Crama: Ανατολίτικες γεύσεις κάτω από τα δέντρα

Σε μια πευκόφυτη γειτονιά του Αλίμου μια παλιά, γωνιακή μονοκατοικία έχει μεταμορφωθεί σε ένα συμπαθέστατο εστιατόριο με ανατολίτικες -και όχι μόνο- γεύσεις, καλές τιμές και μία καταπράσινη αυλή, ιδανική για τα ζεστά βράδια.
Crama: Ανατολίτικες γεύσεις κάτω από τα δέντρα
Στο εστιατόριο Crama βρεθήκαμε δύο φορές το τελευταίο διάστημα και αυτό που μας έπεισε ότι θα ακολουθήσει και τρίτη ήταν το γεγονός ότι όχι μόνο ικανοποιηθήκαμε από την κουζίνα του, κατ’αναλογία πάντα με τις τιμές του, αλλά και ιδιαίτερα μας ευχαρίστησε και το περιβάλλον.

Παρασκευή βράδυ, συνοδεία ζωντανής μουσικής σε χαμηλή ωστόσο ένταση για να επιτρέπει τις συζητήσεις των συνδαιτυμόνων, η αυλή του Crama, με το γάργαρο -σύμφωνο με τις προσταγές του feng shui- συντριβανάκι, ήταν ό,τι ακριβώς χρειαζόμασταν μετά από μία κουραστική εβδομάδα. Στη δεύτερη επίσκεψή μας, Κυριακή μεσημέρι, από την άλλη, γνωρίσαμε το πιο οικογενειακό πρόσωπο του εστιατορίου και απολαύσαμε την δροσιά των δέντρων και την ησυχία της γειτονιάς που το φιλοξενεί.

Όλα αυτά, βέβαια, δεν θα είχαν καμία σημασία αν το φαγητό δεν ήταν τόσο ελκυστικό. Τα πιάτα στο Crama έχουν στην πλειοψηφία τους ανατολίτικο χαρακτήρα, χωρίς ωστόσο να λείπουν και τα κρέατα στη σχάρα, συχνά περιχυμένα με πλούσια κρέμα γάλακτος και μανιτάρια –εφόσον το επιθυμείτε, αλλά και κάποια ζυμαρικά. Από αυτά που δοκιμάσαμε και στις δύο μας επισκέψεις εκεί συμφωνήσαμε πως το top πιάτο είναι το πεντανόστιμο, χορταστικό αλλά και ελαφρύ ταυτόχρονα, γιαουρτλού κεμπάπ, φτιαγμένο από τέσσερα είδη ολόφρεσκου κιμά, με απολαυστική σάλτσα ντομάτας, γιαούρτι και τοποθετημένο πάνω σε ψημένες πιτούλες. Ιδιαίτερα μας άρεσε και το ντονέρ μπαϊλντί, με ψιλοκομμένο και τραγανό γύρο, σερβιρισμένο πάνω σε πουρέ μελιτζάνας, με σάλτσα ντομάτας πλούσια σε μυρωδικά, ενώ όσοι προτιμούν πιο ελαφριές γεύσεις μπορούν να επιλέξουν το «κοτόπουλο εξωτικό», μαγειρεμένο με πολλά λαχανικά και με διακριτική γλυκόξινη σάλτσα.

Παρά τις μεγάλες μερίδες, δύσκολα μπορέσαμε να αντισταθούμε σε ορισμένα εξαιρετικά ορεκτικά, όπως η πίτα carna-crama, φτιαγμένη από δύο είδη κιμά και δύο είδη τυριών που λιώνουν στο στόμα, καταμελωμένα κρεμμύδια, πιπεριά και μία δροσερή σως, η φέλτα, τυλιγμένη φέτα σε φύλλο που σερβίρεται με μέλι και σουσάμι, αλλά και τα ψητά λαχανικά με χαλούμι και σως μπαλσμάμικο. Από σαλάτες ξεχωρίσαμε εκείνη με το φρέσκο, δροσερό σπανάκι συνδυασμένο με μπέικον και μπαλσάμικο.

Η συνέχεια δε θα μπορούσε παρά να είναι γλυκιά και σοκολατένια, για όσους επέλεξαν το ζεστό, απολαυστικό σουφλε σοκολάτας ή τη λαχταριστή σοκολατόπιτα. Για τους λάτρεις των παραδοσιακών ανατολίτικων γλυκών προτείνουμε το Κιουνεφέ, το διάσημο πολίτικο γλυκό που σερβίρεται σε ταψάκι και είναι ουσιαστικά όπως το κανταΐφι, αλλά γεμισμένο με ανθότυρο, ροδόνερο, μέλι και φιστίκια Αιγίνης –ψήνεται επί τόπου και σερβίρεται ολόφρεσκο.

Συμπερασματικά, το γεύμα μας ήταν άκρως χορταστικό, οι γεύσεις συμπαθέστατες και το περιβάλλον ιδανικό για τις ζεστές φθινοπωρινές ημέρες, αλλά και για αργότερα, αφού η μεγάλη αίθουσα περικυκλωμένη με τζαμαρία χωράει όλους τους καλούς. Οι δε τιμές ικανοποιητικές, αφού κυμαίνονται στα 15 με 20 ευρώ κατ’άτομο, χωρίς κρασί. Το συστήνουμε ανεπιφύλακτα.

Crama: Βαλιάνου & Θεοτόκη 1, Άλιμος, τηλ. 210 9810800 -Δείτε το στον χάρτη.
 
Έλενα Μπούλια
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v