8 πεντανόστιμες γωνιές στο Παλαιό Φάληρο

Μερακλίδικο κεμπάπ, κρητικές γεύσεις, ονομαστά burgers και ιταλική πάστα: Συγκεντρώνουμε τα best of του Παλαιού Φαλήρου σε μια «χορταστική» λίστα.
8 πεντανόστιμες γωνιές στο Παλαιό Φάληρο
του Γιώργου Κόκουβα

Και εξαιρετικό μαμαδίσιο φαγάκι, και ζουμερά αμερικάνικα burgers, και φρέσκα ζυμαρικά, και αντατολίτικους μεζέδες, και εκλεκτές ψαροκαταστάσεις, όπως επιβάλλει η θαλασσινή του αύρα. Απ’ όλα έχει το Παλαιό Φάληρο, στις πιο νόστιμες και value for money γωνιές του, που συγκεντρώνουμε στην πιο νόστιμη λίστα του αθηναϊκού Νότου. 

Το Μικιό 
Αγίου Αλεξάνδρου 58, Παλαιό Φάληρο, τηλ. 210 9855380

Με τις συνταγές της κρητικιάς γιαγιάς στις αποσκευές τους, οι ιδιοκτήτες του γλυκύτατου αυτού μεζεδοπωλείου έφτασαν στο Παλαιό Φάληρο και άπλωσαν στην πιο όμορφη γωνιά της περαντζάδας της οδού Αγ. Αλεξάνδρου τα τραπεζάκια όπου σερβίρουν άφθονη τσικουδιά και νοστιμιές από τη «λεβεντογέννα». Στον παρεΐστικο εσωτερικό χώρο ή, όταν ο καιρός το επιτρέπει, στα λευκά τραπεζάκια του τεράστιου πεζοδρομίου, θα δοκιμάσετε υπέροχα καλτσούνια με δυόσμο, αυθεντικές σφακιανές πίτες και μαραθόπιτες, απάκι και ντολμαδάκια που «μυρίζουν» Κρήτη και θα πληρώσετε περί τα 15€ κατ’ άτομο. 

Η Παλιά Φάβα 
Αχαιών 38, τηλ: 2109311994

Το τσουκάλι της κυρίας Ντίνας έχει αποκτήσει διαστάσεις «θρύλου» στο Παλαιό Φάληρο, σε ένα ήσυχο, “off” δρομάκι όπου κρύβεται ανάμεσα σε αυλόπορτες μονοκατοικιών μια σκεπαστή αυλίτσα και ένας νοσταλγικός εσωτερικός χώρος διακοσμημένος με κρασοβάρελα και ρετρό κουρτινάκια. Στο τραπέζι καταφθάνουν λαχταριστά μαγειρευτά ημέρας, από κόκορα μέχρι κουνέλι στιφάδο και από λαχταριστά μπιφτέκια μέχρι… αγριογούρουνο ή ελάφι κοκκινιστό, ανάλογα με τα «κέφια» της κουζίνας. Θα δοκιμάσετε επίσης σαντορινιά σαλάτα, «βαρβάτη» πατατοσαλάτα και ορεκτικά όπως μελιτζάνες με τυρί σε πήλινο. Υπολογίστε περί τα 15-20€ κατ’ άτομο. 

Da Bruno 
Αγίου Αλεξάνδρου 46, τηλ: 2109818959

Πρόκειται για το εστιατόριο που εγγυάται μία από τις αυθεντικότερες γαστριμαργικές εμπειρίες ιταλικής κουζίνας στην Αθήνα, αν λάβουμε υπόψη πως βραβεύθηκε από την ιταλική πρεσβεία ως εκπρόσωπος της γευστικής κουλτούρας των «γειτόνων» μας. Το Da Bruno διαθέτει κομψό εσωτερικό χώρο αλλά και μία σκεπαστή αυλή και είναι περίφημο για την υποδειγματική εξυπηρέτηση. Και φυσικά, για τις ιταλικές του νοστιμιές, όπως τα φρέσκα ζυμαρικά σε κάθε μορφή – δικά μας αγαπημένα πιάτα, οι ταλιατέλες με σολομό χαβιάρι και ροζέ σάλτσα, η σαλάτα Leonardo με κοτόπουλο, καλαμπόκι, μανιτάρια, γκούντα και σος βινεγκρέτ, η σκεπαστή πίτσα «Vesuvio» και τα σκαλοπίνια με τυρί γκοργκοντζόλα. Υπολογίστε περί τα 20-25€ κατ’ άτομο. 

