Νόστιμα νέα: 5 καινούργια εστιατόρια στην πόλη

Πέντε καινούργια και ετερόκλητα στέκια για φαγητό και ποτό στην Αθήνα μας καλούν να καλωσορίσουμε τον χειμώνα γευστικά.
Νόστιμα νέα: 5 καινούργια εστιατόρια στην πόλη
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Την στιγμή που τα «ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ»… ξεπηδούν το ένα μετά το άλλο στους δρόμους της πόλης, θα ήταν περίεργο να ψάχνει κάποιος νέες αφίξεις στο γευστικό γίγνεσθαι αυτής. Και όμως, τους τελευταίους μήνες έκαναν την εμφάνισή τους στην μεγάλη πιάτσα της Αθήνας όχι μόνο αρκετά «φρέσκα» μπαράκια (δείτε μερικά εδώ), αλλά και μπόλικα νέα γευστικά στέκια.

Punk γεύσεις στο Θείο τραγί (Κυδαντιδών 36, Άνω Πετράλωνα, 2103410296) 

Για τα συνεργατικά στέκια σας είχαμε πει παλαιότερα ότι θα πιάσουν. Έτσι και έγινε. Τρανό παράδειγμα το άρτι αφιχθέν «Θείο Τραγί», ένα πανκ μπιστρό όπως αυτοαποκαλείται το οποίο δανείζεται το πρωτότυπο όνομά του από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Γιάννη Σκαρίμπα. Διανύοντας μόλις έναν μήνα ζωής, το πρωτότυπο αυτό εγχείρημα συνδυάζει τη νοστιμιά της μεσογειακής κουζίνας με ολίγη από… cocktail και σφηνάκια και τα καταφέρνει περίφημα αν κρίνουμε από τη μέχρι τώρα ανταπόκριση του κόσμου. Επιπλέον, είναι μια καλή αφορμή για να επισκεφτούμε ξανά την αγαπημένη μας πιάτσα των Πετραλώνων. Τι δοκιμάζουμε εδώ; Οι σεφ Δημήτρης, Θοδωρής και Μάρκος προτείνουν ταλιατέλες σουπιάς με βινεγκρέτ ταραμά, ριζότο κολοκύθας με λευκή σοκολάτα και λαβράκι σε ζύμη αλατιού με κρέμα σελινόριζας και τσιπς πατάτας.

Σημειώστε ότι την Δευτέρα το «τραγί» λειτουργεί μόνο ως μπαρ, οπότε κρατήστε την όρεξή σας για τις υπόλοιπες έξι ημέρες της εβδομάδας. Τα κυρίως πιάτα κοστίζουν περί τα 10€, τα ορεκτικά και οι σαλάτες κυμαίνονται στα 5 με 8€, ενώ τα απλά cocktails κοστίζουν 7,5€ και τα special 8€. Μπύρα βαρέλι ξανθιά από 3,5€.

Μάνα είναι μόνο μία στο Μάνας Κουζίνα Κουζίνα (Αιόλου 27, τηλ: 21 0325 2335)

Στην διαρκώς δραστήρια πιάτσα της πλατεία Αγίας Ειρήνης , οφείλετε να πιάσετε ένα τραπέζι στο «Μάνας Κουζίνα-Κουζίνα». Το όνομα του νέου μαγειρείου της πιάτσας παραπέμπει ευθέως σε παραδοσιακές μαγειρευτές γεύσεις που απειλούνται με εξαφάνιση και δεν λέει ψέματα. Δοκιμάσαμε λαχταριστό παστίτσιο με αφράτη μπεσαμέλ, μουσακά με φύλλο, ψημένο σε πήλινο σκεύος και νοστιμότατες σαλάτες φακής και κους-κους. Η φιλοσοφία είναι αντίστοιχη με τον εξαρχειώτικο Κυματοθραύστη. Δηλαδή, υπάρχει ένας self-service μπουφές χωρισμένος σε κυρίως πιάτα και σαλάτες και μπορείτε να διαλέξετε μεσαίο πιάτο (στο οποίο θα βάλετε ένα κυρίως και μία σαλάτα) ή μεγάλο πιάτο (για δύο κυρίως και μία σαλάτα) και θα πληρώσετε 5€ και 7,80€ αντίστοιχα. Συνδυάστε το με το ωραίο χύμα κρασί ή το αμοργιανό ρακόμελο ή οινόμελο, και θα έχετε ένα λαχταριστό γεύμα με λιγότερα από 10€ κατ’ άτομο.

