Η Αθήνα… τσιμπολογάει

Μπορείτε να τα πείτε μεζεδάκια, tapas, ή απλά μικρές μερίδες. Σημασία έχει ότι θα τα μοιραστείτε με όλη την παρέα, και θα τα πληρώσετε σε τιμές που ξεκινούν… κάτω από ένα ευρώ. Πού; Σε δέκα αθηναϊκά στέκια που στριμώχνουν τα μενού τους στα πιατάκια του γλυκού.
Η Αθήνα… τσιμπολογάει
της Ηρώς Κουνάδη

Πριν από λίγο καιρό ήταν τα tapas bar εκείνα που συγκέντρωναν τις παρέες γύρω από πολλά μικρά πιατάκια με ισπανικές κατά κύριο λόγο νοστιμιές –επάνω στο τραπέζι υπήρχε απαραιτήτως μια κανάτα σανγκρία. Πριν από πιο πολύ καιρό, ήταν τα μεζεδοπωλεία, που έφερναν στο τραπέζι κι αυτά μικρά πιατάκια, για να συνοδεύουν το χύμα κατά κανόνα κρασί, το τσίπουρο ή το ούζο της παρέας. Και μπορεί τα μεζεδοπωλεία να έχαναν σταδιακά σε δημοφιλία από τα εστιατόρια και τις νέο-ταβέρνες, και η μόδα των ισπανικών tapas bar να ξεφούσκωσε γρήγορα, η συνήθεια, όμως, της παρέας να τσιμπολογάει από πολλά μικρά πιατάκια καθισμένη στραβά στις καρέκλες της είναι χαραγμένη στο DNA μας. Θα μπορούσε να πεθάνει τόσο εύκολα;

Φυσικά και όχι. Απόδειξη γι’ αυτό είναι τα δεκάδες «μικρά» μενού, που ξεφυτρώνουν κάθε λίγες μέρες ανά την πόλη. Είτε οι δημιουργοί τους αποφασίζουν να τα αποκαλούν tapas, είτε μεζεδάκια, είτε bar menu, είτε συνοδευτικά για τα κοκτέιλ τους, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: οι παρέες ξαναβρίσκουν αγαπημένα στέκια για να… στραβοκάτσουν στην καρέκλα, και να τσιμπολογούν μπουκίτσες πίνοντας –και πληρώνοντας, φυσικά, πολύ λιγότερα απ’ όσα θα έδιναν σε ταβερνάκια και εστιατόρια. Ιδού μερικά από τα δικά μας αγαπημένα στέκια που στριμώχνουν τα μενού τους στα πιατάκια του ουζομεζέ. 

Μono Restaurant 
Μπενιζέλου Παλαιολόγου 4Γ, Πλάκα, τηλ.: 210 3226711

Ένα κουκλίστικο στέκι στην Πλάκα, με πέτρινους τοίχους, ατμοσφαιρικούς φωτισμούς και ενδιαφέρουσες διακοσμητικές λεπτομέρειες, διαθέτει εκτός από το «μεγάλο» a la carte μενού του, και ένα μενού με tapas α λα ελληνικά, χωρισμένα ανά κατηγορία τιμής. Έτσι με 2,5€ έκαστο απολαμβάνουμε ντάκο, ρεβύθια, πιπεριές γεμιστές ή πατάτες με πάπρικα, με 4€ έκαστο τάρτα κολοκυθιού, μύδια αχνιστά, λουκάνικο με λάχανο ή μανιτάρια με χαλούμι, ενώ με 5€ το κάθε πιατάκι παραγγέλνουμε γαρίδες ψητές, φτερούγες κοτόπουλο, μοσχαράκι κοκκινιστό, σπετσοφάι ή χταπόδι κρασάτο. Και όλα αυτά τα συνοδεύουμε με ένα ποτήρι κρασί από την εξαιρετική λίστα τους –που διατίθεται ολόκληρη και σε ποτήρια– σε τιμές που ξεκινούν από 2,5€. Καθόλου άσχημα, δε συμφωνείτε; 

