Η Dream Team των γλυκών: Γλυκές αμαρτίες με… ονοματεπώνυμο

Όταν η υπογλυκαιμία δεν χτυπάει κόκκινο, δεν θέλουμε απλώς ένα γλυκό. Θέλουμε το καλύτερο. Συγκεντρώσαμε τα πιο περιβόητα γλυκά εδέσματα της πρωτεύουσας και σας τα σερβίρουμε για τα μάτια –και τα στομάχια- σας μόνο.
Η Dream Team των γλυκών: Γλυκές αμαρτίες με… ονοματεπώνυμο
του Γιώργου Κόκουβα

«Έχεις δοκιμάσει εκμέκ απ’ τη “Χαρά”;», «Έχεις φάει μιλφέιγ απ’ τον Κωνσταντινίδη; - Κόλαση!». Πολλές τέτοιες φράσεις γλυκιάς λατρείας ακούμε κατά καιρούς από γνωστούς κι αγνώστους, που γεμίζουν το μυαλό μας με ονόματα ζαχαροπλαστείων, ενώ διάφορα γλυκίσματα κάνουν πάρτι σε νοητά συννεφάκια πάνω από τα κεφάλια μας.

Δεν είναι εύκολο να θυμηθούμε κάθε φορά πού θα βρούμε το καθένα από «τα καλύτερα γλυκά της πόλης», κυρίως γιατί μόλις σκεφτούμε τα δυο-τρία πρώτα, έχουμε «λιγωθεί» και έχουμε τρέξει ήδη προς το πρώτο ζαχαροπλαστικό «φαρμακείο» που θα βρούμε μπροστά μας. Γι’ αυτό, ένα ευρετήριο των «εκλεκτών» της ελληνικής ζαχαροπλαστικής είναι απαραίτητο: Συγκεντρώσαμε για εσάς τα «γλυκά των γλυκών» για ένα αντιδιαιτητικό φεστιβάλ αφράτης θερμιδοκατανάλωσης.

Προφιτερόλ από τον Ανδριά
Το γνωστό γλυκό, το οποίο ο Γιώργος Κωνσταντίνου δεν μπορούσε να περιγράψει, παρά μόνο να φάει, αποκτά μυθικές διαστάσεις με την φίρμα του Ανδριά επάνω του. Με πολλούς εθισμένους οπαδούς, το προφιτερόλ του αθηναϊκού ζαχαροπλαστείου εντυπωσιάζει με την γεύση του, αλλά και με την ποσότητα, αφού μπορεί να χορτάσει και τον πιο απαιτητικό –παρ’ όλα αυτά, όλοι θέλουν κι άλλο. Μοναδικό δέσιμο σοκολάτας, σου και σαντιγύ μετατρέπονται με την συνταγή του Ανδριά στην πρώτη επιλογή των Αθηναίων όταν επιθυμήσουν προφιτερόλ.

Μονομαχία… χίλιων φύλλων
Στην μάχη των μιλφέιγ, πρωτοπόροι είναι η «Δέσποινα» και ο «Κωνσταντινίδης». Τα δύο ζαχαροπλαστεία μοιράζονται την φήμη του καλύτερου μιλφέιγ που κυκλοφορεί στους… ουρανίσκους μας. Δεν χρειάζεται να παλεύουν, πάντως, καθώς η λύση είναι εύκολη: τρώμε δύο χιλιάδες φύλλα.
Ο «Κωνσταντινίδης», ορμώμενος από τη Λάρισα έχει εξαπλώσει σε όλη την Ελλάδα την φήμη του και τα καταστήματά του. Το περίφημο μιλφέιγ του ετοιμάζεται μπροστά στα μάτια του πελάτη, με μυστική ωστόσο συνταγή και αγνά υλικά, στα ανοιχτά εργαστήριά του. Την φρεσκάδα του δημοφιλούς γλυκού του Κωνσταντινίδη συναγωνίζεται το μιλφέιγ της «Δεσποινας», η οποία μας το σερβίρει, εκτός από κρέμα, με σοκολάτα ή τζαντούγια.

