Τα καλύτερα burgers στην Αθήνα

Μανιτάρια και παλαιωμένο τυρί, αβοκάντο και σος μελιού. Η αγαπημένη μας γευστική αμαρτία δεν είναι πια ο βασιλιάς του junk food, κι εμείς το γιορτάζουμε, γυρνώντας τα «μπεργκεράδικα» της Αθήνας κι ανακαλύπτοντας τις καλύτερες εκδοχές της.
Τα καλύτερα burgers στην Αθήνα
των Ηρώς Κουνάδη, Νικόλα Γεωργιακώδη

Πριν από ένα χρόνο και κάτι, γράφαμε για την τάση των gourmet burgers, που έκανε δειλά δειλά την εμφάνισή της στην Αθήνα. Burgers που ξέφευγαν από την κλασική συνταγή τυρί-πίκλες-κέτσαπ-μουστάρδα, και πάντρευαν τα ζουμερά, σπιτικά μπιφτέκια τους με ευφάνταστα υλικά, από παλαιωμένα τυριά και μανιτάρια Portobello μέχρι avocado και σος μελιού. Ένα χρόνο και κάτι αργότερα, η πρωτότυπη ιδέα έχει γίνει σχεδόν κανόνας, και η αγαπημένη μας γευστική «αμαρτία» δεν είναι πια η επιτομή του junk food, αλλά ένα ωραιότατο γεύμα, που μπορεί να γίνει όσο υγιεινό –ή όσο λιπαρό– θέλουμε. Για να το γιορτάσουμε, συγκεντρώνουμε τις δέκα αγαπημένες μας διευθύνσεις για burgers στην Αθήνα.

GBK
The Mall Athens, Ανδρέα Παπανδρέου 35, Μαρούσι, τηλ.: 210 6180161
Τιμές: από 6,90€ το απλό burger ή 8,50€ μαζί με πατάτες και dipping sauce
«Σπιτικά» burgers από 100% Aberdeen Angus Scotch Beef, αυθεντικό δηλαδή βοδινό κρέας εγγυημένης ποιότητας, φρεσκοψημένο ψωμάκι και τραγανές πατάτες που μακράν απέχουν από τις «βιομηχανικές» των fast food. Το Gourmet Burger Kitchen, όπως υποδηλώνει και το όνομά του, ήταν το πρώτο «μπεργκεράδικο» που έβαλε τις λέξεις gourmet και burger στην ίδια πρόταση. Στα αγαπημένα μας συγκαταλέγονται το εξωτικό Avocado Bacon, με –το μαντέψατε– αβοκάντο και μπέικον, και το πικάντικο Mexican με sour cream, αβοκάντο και πικάντικη σάλτσα από μεξικάνικα φασόλια και μαγιονέζα, καθώς και το οργανικό burger από βιολογικό κρέας βουβαλιού από την φάρμα του Laverstoke Park. Δείτε εδώ τις υπόλοιπες προτάσεις του μενού.

Queen Burger
Γιαννιτσοπούλου 3, 210-8980332 Γλυφάδα
Τιμές: από 4,50€ για ένα double cheeseburger, 2.70€ οι πατάτες.
Εκτός από... κομμάτι των Placebo, το Queen Burger είναι ένα από τα πρώτα χαμπουργκεράδικα στην Ελλάδα και σταθερή αξία στην περιοχή της Γλυφάδας. Αν και το burger του είναι μικρότερο από αυτά που έχουμε συνηθίσει να τρώμε στα «νέου τύπου» μαγαζιά, είναι εξαιρετικό και αρκετά οικονομικό. Δυνατό του σημείο το oldschool μπιφτέκι του που θυμίζει αρκετά φαγητό τύπου «βρώμικο» (είτε το αγαπάς, είτε το μισείς) και οι τραγανές του πατάτες, τις οποίες μπορείτε να παραγγείλετε ξεχωριστά. Ο,τι πρέπει για μετά η πριν την κατανάλωση άφθονης μπύρας στο Molly Malone’s ακριβώς απέναντι. 


Burgering House
Η ιστορία της αλυσίδας που σήμερα μετρά οκτώ χαρακτηριστικά κόκκινα καταστήματα –σε Γλυφάδα, Πετρούπολη, Περιστέρι, Καλλιθέα, Παλαιό Φάληρο, Άγιο Δημήτριο, Βάρη και Παγκράτι– ξεκινά το 2005 από την Γλυφάδα. Από τότε μέχρι σήμερα, τα Burgering House έχουν κατακτήσει το δικό τους φανατικό κοινό, που τα επισκέπτεται για τους funky χώρους τους, τα ζουμερά μπιφτέκια από 100% μοσχαρίσιο κιμά και τις πατάτες Village, που έχουν καταστεί trademark.  Από τα burgers του μενού ξεχωρίζουν τα Pepper Sweetness, με jalapenos, μεξικάνικες καυτερές πιπεριές, ταμπάσκο, λιωμένο cheddar, καραμελωμένα κρεμμύδια και σος από πράσινο πιπέρι, και το Veggilicious Quesadilla Burger, τυλιγμένο σε μεξικάνικη πίττα με ψητά λαχανικά, παρμεζάνα, iceberg και honey mustard sauce.