Sin Burger Bar 
Αγ. Αλεξάνδρου 26, τηλ: 2109802116

Από την Ιταλία ταξιδεύουμε στην Αμερική και από τα φρέσκα ζυμαρικά περνάμε στα ζουμερά burgers, στα οποία ειδικεύεται η κουζίνα του σχετικά καινούριου αυτού burger bar που έφερε κάτι από Νέα Υόρκη στην πιάτσα του Παλαιού Φαλήρου. Ο χώρος είναι ιδιαίτερα ευχάριστος και ενδιαφέρον, με το βιομηχανικό design να «σπάει» με πινελιές όπως τις ρετρό χρωματιστές καρέκλες σχολείου, τα άνετα καναπεδάκια και τα… δέντρα που ξεφυτρώνουν μέσα από τα τραπέζια. Εδώ θα φτιάξετε το δικό σας burger, επιλέγοντας ψωμάκι (λευκό, μπριός ή πολύσπορο), τυρί, μπιφτέκι (από γαλοπούλα ή μοσχάρι), σως και οποιοδήποτε άλλο υλικό σας… έρθει. Στα ορεκτικά περιλαμβάνονται κλασικές αμερικανικές επιλογές, όπως onion rings και λαχταριστές πατάτες, ενώ το βράδυ σερβίρονται και ωραιότατα κοκτέιλ. Η χρέωση κυμαίνεται ανάλογα με τις επιλογές υλικών στα burgers - υπολογίστε περί τα 15-20€ για πλήρες γεύμα. Από Τρίτη ως Παρασκευή μέχρι τις 19.00 ισχύει ειδικό μενού των 9,50€ ενώ κάθε Κυριακή τα κοκτέιλ στοιχίζουν 5,50€. 

Κυρ ΑρίστοςΨιψίνα 
Ζησιμοπούλου 96, τηλ: 2109822320 / 2109822339

Το «κεμπαμπτζίδικον» του Κυρ Αρίστου που άνοιξε πριν λίγους μήνες στην πιάτσα της λεωφόρου Αμφιθέας και συγκεντρώνει... πλήθη (αυτό σημαίνει ότι αν το επισκεφθείτε σαββατοκύριακο θα πρέπει να έχετε λίγη υπομονή για να βρείτε τραπέζι) έφερε αυθεντική ατμόσφαιρα ανατολίτικης ταβέρνας χωρίς επιτήδευση, σε χαλαρό νοσταλγικό περιβάλλον και κυρίως με «γεμάτες» γεύσεις: Ονομαστό είναι το γεμιστό με τυρί κεμπάπ καθώς επίσης και ο παστουρμάς του. Σαν πρώτη γνωριμία με τις γεύσεις, σας προτείνουμε την ποικιλία Αρίστος, που περιέχει κοτόπουλο, κεμπάπ, παστουρμά, σουτζούκια πίτες και ντομάτα. Συνδυάστε τα με αρκετά καλό χύμα λευκό κρασί και υπολογίστε περί τα 12-15€ κατ’ άτομο για ένα χορταστικό γεύμα μεγάλων μερίδων.

Αν πάλι δεν θέλετε κρέας και επιθυμήσατε ψαροκατάσταση, ακριβώς δίπλα έχει ανοίξει η «Ψιψίνα», το θαλασσινό «συμπλήρωμα» του κυρ Αρίστου που απλώνει χάρτινα τραπεζομάντιλα στην σκεπασμένη του αυλή, μας καλωσορίζει με κερασμένη ψαρόσουπα και σερβίρει εξαιρετικό φρέσκο ψάρι, κριθαρότο με γαρίδες, μυδοπίλαφο, ταραμοσαλάτα και ωραιότατο γιουβέτσι σουπιάς με το μελάνι της - υπολογίστε περί τα 20€ κατ' άτομο. 

Al Pino 
Λ. Ποσειδώνος 4 και Ναΐάδων 1, τηλ: 210 9880311

Ιδανικό για οικογένειες με παιδιά, χάρη στο εξαιρετικά kid-friendly περιβάλλον του και την οικεία διακόσμηση, το ιταλικό εστιατόριο κοντά στην παραλία του Φλοίσβου σερβίρει χειροποίητα, φρεσκότατα ζυμαρικά, υπέροχο ριζότο με σπαράγγια, εξαιρετικές μπρουσκέτες και πίτσες, όλα σε τεράστιες μερίδες και λογικές τιμές. Συνδυάστε με το οικονομικό λευκό κρασί του καταλόγου και υπολογίστε περί τα 20€ κατ’ άτομο. 

Γελαστό Κρεμμύδι 
Κ. Παλαιολόγου 32, πλατεία Ντάβαρη, τηλ: 2110117490

Δεν βρίσκεται πολύ καιρό στην πιάτσα της πλατείας, αλλά το Γελαστό Κρεμμύδι συγκεντρώνει… σμήνη κόσμου που έχουν «μυριστεί» το εξαιρετικό μπιφτέκι (θα το βρείτε στον κατάλογο ως «μπιφτεκάρα», το τζατζίκι με νότες ούζου, το πολίτικο κεμπάπ και τα παϊδάκια, αρνίσια ή κοτόπουλο σε οικονομικές τιμές – υπολογίστε περί τα 15€ κατ’ άτομο.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v