Κρητική κουζίνα: Φαγάαατσι στην Αθήνα

Ποιος σερβίρει το καλύτερο απάκι στην Αθήνα; Πού στήνεται το καλύτερο κρητικό γλέντι, με λύρες και λαούτα; Και πού θα δοκιμάσετε το ωραιότερο γαμοπίλαφο; Crash test σε εφτά αθηναϊκά εστιατόρια και ταβερνάκια που μιλούν άπταιστα κρητικά.
Κρητική κουζίνα: Φαγάαατσι στην Αθήνα
της Ηρώς Κουνάδη 

Δεν είναι μόνο το φαγητό που κάνει τα κρητικά εστιατόρια στην Αθήνα ιδιαίτερα δημοφιλή, με το που ανοίγουν τις πόρτες τους. Σίγουρα, πουθενά αλλού δεν έχουμε την ευκαιρία να συνοδεύσουμε τις ρακές μας με αυθεντικό, μυρωδάτο απάκι, να δοκιμάσουμε σωστό γαμοπίλαφο ή τρυφερό αρνάκι οφτό, πάνω σε κληματόβεργες. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό: Είναι και η ιδιαίτερη ατμόσφαιρά τους, που σε ταξιδεύει στο νησί, είναι και το κέφι τους, που ανάβει όταν ακούγονται –από τα ηχεία ή ζωντανά– οι πρώτες νότες της λύρας, είναι και το χιούμορ τους που διακρίνεται παντού, από τις σελίδες του καταλόγου μέχρι τα παιδιά με τα μαύρα πουκάμισα που σε κερνούν ρακή με παξιμάδια για καλωσόρισμα και παίρνουν την παραγγελία παραδίδοντας αυθόρμητα μαθήματα σωστής προφοράς των πιάτων.

Δεν έχει γίνει, λοιπόν, τυχαία «μόδα» η κρητική κουζίνα στην Αθήνα τα τελευταία χρόνια. Βοήθησαν όλα τα παραπάνω, αλλά βοήθησαν και όλα τα παρακάτω εστιατόρια και ταβερνάκια, τα οποία αγαπήσαμε από την αρχή της λειτουργίας τους. Κι έχουμε πολλούς καλούς λόγους γι’ αυτό.

Αρισμαρί
Αριστοτέλους 43, Χαλάνδρι, τηλ.: 210 6800808
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, μεσημέρι-βράδυ, μεχρι τις 12.30. Τις Δευτέρες είναι κλειστό.
Τιμές: περί τα 20€ το άτομο


Έμπνευση από την κρητική κουζίνα, εμφανής αδυναμία στο δεντρολίβανο (Αρισμαρί, στην κρητική διάλεκτο) και όμορφος, minimal χώρος με το λευκό να κυριαρχεί. Αυτά είναι τα βασικά συστατικά ενός από τα πιο low-profile κρητικά ταβερνάκια της πόλης, που δεν χρειάζεται να κραυγάσει για να κερδίσει τις εντυπώσεις. Αυτό το αφήνει στα πιάτα του, που είναι όλα ένα κι ένα. Διαλέξτε… κατεύθυνση, μεταξύ θάλασσας και σχάρας, και μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τη χοιρινή τηγανιά με πορτοκάλι και δεντρολίβανο, την πατατοσαλάτα με τα λουκάνικα, την στάκα με τα τηγανιτά αυγά, τα σιουφιχτά μακαρόνια με απάκι και το κουνέλι με δεντρολίβανο.

Μερακλίκι
Κανάρη 82, Μοσχάτο, τηλ.: 210 9417630
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, μόνο βράδυ. Κυριακές θα το βρείτε ανοιχτό και τα μεσημέρια
Τιμές: περί τα 20€ το άτομο

Ξύλο στο πάτωμα και το ταβάνι, πέτρα στους τοίχους, ασπρόμαυρες φωτογραφίες από τα Χανιά και ζωντανή –κρητική, εννοείται– μουσική κάθε Παρασκευή και Σάββατο βράδυ, και Κυριακή μεσημέρι. Μία από τις νέες αφίξεις στην κρητική σκηνή της πόλης, μας δίνει μερικούς εξαιρετικούς λόγους να κατευθυνθούμε προς το Μοσχάτο. Όσο για το μενού; Ωραίο γαμοπίλαφο, εξαιρετικό οφτό αρνάκι, σούζουμα (χειροποίητα ζυμαρικά) με λουκάνικο, ντομάτα και ανθότυρο, γουρουνόπουλο σε κληματόβεργες και ξινόχοντρο με κοκκινιστό κοτόπουλο, αρωματισμένο με κανέλα.
 