Lolita’s
Δωριέων 26, Άνω Πετράλωνα, τηλ.: 211 4013574

Πολύχρωμο και παρεΐστικο, το στέκι των Άνω Πετραλώνων που μας πρωτο-συστήθηκε πέρυσι ως mezze bar, άνοιξε τον δρόμο στη μόδα των… tapas bar α λα ελληνικά. Τα πιατάκια του είναι αυστηρά και μόνο «της μέσης» και περιλαμβάνουν νοστιμιές όπως baby πατάτες με τη φλούδα τους σε δεντρολίβανο, μίνι hot dog με καραμελωμένα κρεμμύδια, φάβα με νούμπουλο Κέρκυρας, ταλαγάνι σε πιτούλες και πικάντικα μπουτάκια κοτόπουλο. Οι τιμές ξεκινούν από 2,80€ το πιατάκι και ανεβαίνουν στα 7-8€ για τα μεγαλύτερα πιάτα. Για πλήρες γεύμα μιας παρέας τεσσάρων ατόμων με κρασί, θα υπολογίσετε περί τα 15€ το άτομο. 

Cinco
Σκουφά 52, Κολωνάκι, τηλ.: 210 3643603

Άνοιξε τις πόρτες του πριν από λίγους μήνες, και έγινε σχεδόν εν μία νυκτί μία από τις δημοφιλέστερες διευθύνσεις της Αθήνας –αυτό πρακτικά σημαίνει ότι χωρίς κράτηση δεν πάτε πουθενά. Ο χώρος είναι πανέμορφος, πολύχρωμος και ευφάνταστος, με βιομηχανικά στοιχεία να συνδυάζονται τέλεια με έντονες πινελιές χρώματος. Το μενού του συναποτελούν κατ’ αποκλειστικότητα «πειραγμένα» tapas, όπως πικάντικες πιπεριές jalapenos βουτηγμένες σε σοκολάτα Valrhona και λεμονοθύμαρο, patatas bravas με πικάντικη σάλτσα και αγιολί, άγρια μανιτάρια με κίτρινη κολοκύθα και βάσκικο τυρί idiazabal, γαρίδες μαριναρισμένες σε εσπεριδοειδή με παντζαρόφυλλα, ζελέ πορτοκάλι και μους σπαραγγιού και κιτρινόπτερος τόνος tataki με πικάντικη βινεγκρέτ. Το μεγάλο μείον του είναι οι τιμές, που δεν ανταποκρίνονται στην φιλοσοφία ενός κλασικού tapas bar: τα πιατάκια ξεκινούν από 7,5€, ενώ ο τελικός λογαριασμός θα κυμαίνεται στα 20€ το άτομο, με ένα ποτήρι κρασί ή μπύρα. 

Πικ-Νικ
Πλατεία Ν. Πλαστήρα 1, Νέα Ερυθραία, τηλ.: 210 8077501

Ανήκει στην σπάνια –όσο και… παρεξηγημένη– κατηγορία του food bar, πράγμα που σημαίνει ότι το μενού του φαγητού κινείται γύρω από τα ποτά και όχι το ανάποδο. Με άλλα λόγια, εδώ συνοδεύετε το (εξαιρετικό) κοκτέιλ σας με μεζεδάκια και όχι το φαγητό σας με κάποιο ποτό. Στο πανέμορφο, χρωματιστό και έθνικ εσωτερικό του θα δοκιμάσετε, μεταξύ άλλων, σις κεμπάπ από μοσχάρι και αρνί με καρύκευμα που μοσχοβολά κύμινο, κοτόπουλο satay με πολύ αρωματική σάλτσα φιστικιού, ινδικό κοτόπουλο tandoori με μπαχαρικά, και μελωμένο πιλάφι biriyani, μελιτζανοσαλάτα με ταχίνι, υπέροχο χούμους και παντζάρια φούρνου με πορτοκάλι και κόλιαντρο. Οι τιμές κυμαίνονται στα 10€ το άτομο –χωρίς να υπολογίζουμε τα κοκτέιλ, που κυμαίνονται στα 8-9€.

