Οικονομικά γεύματα πολυτελείας

Χωρίς να ρίχνουν την ποιότητα ή την ποσότητα που θα επιθυμούσαμε για να καλύψουμε τις γαστριμαργικές μας ανάγκες, κάποια από τα «καλά» εστιατόρια της πόλης ρίχνουν, αυτές τις μέρες, τις τιμές και μας καλούν να απολαύσουμε μενού με λιγότερα από 30 ευρώ κατ’άτομο.
Οικονομικά γεύματα πολυτελείας
της Έλενας Μπούλια

Η μόδα, όπως πάντα, ήρθε από το εξωτερικό και δείχνει πως -όπως εκεί έτσι κι εδώ- θα καθιερωθεί. Αναφερόμαστε στα οικονομικότερα μενού ορισμένων εστιατορίων της πόλης, τα οποία φημίζονται μεν για την εξαιρετική τους κουζίνα, η οποία ωστόσο κοστίζει πολύ παραπάνω από ένα ημερομίσθιο ανά συνδαιτυμόνα. Και ένα ημερομίσθιο σε εποχές τακτικότατων απεργιών, μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις και αύξησης του Φ.Π.Α. είναι ποσό το οποίο θα πρέπει να ανταποκρίνεται σε περισσότερα από ένα γεύματα ημερησίως, αν κανείς θέλει να αισθάνεται μία σχετική ασφάλεια ότι θα την «βγάλει» και αυτόν τον μήνα.

Τα εστιατόρια που ανέλαβαν την πρωτοβουλία να δημιουργήσουν μενού σε προσφορά, ή έκπτωση σε συγκεκριμένες -μεσημεριανές συνήθως- ώρες της ημέρας δεν είναι πάντα τα πολυτελή, στα οποία ο μέσος καταναλωτής θα βρεθεί μία, το πολύ δύο φορές τον χρόνο. Την λογική του πιο προσιτού μενού ακολούθησαν και κάποια με μέσες -ή ελαφρώς τσιμπημένες- τιμές, τα οποία απλά δεν θέλησαν να χάσουν τα κεκτημένα. Όσο δεν παρατηρείται αντίστοιχη έκπτωση στην ποιότητα του φαγητού -κάτι που θα απέβαινε ολέθριο τέτοιους καιρούς- η κίνηση αυτή δείχνει να χαίρει άκρας εκτίμησης των καλοφαγάδων που αγαπούν να τρώνε εκτός σπιτιού. Ελπίζουμε το παράδειγμά τους να ακολουθήσουν περισσότερα «καλά» εστιατόρια που πλέον τα βράδια τις καθημερινές μένουν άδεια.

Απλά
Χαριλάου Τρικούπη 135 & Εκάλης, Ν. Ερυθραία. Τηλέφωνο: 210 6203102 –
Δείτε το στον χάρτη.
Δεν συναντάς εύκολα εστιατόριο βραβευμένο με Χρυσό Σκούφο, το ειδικό μενού του οποίου να κοστίζει 30 ευρώ κατ’άτομο. Κι όμως, το Απλά, το οποίο δείχνει να έχει πιάσει το νόημα των καιρών, συνεχίζει την άκρως επιτυχημένη προσφορά του και τον Ιούλιο, με μόνη διαφορά ότι έχει αλλάξει το κυρίως πιάτο. Έτσι, μεταξύ των πέντε πιάτων του Χρύσανθου Καραμολέγκου -στα οποία περιλαμβάνονται σαλάτα, ορεκτικά με ψαρικό ή χωρίς και γλυκό- έρχεται τώρα ένα καταπληκτικό φιλέτο λαυράκι με βινεγκρέ ούζου να επιβεβαιώσει για ακόμα μια φορά γιατί αναφερόμαστε στο «Απλά» ως ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας.


