Παγωτό στην Αθήνα: 15 «κολασμένες» διευθύνσεις

Οι υψηλές θερμοκρασίες είναι μόνο η αφορμή για να… πέσουμε με τα μούτρα στην αγαπημένη δροσιστική λιχουδιά. Αναζητάμε το καλύτερο παγωτό της πόλης και συγκρίνουμε γεύσεις σε 15 «αμαρτωλές» αθηναϊκές διευθύνσεις.
Παγωτό στην Αθήνα: 15 «κολασμένες» διευθύνσεις
 Όσο ήμασταν παιδιά, η καλύτερη καλοκαιρινή μας ενασχόληση ήταν να μετράμε με μια δόση κομπασμού πόσα μπάνια κάναμε και πόσα παγωτά έχουμε φάει. Πλέον, δεν μας ενδιαφέρει το μέτρημα, αλλά ο πειρασμός του παγωτού παραμένει η «παιδική» μας απόλαυση. Ποιος μπορεί άλλωστε να αντισταθεί στις κολασμένες γεύσεις που γεμίζουν τις παγωμένες βιτρίνες με τα… σάλια μας και μας μαγνητίζουν ακόμη περισσότερο όσο ο υδράργυρος σκαρφαλώνει προς κόκκινες ενδείξεις;

Χωρίς πολλούς ενδοιασμούς, ψάχνουμε τα πιο ονομαστά μέρη για παγωτό στην Αθήνα αλλά και τα κρυφά «σπιτικά» δροσιστικά καταφύγια που κυκλοφορούν από (λιχούδικο) στόμα σε στόμα, και… πέφτουμε με τα μούτρα.

Από στόμα σε στόμα σε στόμα…

*Kayak
Από τις νεότερες αφίξεις στον χώρο, τα ελληνικά Kayak εξαπλώνονται και αλλάζουν την «φιλοσοφία» του παγωτού, προσφέροντας λεπτές γεύσεις από βιολογικό γάλα και ελληνικές απολαύσεις με πρωτοποριακές μεθόδους παρασκευής από αγνά υλικά. Μεταξύ των εκπλήξεων που θα συναντήσετε στα σημεία διανομής τους είναι το πρώτο αλμυρό παγωτό (σορμπέ τομάτας-βασιλικού), οι τέσσερις βιολογικές γεύσεις Think Green, το παγωτό χωρίς προσθήκη ζάχαρης Think Slim, η απόλυτα καλοκαιρινή γεύση white passion με διάφορες νότες να εμφανίζονται όσο το παγωτό βρίσκεται στο στόμα σας, αλλά και τα εμπνευσμένα εποχιακά παγωτο-τσουρέκι, παγωτό-κουραμπιές και παγωτό-μελομακάρονο ακόμη και για τις χειμωνιάτικες λιγούρες σας. Μάθετε περισσότερα εδώ

*Χαρά (Πατησίων 339, τηλ: 210 2287266) 
Η αμαρτωλή διεύθυνση των Άνω Πατησίων προσφέρει… χαρά με το ονομαστό πολίτικο εκμέκ παγωτό της αλλά και το εξαιρετικό Σικάγο. Νέες αφίξεις στην «παλέτα» των ψυγείων, το ρούμι-σταφίδες και το αγριοκέρασο. Οι γεύσεις στο ζαχαροπλαστείο της Χαράς απολαμβάνονται μόνο στα τραπεζάκια του καταστήματος.

*Zuccherino (Αγ.Αλεξάνδρου και Ναϊάδων, Π. Φάληρο, τηλ. 2109830049) 
Το εξαιρετικό χειροποίητο παγωτό του Zuccherino μας στέλνει στο Παλαιό Φάληρο, στο όμορφο café-γωνιά παγωτού του καταστήματος. Οι γεύσεις μετρούνται σε δεκάδες και ανανεώνονται συνεχώς –δοκιμασμένο και λατρεμένο το death by chocolate-, ενώ οι Τρίτες έχουν ανακηρυχθεί «ημέρες του πελάτη» και προσφέρεται έκπτωση 15%.