Svejk
Ρουμπέση 6, Νέος Κόσμος, τηλ.: 210 9018389
Το χρόνια τώρα αγαπημένο τσέχικο εστιατόριο στο Νέο Κόσμο, απέκτησε την δική του μπυραρία στο ισόγειο, και εμπλούτισε το μενού της με μικρά πιατάκια, για να συνοδεύουμε τις μπύρες μας. Ξεχωρίσαμε από αυτά τα μίνι σνιτσελάκια, τα πικάντικα λουκάνικα που σερβίρονται με μια λαχταριστή σως, το τυρί πανέ με ταταρέζικη σάλτσα, και το… κεφτεδολουκάνικο που λέγεται μιτσό, η τιμή του οποίου δεν ξεπερνά τα 0,90€ το τεμάχιο. Φυσικά, όλα αυτά τα συνοδεύεται με αυθεντική τσέχικη μπύρα, και ο λογαριασμός καταλήγει να μην ξεπερνά τα 10€ το άτομο.

Αλεξάνδρα
Αργεντινής Δημοκρατίας 14, Νεάπολη, Πάρκο Παναθήναια, τηλ.: 210 6450345

Η κλασική κι αγαπημένη old school μπυραρία στο Πάρκο Παναθήναια εμπλούτισε πριν από λίγο καιρό το μενού της με μικρά μεζεδάκια μπύρας, τα οποία κοστίζουν μόλις 3€ έκαστο: Σαλάτα φακές με καλαμπόκι, κόκκινες πιπεριές και φρέσκο κόλιανδρο, μανιτάρια σνίτσελ, Μπρουσκέτα Ζακύνθου με χωριάτικο ψωμί στα κάρβουνα, φρέσκια ντομάτα, κάπαρη και γαύρο μαρινάτο, σουβλάκι κοτόπουλο στη σχάρα μαριναρισμένο σε γλυκόξυνη sauce και μοσχολέμονο, μπιφτεκάκια στη σχάρα με τσιγγάνικη sauce και γερμανικό λουκάνικο burewurst ψητό στη σχάρα. Ιδανική λύση για τις ώρες εκείνες που θέλεις απλώς να συνοδεύσεις την μπύρα σου με ένα μεζεδάκι, και όχι να φας μια ολόκληρη ποικιλία λουκάνικων. Εννοείται, βέβαια, πως για τους πεινασμένους της παρέας ισχύει κανονικά και το «μεγάλο» μενού.

One Off
Κρήνης 2, Νέα Ερυθραία, τηλ.: 210 8077171

Άλλο ένα ανανεωμένο στέκι στην ανερχόμενη πιάτσα της Νέας Ερυθραίας, το One Off είναι ένα όμορφο μπιστρό με ανοιχτή κουζίνα, έναν κατάλογο γεμάτο tapas και ωραία rock tunes στα ηχεία. Στα hit του μενού περιλαμβάνονται οι καπνιστές σαρδέλες, που έρχονται επάνω σε… φλεγόμενες πευκοβελόνες, ο μπακαλιάρος με σάλτσα αγιολί, το σουβλάκι κοτόπουλο με γραβιέρα και κόκκινη πιπεριά, η ψητή φέτα με ελιές, ντομάτα confit και φρέσκο κρεμμυδάκι και οι πεντανόστιμες πατάτες φούρνου. Τα πιατάκια κοστίζουν από 2€ μέχρι 6,50€ έκαστο, ενώ η παρέα χορταίνει άνετα με περίπου 15€ το άτομο, συνοδεία κρασιού.