Όνομα και πράγμα στο Food+ Wine (Ξενοκράτους 49, Κολωνάκι, 210 7211146)

Ο σεφ Olivier Campanha και ο σομελιέ Γιάννης Μακρής Aiws ενώνουν τις δυνάμεις τους και το αποτέλεσμα είναι ένα εξαιρετικό…. Food and Wine restaurant στο Κολωνάκι με λογικές (δεδομένης της ποιότητας των πιάτων και της λίστας κρασιών) τιμές και μοντέρνα ατμόσφαιρα. H όμορφη διακόσμηση παίζει με τους τόνους του λευκού, του μαύρου και του γκρι, με έναν εντυπωσιακό κρεμαστό κήπο με μυρωδικά στον ένα τοίχο και μια μπάρα για φαγητό στο κατάλληλο ύψος για να παρατηρήσετε τους πίνακες με τα φαγητά. Σε περίοπτη θέση βρίσκεται το γυάλινο κελάρι με τις πολυσυλλεκτική λίστα κρασιών (περί τις 65 ετικέτες από όλον τον κόσμο) και η ανοιχτή κουζίνα για να βλέπετε τι… μαγειρεύεται και πώς. Εξαιρετικές οι λεπτές φέτες τόνου και μοσχαρίσιου κρέατος, συνοδεύονται με χειροποίητες μπουκιές από πίκλες κουνοπιδιού και μπρόκολου, όπως επίσης και το βελούδινο ριζότο με σύκο και κρασί. Εξίσου νόστιμη και προσεγμένη η σαλάτα back garden με καρότο, ωμά φασολάκια, ραπανάκι και φύτρες. Οι τιμές κυμαίνονται στα 30 με 35€ ανά άτομο με ένα ποτήρι κρασί από την πλούσια wine list του.

Ο νέος είναι (πολύ) ωραίος στο Αθηναϊκόν (Μητροπόλεως 34,τηλ: 2103252688)

Το γνωστό ουζομεζεοπωλείο του κέντρου απέκτησε πρόσφατα ένα «αδερφάκι» στη Θεμιστοκλέους, το οποίο εγκαινιάζει μια πιο μοντέρνα προσέγγιση στο παραδοσιακό ταβερνείο με πιο hip ατμόσφαιρα, τοίχους σε απαλό γκρι, καφέ τραπεζάκια, κοραλί καναπέδες και διάσπαρτους πίνακες στους τοίχους. Το μενού και αυτό παίρνει μια πινελιά μοντέρνου, φιλοξενώντας πέρα από τα κλασικά πιάτα με τις θαλασσινές και κρεατοφαγικές ποικιλίες και κάποια πιο πειραγμένα, όπως σαλάτα με baby σπανάκι, αχλάδι, σίγκλινο Μάνης και καραμελωμένο μπαλσάμικο, μπουκίτσες χοιρινό και κοτόπουλο σε σάλτσα στρογγανώφ, ριζότο με γαρίδες και μαριναρισμένο κοτόπουλο στο γκριλ. New entry και μερικά λαχταριστά μαγειρευτά ημέρας όπως οι ντολμάδες αυγολέμονο, το μοσχαράκι στιφάδο, τα κοτομπουτάκια με χωριάτικες χυλοπίτες και το χοιρινό γάστρας. Για ένα πλήρες γεύμα με κρασί, υπολογίστε περί τα 15€ ανά άτομο.

Επιστροφή στα θρανία στο School Pizza Bar (Πλατεία Αγίας Ειρήνης 8, τηλ.: 210 3251444)

Έκανε δυναμική είσοδο τον Μάρτιο στην πιάτσα της Αγίας Ειρήνης θυμίζοντάς μας τα … σχολικά μας χρόνια και μας άρεσε πολύ. Το School Pizza Bar απλώνει τα ξύλινα τραπεζάκια του σε διαφορετικά επίπεδα στο εσωτερικό του, βγάζει στο πεζοδρόμιο ξύλινες καρέκλες από εκείνα που κοσμούσαν τις σχολικές μας αίθουσες και σερβίρει νοστιμότατες πίτσες με λεπτή τραγανή ζύμη και λαχταριστές μακαρονάδες. Όλα αυτά, φυσικά, τα συνοδεύει με καθαρά ποτά και καλοφτιαγμένα κοκτέιλ (μην ξεχνάμε και το τελευταίο συνθετικό στο όνομά του) ενώ από νωρίς το πρωί θα το βρείτε να σερβίρει καφεδάκι και ωραιότατα γλυκά. Οι τιμές των ποτών κυμαίνονται στα 7€, ενώ για να τσιμπήσετε έναν συνδυασμό πίτσας/ σαλάτας ή μακαρονάδας θα υπολογίσετε περί τα 12-15€ το άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v