Η καλύτερη πίτσα στην Αθήνα σε 7 διευθύνσεις

Πού δοκιμάζουμε την καλύτερη ιταλική πίτσα; Ποια είναι η μυστική συνταγή της βιολογικής πίτσας; Ποια έχει λιγότερες θερμίδες; Επτά αθηναϊκές διευθύνσεις με άρωμα Ιταλίας.
Η καλύτερη πίτσα στην Αθήνα σε 7 διευθύνσεις
της Ηρώς Κουνάδη 

Πριν από δύο δεκαετίες, πίτσα στην Αθήνα σήμαινε σχεδόν αποκλειστικά πιτσαρία –άντε και ελάχιστα ιταλικά εστιατόρια. Μετά έκαναν την εμφάνισή τους τα pizza bars, που ήταν πιο στιλάτα, πιο μοντέρνα, και πολύ λιγότερο «φαστφουντάδικα», αποποιούμενα τη λογική με την οποία είχε συνδεθεί –κακώς– η πίτσα στην Ελλάδα. Παραδόξως, η μόδα τους δεν κράτησε παρά ελάχιστα: Πολλά από αυτά έκλεισαν, κάποια μεταφέρθηκαν από το κέντρο προς τα προάστια που τα «σήκωναν» περισσότερο, και άλλα στράφηκαν περισσότερο προς το δεύτερο συνθετικό του ονόματός τους –το bar.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι ξεχάσαμε την καλή πίτσα στην Αθήνα; Κάθε άλλο! Οι διευθύνσεις στις οποίες δοκιμάζουμε τις αγαπημένες μας Μαργαρίτες, με λεπτή και τραγανή ζύμη, ή με αφράτο φύλλο και πολλά υλικά… α λα ελληνικά, παραμένουν στις επάλξεις και μας προκαλούν για θερμιδοφόρα γεύματα.

(*) Σημείωση: Οι τιμές που ακολουθούν είναι υπολογισμένες για πλήρες γεύμα δύο ατόμων (σαλάτα, πίτσα και δύο κυρίως πιάτα) και όχι για την πίτσα μόνη της.

Matilde Pizza Bar 
Περικλέους 7, Νέο Ψυχικό, τηλ.: 210 6716803
Τιμές: περί τα 20€ το άτομο

Το πρωτογνωρίσαμε στο Γκάζι, απ’ όπου μεταφέρθηκε στο Νέο Ψυχικό. Εκεί συνεχίζει να σερβίρει την υπέροχη, ψημένη στον ξυλόφουρνο πίτσα του με τη λεπτή ζύμη, στον όμορφο εσωτερικό του χώρο και στα τραπεζάκια που απλώνει έξω. Δοκιμάστε την πίτσα-σήμα κατατεθέν του, με πουρέ γλυκιάς κολοκύθας αντί για σάλτσα ντομάτας, λεπτοκομμένη πανσέτα και καπνιστό προβολόνε, και το εξαιρετικό κοκτέιλ με bourbon, παλαιωμένο βαλσάμικο, ginger ale και βασιλικό.

Capanna
Πλουτάρχου 38 και Χάρητος, Κολωνάκι, τηλ.: 210 7241777
Τιμές: περί τα 30€ το άτομο

Έχει κατακτήσει το δικό της φανατικό κοινό στο Κολωνάκι, που έρχεται ειδικά για την ψημένη στον ξυλόφουρνο πίτσα με την λεπτή, όπως-Ιταλία ζύμη που παντρεύεται με ελάχιστα υλικά, για να μην «πνίγεται» η γεύση της κάτω από τόνους τυριών και αλλαντικών. Δοκιμάστε εκείνη με το salami piccante, αν είστε φαν των πικάντικων γεύσεων. Πλαισιώνεται μόνο από αρωματισμένη με μυρωδικά μοτσαρέλα και φρέσκια ντομάτα, έτσι ώστε να αναδεικνύεται η μεγαλειώδης γεύση του. Βγάζει και τραπεζάκια έξω, για τα οποία γίνεται… σφαγή, οπότε καλό είναι να κλείσετε τραπέζι τις μέρες και ώρες αιχμής. 

Sale Bianco da Salvatore 
Μάρκου Μπότσαρη 10Α, Γλυφάδα, τηλ.: 210 8986301
Τιμές: 25-30€ το άτομο

Η πίτσα που υπογράφει ο σικελός σεφ στο Sale Bianco δεν είναι μόνο παραδοσιακά λεπτή και τραγανή, είναι και gourmet. Διαλέξτε ανάμεσα στα δύο hits του καταλόγου: βουβαλίσια μοτσαρέλα με ελιές και βασιλικό ή τρούφα με ιταλικό σαλάμι; Εξαιρετικά είναι και τα ζυμαρικά –μην χάσετε τα τορτελίνι με γέμιση γλυκιάς κολοκύθας και σπεκ– ενώ οι μερίδες είναι ασυνήθιστα μεγάλες για ιταλικό εστιατόριο. Παραγγείλτε με μέτρο. 

