Αυλή του Κούβελου: Η ελληνική κουζίνα… λίγο αλλιώς

Μια κρυμμένη αυλή στο Κουκάκι περιμένει να σας ξανασυστήσει τις παραδοσιακές ελληνικές συνταγές, σε λευκά τραπέζια κάτω από φουντωτές κληματαριές.
Αυλή του Κούβελου: Η ελληνική κουζίνα… λίγο αλλιώς
Το Κουκάκι είναι μια περιοχή που ακροβατεί αξιοθαύμαστα ανάμεσα στην παλιά Αθήνα, εκείνη με τις γειτονιές, τις αυλές και τους ασβεστωμένους τοίχους, και το πολύβουο τρίγωνο που σχηματίζουν οι πεζόδρομοι κάτω από την Ακρόπολη με τη Λεωφόρο Συγγρού. Σε μια από τις πλέον ήσυχες γειτονιές αυτής της περιοχής, πίσω από το λόφο του Φιλοπάππου, η χαριτωμένη Αυλή του Κούβελου, ακολουθώντας την περιρρέουσα φιλοσοφία, παντρεύει το απλό, ανεπιτήδευτο στυλ της νέο-ταβέρνας με ολίγον «πειραγμένες» γεύσεις και συνταγές από την ελληνική κουζίνα.

Το περιβάλλον, χαλαρό και παρεΐστικο, σε κερδίζει από την πρώτη στιγμή: λίγα σκαλάκια οδηγούν στην κρυμμένη πίσω από τον ασβεστωμένο τοίχο αυλίτσα. Στρωμένη με βότσαλο, σκεπασμένη από κληματαριές και περιτριγυρισμένη από κάθε λογής λουλούδια και φυτά, είναι αναμφίβολα μία από τις πιο γοητευτικές αυλές της πόλης. Τα λευκά τραπεζάκια της στρώνονται με κόκκινα τραπεζομάντηλα και σετάρονται με εξίσου λευκές καρέκλες καφενείου, αφήνοντας στο πράσινο της φύσης τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Η μουσική που ακούγεται από τα ηχεία συμβάλλει στην retro ατμόσφαιρα της ταβέρνας: παλιά λαϊκά και λίγο από ρεμπέτικο, στη χαμηλή εκείνη ένταση που αφήνει τη μουσική να ακούγεται μόνο ανάμεσα στις κουβέντες, στις παύσεις των συζητήσεων.

Το μενού κινείται ανάμεσα στην παράδοση και τον νεοτερισμό, παντρεύοντας συνταγές από το χωριό με λίγη έμπνευση από τον σεφ –όση χρειάζεται για να κάνει την διαφορά, αλλά να μην επισκιάζει την αυθεντική νοστιμιά της αρχικής συνταγής. Τα εξαιρετικά ρεβίθια, για παράδειγμα, μαγειρεύονται με μυρωδάτο δεντρολίβανο, ενώ τα γαυράκια με την πατροπαράδοτη λαδορίγανη σερβίρονται πάνω σε παξιμάδι, μαζί με ψητή ντομάτα.

Η σαλάτα με σταμναγκάθι, ρόκα, ανθότυρο και ρόδι αποτελεί ιδανική έναρξη του γεύματος. Συνεχίσαμε με τα προαναφερθέντα ρεβίθια, υπέροχα πικάντικη φέτα ψητή, εξαίσια ρολά μελιτζάνας και τραγανά πιτάκια Καισαρείας. Από τα κυρίως, δοκιμάσαμε το hit του καταλόγου, που ακούει στο όνομα μπιφτέκια με κιμά τριών κρεάτων –που αποδείχτηκαν αντάξια της φήμης τους– και τα ζουμερά και νοστιμότατα μπριζολάκια χωρίς κόκκαλο. Μας κέρδισαν οι κομμένες στο χέρι, σπιτικές και σωστά τηγανισμένες πατάτες που τα συνόδευαν.

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει το ταχύτατο, φιλικό κι εξυπηρετικότατο σέρβις, αλλά και το χύμα κρασί βιολογικής καλλιέργειας, που δεν περιορίζεται στις δύο στάνταρ επιλογές –λευκό και κόκκινο– αλλά περιλαμβάνει δυο-τρεις διαφορετικές ποικιλίες από κάθε είδος. Τα επιδόρπια παίζουν επίσης δυνατά στο μενού. Αν είναι να δοκιμάσετε μόνο ένα, εμπιστευθείτε τυφλά την κορυφαία επιλογή της πορτοκαλόπιττας –θα μας θυμηθείτε.

Η Αυλή του Κούβελου σερβίρει καθημερινά, εκτός Δευτέρας. Τα Σαββατοκύριακα θα τη βρείτε ανοιχτή και τα μεσημέρια. Για ένα λουκούλειο γεύμα, με ορεκτικά, σαλάτα, κυρίως πιάτο, επιδόρπιο και χύμα κρασί θα πληρώσετε περί τα 25 ευρώ το άτομο.

Ηρώ Κουνάδη

Αυλή του Κούβελου, Γενναίου Κολοκοτρώνη 66, Κουκάκι, τηλ.: 210 9221183
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v