Αστέρια Michelin: Τα βραβευμένα εστιατόρια της Αθήνας

Σπονδή, Funky Gourmet, Botrini’s, Hytra και Βαρούλκο. Μια επίσκεψη υψηλής γαστρονομίας στα ελληνικά εστιατόρια που βραβεύτηκαν με αστέρι Michelin.
Αστέρια Michelin: Τα βραβευμένα εστιατόρια της Αθήνας
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Για μία ακόμα χρονιά, ο Guide Rouge της Μichelin παρέδωσε… αστέρια στα κορυφαία εστιατόρια της Ευρώπης. Για ακόμα μια χρονιά, η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε μέσα από εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας τα οποία απέκτησαν ξεχωριστή θέση στον έναστρο γευστικό ουρανό του καταλόγου.

Σπονδή **
Πύρρωνος 5, Παγκράτι, τηλ: 2107520658
Τιμές: από 80€ μέχρι 100€ ανά άτομο με κρασί, και μενού «μύησης» με 69€ ανά άτομο και «ανακάλυψης» με 128€ ανά άτομο. Δείτε το μενού εδώ.

Η υψηλή γαστρονομική σκηνή της χώρας εκφράζεται απόλυτα μέσα από το εστιατόριο του Παγκρατίου, το οποίο αποτελεί σταθερό κάτοχο αστεριών για χρόνια – το 2002 πήρε το πρώτο της αστέρι και το 2008 το δεύτερο. Ο Άγγελος Λάντος και ο Michel del Burgo δημιουργούν πιάτα μοντέρνας γαλλικής κουζίνας, τα οποία σε συνδυασμό με το πανέμορφο περιβάλλον (η αυλή του τα καλοκαίρια είναι χάρμα οφθαλμών) φτιάχνουν το ιδανικό γαστρονομικό «πακέτο». Στη Σπονδή το μενού περιλαμβάνει εκλεκτές γεύσεις όπως αρνάκι γάλακτος σε βότανα με τάρτα μαύρης ελιάς, πάπια με πράσινο μήλο, πικρή σοκολάτα, ραβιόλι φουά γκρα και λαυράκι σε κρούστα από ψωμί και αυγοτάραχο με μαγειρεμένη και ωμή ρόκα. Εξαιρετικά και τα επιδόρπια, δια χειρός Γιώργου Πλατινού με σήμα κατατεθέν τη σοκολάτα Αλπάκο από το Εκουαδόρ με σαμπλέ κανέλας, μαλακή καραμέλα, αλατισμένα φυστίκια και παγωτό.

Funky Gourmet **
Παραμυθιάς 13 & Σαλαμίνος, Γκάζι
Τιμές: Τρία μενού των 195€, 150€ και 100€ ανά άτομο με κρασί. Δείτε τα εδώ.

Άνοιξε τις πύλες του το 2009, απέκτησε το πρώτο του αστέρι το 2012 και το δεύτερο το 2014. Στεγασμένο σε ένα πανέμορφο νεοκλασικό, χωρίς ταμπέλα απ'έξω, το εστιατόριο των σεφ Γεωργιάννας Χιλιαδάκη και Νίκου Ρούσσου σερβίρει κλασσικές σπεσιαλιτέ της ελληνικής κουζίνας με αβανγκάρντ διάσταση και μοριακό twist, οι οποίες προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο σε τρία μενού γευσιγνωσίας. Σε έναν funky αλλά «προσγειωμένο» χώρο στο Μεταξουργείο θα δοκιμάσετε πιάτα – κόσμημα όπως η κακαβιά Shabu με καραβίδα Χίου, αυγοτάραχο μεσολογγίου με λευκή σοκολάτα, σούπα σοκολάτας, χωριάτικη σαλάτα… σορμπέ, ψάρι ημέρας με κριθάρι και μαύρη τρούφα και θα τα συνοδεύσετε με το κατάλληλο κρασί σε ποτήρι το οποίο προτείνεται για το κάθε πιάτο. Αναμφίβολα μια γαστριμαργική εμπειρία που πρέπει να ζήσετε – τουλάχιστον – μια φορά.

Botrini’s *
Βασ. Γεωργίου Β΄ 24Β, Χαλάνδρι, τηλ: 2106857324
Τιμές: από 60€ μέχρι 100€ ανά άτομο με κρασί, μενού «Ανακάλυψη» με 40€ ανά άτομο και degustastion με 80€ ανά άτομο, χωρίς κρασί. Δείτε το μενού εδώ.