Dal Professore
Διονύσου 47 & Χατζηαντωνίου 22, Μαρούσι. Τηλέφωνο: 210 6149000-1 – Δείτε το στον χάρτη.
Το εξαιρετικό Dal Professore συνεχίζει τον Ιουλίου και τον Αύγουστο το απολαυστικό pasta festival, κάθε Τρίτη και Τετάρτη. Εκείνες τις μέρες μπορεί κανείς να επιλέξει ένα μοναδικό pasta festival menu, το οποίο περιλαμβάνει μία σαλάτα, μία χειροποίητη pasta από τα έντεκα είδη του μενού και ένα αυθεντικό ιταλικό γλυκό. Και όλα αυτά με 22 ευρώ κατ’άτομο. Μέχρι να έρθει το αγαπημένο μας πιάτο στο τραπέζι, η ομάδα του εστιατορίου θα μας ενημερώσει για τα διαφορετικά είδη pasta και θα μας κάνει ένα mini τεστ προσωπικότητας, σχετικά με τα ζυμαρικά που προτιμάμε. Άλλωστε, στο πνεύμα των ημερών, το εστιατόριο έχει έτσι κι αλλιώς μειώσει τις τιμές στο μενού του κατά 20%, ενώ δημιουργεί νέα πιάτα με καθαρά ιταλικές γεύσεις. 

Al Pino
Λεωφ. Ποσειδώνος 4 & Ναϊάδων 1, Π.Φάληρο έναντι μαρίνας φλοίσβου (ΑΒΕΡΩΦ) - Στάση Τράμ «Τροκαντερό». Τηλέφωνο: 210 9880311 – Δείτε το στον χάρτη.
Καλαίσθητη διακόσμηση, φρεσκάδα και νοστιμιά είναι οι λέξεις που χαρακτηρίζουν το ιταλικό εστιατόριο Al Pino, το οποίο άνοιξε τις πόρτες του στο Π. Φάληρο το 1997. Στις προσφορές του μενού του συναντάμε την Βραδιά Αστακού κάθε Τετάρτη, κατά την οποία έχουμε την δυνατότητα να απολαύσουμε ολόφρεσκη αστακομακαρονάδα με αστακό 600 γραμμαρίων προς 25 ευρώ κατ’άτομο. Ακόμα, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στα κρασιά του εστιατορίου υπάρχει έκπτωση της τάξης του -70%.


Ρεσπέντζα

Ευμολπιδών 24, Γκάζι. Τηλέφωνο: 210 3414140 – Δείτε το στον χάρτη.
Από τα πιο τσιμπημένα γεύματα που μπορεί να απολαύσει κανείς είναι συνήθως όσα περιλαμβάνουν φρέσκα θαλασσινά και ψάρια. Το εστιατόριο Ρεσπέντζα, στο Γκάζι, επιχειρεί να ανακουφίσει την κρίση που περνούν οι απανταχού λάτρεις των ψαρικών, διαθέτοντας ένα ειδικό μενού δύο ατόμων, το οποίο περιλαμβάνει τέσσερα πιάτα (μία σαλάτα, δύο κυρίως και ένα γλυκό), με 30 ευρώ κατ’άτομο –έναντι των 40 και πλέον που υπολογίζεται η κατ’άτομο χρέωση στο συγκεκριμένο εστιατόριο. Δοκιμάστε φρέσκο ξιφία μαρινάτο με πουρέ μελιτζάνας, ψαρόσουπα του μάστορα ή φιλέτο σφυρίδας με λαχανικά al dente και όλα αυτά με θέα την Ακρόπολη και τις φωτισμένες καμινάδες του Γκαζιού.

Τζουγκρί
Θουκυδίδου 53-55, Άλιμος. Τηλέφωνο: 210 9836260 – Δείτε στον χάρτη.
Και νέα πιάτα με υλικά πάντα από την Κρήτη και μία ολάνθιστη αυλή που μοσχοβολά αγιόκλιμα και γιασεμί και Γιώργος Παρτσαλάκης -ιδιοκτήτης- στην υποδοχή να μας καλωσορίζει φιλόξενα και μειωμένες τιμές στο μενού. Ο ίδιος ο Γιώργος Παρτσαλάκης αναφέρει πως, κατανοώντας πλήρως τις ανάγκες, τις συνθήκες και το μέγεθος του προβλήματος που πλήττει την ελληνική κοινωνία από την κρίση, αποφάσισε να προσαρμόσει το μενού του ανάλογα, μειώνοντας τις τιμές τιμοκαταλόγου κατά 20% και χωρίς, φυσικά, καμία ποιοτική έκπτωση. Από τις νέες γεύσεις ξεχωρίζουν το χοιρινό φιλέτο γεμιστό με γραβιέρα, τομάτα και κρίταμο πάνω σε οφτή πατάτα με σος από κρητικό οίνο και ρόζμαρι και το κρητικό σεβίτσε χοχλιών με χυμούς εσπεριδοειδών, ελαιόλαδο και φρέσκα μυρωδικά. 