*Zillion’s Ice Cream Bar (Διονύσου 69, Κηφισιά, τηλ: 210 6201211)
Η πιο καλαίσθητη τζελατερία στα Βόρεια Προάστια παρασκευάζει καθημερινά τα παγωτά της στο εργαστήριο που βρίσκεται στο πίσω μέρος του καταστήματος και εγγυάται ποιότητα, αγνά υλικά και γεύσεις που συγκαταλέγονται στην dream team του παγωτού πανελληνίως. Sorbet σοκολάτα, cheesecake και φρέσκιες βάφλες με όποια γεύση σας κάνει… γούστο είναι τα χιτ της «βιτρίνας». Οι αρκετά τσιμπημένες τιμές και η αναμονή αν θέλετε να απολαύσετε το παγωτό σας στον χώρο του καταστήματος αξίζουν σίγουρα τον κόπο.

*Waffle House (Λ. Ποσειδώνος 17, Βουλιαγμένη)
Η ιδέα που ξεκίνησε από την Νάξο έφτασε μέχρι την Αττική και έκανε πολλούς Αθηναίους να κατηφορίσουν προς την Βουλιαγμένη για να απολαύσουν θεϊκή λεπτή βάφλα (όπως προδίδει το όνομα του καταστήματος) αλλά και εξίσου θρυλικό παγωτό με θέα την θάλασσα. Μαστίχα με κανέλα, τσουρέκι, γιαούρτι με αγριοκέρασο, κρέμα μπισκότο είναι λίγες από τις γεύσεις που θα παγώσουν πάνω στην βάφλα σας ή και χωρίς αυτή. Extra tip: Προσθέστε ζεστό fudge σοκολάτας ή λιωμένη σοκολάτα γάλακτος για να μεγιστοποιήσετε την απόλαυση (και στην συνέχεια επισκεφθείτε αυτή την στήλη του in2life για τα περαιτέρω).

*Βάρσος (Κασσαβέτη 5, Κηφισιά, τηλ: 210 8012472)
Από το 1892 στις γλυκές επάλξεις, ο Κηφισιώτης Βάρσος μας σερβίρει λαχταριστό παραδοσιακό παγωτό, με top το καϊμάκι από φρέσκο πρόβειο γάλα. Πολύ καλές και οι γεύσεις με εποχιακά φρούτα.

*Άλμα (19ο χλμ. Λεωφ. Μαραθώνος, Πικέρμι, τηλ. 2106039376)
Λίγες αλλά διαλεχτές γεύσεις βρήκαν καταφύγιο στην παλιά βιοτεχνία ελαφρώς εκτός… κέντρου. Εκεί θα βρείτε υπέροχο σπιτικό παρφέ κρέμας και σοκολάτας, καθώς και ονειρεμένα παγωτίνια.

*Σερμπέτια (Αισχύλου 3, Ψυρρή)
Φυσικά, τα υπέροχα γλυκά του γνωστού «κολαστηρίου» στου Ψυρρή είναι ο πρώτος λόγος για να μπει κανείς στα Σερμπέτια. Ωστόσο, τα παραδοσιακά γλυκά συνοδεύονται με τεράστια ποσότητα παγωτού καϊμάκι, που είναι πολύ νόστιμο και ολοκληρώνουν την γευστική εμπειρία.

*Ζενίθ (Θεμιστοκλέους 60, Εξάρχεια)
Ο φιλικός ιδιοκτήτης θα σου αναλύσει την σημασία του αγνού παγωτού και θα σε πείσει τελικά να δοκιμάσεις τις «μυστικές» συνταγές του. Η οικογενειακή επιχείρηση κοντά στην πλατεία Εξαρχείων φημίζεται για τις ξεχωριστές γεύσεις, όπως παρφέ πεπόνι, ενώ εκτός συναγωνισμού είναι και η γεύση σοκολάτας μπισκότου.

*Cucao (Λ. Εθνικής Αντιστάσεως 214, Περιφερειακός Υμηττού προς Καισαριανή, τηλ: 210 7252595)
Αυθεντικές ιταλικές γεύσεις, απολαύσεις χωρίς γλουτένη από βιολογικό γάλα, παρασκευή του παγωτού μπροστά στα μάτια σας, ειδική συσκευασία για να πάρετε παγωτό πακέτο χωρίς να λιώσει μέχρι να φτάσετε στα μισά της διαδρομής προς το σπίτι σας, μεγάλη ποικιλία γεύσεων με κορυφαίες τις σοκολάτα-κανέλα, σοκολάτα-πορτοκάλι, φουντούκι και απάχο bitter chocolate sorbet. Τι άλλο θέλετε; Η τζελατερία Cucao «διανυκτερεύει» μέχρι τα μεσάνυχτα.