Σε μια υπέροχη μονοκατοικία, με πανέμορφο κήπο και minimal διακόσμηση στο εσωτερικό της, οι δημιουργίες του Έκτορα Μποτρίνι δεν θα μπορούσαν να βρουν ιδανικότερο περιβάλλον για να αναδείξουν την ποιότητά τους. Το βραβευμένο για ακόμα μια χρονιά με ένα αστέρι Michelin εστιατόριο σερβίρει δημιουργίες ελληνο-ιταλικού fusion, οι οποίες εντυπωσιάζουν με την πρωτοτυπία και τη γεύση τους. Highlight του «ψαγμένου» μενού, οι παπαρδέλες με πάπια και τρούφα, το τρυφερό μάγουλο από μοσχαράκι γάλακτος βιολογικής εκτροφής, το καρπάτσιο ξιφία, το κοτόπουλο βιολογικής εκτροφής με βότανα και tosta από συκωτάκια και το λαυράκι με μους μελιτζάνας και εκχύλισμα πιπεριάς Φλωρίνης. Εξαιρετικά και τα επιδόρπια, με τη σιροπιαστή καρυδόπιτα με παγωτό καϊμάκι και το «τζατζίκι» σε διάφορες γεύσεις (μαρέγκα, γρανίτα, σορμπέ, κρέμα κ.α.) να κλέβουν την παράσταση.

Βαρούλκο Seaside*
Aκτή Κουμουνδούρου 52, Μικρολίμανο, τηλ: 210 5228400
Τιμές: Από 60€-80€ ανά άτομο με κρασί.

Το εμβληματικό εστιατόριο μετακόμισε πέρυσι από την Πειραιώς στο Μικρολίμανο, θέση που αν θέλετε τη γνώμη μας μάλλον του… ταιριάζει καλύτερα. Γιατί πού καλύτερα θα μπορούσε να απολαύσει κανείς τις κορυφαίες θαλασσινές δημιουργίες του Λευτέρη Λαζάρου, παρά δίπλα στη θάλασσα όπως τους αρμόζει; Με μότο «Απλά το Μεσημέρι, Κλασσικά το Βράδυ» το βραβευμένο από το 2002 με αστέρι Michelin εστιατόριο, σερβίρει το μεσημέρι πιο "απλά" πιάτα σε προσιτές τιμές και το βράδυ τις δημιουργίες που το καθιέρωσαν ως κορυφαίο πανελλαδικώς. Καρπάτσιο λαβρακιού, καλαμαράκι με πέστο, κριθαράκι με καραβίδα και λημνιό κρασί, πεσκανδρίτσα αχνιστή με κρεμμύδια και κακαβιά με κυδώνια, γαρίδες και ροφό είναι μερικά από αυτά. Το μεσημέρι, το μενού όπως αναφέραμε κινείται σε πιο… χαλαρό επίπεδο ψαροταβέρνας, πάντα με την υπογραφή Λαζάρου: ψαρόσουπα με φρέσκια ντομάτα, λακέρδα με γλυκό κρεμμυδάκι, μαριναρισμένο λαυράκι με σταμναγκάθι, μύδια αχνιστά, ταραμοσαλάτα κ.α.

Hytra *
Λεωφ. Συγγρού 107-109, Ν. Κόσμος (Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, τηλ: 210 3316767, 217 7071118
Τιμές: 60€ ανά άτομο με κρασί, 40€ ανά άτομο στο «Απλά».

Ριζικώς ανανεωμένο, το εστιατόριο στον έκτο όροφο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών τελεί πλέον υπό την γαστρονομική επιτήρηση του σεφ Τάσου Μαντή, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία στη θέση του Νίκου Καραθάνου. Η κουζίνα «παίζει» με γκουρμέ και μοριακής γαστρονομίας γεύσεις, μέσα από πιάτα τα οποία εντυπωσιάζουν με τη δημιουργικότητα και τη γεύση τους: σάντουιτς μπισκότων ελιάς, τραγανά καλαμαράκια με μελωμένες πατάτες φούρνου και μαγιονέζα με μελάνι, «κήπος του σεφ» με λαχανικά, μυρωδικά και πέταλα λουλουδιών, ο «αποδομημένος» μουσακάς που αγαπήσαμε από το παλιό μενού και ορτύκι με ζέα, κάστανο και φρέσκια τρούφα είναι μερικά εξ αυτών. Ιδιαίτερη μνεία αξίζουν και τα επιδόρπια του σεφ, με κορυφαία την τάρτα λεμονιού με βουτυράτα μπισκότα, μπαστουνάκια ξινόμηλου, φουντούκια και πλούσια κρέμα λεμονιού με παγωτό lime. Σε ξεχωριστό χώρο, η Hytra Απλά σερβίρει απλούστερη μεσογειακή κουζίνα σε επιμέλεια του Χρύσανθου Καραμολέγκου και εξαιρετικά cocktail δια χειρός Γιάννη Κοροβέση.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v