Casual Dining: Η αμερικανική κουζίνα αντεπιτίθεται

Χαλαρή ατμόσφαιρα, upbeat μουσική, νεανική διακόσμηση, burgers, tex-mex και διεθνείς συνταγές, ευφάνταστα cocktails... Το casual dining εξελίσσεται ταχύτατα σε νέο trend, χαμογελώντας ειρωνικά στη δικτατορία του τρίπτυχου dress code- αυστηρό ύφος- ακριβό δείπνο. Γνωρίστε τέσσερις από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του είδους, μέσα από το μίνι αφιέρωμα του in2life και επανεκτιμήστε την αξία του καλού, πλην ανεπιτήδευτου, εστιατορίου.
Casual Dining: Η αμερικανική κουζίνα αντεπιτίθεται

των Έφης Ρουτζάκη, Ηρώς Κουνάδη

Ευχάριστη, ανεπιτήδευτη ατμόσφαιρα, φιλικό σέρβις, καλό φαγητό, σωστές τιμές. Τα american style, ή casual dining αν προτιμάτε, εστιατόρια κατακτούν τα τελευταία χρόνια την Αθήνα και κερδίζουν συνεχώς έδαφος. Όχι τόσο για τις αμερικανικές επιρροές τους –που, υπό διαφορετικές συνθήκες, θα αποτελούσαν μάλλον ανασταλτικό για την επιτυχία τους παράγοντα– όσο για την easygoing φιλοσοφία τους και το χαλαρό attitude που τα διακρίνει.

Χωρίς dress code, χωρίς επιτηδευμένο ύφος, χωρίς περιττές πολυτέλειες, τα casual diners είναι το νέο trend στις βραδινές –και απογευματινές και, γιατί όχι, πρωινές– μας εξόδους. Μια μόδα που ήρθε να μας απαλλάξει από τα διλήμματα του τύπου ”φαγητό ή καφές”, ”ποτό ή δείπνο” αλλά και από τη δικτατορία των stylish chic εστιατορίων.

Διότι, δεν αντιλέγουμε, εξαίρετο το πατέ πεσκανδρίτσας, αλλά η ύπαρξη μιας εναλλακτικής που να μην εξαντλείται κάπου μεταξύ γύρου και χωριάτικης και να είναι ταυτόχρονα προσιτή και διαθέσιμη όλες τις ώρες της ημέρας –για να μην προσαρμόζουμε το καθημερινό μας πρόγραμμα στο ”ανοικτά από τις 8.00 μ.μ.” – ήταν απαραίτητη για τα αθηναϊκά δεδομένα.

Κάπως έτσι πρέπει να σκέφτηκαν και οι ιθύνοντες των εν λόγω εστιατορίων, που ανέλαβαν να φέρουν το casual dining στην Αθήνα, προσαρμόζοντας τη συνταγή της επιτυχίας στα ελληνικά δεδομένα. Τα συστατικά της; Ευχάριστο περιβάλλον, νεανικό, fun ντεκόρ, χαλαρή ατμόσφαιρα, φιλική εξυπηρέτηση και, κυρίως, προσεκτικά επιλεγμένα πιάτα.

Το in2life επέλεξε και σας προτείνει μερικά από τα καλύτερα casual dining εστιατόρια της Αθήνας, για να ξέρετε πού θα πάτε την επόμενη φορά που θα θέλετε να απολαύσετε ένα καλό γεύμα σε cozy περιβάλλον χωρίς να επιστρέψετε σπίτι για να αλλάξετε, να περιμένετε μέχρι να σκοτεινιάσει ή να διαφωνήσετε με την υπόλοιπη παρέα, που δεν πεινάει.

* Applebee’s

Η πρώτη και μεγαλύτερη αυτή τη στιγμή αλυσίδα casual dining επί ελληνικού εδάφους απέκτησε πρόσφατα τον… Βενιαμίν της, το όγδοο κατάστημα που άνοιξε την περασμένη Τετάρτη στο 91 της οδού Ερμού στο Μοναστηράκι, διατηρώντας αναλλοίωτη τη βασική φιλοσοφία της αλυσίδας –ευχάριστη ατμόσφαιρα, γρήγορη και φιλική εξυπηρέτηση, καλό φαγητό– και διαφοροποιώντας ελαφρά τη γραμμή του ντεκόρ για να αποκτήσει το δικό του, μοναδικό ύφος.

