Brunch: Οι αθηναϊκές Κυριακές είναι νόστιμες

Λαχταριστές τηγανίτες με χειροποίητη καραμέλα βουτύρου, αχνιστές σούπες και ομελέτες σε δεκάδες παραλλαγές. Η συνήθεια του Κυριακάτικου breakfast-lunch φτάνει στην Αθήνα και φορτώνει μπουφέδες και τραπεζάκια με τα γιατρικά του hangover. Πρόσχωμεν.
Brunch: Οι αθηναϊκές Κυριακές είναι νόστιμες
της Ηρώς Κουνάδη

Ξυπνάς μεσημεράκι με τον πονοκέφαλο του hangover, φτιάχνεις καφέ και μετά έχεις δύο επιλογές: Είτε σέρνεσαι με τις πιτζάμες από το κρεβάτι στον καναπέ για όλη την υπόλοιπη μέρα, είτε ντύνεσαι και δίνεις ραντεβού με την καλύτερη δυνατή παρέα σε ένα από τα στέκια της πόλης που σερβίρουν από τις 12.00 έως τις 17.00 όλες εκείνες τις λιχουδιές που κάνουν θαύματα ενάντια στο hangover. Οι Νεοϋρκέζοι το λένε brunch, ήτοι breakfast/lunch, εσείς μπορείτε να το πείτε και δεκατιανό αν προτιμάτε –για να προλάβουμε τα «ναι, είχες και στο χωριό σου μπραντς». Η ουσία βρίσκεται στις γεύσεις, στο concept που εμφυσά ζωή στα κυριακάτικα μεσημέρια και στις τιμές που, είτε μιλάμε για μπουφέδες είτε για a la carte μενού, παραμένουν χαμηλές.

Σημείωση: Εξαιρετικά επιτυχημένα brunches διοργανώνουν σχεδόν όλα τα μεγάλα ξενοδοχεία τα οποία παραδοσιακά εμπιστευόμαστε για τα «πρωινά της Πρωτοχρονιάς» –βλέπε Café Zoe στο Intercontinental, New Taste στο New Hotel και Βυζαντινό στο Hilton. Επιλέξαμε να μην τα συμπεριλάβουμε στη λίστα που ακολουθεί, λόγω των τιμών τους, οι οποίες (αν και είναι αυτό που λέμε value for money, ήτοι καλή σχέση ποιότητας-τιμής) ξεπερνούν τα 30€ το άτομο, και ως εκ τούτου εμπίπτουν στην κατηγορία “special occasions”. 

Hip Café
Μητροπόλεως 26, τηλ.: 213 0154698

Όμορφο, φωτεινό και πολυεπίπεδο, το New-York-style café της Μητροπόλεως είναι ό,τι πρέπει για κυριακάτικο brunch. Οι μεγάλες τζαμαρίες του επιτρέπουν το χάζι στην περαντζάδα απέξω, και αφήνουν το φως του ήλιου να μας ξυπνήσει, ενώ οι αφορμές για βόλτες για να κάψουμε τις θερμίδες του brunch μετά είναι άπειρες –από την Ερμού ως την Αρχαία Αγορά, και από την Πλάκα μέχρι το λόφο του Φιλοπάππου, όλα είναι μες στα πόδια σας. Την απαραίτητη ενέργεια για όλα αυτά υπόσχονται να σας δώσουν τέσσερα brunch menus, οι τιμές των οποίων κυμαίνονται από 10€ έως 16€. Όλα περιλαμβάνουν καφέ, χυμό πορτοκάλι και κέικ, και μετά έχετε να διαλέξετε: γιαούρτι και δημητριακά ή pancakes με ζάχαρη και κανέλα; Αβγά Benedict με σολομό και pancakes ή ομελέτα και prosciutto crudo; Η επιλογή είναι δύσκολη, αλλά οι γεύσεις θα σας ανταμείψουν. 

Το Τσάι
Λυκαβηττού & Αλεξάνδρου Σούτσου 19, Κολωνάκι, τηλ.: 210 3388941

Για την γλυκύτατη τσαγερί της Λυκαβηττού με τον λονδρέζικο αέρα τα έχουμε ξαναπεί: χαμηλός φωτισμός, ατμοσφαιρική διακόσμηση που ποντάρει στο ανοιχτόχρωμο ξύλο, ζεν πράσινες πινελιές και πολλές –αμέτρητες– ποικιλίες τσαγιού. Πλέον έχουμε έναν ακόμη λόγο να την επισκεφθούμε: το brunch που διοργανώνει κάθε Κυριακή από τις 12.00 το μεσημέρι ως τις 17.00 το απόγευμα. Με μόλις 8,5€ το άτομο, γεμίζετε και ξαναγεμίζετε το πιατάκι σας από έναν μπουφέ που λυγίζει υπό το βάρος τόσης νοστιμιάς: σούπες, τάρτες γλυκές και αλμυρές, noodles, σουφλέ scrambled eggs, σπιτικές μαρμελάδες, κέικ, γλυκά, κρέπες, pancakes, quiche και ένα σωρό ακόμα μας προκαλούν να δοκιμάσουμε τις αντοχές μας. 

Safka
Μεγάλου Αλεξάνδρου 80-82, Μεταξουργείο, τηλ.: 210 5243340

Το πρώτο σκανδιναβικό εστιατόριο της πόλης, που αντιμετωπίστηκε αρχικά με δυσπιστία, αλλά κατάφερε να κερδίσει ταχύτατα τις εντυπώσεις με την δημιουργική του κουζίνα και τον ατμοσφαιρικό χώρο, μπήκε κι αυτό δυναμικά στον χορό των brunches. Κάθε Κυριακή μεσημέρι, εκτός από το κανονικό μενού του, παραγγέλνουμε λαχταριστές ομελέτες με φιλανδικά μανιτάρια ή με καπνισμένα shallots http://en.wikipedia.org/wiki/Shallot (είδος κρεμμυδιού), κάππαρη και μους από οργανικό κατσικίσιο τυρί, και ολόφρεσκα bagels με καπνιστό σολομό. Το brunch menu έρχεται να συμπληρώσει ένα παραδοσιακό σκανδιναβικό πιάτο ημέρας, που τιμάται στα 12,50€. 

