10 ελληνικά τυριά που πρέπει να δοκιμάσεις

Φτιάξτε ένα ονειρεμένο πλατό ελληνικής… τυρογνωσίας επιλέγοντας δέκα υπέροχα τυριά από κάθε γωνιά της Ελλάδας.
10 ελληνικά τυριά που πρέπει να δοκιμάσεις

Θα μπορούσαν να γραφτούν ολόκληροι τόμοι για τα ελληνικά τυριά και τον γευστικό τους χαρακτήρα. Είναι τόσα πολλά που θα πρέπει να είσαι ο νούμερο ένα «τυράς» για να πεις πως τα δοκιμάσες όλα.

Αν παρ’ όλα αυτά θες να κάνεις την αρχή, αποκτώντας ένα δυνατό τυρο-βιογραφικό, ιδού δέκα επιλογές για να ξεκινήσεις το πικάντικο ταξίδι σου.

Αρσενικό Νάξου

Το Κεφαλοτύρι του νησιού παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα και έχει μια χαρακτηριστική, ιδιαίτερη γεύση η οποία όσο παλαιώνει γίνεται περισσότερο πικάντικη και αρωματική. Συνοδεύει ιδανικά ως μεζές το ούζο ή το τσίπουρο.

Κασκαβάλι Λήμνου

Ένα από τα πιο παλιά τυριά της Λήμνου με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων, το Κασκαβάλι είναι έντονα αρωματικό τυρί με βουτυράτη γεύση που παρασκευάζεται από ντόπιο πρόβειο γάλα. Προσφέρεται ως επιτραπέζιο, αλλά είναι ο,τι πρέπει και για σαγανάκι, τριμμένο πάνω σε ζυμαρικά, ή ως συστατικό σε ριζότι.

Μετσοβάνα Μετσόβου

Εξαιρετικό και σπάνιο τυρί από το Μέτσοβο, το οποίο παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα και ωριμάζει για δύο χρόνια σε ξύλινα ράφια. Μια ελληνική παρμεζάνα – ίσως καλύτερη από την «ορίτζιναλ» με σκληρή υφή και πικάντικο τελείωμα.

Κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας

Πλούσια γεύση από πρόβειο και γίδινο γάλα, αλμυρή και πικάντικη, με αρώματα βουτύρου και ξηρών καρπών, η Κεφαλογραβιέρα αυτή συνοδεύει εξαιρετικά το κρασί ή τη ρακή, αλλά ταιριάζει ωραιότατα τριμμένη και με μακαρονάδες.

Φέτα Κεφαλονιάς



Από τα πιο ξακουστά τυροκομικά προϊόντα του νησιού, αυτή η υπέροχη φέτα παρασκευάζεται από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα και βγάζει μια πλούσια βουτυράτη γεύση χάρη στην ωρίμανσή της σε βαρέλι.

Γραβιέρα Κρήτης/Πάρου/Νάξου/Άνδρου

Η ξακουστή γραβιέρα των ελληνικών νησιών παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα, και ωριμάζει για τουλάχιστον τρεις μήνες ώστε να αναδείξει την υπόγλυκη και βουτυρώδη γεύση της. Καταναλώνεται επιτραπέζια σκέτη ή με μέλι, ή ιδανικά συνοδευτικό σε πατάτες, κολοκυθάκια και μελιτζάνες τηγανιτές. Ανάλογα την περιοχή προέλευσης, μπορεί να παλαιώνει και περισσότερο και έτσι να ενδείκνυται για γευστικούς πειραματισμούς.

Κοπανιστή Μυκόνου



Μαλακιά, πικάντικη με έντονα τα αρώματα της ζύμωσης, η Κοπανιστή του νησιού των ανέμων με το απαλό ροζ της χρώμα φτιάχνεται από πρόβειο γάλα ή από ανάμεικτο κατσικίσιο και πρόβειο ή αγελαδινό. Σερβίρεται ως ωραιότατο ορεκτικό, πάνω στη μόστρα (το μυκονιάτικο παξιμάδι), συνοδεία ντοματούλας.

Σφέλλα Μεσσηνίας



Το «τυρί της φωτιάς» όπως το αποκαλούν λόγω της πιπεράτης και δυνατής γεύσης της, είναι ένα ημίσκληρο τυρί που ωριμάζει σε άλμη και παρασκευάζεται από πρόβειο ή αιγοπρόβειο γάλα. Σερβίρεται σκέτη ή με λαδορίγανη ως μεζές τσίπουρου και ούζου, αλλά χρησιμοποιείται και σε πίτες ή τριμμένη σε παξιμάδι.

Σαν Μιχάλη Σύρου

Ένα από τα δημοφιλέστερα τυριά των Κυκλάδων, το Σαν Μιχάλη είναι σκληρό, χρυσοκίτρινο και παρασκευάζεται αποκλειστικά από αγελαδινό γάλα Σύρου. Η γεύση του είναι πικάντικη και βουτυράτη ενώ είθισται να τρώγεται σκέτο ή σαγανάκι, τριμμένο σε πίτες, πάνω σε ζυμαρικά ή ακόμα και με φρούτα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v