Ten: Η κουζίνα της γιαγιάς από... τη Νέα Υόρκη

Η ελληνική κουζίνα πασπαλίζεται με νεοϋρκέζικη έμπνευση και πινελιές μοριακής γαστρονομίας, στο νέο μενού του κολωνακιώτικου Ten.
Ten: Η κουζίνα της γιαγιάς από... τη Νέα Υόρκη
της Ηρώς Κουνάδη

Δεν είναι πολλές οι περιπτώσεις των αθηναϊκών bar restaurants που τα καταφέρνουν εξίσου καλά τόσο στην κουζίνα όσο και στην μπάρα. Ειδικά σε περιπτώσεις όπως εκείνη του Ten, που έχει γράψει την ιστορία του ως θρυλικό κολωνακιώτικο μπαρ, η σχετική εμπειρία επέβαλε την αρχική επιφυλακτικότητα: Πόσο καλά μπορείς να φας σε ένα μπαρ;

Καθώς, όμως, οι εποχές αλλάζουν μαζί με τους κανόνες των εξόδων μας, και ακόμη κι αυτά τα πλέον αγαπημένα (βλέπε καθιερωμένα) στέκια προσαρμόζονται σε νέες συνήθειες, οι πιθανότητες για ευχάριστες εκπλήξεις είναι πάντα με το μέρος σου. Με σκέψεις σαν κι αυτές ξεκινήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα να δοκιμάσουμε το νέο, πολλά υποσχόμενο είναι η αλήθεια, μενού του Ten. Και η αρχική επιφυλακτικότητα διαψεύστηκε.

Ο χώρος του ημι-υπόγειου κολωνακιώτικου στεκιού σε προδιαθέτει θετικά με την πρώτη ματιά: Το ιδιαίτερα δημοφιλές τελευταία βιομηχανικό design παντρεύεται έξυπνα με minimal στοιχεία και λίγες φουτουριστικές λεπτομέρειες, που όμως δεν «φορτώνουν» υπερβολικά τον χώρο. Για όσους δεν απαρνούνται το χάζι στην περαντζάδα του Κολωνακίου, υπάρχουν και τραπεζάκια έξω, στο φαρδύ πεζοδρόμιο –ιδανικά για τα μεσημέρια του Σαββατοκύριακου.

Αγαπημένη λεπτομέρεια στον εσωτερικό χώρο, η γυάλινη προθήκη στο βάθος, πίσω από την οποία έχει στηθεί μία ενδιαφέρουσα εγκατάσταση με ηλεκτρονικές πλακέτες και πράσινα-κόκκινα φώτα, η οποία κλείνει εμφανώς το μάτι στην τάση της industrial αισθητικής.

Το τμήμα του εστιατορίου είναι ευδιάκριτο, με λίγα τραπεζάκια που είναι όσο απομονωμένα χρειάζεται από τον χώρο όπου δεσπόζει η μπάρα. Η δε διάταξη των ηχείων είναι τέτοια ώστε οι (πάντα ροκίζουσες) μουσικές να ακούγονται, αλλά όχι τόσο ώστε να πρέπει να φωνάξεις για να σε ακούσει ο συνδαιτημόνας στην απέναντι πλευρά του τραπεζιού.



Το ολόφρεσκο μενού του εστιατορίου, που υπογράφει ο βραβευμένος σεφ Σταύρος Γιαννακόπουλος (με θητεία σε κουζίνες του Μανχάταν, του Μπρούκλιν και της Αστόρια) εμπνέεται από την ελληνική «κουζίνα της γιαγιάς», την οποία παντρεύει έξυπνα με τις γαστρονομικές προτάσεις των νεοϋρκέζικων μπιστρό. Το αποτέλεσμα είναι ένα μενού που παίζει με τις γεύσεις και τις υφές: Το πρώτο πιάτο που προσγειώθηκε στο τραπέζι μας, για παράδειγμα, ήταν ο «ζελές του χωριού», ήτοι χωριάτικη σαλάτα με ολόφρεσκες ντομάτες και ωραία κάπαρη, της οποίας η φέτα είχε ζελεδοποιηθεί, σε ένα αναπάντεχο twist.

Το δεύτερο πιάτο που μας άφησε θετικές εντυπώσεις ήταν το muffin ελληνικών τυριών, το οποίο ήρθε σερβιρισμένο με μαρμελάδα στη βάση του πιάτου και δύο φλίδες τραγανού μπέικον στην κορυφή του. Από τα κυρίως πιάτα, δοκιμάσαμε το εξαιρετικό burger με χειροποίητο μοσχαρίσιο μπιφτέκι και baby πατάτες ψημένες με τη φλούδα τους, και τον πολύ καλό σολομό σχάρας επάνω σε ζεστή σαλάτα ρόκας… «μεθυσμένο» με λαδολέμονο Mojito.

Κι επειδή κανένα εξαιρετικό γεύμα δεν είναι ολοκληρωμένο χωρίς ένα επιτυχημένο φινάλε, τα επιδόρπια δεν θα μπορούσαν να μη συναγωνίζονται τα πιάτα σε φαντασία και… επιδόσεις: Ένα λαχταριστό σουφλέ σοκολάτας με σάλτσα γλυκού γιαουρτιού, και ένα πολύ ιδιαίτερο cheese cake με μαρμελάδα από γλυκές ελληνικές ντομάτες αναλαμβάνουν αυτόν τον δύσκολο ρόλο.

Η λίστα κρασιών περιλαμβάνει λίγες και καλές προτάσεις του ελληνικού αμπελώνα, σε λογικότατες τιμές, ενώ τα καλοφτιαγμένα κοκτέιλ αποτελούν άλλη μία ωραία πρόταση για το κλείσιμο ή το... προεόρτιο του γεύματός σας.
Info:
Πλουτάρχου 10, Κολωνάκι, τηλ.: 210 7210161, 6974811539
Τιμές: περί τα 20€ το άτομο, χωρίς το κρασί
Η κουζίνα λειτουργεί καθημερινά από τις 12.00 έως τα Μεσάνυχτα
Το μπαρ θα το βρείτε ανοιχτό από τις 19.00 και μετά
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v