Pizzoteca
2ας Μαΐου 18, Ν. Σμύρνη, τηλ.: 210 9323888 και Καραΐσκου 115 & Γεωργίου Ά, Πλατεία Θεάτρου, Πειραιάς, τηλ.: 210 4111530
Τιμές: λιγότερα από 15€ το άτομο

Υβρίδια μεταξύ pizza bar (στις γεύσεις) και fast food (σε περιβάλλον) τα δύο Pizzoteca φημίζονται για την ευελιξία των επιλογών τους, τις εξαιρετικές τιμές και –βέβαια– την αυθεντικά ιταλική πίτσα που σερβίρουν. Θα βρείτε δώδεκα διαφορετικές εκδοχές της (προτείνουμε αυτή με το προσούτο) αλλά και καλτσόνε, ζυμαρικά και πανίνι. Η μεγάλη anti-crisis καινοτομία είναι ότι μπορείτε να παραγγείλετε ένα μόνο κομμάτι –το οποίο ουσιαστικά, λόγω μεγέθους, είναι αυτό που στο σχολείο λέγαμε «ατομική πίτσα»– το οποίο δεν θα σας κοστίσει περισσότερα από 3,50€. 

Trattoria 
Αναξαγόρα 19, Ν.Ερυθραία, τηλ: 210 6253633
Τιμές: περί τα 25-30€ το άτομο

Βραβευμένη ως αυθεντική ναπολιτάνικη πίτσα από τον ιταλικό οργανισμό πιστοποίησης, η πίτσα του ιταλού σεφ είναι, εδώ και δύο δεκαετίες, θρύλος για τους κατοίκους των Βορείων Προαστίων. Δοκιμάστε οπωσδήποτε τη minimal Vera Napoli, με μοτσαρέλα, παρμεζάνα, ντομάτα και βασιλικό, αλλά και την πληθωρική Affumicata, με καπνιστό σολομό, μοτσαρέλα, παρμεζάνα και κρέμα γάλακτος. Σημειώστε ότι τα υπόλοιπα πιάτα του μενού –ορεκτικά, ζυμαρικά και πιάτα με κρέας– είναι μάλλον τσιμπημένα, οπότε παραγγείλτε με φειδώ.

Goloso
Λεωφόρος Πετρουπόλεως 70-72, Πετρούπολη, τηλ.: 210 2691111 και Λαμπράκη 7, Αγ. Στέφανος, τηλ.: 210 6216955
Τιμές: περί τα 15-20€ το άτομο

Ξεκίνησε χρόνια πριν από την Πετρούπολη, για να εξαπλωθεί εν συνεχεία προς τα βόρεια, κατακτώντας φανατικό κοινό με την γεύση και την κατασκευή της, που ισορροπεί ανάμεσα στην ελληνική πληθωρικότητα και την ιταλική παράδοση. Πίτσα ψημένη στον ξυλόφουρνο, σε 35 διαφορετικές εκδοχές για να διαλέξετε εκείνη που προτιμάτε: Εμείς ψηφίζουμε την Πιράτα, με σάλτσα ντομάτας, τυρί και κιμά, αλλά και την ιδιαίτερη πίτσα με τόνο και κρεμμύδι, ντομάτα, τυρί. 

Mystic Pizza
Εμ.Μπενάκη 76, Εξάρχεια, τηλ. 210 3839500, Γ.Ολυμπίου 2 & Βεiκου, Κουκάκι, τηλ. 210 9592092, Σαρανταπόρου 1 & Μεσογείων, Χολαργός, τηλ. 210 6545000
Τιμές: περί τα 15€ το άτομο

Δύο λέξεις μόνο: βιολογικά υλικά. Το "βαρύ πυροβολικό" της Mystic είναι η βιολογική πίτσα σε τρεις εκδοχές (Mystic Bio olive με τυρί, φρέσκια ντομάτα, φρέσκα μανιτάρια, ελιές, φέτα, πιπεριά, κρεμμύδι, ρίγανη, Mystic Bio green με τυρί, κολοκυθάκι, μελιτζάνα, μπρόκολο, καρότο, ελιές και Mystic Bio classic με τυρί, ζαμπόν, μπέικον, πιπεριά). Και οι υπόλοιπες πίτσες, όμως δεν στερούνται πρωτοτυπίας, όπως η Popeye με σπανάκι, η Bloody Mary με σάλτσα ντομάτας και βότκα, η Jamaica με κοτόπουλο και ρούμι και η ινδική με κάρρυ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v