Σουβλάκι: Οι 20 καλύτερες διευθύνσεις στην Αθήνα

Ποιος φτιάχνει το καλύτερο καλαμάκι στην Αθήνα; Πού θα βρω αρνίσιο ντονέρ; Συναγωνίζεται κανείς το κεμπάπ του Θανάση; Πόσο κάνει το οικονομικότερο σουβλάκι; Το in2life… βάζει κιλά κι ανακαλύπτει τα είκοσι κορυφαία αθηναϊκά σουβλατζίδικα.
Σουβλάκι: Οι 20 καλύτερες διευθύνσεις στην Αθήνα
Οι Αθηναίοι, λένε, «δεν ξέρουμε σουβλάκι να ζητάμε». Και λοιπόν; Φτάνει που ο «τυλιχτής» της γειτονιάς μας –ή της γειτονιάς στην οποία φτάσαμε για να βρούμε το σουβλάκι των γαστριμαργικών ονείρων μας– καταλαβαίνει τι εννοούμε όταν λέμε «καλαμάκι» και δεν διαφωνεί μαζί μας πως αυτό είναι εξίσου «σουβλάκι» με το άλλο που περιέχει, ας πούμε, κεμπάπ. «Πίττα» είναι αυτό που σκέφτεται να φτιάξει η μαμά μας όταν ανοίγει φύλλο.

Και τώρα που ξεκαθαρίσαμε τις γλωσσολογικές διαφορές στο μείζον γαστριμαργικό ζήτημα που χωρίζει την Ελλάδα στα δύο (Βόρεια και Νότια) μπορούμε να απολαύσουμε ανενόχλητοι τα σουβλάκια μας –ή τα (σκέτα) καλαμάκια μας, ή τις πίττες μας– στα είκοσι καλύτερα σουβλατζίδικα της Αθήνας.
 
* Κάντε κλικ επάνω στις διευθύνσεις και βρείτε τον δρόμο σας με το in2life maps

Διόνυσος (Ιθάκης 9, Κυψέλη, τηλ.: 210 8211369): Οι fans του γύρου ορκίζονται στο όνομά του και όχι άδικα: τόσο ο χοιρινός όσο και εκείνος από κοτόπουλο, είναι από τους καλύτερους που έχετε δοκιμάσει ποτέ. Τα καλαμάκια και τα μπιφτέκια είναι επίσης καλά, αλλά όχι συγκλονιστικά –δεν μπορείς να αριστεύεις σε όλα. Η πίττα με γύρο χοιρινό κοστίζει 2 ευρώ.

Θεσσαλικό (Αχαρνών 203 & Νιόβης, Κάτω Πατήσια, τηλ.: 210 8651101): Το αγαπάμε κυρίως γιατί είναι ένα από τα ελάχιστα που φτιάχνουν κεμπάπ κοτόπουλο –το οποίο είναι εξαιρετικό, και με μια σως βγαλμένη από τον γαστριμαργικό παράδεισο. Στο μενού του, όμως, συγκαταλέγονται και εξαιρετικός γύρος, καλά καλαμάκια και ενδιαφέρον «κλασικό» κεμπάπ. Το κεμπάπ κοτόπουλο σε πίττα κοστίζει 2 ευρώ, ενώ πολύ συχνά γίνονται και προσφορές του τύπου πίττα με κεμπάπ κοτόπουλο, πατάτες και αναψυκτικό 3 ευρώ.

Η Γορτυνία (Πατούσα 4 , πλατεία Κάνιγγος, τηλ.: 210 3822023): Πιστό στην παράδοση που ήθελε το μπιφτέκι της πίττας… μπιφτέκι, και όχι κεμπάπ, εξακολουθεί να κρατά τα σκήπτρα στο συγκεκριμένο είδος. Κατά τα άλλα, πολύ καλά καλαμάκια χοιρινό και κοτόπουλο. Η πίττα μπιφτέκι κοστίζει 1,70 ευρώ.

Θανάσης (Μητροπόλεως 69, Μοναστηράκι, τηλ.: 210 3244705): Είτε το λατρεύεις είτε το μισείς, δεν μπορείς να μην αναγνωρίσεις πως το κεμπάπ του είναι μοναδικό –μεταφορικά και κυριολεκτικά, αφού δεν φτιάχνει τίποτα άλλο– οι τιμές λογικότατες (στο 1,90 ευρώ) και η παράδοση κρατάει χρόνια.
 
