικό street food, παντρεμένο με το μοντέρνο περιβάλλον: Στο Kalamaki Square θα καθίσετε στα όμορφα τραπεζάκια του καλοδιακοσμημένου hip χώρου, θα διαβάσετε τα περιοδικά για ταξίδια που είναι ατάκτως ερριμμένα στον χώρο, θα ακούσετε μπιτάτες μουσικές, αλλά θα γευθείτε παραδοσιακές γεύσεις: Πολύ καλό κεμπάπ σε πιτούλες από καλαμπόκι, ολικής άλεσης ή κλασικές, απλά καλαμάκια ή, για τους πιο απαιτητικούς, αρμένικα κεφτεδάκια με καυτερή σάλτσα και ψητά λαχανικά και φωλιά πατάτας με αυγά και παστουρμά ή πάπρικα. Ευχάριστη έκπληξη, ο τρόπος σερβιρίσματος σε σκεύος που θυμίζει παλιά… καραβάνα. Τα καλαμάκια ξεκινούν από τα 1,50€, οι μερίδες κυμαίνονται στα 8-10€, ενώ υπάρχουν και μερικές πιο ιδιαίτερες γεύσεις (steak angus και κόντρα μοσχαρίσια ή μοσχαρίσια γάλακτος) στα 12-15€. 

Κολοβός
Πελοποννήσου 75, τηλ: 210 6510989

Εδώ θα έρθετε για έναν κυρίως λόγο: Τα φοβερά και τρομερά παϊδάκια. Το οινομαγειρείο του Κολοβού είναι μία από τις παλαιότερες ταβέρνες της Αγίας Παρασκευής, κάτι που αποτυπώνεται στον ρετρό χώρο του με τα κρασοβάρελα και τα καρό τραπεζομάντιλα στο εσωτερικό αλλά και στην όμορφη πλακόστρωτη αυλή του με την κληματαριά και τα τρεχούμενα νερά. Στα του καταλόγου, το μεγάλο «hit» είναι τα ζουμερά παϊδάκια – αρνίσια ή κοτόπουλου – που σερβίρονται με ψητή ντοματούλα. Υπάρχουν φυσικά και οι υπόλοιπες κρεατοφαγικές επιλογές που θα περιμένατε σε μια ελληνική ταβέρνα – μπριζόλες με τηγανητές πατάτες, ωραίο τζατζίκι, πατάτες σαγανάκι, αφράτα μπιφτέκια και κρασί παραγωγής του ιδιοκτήτη. Οι τιμές κυμαίνονται στα 15-20€ κατ’ άτομο. 

Silly Wizards 
Πελοποννήσου 79, τηλ: 210 6543908

Άλλη μια μπυραρία της Αγίας Παρασκευής αναλαμβάνει να παντρέψει την μπυροκατάνυξη με τις νόστιμες γεύσεις: Πέρα από τις έξι βαρελίσιες μπύρες και τις δεκάδες ετικέτες που μπορείτε να απολαύσετε σε μπουκάλι, θα δοκιμάσετε τις χορταστικές ποικιλίες (λουκάνικων, τυριών, κρεατικών, αλλά και την «βαρβάτη» επιλογή του Paddy), ζουμερό Silly Burger, pork stew, ήτοι χοιρινές μπουκιές με γεύση lager, ενώ για το τσιμπολόγημα υπάρχουν και ορεκτικές επιλογές όπως τα mushroom nuggets, τα mini cheeseburgers και οι μεξικάνικες πινελιές, όπως τα nachos με κιμά και οι quesadillas. Υπολογίστε περί τα 15-20€ κατ’ άτομο.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v