Τα Ρωμανάκια
Λεωφ. Μεσογείων 366 & Κοραή 1, Αγ. Παρασκευή, τηλ.: 210 6532278
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, μεσημέρι και βράδυ
Τιμές: 20-25€ το άτομο

Δύο αδέρφια από την Κρήτη, ο Μανώλης και ο Κώστας Ρωμανάκης, έστησαν αυτό το γλυκύτατο μαγαζάκι που ευωδιάζει μυρωδιές από την ιδιαίτερη πατρίδα τους. Μας αρέσει περισσότερο το καλοκαίρι, που απλώνει τα τραπεζάκια του στη μικρή πλατεία απέναντι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και ο εσωτερικός του χώρος δεν είναι προσεγμένος, αν θέλετε να αποφύγετε την φασαρία της παρακείμενης Μεσογείων. Στο μενού, ξεχωρίζουν το γαμοπίλαφο, οι χοχλιοί, το απάκι, το γουρουνόπουλο στο φούρνο και το οφτό αρνάκι. Τακτικά διοργανώνει και βραδιές με ζωντανή κρητική μουσική.

Κρασάδικο
Ριζούντος 72, Ελληνικό, τηλ.: 210 9618422
Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη έως Σάββατο, μόνο βράδυ. Κυριακή μεσημέρι. Δευτέρα και Τρίτη κλειστά.
Τιμές: 20-25€ το άτομο

Εστιατόριο ή μουσική σκηνή; Το Κρασάδικο του Ελληνικού κάνει εξίσου καλά και τα δύο, προσθέτοντας μάλιστα γενναίες δόσεις χιούμορ στο ενδιάμεσο: ο κατάλογος διανθίζεται με ξεκαρδιστικές ατάκες από ελληνικές ταινίες, η ταμπέλα απέξω γράφει «ζωντανοί μουσικοί» και η διακόσμηση του χώρου κινείται στα όρια του κιτς. Το μενού έχει κάτι για όλους, αλλά τα δυνατά χαρτιά του είναι το γαμοπίλαφο, τα καλτσουνάκια, το απάκι και τα φρυγαδέλια. Το σέρβις είναι φιλικό και κεφάτο, ενώ η ένταση των μικροφώνων της ζωντανής ορχήστρας ελάχιστα πιο δυνατή απ’ όσο θα θέλαμε –κανείς, όμως, δεν παραπονιέται όταν το κέφι ανάβει.

Μπιφτεκάαατσι
Περικλέους 39, Χολαργός, τηλ.: 210 6560680
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, μεσημέρι και βράδυ.
Τιμές: 20-25€ το άτομο

Ωραιότατα μεζεδάκια, σε μεγάλη ποικιλία που καλύπτει άνετα όλο το τραπέζι με μικρά μόνο πιατάκια, αλλά και σαλάτες με σταμναγκάθι, γαμοπίλαφο σε μερίδα γίγας για δύο άτομα, και κυρίως πιάτα που εμπνέονται από την κρητική κουζίνα, στην οποία όμως προσθέτουν και μια δόση φαντασίας. Αν αποφασίσετε να επιμείνετε παραδοσιακά, θα τιμήσετε οπωσδήποτε το απάκι, τα λουκάνικα Ρεθύμνου, τις γιγάντιες χωριάτικες πατάτες και –αν είστε fan– τους χοχλιούς μπουμπουριστούς. Το χύμα κρασί είναι ικανοποιητικό, αν και αρκετά βαρύ κατά τις προσταγές της κρητικής παράδοσης, και ο χώρος ευχάριστος στην απλότητά του. 

