Αρχοντικό: Νόστιμη άφιξη στα Βόρεια Προάστια

Το αγαπημένο μαγέρικο των Αμπελοκήπων μετακόμισε στο Μαρούσι, ανανέωσε το μενού και τον γαστρονομικό του χαρακτήρα και συστήνεται ως μια μοντέρνα ταβέρνα –cocktail bar.
Αρχοντικό: Νόστιμη άφιξη στα Βόρεια Προάστια
Οι «παλιοί» θα το θυμούνται όταν για δεκαετίες γέμιζε τα πεινασμένα στομάχια των εργαζομένων και κατοίκων της περιοχής των Αμπελόκηπων. Από πέρυσι όμως, το αγαπημένο μαγέρικο του κέντρου εν ονόματι «Αρχοντικόν», ανανεώθηκε, εμπλούτισε το μενού του, μετακόμισε στο Μαρούσι και άλλαξε – κάπως – χαρακτήρα.

Συνεχίζει παραδοσιακά να σερβίρει τα λαχταριστά μαγειρευτά που το καθιέρωσαν στη συνείδηση του κλασσικού καλοφαγά, όμως το βράδυ το «Αρχοντικό»… μεταμορφώνει το μενού του και στη θέση των μαγειρευτών σερβίρει εξαιρετικά πιάτα μοντέρνας ελληνικής κουζίνας.

Ο νέος χώρος δείχνει – και είναι – προσεγμένος στο έπακρο. Χρησιμοποιώντας υλικά όπως το τσιμέντο, τα ραφιναρισμένα και vintage τουβλάκια, ο αρχιτέκτονας Αντώνης Μάντζος δημιούργησε μια ελκυστική ατμόσφαιρα με φιλόξενους δερμάτινους καναπέδες και αρκετές ξύλινες κατασκευές στην παλέτα του λευκού, του λαδί και του καφέ. Οι μεγάλες τζαμαρίες στο μεγαλύτερο μέρος του χώρου, χαρίζουν άπλετο φυσικό φως για τις μεσημεριανές μας λιγούρες, ενώ η πράσινη θέα στον ιδιόκτητο κήπο είναι ό,τι πρέπει για να μπει κανείς σε ανοιξιάτικο mood.

Στα του φαγητού τώρα, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, το «Αρχοντικό» συνεχίζει να μαγειρεύει το μεσημέρι «μαμαδίσια» πιάτα όπως ντολμαδάκια αυγολέμονο, ελαφρύ αρνάκι φρικασέ, μυρωδάτο χοιρινό με σέλινο, φωλιές μελιτζάνας με μοσχαράκι, πλούσια ψαρόσουπα αυγολέμονο, μελωμένη φασολάδα και δεκάδες ακόμα παραδοσιακές συνταγές. Όμως το βράδυ τα πράγματα αλλάζουν.

Προς το καλύτερο; Θα αναρωτηθείτε. Προς το… διαφορετικότερο, θα απαντήσουμε. Το βραδινό μενού είναι «αλλιώτικο», όμως πιστά ταγμένο στις επιταγές της ελληνικής κουζίνας. Δοκιμάσαμε πεντανόστιμη σκοπελίτικη τυρόπιτα με μέλι και σουσάμι, δροσερή σαλάτα με μαρούλι, ρόκα, ψητά τοματίνια, κρουτόν και μανούρι, πολύ καλές φλογέρες με σουτζούκι, κασέρι και μαρμελάδα πικάντικης ντομάτας (φοβερή ιδέα να συνδυαστούν αυτά τα δύο) και η… όρεξη μας άνοιξε ιδανικά για τα κυρίως.

Ο μοσχαρίσιος σιδηρόδρομος (το κομμάτι κρέατος απο τα πλευρά του μοσχαριού) έλιωνε στο στόμα και ήταν ιδανικά βρασμένος, ενώ ο πουρές λιαστής ντομάτας και το σχοινόπρασο «έδεσαν» αρμονικά με το κρέας χωρίς γευστικές παραφωνίες. Το ριζότο με φέτα και σύγκλινο Μάνης ήταν… συγλινιστικό και αρκετά πικάντικο, ισορροπώντας ωραία τις αρμυρές γεύσεις. Με δύο- τρία ορεκτικά, μια σαλάτα και ένα κυρίως είναι δεδομένο ότι θα χορτάσετε – και με το παραπάνω – όμως επειδή μας αρέσει το vivere pericolosamente δοκιμάσαμε και γλυκό.

Στο τραπέζι μας προσγειώθηκαν από το εξυπηρετικό προσωπικό ένα πιάτο με ζεστή τάρτα σοκολάτας με παγωτό και μια ολόφρεσκη μηλόπιτα με παγωτό καϊμάκι. Και τα δύο γλυκά ήταν εξαιρετικά σε γεύση και παρουσίαση.

Και για χωνευτικό; Ξεχάστε λικεράκια και αποστάγματα βοτάνων. Αν θέλετε να ολοκληρώσετε ιδανικά το βραδινό σας γεύμα, προτείνουμε να δώσετε μία ευκαιρία στον «φρέσκο» και πολλά υποσχόμενο κατάλογο με τα cocktails. Δοκιμάστε οπωσδήποτε το G. Spiced με τεκίλα, αγάβη με καυτερήπιπεριά, τζίντζερ και μοσχολέμονο και θα μας θυμηθείτε.

Η γενική εικόνα που αποκομίσαμε από την επίσκεψή μας ήταν αν μη τι άλλο... αρχοντική. Περιμένουμε να εμπλουτιστεί το (βραδινό) μενού με ακόμα περισσότερα δημιουργικά πιάτα και φυσικά επιφυλασσόμαστε την επόμενη φορά να δοκιμάσουμε τις μεσημεριανές μαγειρικές του ανησυχίες.

Στο «Αρχοντικό» για ένα πλήρες βραδινό δείπνο συμπεριλαμβανομένου cocktail και κρασιού θα πληρώσετε περί τα 40€ ανά άτομο.

Πληροφορίες: «Το Αρχοντικό», Κηφισίας 70 & Πάρνωνος, Μαρούσι, τηλέφωνο: 210 6120808, 210 6120878. Ανοικτά Δευτέρα έως Σάββατο 12:00 - 18:00 και delivery από 12:00 – 18:00.

Νικόλας Γεωργιακώδης
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v