Κρασί: Τα βασικά για να γίνεις εξπέρ

Ποια είδη κρασιού υπάρχουν και πώς τα ξεχωρίζουμε; Πώς απολαμβάνουμε σωστά το κρασί; Βασικές συμβουλές για αρχάριους.
Κρασί: Τα βασικά για να γίνεις εξπέρ
Χειμώνας, ζεστασιά, παρέα, σπίτι, τζάκι και ένα μπουκάλι κρασί. Το κάνατε εικόνα; Κι εμείς. Ο χειμώνας έχει… ανάγκη οινικές συναντήσεις με την παρέα κι εμείς οφείλουμε να ξέρουμε τα βασικά της «σταφυλικής» αυτής απόλαυσης.

Ποια είδη υπάρχουν;

Αφρώδες

Αλκοόλ: 9-14%

Ελαφρύ, με απαλή γεύση η οποία ποικίλλει από ξηρή σε γλυκιά. Η όψη του είναι σχεδόν διαφανής.

Ποικιλίες: Champagne, Lambrusco, Asti, Cava, Sekt

Απολαμβάνεται στους: 6-8 βαθμούς Κελσίου

Ταιριάζει με: Αλμυρό φαγητό (π.χ. χαβιάρι, σαρδέλες, σούσι, ψάρι, πουλερικά)

Λευκό ξηρό 

Αλκοόλ: 9-14%

Ελαφρύ, με νότες ξηρών καρπών, και πικρή επίγευση. Αναδίδει μυρωδιές φρούτων και βοτάνων και το χρώμα του ποικίλλει από ξανθό μέχρι χρυσο-πράσινο.

Ποικιλίες: Reisling, Sauvignon Blanc, Tokay, Muscat, Pinot Gris, Aligote, Ασύρτικο, Μοσχοφίλερο, Σαββατιανό

Απολαμβάνεται στους: 6-8 βαθμούς

Ταιριάζει με: λαχανικά, σαλάτες, ψάρι, κοτόπουλο.

 

Λευκό – γεμάτο σώμα

Αλκοόλ: 9-14%

«Γεμάτη», κρεμώδης γεύση με νότες βανίλιας ή καρύδας. Αναδίδει μυρωδιές από φρούτα, κίτρο, βανίλια και δρυ. Το χρώμα του είναι χρυσαφί.

Ποικιλίες: Chardonnay, Semillon, Viognier

Απολαμβάνεται στους: 10-13 βαθμούς

Ταιριάζει με: Μαλακά τυριά, πικάντικα ψάρια, κοτόπουλο, γαλοπούλα, χοιρινό, λαχανικά, μανιτάρια, ξηρούς καρπούς.


Αρωματικό λευκό

Αλκοόλ: 9-14%

Έχει αρμονική, γλυκιά γεύση. Αναδίδει μυρωδιές φρούτων ή λουλουδιών. Το χρώμα του είναι έντονο κιτρινωπό.

Ποικιλίες: Muscat Blanc, Riesling, Torrontes, Chenin Blanc

Απολαμβάνεται στους: 9-11 βαθμούς

Ταιριάζει με: Κρεμώδεις γεύσεις, χοιρινό, μπέικον, κοτόπουλο, μαλακά τυριά, τηγανιτά λαχανικά.


Ροζέ

Αλκοόλ: 9-14%

Ελαφριά, «ζουμερή», αλλά πιο συχνά ξηρή γεύση. Αναδίδει αρώματα φρούτων και λουλουδιών. Το χρώμα του ποικίλλει από ροζ του σολομού μέχρι πλούσιο κόκκινο.

Ποικιλίες: Pinot Noir Rose, Merlot Rose, Zinfandel, Tempranillo

Απολαμβάνεται στους: 6-8 βαθμούς

Ταιριάζει με: Πιάτα ινδικής, μαροκινής και μεσογειακής κουζίνας


Κόκκινο – ελαφρύ σώμα


Αλκοόλ: 9-14%

Ελαφρύ, με έντονη οξεία γεύση και ντελικάτο φρουτώδες άρωμα.