Η διαρρύθμιση θυμίζει έντονα κλασσικό, αμερικανικό diners, με την έμφαση στις λεπτομέρειες να ζωντανεύει το χώρο και να δίνει τον απαραίτητο τόνο στην όλη ατμόσφαιρα. Artifacts και memorabilia του διεθνούς αθλητικού και καλλιτεχνικού στερεώματος διακοσμούν τους τοίχους, έξυπνα mottos σε ξύλινο πλαίσιο αντικαθιστούν τις κλασσικές κορνίζες, upbeat μουσική σε ιδανικά επίπεδα ”ανεβάζει” την ατμόσφαιρα, ενώ ο φωτισμός, στη σωστή πάντα ένταση, μας βάζει στο κατάλληλο mood, ανάλογα με την ώρα.

Είτε επισκεφθείτε τα Applebee’s για ελαφρύ γεύμα, για ποτό ή για κανονικό δείπνο, η ποικιλία του μενού θα σας εκπλήξει. Από τις Perfect Margaritas, με βασικό συστατικό την τεκίλα Jose Cuerno Especial, και τα κοκτέηλ που διατίθενται σε παγκόσμια αποκλειστικότητα –μυστικές συνταγές του καταστήματος– μέχρι τις extra large μερίδες tex mex, ζυμαρικών, steaks, σαλατών, και, βέβαια, τα φημισμένα Applebee’s Burgers και από εκεί στα ζεστά, φρεσκοψημένα γλυκά – πειρασμούς, υπάρχει κάτι για να ικανοποιήσει κάθε γούστο και απαίτηση.

Δοκιμάσαμε και συνιστούμε ανεπιφύλακτα τα ”fiesta lime chicken”, με μη αλκοολούχα τεκίλα (!), χυμό lime, σάλτσα mexi-ranch και λιωμένα τυριά, και ”shrimp ’n’ parmesan steak” με γαρίδες, λιωμένη παρμεζάνα, σπιτικό πουρέ από πατάτες με τυρί τσένταρ και σκόρδο και φρέσκα λαχανικά.

Ιδανική επιλογή για την πρώτη σας γνωριμία με την κουζίνα των Applebee’s αποτελεί η ποικιλία ορεκτικών Applebee’s Sampler Tower. Εκπληκτικές οι quesadillas με pico de gallo και το spinach and artichoke dip, αλλά και τα χοιρινά παϊδάκια με barbeque sauce που περιέχει. Αν δεν είστε αρκετά μεγάλη παρέα, ή αν δεν πεινάτε πολύ, καλύτερα μην το επιχειρήσετε.

Αν έχετε καταφέρει να εξοικονομήσετε… χώρο για το επιδόρπιο, πρώτον σας θαυμάζουμε, και δεύτερον σας προτείνουμε το εξαιρετικό Fudge Brownie Sundae. Για ένα πλήρες γεύμα –από αυτά που μας κάνουν να ορκιζόμαστε ότι δε θα ξαναπεινάσουμε για την υπόλοιπη εβδομάδα– υπολογίστε περίπου 20 ευρώ το άτομο.

Σημειώστε, επίσης, ότι τα Applebee’s διαθέτουν ειδικά σχεδιασμένα παιδικά μενού ενώ τακτικά διοργανώνονται special events και parties με DJs. Το κατάστημα στο Μοναστηράκι λειτουργεί καθημερινά, από τις 10.00 το πρωί έως τη 1.00 το βράδυ Δευτέρα έως Πέμπτη και έως τις 2.00 τις Παρασκευές και τα Σαββατοκύριακα.

* Hard Rock Cafe

Στις 14 Σεπτεμβρίου του 2004 η παγκοσμίου φήμης αλυσίδα εστιατορίων Hard Rock Café απέκτησε το πρώτο ελληνικό μέλος της οικογένειάς της. Από τότε μέχρι σήμερα, το Hard Rock Café στον αριθμό 18 της οδού Φιλελλήνων έχει γίνει στέκι μουσικόφιλων και μη, για καφέ, ποτό ή φαγητό.

Διακοσμημένο με memorabilia – προσωπικά αντικείμενα σύγχρονων καλλιτεχνών αλλά και θρύλων της ροκ –μεταξύ των οποίων η γραβάτα του John Lennon, τα μπουφάν των Elvis και Ozzy και οι χειρόγραφοι στίχοι του Faith του George Michael– και χωρισμένο σε διαφορετικά επίπεδα, που φιλοξενούν τραπέζια φαγητού και ποτού, και βέβαια τις θρυλικές μαύρες μπάρες, το Hard Rock Café ξεχωρίζει για –τι άλλο;– τη ροκ διάθεση και τη φιλόξενη ατμόσφαιρά του.

