Τσαγερί και συμπάθεια στην Αθήνα

Πού πίνουν το Darjeeling τους οι Αθηναίοι; Ποιες ψαγμένες ποικιλίες δοκιμάζουν; Ποιος φτιάχνει τα πιο πρωτότυπα κοκτέιλ με τσάι; Βγήκαμε σε αναζήτηση των μυστικών αθηναϊκών τσαγερί και αποκτήσαμε έξι νέα στέκια.
Τσαγερί και συμπάθεια στην Αθήνα
Κείμενο: Ηρώ Κουνάδη 
Φωτογραφίες: Μαιρηλία Καλαϊτζίδου


Η μυρωδιά του γιασεμιού μπλέκεται με εκείνη του φρεσκοψημένου κέικ. Οι πορσελάνινες κούπες κάνουν γκλιν-γκλον σε κάθε ανακάτεμα της ζάχαρης. Η μουσική είναι σχεδόν πάντα τζαζ κι ακούγεται σχεδόν πάντα από βινύλιο. Οι τσαγερί και τα μικρά bistrot της Αθήνας που ειδικεύονται στο τσάι έχουν μια δική τους, πολύ ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, την οποία δεν χρειάζεται να είσαι λάτρης του τσαγιού για να εκτιμήσεις. Αρκεί απλώς να αγαπάς τα cozy στέκια, τα ρετρό στοιχεία και τη ζεν φιλοσοφία τους. Αυτά σε πρώτη φάση.

Γιατί σε δεύτερη, θα ανακαλύψεις έναν ολόκληρο κόσμο γεύσης, που απέχει έτη φωτός από οτιδήποτε ήξερες μέχρι σήμερα για το τσάι: ότι, ας πούμε, υπάρχει μαύρο και πράσινο (και λευκό και κόκκινο κι ένα σωρό άλλα), κυκλοφορεί σε διάφορες γεύσεις (χιλιάδες) και έχει χαλαρωτικές ιδιότητες (ανάλογα με το είδος, έχει ό,τι ιδιότητες μπορείς να φανταστείς: τονωτικές, θεραπευτικές, χωνευτικές, καταπραϋντικές…). Κι έτσι, θα γίνεις τελικά λάτρης του τσαγιού, και θα κάνεις στέκι ένα από (ή και όλα) τα παρακάτω.

Στροφές
Χάμιλτον 7, πλατεία Βικτωρίας, τηλ.: 210 8833625

Στην ίδια θέση από τον Νοέμβριο του 1982, το «Τεϊοποτείον Στροφές», όπως γράφει ο γλυκύτατος ξύλινος κατάλογος που κοσμεί την είσοδό του, σερβίρει τσάι και… νοσταλγία σε γενιές επί γενεών φοιτητών, οι οποίοι τιμούν καθημερινά τις ποικιλίες τσαγιού που σερβίρονται σε λευκές τσαγιέρες και ζωγραφιστές κούπες. Τις συνοδεύουν με επιτραπέζια παιχνίδια που στοιβάζονται στον παλιό ξύλινο μπουφέ δίπλα σε κειμήλια όπως τσαγιέρες, κιτρινισμένες φωτογραφίες και θεατρικά προγράμματα. Στα ενδιάμεσα, ξεφυλλίζουν και κάποιο από τα παλιά κόμιξ και περιοδικά που στολίζουν τα ράφια γύρω από τα τραπέζια.