Λευτέρης (Σατωβριάνδου 20, Ομόνοια, τηλ.: 210 5225676): Το υπέρτατο μπιφτέκι πίττα, με κρεμμύδι και ντομάτα. Απλό ή (πολύ) καυτερό, είναι το μοναδικό είδος που πωλεί το μαγαζί, έξω από το οποίο από τις 10.00 το πρωί γίνεται… διαδήλωση μερακλήδων. Η τιμή του δεν ξεπερνά το 1,70 ευρώ.

Λόντος (25ης Μαρτίου 130, Πετρούπολη, τηλ.: 210 5022844): Θρύλος για τους κατοίκους των γύρω περιοχών και όχι μόνο, ο Λόντος φτιάχνει εδώ και χρόνια εξαιρετικό γύρο χοιρινό και γύρο κοτόπουλο, πολύ καλά καλαμάκια, καλό μπιφτέκι και μάλλον μέτριο λουκάνικο –αλλά το να έρθεις εδώ και να παραγγείλεις οτιδήποτε άλλο εκτός από γύρο είναι μάλλον ιεροσυλία. Η τσιμπημένη τιμή αγγίζει τα 2,20 ευρώ για την πίττα γύρο.

Πάπιγκο (25ης Μαρτίου 9, Χολαργός, τηλ.: 210 6532529): Φημίζεται για το κεμπάπ του, αλλά φτιάχνει και εξαιρετικό καλαμάκι κοτόπουλο. Δεν κάνει delivery, έχει όμως έναν συμπαθέστατο χώρο για να καθίσετε και να απολαύσετε τις δημιουργίες του. Στα συν, το γεγονός πως το μετρό δεν απέχει περισσότερο από 10 λεπτά με τα πόδια. Οι τιμές κυμαίνονται στα 2 ευρώ για την πίττα κεμπάπ.

Ζάχος (Βασιλέως Κωνσταντίνου 94, Βάρκιζα, τηλ.: 210 8975652): Θεσπέσιοι και οι δύο γύροι του, χοιρινό και κοτόπουλο, καλά καλαμάκια και μπιφτέκι με… άρωμα από την παρακείμενη θάλασσα. Αν σας βγάλει ο δρόμος προς την Βάρκιζα, κάντε οπωσδήποτε μια στάση. Θα μας θυμηθείτε. Η πίττα με γύρο χοιρινό κάνει 1,90 ευρώ.

Βόνιτσα (Ηλία Ηλιού 91, Ν. Κόσμος, τηλ.: 210 9022500): Ίσως το μοναδικό σουβλατζίδικο στην Αθήνα που φτιάχνει τέσσερα διαφορετικά είδη γύρου, χοιρινό, κοτόπουλο και ντονέρ μοσχαρίσιο και αρνίσιο –αυτά τα τελευταία είναι σαφώς από τα καλύτερα που έχουμε δοκιμάσει. Το μπιφτέκι είναι επίσης εξαιρετικό, το λουκάνικο απλά καλό. Όλα μπορούν να… τυλιχτούν σε σάντουιτς, αντί για πίττα, αν το επιθυμείτε. Τα καλαμάκια είναι μάλλον αδιάφορα. Οι τιμές ξεκινούν από 1,30 ευρώ.

Το καλαμάκι της Κυρά Σοφίας (Χέυδεν 15Α, Πλ. Βικτωρίας): Ένα από τα καλύτερα χοιρινά καλαμάκια και σαφώς το καλύτερο καλαμάκι κοτόπουλο στην Αθήνα. Οι περγαμηνές της δόξας ανέβασαν τις τιμές στο 1,70 - 1,80 ευρώ για το σκέτο καλαμάκι. 

Το Βυζαντινό του Στρέφη (Εμμανουήλ Μπενάκη 126, Λόφος Στρέφη, Εξάρχεια, τηλ.: 210 3301742): Αυστηρά και μόνο καλαμάκι χοιρινό και κοτόπουλο, σε γενναίες ποσότητες, και μόλις 1 ευρώ το τεμάχιο.

Το σουβλάκι της Χαροκόπου (Χαροκόπου 46, Καλλιθέα, τηλ.: 210 9596569): Περισσότερο ψησταριά παρά σουβλατζίδικο, κερδίζει επάξια μια θέση στη λίστα με τα αγαπημένα μας για τα πεντανόστιμα, τεράστια καλαμάκια χοιρινό και κοτόπουλο, και τα θεϊκά μπιφτεκοειδή του –δοκιμάστε οπωσδήποτε κεμπάπ, σεφταλιά και μπιφτέκι. Ο γύρος είναι επίσης καλός, αν και δεν συναγωνίζεται όλα τα υπόλοιπα. Η πίττα με καλαμάκι κάνει 2 ευρώ.