Ποικιλίες: Gamay, Pinot Noir, Αγιωργίτικο, Ξινόμαυρο, Μανδηλαριά

Απολαμβάνεται στους: 10-12 βαθμούς

Ταιριάζει με: μακαρόνια, τυρί, ψωμί, πίτσα, κοτόπουλο, πάπια, χοιρινό, γαλοπούλα.


Κόκκινο – μέτριο σώμα

Αλκοόλ: 12-17%

Πλούσια γεύση μέτριας έντασης. Αναδίδει φρουτώδη αρώματα σε διάφορους βαθμούς και έχει ρουμπινί χρώμα.

Ποικιλίες: Barbera, Cabernet Franc, Grenache, Merlot

Απολαμβάνεται στους: 14-16 βαθμους

Ταιριάζει με: τηγανιτές γεύσεις, ιταλικής ή ισπανικής κουζίνας


Κόκκινο – γεμάτο σώμα

Αλκοόλ: 12-17%

Έντονη και πλούσια γεύση, που γλυκίζει μετρίως. Αναδίδει αρώματα έντονα, φρουτώδη με νότες μούρων. Το χρώμα του ποικίλει από βιολετί μέχρι μωβ.

Ποικιλίες: Aglianico, Bordeaux, Cabernet Sauvignon, Malbeck, Nebbiolo, Shiraz

Απολαμβάνεται στους: 16-18 βαθμούς

Ταιριάζει με: Ιδανικά με κρεατικά


Επιδόρπιο/γλυκό κρασί

Αλκοόλ: 17- 20%

Έχει γλυκιά, μεστή και πλούσια γεύση. Αναδίδει φρουτώδη αρώματα με νότες μελιού και μούρων. Το χρώμα του είναι καστανόξανθο.

Ποικιλίες: Madeira, Marsala, Port, Cherry, Μοσχάτο Λήμνου, Μαυροδάφνη

Απολαμβάνεται στους: 7-9 βαθμούς

Ταιριάζει με: γλυκά, μαλακά τυριά, φρούτα

Πώς τα απολαμβάνουμε;

Όπως αναφέρει ο Θόδωρος Λέλεκας του Telegourmet, είναι βασικό να έχετε σωστό ποτήρι για κρασί, δηλαδή «κολωνάτο», για να μην αλλοιώνετε με τα χέρια σας ούτε την όψη, αλλά ούτε και τη θερμοκρασία του.

«Από εκεί και πέρα, χρησιμοποιούμε τρεις συγκεκριμένες αισθήσεις με τη σειρά, δηλαδή εξετάζουμε το κρασί οπτικά για να βεβαιωθούμε ότι όλα είναι εντάξει (όραση), το μυρίζουμε για να ανιχνεύσουμε θετικά αλλά και αρνητικά αρωματικά στοιχεία (όσφρηση), και στη συνέχεια το γευόμαστε για να ολοκληρώσουμε την αρωματική και γευστική του ανάλυση (γεύση). Στο τέλος, και αφού αξιολογήσουμε τη διάρκεια της γεύσης στο στόμα, αλλά και την επίγευση που θα μας αφήσει τελικά, βγάζουμε τα συμπεράσματά μας γύρω από την οινική μας επιλογή», αναφέρει.

Μπορώ να το καταναλώσω αν μείνει ανοικτό;

Τα περισσότερα κρασιά δεν… βγάζουν τη νύχτα αν ανοιχτεί το μπουκάλι. Αν θέλετε να τα διατηρήσετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο ειδικό πώμα που το κρατά «σφραγισμένο» και παρατείνει τον χρόνο ζωής του. Αν δεν έχετε πώμα, τότε η καλύτερη εναλλακτική είναι να διατηρήσετε το κρασί στο ψυγείο. Το ψυχρό περιβάλλον θα το κρατήσει – κάπως – φρέσκο. Αποφύγετε να εκθέσετε το μπουκάλι στον ήλιο ή σε πηγές θερμότητας. Δείτε εδώ πόσο κρατά κάθε είδος κρασιού στο ψυγείο. 

Νικόλας Γεωργιακώδης

Με πηγές από: Wine Folly
 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v