Ακόμη, όμως, και αν πάρετε και τηρήσετε τη γενναία απόφαση να απαρνηθείτε τα burgers –σας θαυμάζουμε– το μενού βρίθει εξίσου γευστικών, υγιεινότατων επιλογών: από φρέσκιες σαλάτες και κυρίως πιάτα με κοτόπουλο ή φιλέτο, μέχρι νηστίσιμες επιλογές, οι οποίες περιλαμβάνουν γαρίδες, veggie rolls, παναρισμένο φιλέτο μπακαλιάρου μέσα σε ένα λαχταριστό Ocean’s Burger, αλλά και veggie quesadillas, με ψητά λαχανικά και παρμεζάνα, ή με σπανάκι και άνηθο.

Colibri
Αναπαύσεως 9, Μετς, τηλ.: 210 9214277 και Εμπεδοκλέους 9-13, Παγκράτι, τηλ.: 210 70110111
Τιμές: από 4,50€ το απλό burger με πατάτες
Το μικρό μυστικό που διαδόθηκε πέρυσι από στόμα σε στόμα, μπορεί να μην προτείνει gourmet συνταγές και περίπλοκες σος, ψήνει όμως ένα από τα ωραιότερα μπιφτέκια της Αθήνας –κι εδώ είναι όλη η νοστιμιά του burger του: καλοψημένο και ζουμερό, από φρέσκο μοσχαρίσιο κιμά, χωρίς πολλά μυρωδικά. Στα hits του μενού περιλαμβάνονται τα Mushrooms Cheese, με φρέσκα ψητά μανιτάρια και τυρί Cheddar, και το Blue Burger, με blue cheese και έξτρα ντομάτα. Για τους… άπιστους, υπάρχει επίσης ωραιότατη πίτσα, εξαιρετικές σαλάτες και μακαρονάδες. Για τους γείτονες, κάνει και delivery.

The Burger Joint

Φοίβης 17, Πλ. Νυμφών, Γλυφάδα, τηλ.: 2108940260
Τιμές: από 7€ το απλό burger με πατάτες
Φετινή άφιξη στην γευστική πιάτσα της Γλυφάδας, το The Burger Joint κατέκτησε γρήγορα φανατικό κοινό χάριν (κυρίως, αλλά όχι μόνο) στο νοστιμότατο, ζουμερό μπιφτέκι - σταρ του burger του. Φτιαγμένο από Aberdeen Angus και αυτό, όπως εκείνο του GBK, συνοδεύεται από εξαιρετικές, φρεσκοτηγανισμένες πατάτες –τις οποίες μπορείτε να παραγγείλετε στην gourmet εκδοχή, με λιωμένο τυρί fondina και λάδι τρούφας. Μεγάλο hit του μενού αποτελεί το Mushroom Burger με καραμελωμένα κρεμμύδια, ντομάτα και τυρί emmental. Αν φοβάστε την χοληστερίνη, εξαιρετικά αφιερωμένο το Low Cholesterol Burger με άπαχο βουβαλίσιο κιμά. Για επιδόρπιο, το cheesecake συνιστάται ανεπιφύλακτα, όπως και τα σοκολατένια brownies. 

Kozi’s

Παναγή Τσαλδάρη 32-34, Μελίσσια, τηλ.: 210 8101584
Τιμές: από 6€ το απλό burger με πατάτες
Το εστιατόριο που έφερε την κουζίνα –και τα κρασιά– της Νοτίου Αφρικής στα Μελίσσια, μπορεί άνετα να διεκδικήσει τον τίτλο του καλύτερου burger των Βορείων Προαστίων, χάρη στα ζουμερά και πρωτότυπα burgers του με κοτόπουλο και σος μουστάρδας και μελιού. Δικό μας αγαπημένο, το Mala Mala Burger, με μπιφτέκι κοτόπουλο, μπέικον, ντομάτα, μαρούλι, κρεμμύδια και την υπέροχη γλυκιά σος –το οποίο διατίθεται και με φιλέτο κοτόπουλο αντί για μπιφτέκι. Οι παραδοσιακοί τύποι θα προτιμήσουν το Americano Burger, με το ζουμερό, αφράτο μπιφτέκι του, ενώ τις καλύτερες συστάσεις έχει και το Kozi’s Burger, το μπιφτέκι του οποίου είναι γεμιστό με μοτσαρέλα. Οι πατάτες που θα συνοδεύσουν το burger σας είναι στρογγυλές, τραγανές και κομμένες στο χέρι, το αλάτι στα τραπέζια χοντρό και το αποτέλεσμα απλά ασυναγώνιστο.

