Παπαδάκης: Θαλασσινές γεύσεις και αγνά υλικά

Θαλασσινές γεύσεις στο κέντρο της Αθήνας; Αν και η ιδέα δεν είναι πρωτότυπη, φαίνεται δύσκολο να αποτελέσει πραγματικά καλή πρόταση. Ο ”Παπαδάκης” στο Κολωνάκι αριστεύει στον τομέα των γευστικών ιδεών και αποτελεί μια εξαιρετική πρόταση για έξοδο. Τα πιάτα του είναι πραγματικά καταπληκτικά και ”ψαγμένα”, φτιαγμένα με αγνά νησιώτικα υλικά, ενώ οι τιμές είναι σαφώς λογικότερες από ορισμένες αντίστοιχες προτάσεις.
Παπαδάκης: Θαλασσινές γεύσεις και αγνά υλικά

του Πάτροκλου Κουδούνη

Πριν από τρεις εβδομάδες είχα την τύχη να φάω σε μια μικρή ταβέρνα ενός έρημου χωριού της ορεινής Αρκαδίας.

Το νεαρό ζευγάρι των ιδιοκτητών δεν μας προσέφερε μόνο εξαιρετικά πιάτα, αλλά και συγκλονιστικές πληροφορίες σχετικά με την ποιότητα των υλικών που μας σερβίρουν οι περισσότεροι εστιάτορες.

Κτηνοτρόφοι οι ίδιοι, μας αποκάλυψαν πολλές από τις κομπίνες των κυκλωμάτων που εφοδιάζουν την πλειονότητα των χώρων εστίασης ανά την επικράτεια.

Ομολογώ ότι έφυγα από το μαγαζί τους σφόδρα προβληματισμένος λησμονώντας σχεδόν αμέσως τα εκπληκτικά πιάτα που μόλις είχα γευτεί.

Τα λεγόμενά τους μου είχαν προκαλέσει τέτοιο σοκ που αποφάσισα να μειώσω στο ελάχιστο τις εξόδους μου για φαγητό, πιστεύοντας ότι οι πιθανότητες να καταναλώνω κινέζικο ψαρονέφρι και μεταλλαγμένα λαχανικά ξεπερνούν το 99% κάθε φορά που γευματίζω εκτός σπιτιού.

Λίγες μέρες μετά, όφειλα να παραστώ σε επαγγελματικό γεύμα γνωρίζοντας ότι αυτό θα ελάμβανε χώρα στην ευρύτερη περιοχή του Κολωνακίου. Επηρεασμένος από τα παραπάνω, η επιλογή του χώρου με άφηνε αδιάφορο γνωρίζοντας ότι το ”μεταλλαχθέν” πεπρωμένον φυγείν αδύνατον...

Τελικά, ενημερώθηκα ότι το ραντεβού ήταν στον ”Παπαδάκη” (πρώην Maritsa’s) στη Φωκυλίδου. Το όνομα το είχα ακουστά από την Πάρο, αλλά δεν είχε τύχει να το επισκεφτώ. Είχα πληροφορηθεί όμως ότι η σύζυγος του ιδιοκτήτη, Αργυρώ, κάνει εξαιρετική δουλειά.

Ανοίγοντας τον κατάλογο μπήκα αμέσως στο νησιώτικο πνεύμα. Ψάρια, γαρίδες και οστρακοειδή αποτελούν τη βάση των περισσότερων πιάτων. Για αρχή δοκιμάσαμε τα γαριδοπιτάκια. Απλά... απίστευτα!

Δύο μεγάλες τηγανιτές φλογέρες γεμιστές με φανταστική κρέμα τυριών και γαρίδες. Κατέβαλα υπεράνθρωπη προσπάθεια για να μην ξαναπαραγγείλω το ίδιο πιάτο. Περίμενα με αγωνία να δοκιμάσω τη φαινομενικά περίεργη σαλάτα με ντομάτα, βραστές πατάτες, κρεμμύδι και χταπόδι με... μέλι.

Εκπληκτικός συνδυασμός και πρωτόγνωρη γεύση. Μόλις το δοκίμασα ήθελα να συγχαρώ την κ. Αργυρώ για την έμπνευσή της. Έμαθα όμως ότι απουσίαζε στο εξωτερικό, κάνοντας ένα από τα συχνά ταξίδια της, σκοπός των οποίων είναι η θητεία δίπλα σε διάσημους σεφ από όπου παίρνει ιδέες που τις πραγματοποιεί σχεδόν αυτούσιες χρησιμοποιώντας πάντα όμως αγνά μεσογειακά υλικά.

Αυτή είναι και η μεγάλη ορατή διαφορά σε σχέση με τα περισσότερα εστιατόρια του συρμού. Υλικά τα οποία κάνουν ακόμα και έναν απλούστατο ντάκο να φαντάζει ως σπάνια δημιουργία.

Η τσιπούρα (πελαγίσια) που γέμισε το κύριο πιάτο μας ήταν άψογη και νοστιμότατη. Να τονίσω ότι και το κρασί που συνόδεψε το γεύμα μας (Σαντορίνη Σιγάλα) βρισκόταν σε τέλεια θερμοκρασία.

Καθότι μεσημέρι, δεν επιλέξαμε γλυκό για να μην επιβαρυνθούμε με θερμίδες και... υπνηλία. Ως εκ τούτου δεν μπορώ να σας ενημερώσω σχετικά. Μπορώ όμως να σας διαβεβαιώσω ότι παρά την εξαιρετική ποιότητα των υλικών, τις σπάνιες συνταγές και το υψηλό (από πλευράς αναγνωρισιμότητας) επίπεδο των καλεσμένων, οι τιμές παραμένουν λογικότατες γύρω στα 40- 60 ευρώ κατ’ άτομο.

Βουκουρεστίου 47 και Φωκυλίδου, Κολωνάκι

τηλ. 2103608621

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v