Σωστή μηχανή του χρόνου, με λευκά κεντητά κουρτινάκια στα παράθυρα, μωσαϊκό-σκακιέρα και τραπεζάκια παλιές ραπτομηχανές κάτω από τα τζάμια των οποίων διαβάζουμε χειρόγραφα ποιηματάκια και αφιερώσεις σε χαρτιά τετραδίων, οι Στροφές δεν είναι μια απλή τσαγερί: είναι το πιο ρομαντικά ρετρό σημείο συνάντησης στο κέντρο της Αθήνας. Το τσάι ξεκινά από 2,5€ και φτάνει τα 5€ στην «κομπλέ» εκδοχή του, με κέικ και μπισκότα, ο καφές το ίδιο, τα ποτά κοστίζουν 5€ και το υποβρύχιο (όχι το αλκοολούχο, το άλλο, με το κουτάλι) 2,50€. Σας πείσαμε;

Το Τσάι
Λυκαβηττού & Αλεξάνδρου Σούτσου 19, τηλ.: 210 3388941

Χαμηλός φωτισμός, ατμοσφαιρική διακόσμηση που ποντάρει στο ανοιχτόχρωμο ξύλο, ζεν πράσινος τοίχος. Η τσαγερί που άνοιξαν πριν από τρία χρόνια οι ιδιοκτήτες του ομώνυμου, κολωνακιώτικου καταστήματος –το οποίο πουλά περισσότερες από διακόσιες διαφορετικές ποικιλίες τσαγιού εδώ και τριάντα χρόνια στο 35 της οδού Ομήρου– μοιάζει να έχει προσγειωθεί στην Αθήνα απευθείας από το Λονδίνο.

Στον κατάλογό της φιγουράρουν ογδόντα διαφορετικές ποικιλίες τσαγιού απ’ όλο τον κόσμο, αλλά και signature κοκτέιλ με τσάι, λικέρ με βάση το τσάι και smoothies –το μαντέψατε– με τσάι. Τακτικά διοργανώνονται γευσιγνωσίες τσαγιού και piano nights, ενώ σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες μπορείτε να κανονίσετε τη δική σας κινέζικη τελετή τσαγιού, για δύο έως οκτώ άτομα. Ωραιότατα κέικ, ελαφριά σνακ, δροσερές σαλάτες και πιάτα ημέρας θα συνοδεύσουν το τσάι σας αν πεινάσετε.

Παιώνια
Αμφικτύωνος 12 και Πουλοπούλου 8, Θησείο, τηλ.: 210 3410260
Η γιγάντια ξύλινη μπάρα του κυριαρχεί στον χώρο. Μερικά γλαστράκια εδώ κι εκεί συνεισφέρουν το πράσινο που ταιριάζει αφενός με τη φιλοσοφία του κι αφετέρου με τα βαμμένα στο ίδιο χρώμα ξύλινα παράθυρά του. Λίγα oriental στοιχεία, μεταξύ των οποίων ο Βούδας που κάθεται στο ξύλινο βάθρο του, προσθέτουν ένα touch Ανατολής. Ο χώρος ευωδιάζει αρωματικό τσάι και αιθέρια έλαια, κόσμος πάει κι έρχεται, δοκιμάζει, συζητά για την τελευταία ποικιλία που τον εντυπωσίασε με τους ανθρώπους του μαγαζιού. Η Παιώνια είναι σαφώς μια από τις πλέον «ζωντανές» τσαγερί της Αθήνας.

Ο πολυσέλιδος κατάλογός της περιλαμβάνει αμέτρητες διαφορετικές ποικιλίες τσαγιού, ενώ στα πιάτα και τα γλυκά ημέρας εναλλάσσονται λαχταριστές προτάσεις, πάντα παρασκευασμένες με βιολογικά υλικά. Δραστηριότητες όπως βραδιές με ζωντανή μουσική και γευσιγνωσίες διοργανώνονται τακτικά. Σημειώστε, τέλος, πως αν… ερωτευτείτε το τσάι σας, μπορείτε να το αγοράσετε για το σπίτι, σε χαριτωμένα σακουλάκια με το λογότυπο του καταστήματος Δρόμοι του Τσαγιού, που προμηθεύει την Παιώνια, οι τιμές των οποίων κυμαίνονται στα 6 ευρώ ανά 100 γραμμάρια.


