Τραπεζάκια έξω: Οι πιο χορταστικές αυλές της πόλης

Οκτώ αθηναϊκά ταβερνάκια μετακομίζουν στις δροσερές αυλές τους και εμείς βρίσκουμε την ευκαιρία να πάρουμε αέρα καλοκαιριού και μυρωδιές καλού φαγητού στα υπαίθρια τραπεζάκια τους.
Τραπεζάκια έξω: Οι πιο χορταστικές αυλές της πόλης
του Γιώργου Κόκουβα

Επιτέλους ήρθε ο καιρός. Αυτός ο καιρός που μας επιτρέπει να μιλάμε για έξοδο και να μην εννοούμε… μέσα. Όσο η θερμοκρασία ανεβαίνει, τόσο αυξάνεται και η διάθεσή μας να πιάσουμε τραπεζάκι σε κάποια αυλή εστιατορίου, χωρίς το ημίμετρο της σόμπας και των προστατευτικών καλυμμάτων. Η χαρά των μεσογειακών τύπων, όσων αγαπούν το καλοκαίρι, την θέα προς τον ουρανό, το πράσινο και την αίσθηση του χαλικιού, ή απλώς η χαρά των καπνιστών, μεταφράζεται σε οκτώ αγαπημένα ταβερνάκια που γίνονται… εξωστρεφή.

Μυρτιά, Αϊδινίου 55, Νέα Σμύρνη, τηλ: 210 9370708
Κοινό μυστικό των νοτίων προαστίων και όχι μόνο, η Μυρτιά κρύβεται λίγο πίσω από τις γραμμές του τραμ δίπλα από μία παιδική χαρά, δεν διαφημίζεται πουθενά, αλλά παρ’ όλα αυτά, πάντα όταν πλησιάζουμε την είσοδο, ο ήχος από τα δεκάδες μαχαιροπίρουνα που έχουν πάρει φωτιά και από τα κρασοπότηρα που τσουγκρίζουν είναι εγγυημένος. Όσο εγγυημένη είναι και η ικανοποίηση της πείνας μας, που δωροδοκείται με γενναιόδωρες μερίδες κρεατικών, στα οποία εξειδικεύεται ο «σεφ».

Στην Μυρτιά, μην περιμένετε gourmet επιλογές: Πιάστε τραπέζι στην αυλίτσα της και απολαύστε έναν «λόφο» από παϊδάκια ή την μπριζόλα-γίγας, νόστιμα ελληνικά ορεκτικά –επιλέξτε τα κεφτεδάκια, θα μας θυμηθείτε- και χύμα κόκκινο κρασί. Αν πλησιάζετε στο σημείο εκείνο που νιώθετε πως χορταίνετε, αφήστε χώρο για το καλύτερο κλείσιμο: κερασμένοι λουκουμάδες με μέλι και χαλβάς σιμιγδάλι θα σας γλυκάνουν, ενώ όσο φαγητό έχετε αφήσει, επιβάλλεται να το ζητήσετε για πακέτο. Οι τιμές είναι φυσιολογικότατες (15-25 ευρώ κατ’ άτομο).

Η Αυλή του Κούβελου, Γ. Κολοκοτρώνη 66, Κουκάκι, τηλ: 210 9221183
Μία ήσυχη γειτονιά κάτω από του Φιλοπάππου, ένας ασβεστωμένος τοίχος, λίγα σκαλάκια, και βρίσκεστε στην γοητευτική αυλή του Κούβελου. Η Άνοιξη είναι μία από τις καλύτερες περιόδους για να την επισκεφθείτε, καθώς οι κληματαριές που κρέμονται, τα βότσαλα που καλύπτουν το έδαφος, οι λευκές καρέκλες και το παρεϊστικο κλίμα θα σας φέρουν «πρόγευση» καλοκαιριού και… γεύση από Ελλάδα.

Το μενού κινείται μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας κουζίνας, δίνοντάς σας την ευκαιρία να δοκιμάσετε ελληνικές γεύσεις σε δημιουργικές παραλλαγές. Προτείνουμε ανεπιφύλακτα τα ονομαστά του μπιφτέκια από κιμά τριών κρεάτων, τα ρολάκια μελιτζάνας και την πορτοκαλόπιτα για το γλυκό κλείσιμο (δείτε περισσότερες προτάσεις για την Αυλή του Κούβελου σε παλιότερο δημοσίευμα του in2life). Για ένα πλήρες γεύμα με κρασί θα πληρώσετε περί τα 25 ευρώ κατ’ άτομο.