Πασιφάη 
Μ. Αλεξάνδρου 24, Πλ. Μέμου, Κορυδαλλός, τηλ.: 210 4944024
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, μεσημέρι και βράδυ, μέχρι τη 1.30.
Τιμές: περί τα 20€ το άτομο

Μετράει δώδεκα χρόνια επιτυχημένης Ιστορίας: από τότε που η κρητική κουζίνα δεν ήταν «μόδα» στην Αθήνα, κι έτσι το τιμούσαν κατά κύριο λόγο οι κάτοικοι της περιοχής, μέχρι σήμερα, που συρρέει στα τραπεζάκια του κόσμος από κάθε γωνιά της Αθήνας. Το αγαπάμε γιατί μυρίζει παράδοση, για τις κρητικές βραδιές με ζωντανή μουσική που διοργανώνει κάθε Παρασκευή και Σάββατο, αλλά και για τον τεράστιο κατάλογο, που μας προϊδεάζει να το επισκεπτόμαστε μόνο με μεγάλη παρέα, για να δοκιμάζουμε κάθε φορά και περισσότερα από τα μεζεδάκια του. Αν χρειάζεστε… σκονάκι, μερικές από τις καλύτερες προτάσεις είναι το απάκι –από τα καλύτερα που έχουμε δοκιμάσει– το τσιγαριαστό αρνάκι, η σαλάτα Πασιφάη, με πρασινάδες, μανούρι, μέλι και καρύδια, ο "Μινώταυρος" και η κρεατότουρτα, γεμισμένη με μοσχαράκι βραστό, τυρί Μαλάκα (ναι, έτσι το λένε, μη γελάτε) και δυόσμο.

Σπιναλόγκα
Δραγατσανίου 36, Πειραιάς, τηλ.: 210 4110020
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, μόνο βράδυ. Κυριακές και το μεσημέρι
Τιμές: 20-25€ το άτομο

Μια παλιά αποθήκη πολύ κοντά στο λιμάνι, έχει επενδυθεί μέσα έξω με πέτρα, που σε συνδυασμό με τον χαμηλό φωτισμό δημιουργεί υποβλητική ατμόσφαιρα. Λύρες και λαούτα συνοδεύουν το γεύμα σας, ενώ το πρόγραμμα πολλές φορές κάνει «στροφή» προς το κλασικότερο (βλέπε όχι κρητικό) λαϊκό τραγούδι. Το μενού είναι το δυνατό χαρτί του: αρκετά μεζεδάκια, «ληξολοΐδια» όπως τα γράφουν χαρακτηριστικά, Τσικαλομαγειρέματα και «τσι ώρας». Ξεχωρίζουν το αρνί με σταμναγκάθι, ο κόκκορας κρασάτος με σιουφιχτό, το σφουγγάτο (κρητική ομελέτα με κολοκύθι, ντομάτα και πατάτες) και η στάκα με αυγά.

Το Μικιό
Αγίου Αλεξάνδρου 58, Παλαιό Φάληρο, τηλ. 210 9855380, 6946 995740
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, μεσημέρι και βράδυ.
Τιμές: περί τα 15€ το άτομο

Με γνώμονα την μαγειρική τεχνη της γιαγιάς Ελισάβετ απο τον Αποκόρωνα Χανίων, η συνονόματη εγγονή της και ο σύζυγος της Πέτρος, ιδιοκτήτες του παραδοσιακού μεζεδοπωλείου, πειραματίζονται παρουσιάζοντας απλά πιάτα σε πρωτότυπους γευστικούς συνδυασμούς, με φρέσκα υλικά και προϊόντα από την Κρήτη, σε ενα μικρό και παρεΐστικο περιβάλλον. Δοκιμάστε καλτσούνια με αρωματικό δυόσμο, πεντανόστιμα ντολμαδάκια, φίνες σφακιανές πίτες, σπιτικές μαραθόπιτες, χωριάτικο απάκι. Όλα τα πιάτα εμπλουτίζονται με τον βιολογικό "χυμό" ελιάς που φτάνει ως εδώ απο το μοναστήρι Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων στο Ακρωτήρι Χανίων. Δροσερή σπιτική τσικουδιά και χανιώτικος μαρουβάς, ανάμειξη από τις ποικιλίες "ρωμέικο και κοτσιφάλι" θα συντροφεύσουν αρμονικά το γευστικό σας ταξίδι στην Κρήτη.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v