Τα «SOS» του παγωτού

Συνεχίζουμε με τους συνήθεις υπόπτους του καλοκαιρινού γλυκού εθισμού, οι οποίοι ως καλά οργανωμένες αλυσίδες, δεν χαρακτηρίζονται από τις «σπιτικές» παραδοσιακές συνταγές, αλλά απλώνονται σε πολλά σημεία της πόλης, ώστε η αναζήτηση στον πόλεμο κατά της υπογλυκαιμίας γίνεται πιο εύκολη, ενώ παράλληλα δεν στερούνται ποιότητας και ποικιλίας.

*Δωδώνη
Οι Ηπειρώτες που κατέκτησαν την Αθήνα από το 1967 με τα παγωτά τους μπορεί να έχασαν το «μονοπώλιο» με την άφιξη των ιταλικών αλυσίδων στην χώρα μας, ωστόσο το «θεϊκό» ελληνικό τους παγωτό παραμένει σταθερή αξία στα 165 καταστήματα ανά την Ελλάδα. Στην κορυφή των προτιμήσεων του κοινού παραμένει σταθερά το απολαυστικό παρφέ της Δωδώνης, αλλά συνεχώς προστίθενται νέες γεύσεις (εξίσου αγαπημένες είναι η καραμέλα με pecan, το chocorello αλλά και η μαστίχα Χίου). Θα τις δοκιμάσετε σε μία από τις διευθύνσεις που θα βρείτε εδώ

*Häagen-Dazs
Macademia nut brittle, cookie crunch («εκρηκτικό» μίγμα παγωτού crème brulee, σοκολάτας, πραλίνας και καραμέλας, κομμάτια μπανάνας και ζεστή σος butterscotch), αλλά και η φρέσκια κολασμένη επιλογή του… φοντύ παγωτού με μικρές μπαλίτσες παγωτού, φρέσκα φρούτα και ζεστή βελγική σοκολάτα είναι οι μεγαλύτεροι πειρασμοί του μενού των θρυλικών παγωτών της γνωστής αλυσίδας. Φορτωθείτε με χιλιάδες θερμίδες στις διευθύνσεις που θα βρείτε εδώ

*Παγωτομανία
Το ιταλικό gelato, με την αυθεντική συνταγή που χρονολογείται από τα τέλη του 19ου αιώνα έφτασε στην Ελλάδα από την Παγωτομανία, που άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στου Ψυρρή πριν από μερικά χρόνια και πλέον έχει γίνει… μάστιγα. Το clue της αλυσίδας είναι ως γνωστόν οι γεύσεις που μεταφέρουν τις αγαπημένες μας σοκολάτες στην πιο παγωμένη τους εκδοχή: kinder, Lila pause, Ferrero, nutella, bounty (και ο κατάλογος δεν έχει τέλος). Δείτε την λίστα των καταστημάτων εδώ

*Ben&Jerry’s
Ακόμη και οι ονομασίες των θρυλικών παγωτών Ben&Jerry’s μας κάνουν να αισθανθούμε την απόλαυση στον ουρανίσκο μας. Διαλέγετε και παίρνετε: Chunky monkey για απίστευτη υφή σοκολάτας-μπανάνας, cookie dough για μπισκοτένια απόλαυση, choc fudge brownie χαμηλών λιπαρών για ελαφρώς λιγότερες τύψεις και coffee coffee buzz buzz buzz (!) για την πιο γλυκιά δόση… καφεΐνης. Καταζητούνται στις εξής διευθύνσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο. 

*Cremeria Vienna 
Η ιταλική cremeria αξίζει μια γευστική επίσκεψη για όσους λατρεύουν τις «λευκές γεύσεις» για να δοκιμάσουν την βελούδινη κρέμα Vienna και όλες τις γεύσεις με φρούτα, καθώς είναι από τις λίγες αλυσίδες που χρησιμοποιούν αποκλειστικά φρέσκα φρούτα για να δώσουν την επίγευση και είναι πάντα «ημέρας».

Γιώργος Κόκουβας

Περιμένουμε τα δικά σας «μυστικά καταφύγια» παγωτού στην Αθήνα ή στην πόλη σας. Πείτε μας τα δικά σας αγαπημένα παγωτατζίδικα σχολιάζοντας στο κάτω μέρος του δημοσιεύματος.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v