Ροζαλία, Βαλτετσίου 58, Εξάρχεια, τηλ: 210 3302933
Μία από τις κλασικότερες αυλές στο κέντρο της Αθήνας κρατά γερά την υπαίθρια γαστριμαργική παράδοση εδώ και 32 χρόνια. Η Ροζαλία στον πεζόδρομο της Βαλτετσίου έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που παραπέμπουν σε παλιό ελληνικό ταβερνάκι: καρό τραπεζομάντιλα, γλάστρες και κισσοί και μυρωδιές από τα ξακουστά μαγειρευτά της την καθιστούν αγαπημένη επιλογή των Εξαρχειωτών και των φοιτητών.

Η κουζίνα είναι αυτό που περιμένει κανείς από ένα καλό ταβερνάκι: νόστιμα μαγειρευτά, μεγάλη ποικιλία σε κρεατικά, κρητικές συνταγές και καλό βιολογικό κρασί. Οι τιμές είναι αξιοπρεπείς και για ένα καλό γεύμα δεν θα πληρώσετε παραπάνω από 20 ευρώ κατ’ άτομο.

Κάππαρη, Δωριέων 36, Άνω Πετράλωνα, τηλ: 210 3450288
Άλλο ένα νεοταβερνάκι «παλιάς γειτονιάς» έχει κερδίσει τις εντυπώσεις στα Πετράλωνα. Μια παλιά μονοκατοικία –και η αυλή της φυσικά- έχει αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο και στεγάζει καλοφαγάδες στα διάφορα επίπεδά της και στα λευκά τραπέζια πλάι σε παραθυράκια που θυμίζουν Αθήνα παλιών δεκαετιών. Τα βαζάκια κάπαρης που διακοσμούν τον χώρο προσδίδουν την ιδιαίτερη πινελιά, ενώ η ευχάριστη μουσική στην κατάλληλη ένταση ολοκληρώνουν την ατμόσφαιρα για μια ωραία βραδιά –ή και μεσημέρι.

Tο μενού έχει αξιοθαύμαστη ποικιλία και η κουζίνα της Κάπαρης έχει εντρυφήσει σε κρεατικά αλλά και θαλασσινά. Διαθέτει επίσης εξαίσιους μεζέδες για να συνοδεύσετε το κρασί ή το ουζάκι σας -δοκιμάστε οπωσδήποτε τα ρεβίθια με λάχανο και μπέικον- ενώ οι τιμές είναι εκείνες που ορίζουν το «value for money» εστιατόριο (15-25 ευρώ κατ’ άτομο).

Τα Κατσαρολάκια, Ακτή Μουτσοπούλου 21, Πειραιάς, τηλ: 210 4100609
Κατηφορίζουμε πιο νότια, για να πάρουμε μυρωδιά θάλασσας, που μας την προσφέρουν σε αφθονία τα τραπεζάκια του εστιατορίου «Τα κατσαρολάκια» στο Πασαλιμάνι. Πλέον, ο καιρός μας επιτρέπει να αράξουμε δίπλα στην μαρίνα και να απολαύσουμε τους ωραίους μεζέδες και το «ετερόκλητο μενού» του εστιατορίου, που επεκτείνεται στο πλατύ πεζοδρόμιο όπου.. .σκάει το κύμα.

Αυτό σημαίνει πως μπορείτε να γευτείτε θαλασσινά –το επιβάλλει η περιοχή, κρεατικά –το επιβάλλει η καταγωγή μας, και μαγειρευτά – το επιβάλλει η… μαμά. Νόστιμα ορεκτικά, όπως η ψητή μελιτζάνα με κατίκι, ζουμερές και χορταστικότατες ποικιλίες για κρεατοφαγία, εξαίσιοι κολοκυθοκεφτέδες και θαλασσινοί μεζέδες ή γαριδομακαρονάδα είναι από τα «best of» (δείτε περισσότερες πληροφορίες σε παλιότερο δημοσίευμα του in2life). Για ένα πλήρες γεύμα, με ορεκτικό, κρασί και επιδόρπιο, υπολογίστε περί τα 20 ευρώ κατ’ άτομο.