Mama Roux
Αιόλου 48, τηλ.: 213 0048382

Το αγαπημένο στέκι των καλοφαγάδων hipsters (κι ας είναι σχεδόν οξύμωρος αυτός ο χαρακτηρισμός) στην πολύβουη γειτονιά της Αγίας Ειρήνης σερβίρει ένα λαχταριστό brunch, με τα θρυλικά του burger, ομελέτες, muffins, pancakes και σάντουιτς. Εμείς λατρέψαμε τα αβγά Benedict, που είναι αβγά ποσέ επάνω σε English muffins, με καπνιστό ζαμπόν και σως Dijon Hollandaise (στα 8€) και τα pancakes με βούτυρο, maple syrup και μαρμελάδα (στα 5,50€). 

Aegli Café
Κήπος Ζαππείου, (είσοδος από Βασ. Όλγας), τηλ.: 210 3369300, 210 3369302

“Buffet την Κυριακή” είναι το σινεφίλ όνομα του brunch που διοργανώνει η Αίγλη του Ζαππείου κάθε Κυριακή από τις 12.00 έως τις 17.00. Ο πλούσιος μπουφές περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία από σαλάτες, ζυμαρικά και πεντανόστιμα μαγειρευτά πιάτα, βασισμένα σε ελληνικές και μεσογειακές συνταγές και φτιαγμένα με τα πιο αγνά και καλοδιαλεγμένα υλικά από την ομάδα των σεφ της Αίγλης Ζαππείου. Το κόστος είναι 18€ το άτομο, με όσα refill του πιάτου σας θέλετε. Τα ηλιόλουστα κυριακάτικα μεσημέρια, μάλιστα, θα απολαμβάνουμε το brunch μας στον καταπράσινο κήπο της Αίγλης. Σημειώστε, επίσης, πως το parking είναι δωρεάν –σημαντικότατη λεπτομέρεια για την περιοχή του Ζαππείου. 

New York Sandwiches
Σινώπης 3, Αμπελόκηποι, τηλ.: 210 7778475

Θα μπορούσε ένα μαγαζί που λέγεται New York Sandwiches να μην έχει brunch; Και τι brunch: το a la carte μενού περιλαμβάνει pancakes με σπιτική καραμέλα βουτύρου και μπανάνα, αφράτα bagels, ζουμερά burgers, αχνιστές σούπες, αβγά σε κάθε πιθανό και απίθανο συνδυασμό –δική μας αδυναμία η ισπανική τορτίγια (στα 5€) αλλά δοκιμάσετε και τα scrambled eggs και τα αβγά Benedict με αβοκάντο και προσούτο (στα 7€). Στα συν και ο όμορφος, «ταξιδιάρικος» χώρος με τα μεγάλα τραπέζια που φέρνουν τις παρέες κοντά. 

Nice ‘n’ Easy
Ομήρου 60 και Σκουφά, τηλ.: 210 3617201

Το κινηματογραφικό στέκι του Κολωνακίου, που «βαφτίζει» τα πιάτα του με ονόματα ηρώων και θρύλων της μεγάλης οθόνης (the Sean Connery, the Gavras special και πάει λέγοντας) προτείνει ένα λαχταριστό breakfast/brunch menu, το οποίο περιλαμβάνει σπεσιαλιτέ όπως pancakes με αλεύρι ολικής άλεσης, φρούτα του δάσους και maple syrup (στα 5,90€), μεξικάνικα huevos rancheros, ήτοι αυγά επάνω σε τορτίγια ψημένα σε πικάντικη σάλτσα με αβοκάντο και κόκκινα φασόλια (στα 7,90€) και ένα continental breakfast υπερπαραγωγή, με αυγά όπως τα προτιμάτε, μπέικον, λουκάνικο Φρανκφούρτης, κόκκινα φασόλια, ψητές ντομάτες, χυμό πορτοκάλι και καφέ, στα 11,90€. 

Nixon
Αγησιλάου 61 Β, Κεραμεικός, τηλ.: 210 3462077

Το αγαπημένο μπαρ-πολυχώρος που άνοιξε πρώτο τον χορό της… επέκτασης στα πέριξ του Γκαζιού, ανοίγει τις πόρτες του από νωρίς τις Κυριακές, και μας ετοιμάζει ένα λαχταριστό brunch που περιλαμβάνει ζεστές βελουτέ σούπες, ολόφρεσκες σαλάτες, ζουμερά burgers, πρωτότυπα σάντουιτς, λαχταριστές τηγανίτες και φυσικά αυγά σε δεκάδες παραλλαγές. Εμείς συστήνουμε ανεπιφύλακτα τα Benedict, ενώ για το τέλος το «αμαρτωλό» φοντί ρευστής σοκολάτας και τα pancakes με maple syrup είναι βγαλμένα από κάποιον γευστικό παράδεισο. Τα συνοδεύετε όλα αυτά με ένα Bloody Mary, που κάνει θαύματα στην αντιμετώπιση του hangover, και βλέπετε την Κυριακή με άλλο μάτι. Αναλόγως πόσο θα… παρασυρθείτε με την παραγγελία σας –και πόσο πεινασμένοι θα έρθετε– το σύνολο θα σας «βγει» στα 20-25€ το άτομο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v