Ρακί Μεζέ
Ελευθερίου Βενιζέλου 334, Καλλιθέα, τηλ.: 210 9429027

Η Καλλιθέα μυρίζει εδώ και λίγο καιρό… θάλασσα, χάρη στη μεταμόρφωση του γνωστού κι αγαπημένου «Καστελλόριζου» σε ένα θαλασσινό μεζεδοπωλείο με τα όλα του. Στο μενού φιγουράρουν νοστιμιές όπως ουρά πεσκανδρίτσας, καλαμαράκια σκορδάτα, κυδώνια με κρούστα μυρωδικών, μύδια αχνιστά πολίτικα, τσίρος με πικάντικο μείγμα πράσινης ελιάς, σκουμπρί καπνιστό με πράσινες τηγανιτές ντομάτες και μυδοπίλαφο ριζότο. Οι τιμές του κάθε πιάτου κυμαίνονται από 3€ έως 9€. Σημειώστε και την value for money λύση του μενού της παρέας, με εφτά πιατάκια συν όσο κρασί ή ρακή αντέχετε να πιείτε, με μόλις 13€ το άτομο.

Tsipoutapas
Τατοΐου 17, Μεταμόρφωση, τηλ.: 210 2828848

Αγαπάει το τσίπουρο, και το δηλώνει ήδη από το όνομά του. Συνοδεύει, δε, το χειμωνιάτικο απόσταγμα με μεζεδάκια από κάθε γωνιά της Ελλάδας: Αραχωβίτικο ξύγαλο με φυλλαράκια κρεμμυδιού, λευκαδίτικες φακές με σαρδέλες και φρέσκο κρεμμυδάκι, μπακαλιάρο με καυτερή πιπεριά και ντομάτα, αμπελοβλάσαρα, καλαμάκι με σουτζούκι και ψητό χαλούμι, σαγανάκι με καπνιστό βουβαλίσιο κρέας και τυρί από την Τήνο, και… τουρσί σταφύλι. Την εικόνα συμπληρώνει το κατακόκκινο ταβάνι, που κάνει ωραία αντίθεση με τους πέτρινους τοίχους του κτιρίου που χρονολογείται από τη δεκαετία του ’50. Οι τιμές κυμαίνονται στα 15€ το άτομο, εννοείται συνοδεία τσίπουρου. 

Apsendi
Λεωφ. Κηφισίας 250-254 & Σερρών, Χαλάνδρι, τηλ.: 210 6717890

Είναι bar, είναι και restaurant, βρίσκεται χρόνια στο πόστο του στη Λεωφόρο Κηφισίας, και σερβίρει ένα πολυσυλλεκτικό μενού που πρόσφατα ανανεώθηκε για να συμπεριλάβει μικρά πιατάκια μπαρίστικης λογικής, για να συνοδεύουμε τα ωραία κοκτέιλ μας. Τα πιατάκια περιλαμβάνουν γεύσεις όπως μίνι μπρουσκέτες με καπνιστό ταρτάρ σολομού, sour cream, wasabi σως και σχοινόπρασσο, κοτόπουλο σουβλάκι με σάλτσα teriyaki, φακές με ψιλοκομμένα λαχανικά και ισπανικό λουκάνικο chorizo, χοιρινό με μέλι, σόγια, τζίντζερ, κόκκινες πιπεριές σερβιρισμένο σε ανανά και φιλέτο κοτόπουλο σε κρεμώδη σάλτσα με κουρκουμά, άνηθο και καψαλισμένη μπαγκέτα. Πολλά από αυτά διατίθενται με το τεμάχιο, σε τιμές που ξεκινούν από 1,40€ ενώ σε μερίδα οι τιμές τους κυμαίνονται στα 5-6,5€. Τη λογική του small menu συμπληρώνουν τέσσερα μίνι κοκτέιλ, που δεν ξεπερνούν τα 5€ έκαστο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v