Το μενού κινείται στη βασική tex-mex κατεύθυνση με λίγες αλλά απαραίτητες παρεκκλίσεις, και hit τα δημοφιλή, ζουμερά burgers που δε συγκρίνονται σε καμία περίπτωση με εκείνα των fast foods. Νοστιμότατες οι σαλάτες –μας άρεσε ιδιαίτερα η Haystack Chicken– και απαραίτητο για την πρώτη γνωριμία το Jumbo Combo, με ορεκτικά όπως onion rings, spring rolls, καπνιστές φτερούγες και potato skins. Επαρκέστατος και ο κατάλογος των ποτών, με μερικές από τις καλύτερες εισαγόμενες μπίρες και εντυπωσιακή λίστα ciders.

Από τα κυρίως πιάτα, αν αντισταθείτε στα θρυλικά burgers, δοκιμάστε τα Famous Fajitas, με pico de gallo, sauce guacamole και ψητά λαχανικά ή, για να ξεφύγουμε από τα κλασσικά tex-mex, ψητό σολομό με πέννες, σάλτσα alfredo και φρέσκο σπανάκι. Ένα πλήρες γεύμα στο Hard Rock Café θα σας κοστίσει περίπου 25 ευρώ το άτομο.

Πριν φύγετε, μην παραλείψετε να περάσετε από το κατάστημα του υπογείου, για να προμηθευτείτε memorabilia, collector’s items, Hard Rock pins και μπλουζάκια ή απλά για να θαυμάσετε τη συλλογή. Σημειώστε επίσης τα Kids’ Sundays που θα διοργανώνονται όλο το Δεκέμβριο, με πολλά happenings και δωρεάν γεύματα για τους μικρούς Hard Rockers.

* Ruby Tuesday

Πριν από περίπου 30 χρόνια, ένας νεαρός, ο Sandy Beall και τέσσερις συμφοιτητές του από το πανεπιστήμιο του Tennessee αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα εστιατόριο όπου το καλό και ποιοτικό φαγητό θα συνδυαζόταν με άτομα παθιασμένα για τη δουλειά τους. Κάπως έτσι ξετυλίγεται η ιστορία των Ruby Tuesday που ήρθαν και στη χώρα μας.

Εμπνευσμένα από το ομώνυμο τραγούδι των Rolling Stones τα Ruby Tuesday αποκτούν ολοένα και περισσότερους ”φανατικούς” για καφέ, ποτό και φαγητό.

Ήδη στη χώρα μας η αλυσίδα των Ruby Tuesday απαριθμεί τέσσερα εστιατόρια. Τρία στην Αθήνα και ένα στην συμπρωτεύουσα.

Η κλασσική διακόσμηση των εστιατορίων βασίζεται κυρίως στα λεγόμενα memorabilia, συλλεκτικά αντικείμενα όπως το πρώτο τηλέφωνο αλλά και στοιχεία με βαθιά ιστορία όπως σημαίες, δίσκοι, φωτογραφίες διάσημων τραγουδιστών και ηθοποιών.

Το ξύλο και το δέρμα κυριαρχούν προσδίδοντας τη ”ζεστασιά” ενός οικείου περιβάλλοντος, ενώ οι αναπαυτικοί καναπέδες και οι ήχοι της μουσικής από τη δεκαετία του ’60, ’70 και ’80 μας ταξιδεύουν σε άλλες εποχές.

Το μενού μας εντυπωσίασε καθώς απαριθμεί περίπου 165 πιάτα. Αυτό που κάνει τα Ruby Tuesday να ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα ”casual dining” εστιατόρια είναι το μοναδικό salad bar με πληθώρα γεύσεων και dressings ακόμα και για τους πιο απαιτητικούς.

Από τα ορεκτικά ξεχωρίσαμε το Super Sampler, ένα συνδυασμό από spring rolls, fried cheese sticks και τραγανά chicken fingers που σερβίρεται με honey mustard sauce, marinara sauce και sour cream.

Από τις σαλάτες προτείνουμε να δοκιμάσετε τη Savannah Chicken Salad έναν υπέροχο συνδυασμό από ζουμερό κοτόπουλο σχάρας, ντομάτα, καρύδια, τυρί παρμεζάνα, κομματάκια μπέικον και αυγό αναμεμειγμένα με φρέσκο μαρούλι και honey mustard dressing.

Από τα κυρίως πιάτα, εκτός από τα πληθωρικά burgers όπου τα μπιφτέκια μόνο ζυγίζουν 225 γραμμάρια, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε και τα Fajitas είτε από τρυφερό κοτόπουλο είτε από ψιλοκομμένο μοσχαρίσιο κρέας.