La Strega
Λ. Ποσειδώνος 31, Παλαιό Φάληρο. Τηλέφωνο: 210 9833500 – Δείτε στον χάρτη.
Για το πεντανόστιμο «ιταλικίζον» φαγητό του La Strega έχουμε μιλήσει και στο παρελθόν. Λαχταριστές μακαρονάδες, αφράτες πίτσες και ζουμερά burgers είναι από τα must του εστιατορίου, τα οποία δικαιολογούν την τόσο πιστή του πελατεία. Χωρίς να πρόκειται για -αυτό που θα λέγαμε- ακριβό εστιατόριο, οι τιμές του La Strega είναι σχετικά τσιμπημένες. Κατανοώντας τις οικονομικές δυσχέρειες των καιρών, λοιπόν, οι ιδιοκτήτες έχουν δημιουργήσει ορισμένες προσφορές, οι οποίες αποτελούν έναν παραπάνω λόγο για να ξαναβρεθούμε εκεί σύντομα. Έτσι, μόνο από Δευτέρα έως Πέμπτη και από τις 16.00 έως τις 19.00 το απόγευμα υπάρχει έκπτωση σε όλα τα προϊόντα της τάξης του 20%. Επιπλέον, μόνο για την αίθουσα του La Strega (και όχι για παραγγελίες delivery) έχουν δημιουργηθεί οι happy la strega hours, καθημερινά 11.00 με 18.00, εκτός από Κυριακές και αργίες, κατά τις οποίες όλος ο κατάλογος κοστίζει 20% φθηνότερα.

Buffalo Bill’s
Κύπρου 13, Γλυφάδα. Τηλέφωνο: 210 8943128 - Δείτε στον χάρτη.
Από τα πιο αγαπημένα tex-mex εστιατόρια της πόλης, το Buffalo Bill’s, στην Γλυφάδα, δημιούργησε το πολύ οικονομικό μενού τριών πιάτων, το οποίο έχει ως εξής: Επιλέγετε ένα από τρία ορεκτικά, μία από δύο σαλάτες και ένα από τρία κυρίως πιάτα –από τα πλέον αγαπημένα του καταλόγου- και πληρώνετε μόλις 14,95 ευρώ ανεξαρτήτως του πόσα άτομα θα είστε. Καθόλου άσχημα αν σκεφτεί κανείς ότι οι κανονικές τιμές του Buffalo Bill's είναι περί τα 30 ευρώ κατ’άτομο. Μην αμελήσετε να δοκιμάσετε το τσίλι του Buffalo Bill’s, είναι πραγματικά καταπληκτικό. 



Olive Garden – Titania Hotel
Πανεπιστημίου 52, Αθήνα. Τηλέφωνο: 210 3326000 – Δείτε στον χάρτη.
Στον ενδέκατο όροφο του ξενοδοχείου Τιτάνια βρίσκεται το εντυπωσιακό Olive Garden, με την μαγευτική πανοραμική θέα στον βράχο της Ακρόπολης και τον Λυκαβηττό και την πολυβραβευμένη του κουζίνα. Όλα αυτά, όμως, δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι το μενού εκεί θα σας κοστίσει μία ολόκληρη περιουσία. Το Olive Garden δημιούργησε και προσφέρει ειδικά μενού, προσαρμοσμένα στις οικονομικές συνθήκες της περιόδου, τα οποία περιλαμβάνουν γαστριμαργικές εκπλήξεις, αποτελούμενες από ψαρικά, όπως Φιλέτα Μπαρμπουνιού μαριναρισμένα με γλυκάνισο, σε δροσερή σαλάτα από σπαράγγια και ραπανάκια, και γκουρμέ απολαύσεις, όπως Καπνιστή Πάπια με ταρτάρ από αβοκάντο, καρδιές σαλατικών και σάλτσα βερίκοκου, σε τιμές που δεν ξεπερνούν τα 39 ευρώ κατ'άτομο χωρίς ποτό. Κατά την επίσκεψή σας εκεί, ζητήστε τα ειδικά αυτά μενού. 

*Αξίζει, τέλος, να αναφέρουμε τα κυριακάτικα μεσημεριανά μπουφέ των κινέζικων εστιατορίων Golden Phoenix και Vietnam, τα οποία ανήκουν στον ίδιο όμιλο, με κόστος 30 και 22 ευρώ κατ’άτομο αντίστοιχα για απεριόριστη κατανάλωση χωρίς ποτά. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στα Σχετικά Άρθρα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v