Μεσπιλέα, Περσεφόνης 59 και Δεκελέων, Γκάζι, τηλ: 210 3460972 
Τραπεζάκια έξω δεν σημαίνει απαραίτητα σε αυλή ή σε πεζοδρόμιο, αλλά και… στην ταράτσα. Μία τέτοια ευχάριστη έκπληξη στο Γκάζι είναι το roof garden της «Μεσπιλέας» (της Μουσμουλιάς στα νέα ελληνικά). Άνετος ανοιχτός χώρος, από όπου, όσο γευματίζετε, μπορείτε να έχετε άμεση εποπτεία όσων γίνονται στην πλατεία, στην καρδιά του Γκαζιού, ή απλώς στον ανοιξιάτικο ουρανό. Υπάρχει, ασφαλώς, πάντα η επιλογή των ξύλινων μπαλκονιών του ισογείου.

Η κουζίνα της Μεσπιλέας αποτελεί πόνημα της chef Ιωάννας Τσολομίτη, που παντρεύει παραδοσιακές συνταγές με νεωτεριστική διάθεση: Μοσχαράκι σε πολλές παραλλαγές, αρνάκι ριγανάτο με μελωμένη σάλτσα, πολίτικες σπεσιαλιτέ και πλούσια πλατό με μεζέδες ικανοποιούν κάθε γούστο. Υπολογίστε πως στο τέλος του γεύματος θα πληρώσετε 20-30 ευρώ κατ’ άτομο. Ωστόσο, κάθε Δευτέρα και Τρίτη ισχύει προσφορά για ένα γεύμα πέντε πιάτων με 18 ευρώ. Ισχύει μόνο κατόπιν κράτησης – περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ

Γάιδαρος, Ελληνοσερβικής Φιλίας 52, Αγία Παρασκευή, τηλ: 210 6004724 
Πολύ κοντά στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής, κι όμως, τόσο κοντά και… στο χωριό, ο Γάιδαρος έστησε «σπιτικό» σε μία μικρή πλακόστρωτη αυλή που θυμίζει πλατεία παραδοσιακού καφενείου και συγκεντρώνει αγνές πρώτες ύλες για να σερβίρει πιάτα με άρωμα, γεύση και εμφάνιση.

Τσίπουρο και μεζές για το καλωσόρισμα, ιδέες από νησιώτικες συνταγές, θεσσαλικές πίτες, και προϊόντα μόνο με ονομασία προέλευσης, που ψήνονται στον ξυλόφουρνο εγγυώνται ότι θα φάτε σπιτικό φαγητό - δοκιμάστε οπωσδήποτε το αγριόγούρουνο Αγράφων. Με σύνθημα «Γαιδουρο-επιμένουμε να βγαίνουμε και να διασκεδάζουμε», ο Γάιδαρος σας κερνά το 10% του λογαριασμού σας κάθε μέρα. Για ένα πλήρες γεύμα θα πληρώσετε 20-25 ευρώ κατ’ άτομο. Η αυλή ετοιμάζεται να σερβίρει μετά το Πάσχα, όταν ο καιρός θα το ευνοεί. 

Το σπίτι με τις Λεύκες, Γαλατσίου 100, Γαλάτσι, τηλ: 210 2924458 
Ένα παλιό αρχοντικό στο Γαλάτσι, έχει μεταμορφωθεί σε φιλόξενο εστιατόριο και στρώνει τα τραπεζάκια του σε όλα τα δωμάτια, αλλά κυρίως στην πανέμορφη αυλή του, που είναι φτιαγμένη από πέτρα και ξύλο και διακοσμείται από αντικείμενα-αντικές και πολύ πράσινο.

Στα πιάτα, η παράδοση δεν διστάζει να σερβιριστεί μαζί με νέες τάσεις και το αποτέλεσμα είναι ένα χορταστικό τσιμπούσι με υπερβολικά πολλά ορεκτικά και μεζέδες, πληθωρικά πιάτα ημέρας και επιδόρπια-πειρασμούς (περί τα 25 ευρώ κατ’ άτομο). Δείτε τις γεύσεις του «Σπιτιού με τις Λεύκες» που δοκιμάσαμε σε παλιότερο δημοσίευμα του in2life.
*Το Σπίτι με τις Λεύκες από 1/7/2011 θα λειτουργεί Δευτέρα ως Σάββατο από τις 8.00 ως 1.30. 

*Δείτε επίσης περισσότερες προτάσεις για χορταστικές εξόδους σε αυλή εδώ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v