Δεν στέλνουν Ελλάδα… Και τώρα;

Βρήκες ένα προϊόν σε ένα αμερικανικό site που δεν στέλνει Ελλάδα. Τι κάνεις; Αποκτάς μία εικονική διεύθυνση στην Αμερική (ή την Αγγλία) και ψωνίζεις ό,τι θέλεις. Ή προσλαμβάνεις μία personal shopper που στο αγοράζει και στο στέλνει απευθείας σπίτι.
Δεν στέλνουν Ελλάδα… Και τώρα;
της Έλενας Μπούλια

Εντάξει, δεν σου συμβαίνει κάθε μέρα να έχεις την τρελή επιθυμία για κάτι που δεν πρόκειται με τίποτα να βρεις στην Ελλάδα –π.χ. ένα ρούχο, ένα ζευγάρι παπούτσια, ένα video game ή ένα τρόφιμο. Ας υποθέσουμε, όμως, ότι σου συμβαίνει: Ας υποθέσουμε ότι χαζεύοντας σε βρετανικά fashion blogs βρήκες κάτι φανταστικά παπούτσια, το e-shop των οποίων δεν εκτελεί αποστολές εκτός Μ. Βρετανίας. Ή ας υποθέσουμε ότι στο πρόσφατο ταξίδι σου στη Νέα Υόρκη δοκίμασες ένα εκπληκτικό φόρεμα που -βλακωδώς- δεν αγόρασες και τώρα το θέλεις απελπισμένα. Ανθρώπινο. Τι κάνεις;

1. My US.com – My UK Mail.co.uk
Ή αλλιώς «η διεύθυνσή σου σε Αμερική και Αγγλία». Βρίσκεσαι -ψηφιακά πάντα- σε κάποιο αμερικανικό ή βρετανικό e-shop, το οποίο δεν εκτελεί αποστολές στην Ελλάδα. Τι κάνεις; «Γράφεσαι» είτε στο My US.com είτε στο My UK Mail.co.uk, ανάλογα με το αν θες να ψωνίσεις από Αμερική ή Αγγλία, και αυτόματα αποκτάς μία ταχυδρομική θυρίδα στην εκάστοτε χώρα –πρόκειται για μία εικονική θυρίδα που σου δημιουργεί η εκάστοτε εταιρία. Παραγγέλνεις το προϊόν που θέλεις καταχωρώντας την συγκεκριμένη θυρίδα και έτσι αυτό φτάνει σε εσένα μέσω της My US.com ή μέσω της My UK.co.uk.

Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να παραγγείλεις προϊόντα από περισσότερα του ενός ηλεκτρονικά καταστήματα που δεν εκτελούν αποστολές στην Ελλάδα και η εταιρία αναλαμβάνει να στα στείλει όλα μαζί. Φυσικά, υπάρχει σημαντική χρηματική επιβάρυνση για τις υπηρεσίες αυτές, η οποία έχει να κάνει με το βάρος και τις διαστάσεις του πακέτου (ενδεικτικά, περί τα 60 ευρώ για ένα πακέτο 2 κιλών, διαστάσεων 15x10x15cm). Έτσι, μπορεί να μην συμφέρει να χρησιμοποιήσετε κάποια από αυτές τις εταιρίες για να αγοράσετε π.χ. μία μπλούζα από την Αμερική, αλλά για μαζικές παραγγελίες, πραγματικά σου λύνουν τα χέρια.

2. Ship it to
Αντίστοιχης φιλοσοφίας είναι και το Ship it to, το οποίο επίσης δημιουργεί ταχυδρομικές θυρίδες στην Αμερική, ενώ έχει το εξής πλεονέκτημα: Σε βοηθά να ψωνίσεις online, μεταξύ άλλων και από eBay, Amazon και BestBuy, ακόμα κι αν δεν διαθέτεις πιστωτική κάρτα.

3. Shopaholiques.com
Η φίλη μου η Χριστίνα δοκίμασε στη Νέα Υόρκη το νυφικό των ονείρων της. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, και εν όψει του γάμου της, δε μπορούσε να σταματήσει να μιλά γι’αυτό. Αφού το έψαξε αρκετά, ο άντρας της βρήκε την συγκεκριμένη διεύθυνση μέσω της οποίας ήρθε σε επαφή με την Fiona, την δημιουργό της ιδέας. Της μίλησε για το νυφικό και την επιθυμία της γυναίκας του, της είπε σε ποιο κατάστημα το είχε δοκιμάσει, ποιο ακριβώς νούμερο ήταν και της έστειλε μέσω PayPal τα χρήματα του νυφικού. Εκείνη, όχι μόνο πήγε στο συγκεκριμένο κατάστημα και το αγόρασε για τους φίλους μου, αλλά -αφού τους ενημέρωσε- το ταχυδρόμησε στην Ελλάδα ως used είδος, προκειμένου να γλυτώσουν χρήματα για την ασφάλεια στο τελωνείο. Πόσα χρήματα -επιπλέον του νυφικού- κόστισε όλη η διαδικασία; 100 δολάρια για την αμοιβή της Fiona, 75 δολάρια για την αποστολή στην Ελλάδα και 21 δολάρια ασφάλεια (θα ήταν παραπάνω αν η Fiona δεν είχε δηλώσει το πακέτο ως used).

Γενικώς, η δουλειά της Fiona είναι να ψωνίζει και να ταχυδρομεί ή να λαμβάνει στην διεύθυνσή της προϊόντα που οι «πελάτες» της αγόρασαν από ένα αμερικανικό e-shop και αυτή να τους τα ταχυδρομεί στην άλλη άκρη της Γης. Όσο για τις χρεώσεις, αυτές είναι αναλογικές του κόστους του προϊόντος που θα αγοράσετε. Ενδεικτικά, αν αγοράσετε ένα φόρεμα που κοστίζει πάνω από 400 δολάρια, υπολογίστε επιπλέον 6% στην τιμή για να αναλάβει η Fiona να σας το στείλει στην Ελλάδα, συν την στάνταρ χρέωση του Αμερικανικού Ταχυδρομείου για το συγκεκριμένο πακέτο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v