Εμείς δοκιμάσαμε την Peppercorn Mushroom Veal Sirloin Steak, μοσχαρίσια μπριζόλα γάλακτος sirloin πασπαλισμένη με peppercorn seasoning, μανιτάρια και Alfredo Sauce. Ο συνδυασμός της τρυφερής μπριζόλας με τα βραστά λαχανικά και την ψητή πατάτα που τη συνόδευσαν δεν έκανε μόνο τον ουρανίσκο μας να παραμιλάει αλλά και εμάς τους ίδιους.

Ένα πλήρες γεύμα στα Ruby Tuesday θα σας στοιχίσει περίπου 30 ευρώ το άτομο, ενώ με την αγορά ενός πιάτου έχετε δωρεάν μια ανανέωση του ποτού σας.

Σημειώνεται τέλος ότι στους φοιτητές παρέχεται 15% έκπτωση με την επίδειξη της σχετικής ταυτότητας.

*Hooters.

Στο άκουσμά τους, τα συναισθήματα ήταν ανάμεικτα. Ο αντρικός πληθυσμός παραληρούσε, ενώ οι γυναίκες είχαν αρχίσει να ανησυχούν. Ωστόσο, πέντε μήνες μετά τα Hooters έχουν μετατραπεί σε αγαπημένο στέκι τόσο αντρών και γυναικών όσο και μικρών παιδιών.

Η λιτή διακόσμηση, το στοιχείο του ξύλου και οι χαμογελαστές κοπέλες είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της αλυσίδας των Hooters. Διακοσμημένο με φωτογραφίες διασήμων και πρωτότυπα logo στους τοίχους αποπνέει μια αίσθηση οικειότητας και ζεστασιάς που δύσκολα εντοπίζουμε σε κάποιο εστιατόριο.

Οι πολύ ψηλές καρέκλες παραπέμπουν στην εικόνα ενός beach bar από όπου άλλωστε ξεκίνησε και η ιστορία των Hooters το 1983. Όταν μια ετερόκλητη ομάδα από 6 ”ημιδιανοούμενους” εμπόρους, πωλητές και επιχειρηματίες, αισθάνθηκε επιτακτική την ανάγκη για τη μυρωδιά του ξύλου, την αίσθηση της παγωμένης μπύρας και την γεύση των Buffalo style chicken wings.

Η μουσική από το Juke Box και η ευχάριστη παρέα των όμορφων κοριτσιών υπόσχονται να μετατρέψουν το γεύμα σας σε μοναδική εμπειρία.

Από τα ορεκτικά ξεχωρίσαμε τα Buffalo Chicken Strips, τηγανητά φιλετάκια κοτόπουλο που σερβίρονται με honey mustard dressing και επιλογή από wing sauce και από τις σαλάτες τη Hooters Cobb Sαlad, με μαρούλι, ντομάτα, τυριά, Jack n’ Cheddar, bacon και κομματάκια τηγανητό κοτόπουλο.

Από τα κυρίως πιάτα προτείνουμε τη απολαυστική Rib Eye Steak που σερβίρεται με Barbeque Sauce και τα Buffalo Fried Shrimps, έναν μοναδικό συνδυασμό από παναρισμένες τηγανιτές γαρίδες με cocktail sauce.

Κρατήστε λίγο χώρο για τα απολαυστικά επιδόρπια. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε chocolate mousse cake, key mile pie και caramel fudge cheesecake.

Πριν φύγετε, μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε το κατάστημα του εστιατορίου δίπλα στην κεντρική είσοδο όπου μπορείτε να βρείτε ομώνυμα μπλουζάκια, καπέλα, κούπες και πολλά άλλα διακοσμητικά και μη αντικείμενα.

Στα Hooters πραγματοποιούνται πολλά μοναδικά events, όπως ο διαγωνισμός Bikini που πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιουνίου, διοργανώνονται γενέθλια, επέτειοι και business launches.

Ένα πλήρες γεύμα θα σας στοιχίσει περίπου 25 ευρώ, ενώ σημειώνεται ότι στις γυναίκες παρέχεται έκπτωση 15% με την ειδική κάρτα που μπορείτε να προμηθευτείτε από το εστιατόριο. Τέλος σημειώνεται ότι κάθε Κυριακή, τα παιδιά κάτω των 10 ετών μπορούν να απολαύσουν τις μοναδικές γεύσεις των Hooters δωρεάν.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v