Μελίνα
Λυσίου 22, Πλάκα, τηλ.: 210 3246501

Βαθυκόκκινοι τοίχοι, ξύλινες καρέκλες και μαρμάρινα τραπεζάκια καφενείου, άπειρες φωτογραφίες και αφίσες της Μελίνας σε εντυπωσιακές κορνίζες, κι ένας πολυέλαιος… κληματαριά που κλέβει την παράσταση. Το Καφέ της Μελίνας ευωδιάζει τσάι γιασεμί και παλιά Αθήνα –συμβάλλει σε αυτό και η γειτονιά που το φιλοξενεί. Συνοδεύστε το τσάι σας με την φημισμένη μηλόπιτα.

Pure Bliss
Ρόμβης 24Α, τηλ.: 210 3250360
Funky, πολύχρωμο, cozy, με οικολογικές ανησυχίες, ωραίες world μουσικές και εμπνευσμένο μενού που καλύπτει τα πάντα, από τσάι και καφέ μέχρι ποτό και φαγητό. Γιγάντια, παρεΐστικα τραπέζια στο ισόγειο δίπλα στην μπάρα, αφράτες μαξιλάρες με χαμηλά τραπέζια που συνθέτουν το τέλειο σκηνικό για τσάι λίγο πιο πίσω, ζωγραφιστά τραπεζάκια και πολύχρωμες καρέκλες στον επάνω όροφο, όπου βρίσκεται και το μίνι κατάστημα που πουλά από χαριτωμένες τσαγιέρες και μπαχαρικά απ’ όλο τον κόσμο μέχρι εντυπωσιακά χειροποίητα κοσμήματα και βιολογικά προϊόντα.

Όσο για τσάι; Όρεξη να ‘χετε να δοκιμάζετε: πράσινα, κόκκινα, μαύρα, «ανθισμένα», αρωματικά, αλλά και βότανα και… μείγματα για τον βήχα, το stress, τον μεταβολισμό και ένα σωρό άλλα. Από τα αγαπημένα μας, το ινδικό τσάι «του γάμου» με ginger και γκρέιπφρουτ και το μαύρο τσάι με φράουλα και σαμπάνια. Οι τιμές κυμαίνονται από 3 έως 5 ευρώ. Τσεκάρετε τακτικά το site για εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν μουσικές βραδιές, σεμινάρια επί παντός επιστητού, parties και πολλά ενδιαφέροντα projects.

Petite Fleur
Ομήρου 44, Κολωνάκι, τηλ.: 210 3613169 και Αγίου Νικολάου 2, Χαλάνδρι, τηλ.: 210 6814825

Περνάς την κατακόκκινη πόρτα του κι ο χώρος –non smoking εδώ και τρία χρόνια– ευωδιάζει από τα μεθυστικά αρώματα του τσαγιού που ανακατεύονται με τις μυρωδιές από τα κέικ σοκολάτας που ψήνονται ακατάπαυστα για να ανταποκριθούν στη ζήτηση. Ο χώρος είναι λιλιπούτειος, η διακόσμηση παραπέμπει σε γαλλικό μπιστρό και τα σερβίτσια είναι απολαυστικά ρετρό. Η μουσική επένδυση κινείται σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα σε jazz και blues μονοπάτια και το χαρακτηριστικό τρίξιμο του βινυλίου κάνει ακόμη πιο νοσταλγική την όλη ατμόσφαιρα.

Μαύρο και πράσινο τσάι, ενίοτε αρωματισμένα με εξωτικά μπαχάρια, έχουν την τιμητική τους. Αν χρειάζεστε… σκονάκι, δοκιμάστε το πράσινο τσάι με κόκκους ροζ πιπεριού. Αν πεινάσετε, θα παραγγείλετε λαχταριστό κέικ σοκολάτας, διάσημη τάρτα σπανάκι, ή κάποιο άλλο από τα εξαιρετικά, χειροποίητα και βιολογικά σνακ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v