Στρουμφάκια (Ταΰγετου 2, Πλατεία Δαβάκη, Αιγάλεω, τηλ.: 210 5910881): Το κοτόπουλο δεν λέει πολλά πράγματα, ο χοιρινός γύρος, όμως, με την απίστευτη σάλτσα κοκκινιστού, είναι βγαλμένος από τον παράδεισο των καλοφαγάδων. Τελευταία έχει ρίξει τις τιμές στο 1 ευρώ το καλαμάκι και 1,50 ευρώ για την πίττα.

Νίκος (Πλατεία Δαβάκη, Αιγάλεω, τηλ.: 210 5903860): Ακριβώς δίπλα στα Στρουμφάκια, ο Νίκος φτιάχνει μόνο κεμπάπ, το οποίο είναι εφάμιλλο του Θανάση –κι αυτό λέει πολλά. Σερβίρει, επίσης, διάφορες μερίδες, αλλά το τυλιχτό σουβλάκι είναι αυστηρά και μόνο κεμπάπ. Κοστίζει 2 ευρώ.

Η Λειβαδιά (Γλαδστώνος 7, Πλατεία Κάνιγγος, τηλ.: 210 3832413): Ζωντανή απόδειξη πως η εξειδίκευση είναι ο πιο σίγουρος δρόμος για το αριστείο, η Λιβαδειά φτιάχνει αυστηρά και μόνο καλαμάκι χοιρινό. Και το κάνει τέλεια. Η πίττα με το καλαμάκι κοστίζει 2 ευρώ.

Το Χάνι του Σταύρου (Αμυκλών 11 & Τραλλέων 70, Γαλάτσι, τηλ.: 210 2224524): Χοιρινός γύρος ξεροψημένος και τραγανός, τεράστιες μερίδες, πολύ καλό καλαμάκι χοιρινό και κοτόπουλο, και τάχιστο delivery: ακόμη και σε ώρες αιχμής, του τύπου αγώνας Champions League, δεν υπάρχει περίπτωση να περιμένεις περισσότερα από 15 λεπτά. Η πίττα με τον γύρο χοιρινό κοστίζει 1,90 ευρώ.

Ο Πιπεράκιας (Μεσογείων 78, τηλ.: 210 7489886): Καλαμάκι χοιρινό και κοτόπουλο, μπιφτέκι και λουκάνικο, όλα ψημένα μαζί με πιπεριές που δίνουν στον Πιπεράκια το όνομά του και στα σουβλάκια του την εξαίσια γεύση τους. Οι τιμές τελευταία έχουν πέσει στο 1 ευρώ για το καλαμάκι χοιρινό, αλλά η ποιότητα παραμένει απαράλλαχτη.

Γουρουνάκια (Όθωνος 99, Κηφισιά, τηλ.: 210 8011093): Ακριβό –ίσως και λόγω περιοχής– αλλά αξιομνημόνευτο, αν μη τι άλλο για την μοναδική πίττα κοντοσούβλι και το εξαιρετικό μπιφτέκι. Το σκέτο καλαμάκι συνοδεύεται από μισή πίττα αντί για ψωμάκι. Η πίττα με κοντοσούβλι κοστίζει 2,30, ενώ το χοιρινό καλαμάκι 1,90 ευρώ.

Τζατζικοκίνηση (Π. Δέλτα 8, Ελληνορώσων, τηλ.: 210 6744801): Γενναίες ποσότητες εξαιρετικού γύρου χοιρινού, πλημμύρα σπιτικού τζατζικιού –εξ ου και το όνομα– και… ρεσιτάλ ευρεσιτεχνίας στο τύλιγμα της πίττας, που έφτασε μέχρι το YouTube. Το καλαμάκι κοστίζει 1 ευρώ, η πίττα 1,50.

Κωστής (Αγίας Ειρήνης 2, τηλ.: 210 3232971): Η τιμή του (στα 2 ευρώ) είναι μάλλον υπερβολική για το μέγεθός του, αλλά η γεύση είναι βγαλμένη από άλλη εποχή. Θα βρείτε μόνο τυλιχτό μπιφτέκι (και όχι κεμπάπ) και καλαμάκι. Η κόκκινη καυτερή σάλτσα που προστίθεται είναι απλά μοναδική.

Επιμέλεια: Ηρώ Κουνάδη
Ευχαριστούμε τον Μανούσο Καμπούρη για την πολύτιμη βοήθειά του στο ρεπορτάζ


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v