Bluefield Burgers
Αγγελοπούλου 3, Νέο Ψυχικό, τηλ.: 210 6777739
Τιμές: από 6,10€ το απλό burger με πατάτες
Ζουμερό μπιφτέκι από φρέσκο κιμά sirloin, «αμαρτωλή» λευκή σος Bluefield που κρατιέται… επτασφράγιστο μυστικό, και καραμελωμένη Jack Daniel’s που ξεπερνά τον «δάσκαλο» που την πρωτοσύστησε στο ελληνικό κοινό. Οι λάτρεις των καυτερών πιάτων ορκίζονται στο όνομα του Best of the West Burger με καραμελωμένα κρεμμύδια, καπνιστό τυρί και bacon περιχυμένο με Spicy West Hot sauce ενώ οι χορτοφάγοι βρίσκουν τον παράδεισό τους στο Green Burger ζυμωμένο από μανιτάρια Portobello, πατάτα, ρεβύθι, ψητές πιπεριές, λευκό τυρί και μυρωδικά. Το μενού συμπληρώνουν ιδανικά δροσερές σαλάτες, νεοϋρκέζικα hot dog και… βρετανικότατα fish and chips. 

New York Sandwiches

Σινώπης 3, Πύργος Αθηνών, Αμπελόκηποι, τηλ.: 210 7778475
Τιμές: από 7,95€ το Veal Sandwich
Μπορεί να μην είναι ακριβώς burgers, είναι όμως τόσο λαχταριστά που αξίζουν αναμφίβολα μια θέση στη λίστα μας. Το σαντουϊτσάδικο α λα Νέα Υόρκη που άνοιξε πρόσφατα στον Πύργο των Αθηνών «γεμίζει» τα αφράτα ψωμάκια του burger με φρέσκο μοσχαράκι γάλακτος πανέ, ψητές κόκκινες πιπεριές, μανιτάρια, τυρί προβολόνε και σος ντομάτας (και το όνομα αυτού Veal) ή φιλετάκια κοτόπουλο πανέ, παρμεζάνα, μοτσαρέλα και σος ντομάτας (και το όνομα αυτού Chicken Parm) και τα σερβίρει σε ένα μεγάλο, μοναστηριακό τραπέζι με φόντο τους χάρτες του μετρό της Νέας Υόρκης. Μεγάλη είναι η ποικιλία στα σάντουιτς γενικώς, ενώ τις εντυπώσεις –όσο χειμωνιάζει– κλέβει η βελουτέ σούπα ημέρας. Το cheesecake του έχει γίνει θρύλος, αν και δεν θα συμφωνήσουμε ιδιαίτερα με τα κύματα ενθουσιασμού που ξεσηκώνει.

American Burger 
Σ. Βέμπο 33, Γλυφάδα, τηλ.: 210 9629996 και Λ. Ελευθερίας 46, Άλιμος, τηλ.: 210 9815006
Τιμές: από 4,50€ το απλό burger
Ό,τι πιο κοντινό στην αυθεντική αμερικάνικη συνταγή έχει να επιδείξει η Αθήνα. Ο χώρος και η ατμόσφαιρα παραπέμπουν σε αμερικανικά diners των 60s-70s, με memorabilia στους τοίχους και χρωματιστούς καναπέδες. Τα burgers, με ένα, δύο ή… τρία μπιφτέκια, είναι ζουμερά και γευστικότατα, ενώ οι παραλλαγές τους κινούνται στα κλασικά μονοπάτια. Ένα από τα δημοφιλέστερα είναι το General Lee, με σωταρισμένα μανιτάρια, καραμελωμένα κρεμμύδια, αυγό, διπλό τυρί, bacon, σως και μαρούλι, ενώ δικό μας αγαπημένο μπορούμε να ανακηρύξουμε το All American Special, με μπάρμπεκιου σος, κρεμμύδι , ντομάτα και πίκλες, λιωμένο τυρί Τσένταρ, μανιτάρια και καπνιστό μπέικον. Για επιδόρπιο, έχετε να διαλέξετε ανάμεσα σε φρεσκοψημένες βάφλες και milk shakes –όπως οι ήρωες των ρετρό ταινιών.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v