Το… «κοσμικό» γαλακτομπούρεκο
Τραγανά φύλλα, λαχταριστή κρέμα, μελωμένη βάση και ζαχαροπλαστικό μεράκι συνθέτουν τον πειρασμό που ακούει στο όνομα «γαλακτομπούρεκο Κοσμικόν». Τα ταψάκια του παλιού κι αγαπημένου ζαχαροπλαστείου πωλούνται με γοργούς ρυθμούς σε μαγνητισμένους από τις μυρωδιές λιχούδηδες. Το γλυκό που μας θυμίζει τη γιαγιά μας και τις μαγειρικές της ικανότητες βρίσκει στο «Κοσμικό» την πιο κοντινή σ’ αυτές τις μνήμες εκδοχή του. Σλουρπ.
Tip: Οι μερακλήδες προτιμούν την σπεσιαλιτέ του «Κοσμικόν» που δεν είναι άλλη από το κανταΐφι με γέμιση κρέμας γαλακτομπούρεκου.

Τσουρέκι Τερκενλή
Οι Θεσσαλονικείς είχαν για καιρό το μονοπώλιο της απόλαυσης ενός φρέσκου τσουρεκιού από τον Τερκενλή. Οι επισκέπτες της πόλης, ιδίως το Πάσχα, έφευγαν –και ακόμη φεύγουν- με πολλά πακέτα της γνωστής φίρμας παραμάσχαλα. Με την εξάπλωση της αλυσίδας του και στην πρωτεύουσα, το λαχταριστό έδεσμα που χαρακτηρίζει τη Νύμφη του Θερμαϊκού έφτασε και στους ουρανίσκους των Αθηναίων, που υπέκυψαν με τη σειρά τους στο αφράτο αρτοσκεύασμα.
Φρέσκο βούτυρο και αλεύρι είναι η βάση, που αποκτά στη συνέχεια τις ονειρικές γεύσεις Τερκενλή, από τις οποίες δεν ξέρεις ποια να πρωτοδιαλέξεις. Αφού οι μυρωδιές σου σπάνε τη μύτη πριν ακόμη μπεις στο ζαχαροπλαστείο, έχεις το δύσκολο έργο να βγάλεις «νικητή» ανάμεσα σε τσουρέκι λεμόνι, πορτοκάλι, σοκολάτα, πραλίνα φουντουκιού, χιώτικη κρέμα και το super hit της φίρμας, τσουρέκι κάστανο. Διατίθεται και σε κομμάτια, για όσους θέλουν mini απόλαυση χωρίς πολλές ενοχές.

Το εκμέκ της «Χαράς»
Σε ένα ζαχαροπλαστείο με ιστορία, η μυστική συνταγή από την Μικρά Ασία συμβάλλει εδώ και πολλές δεκαετίες στις γλυκές αταξίες των Αθηναίων, που δεν παραλείπουν να κάνουν μια στάση στο 339 της οδού Πατησίων για να γευτούν το θρυλικό εκμέκ της «Χαράς». Το «χαρούμενο» εκμέκ παγωτό του ζαχαροπλαστείου έγινε σουξέ και στις ολυμπιακές του εκδοχές, με αφορμή τους Αγώνες του 2004, οι οποίες δυστυχώς δεν προσφέρονται πια. Ωστόσο, οι παλιές καλές του γεύσεις, αλλά και νέες προτάσεις σερβίρονται αποκλειστικά στον χώρο του ζαχαροπλαστείου. Γι’ αυτό, μία βόλτα από τα Άνω Πατήσια επιβάλλεται για συνωμοτικές κουταλιές «χαράς». Αν πάτε θα απολαύσετε και το εξαιρετικό παγωτό «Σικάγο».

«Τριγωνικές» αμαρτίες
Αν ρωτήσετε έναν Νότιο, θα σας πει «Χατζής». Αν απευθυνθείτε σε έναν Βόρειο, χωρίς δισταγμό θα σας απαντήσει «Ελενίδης»
. Όπως και να’ χει, και οι δύο φίρμες που σαμποτάρουν τις δίαιτές μας ξεκίνησαν από την Θεσσαλονίκη, απ’ όπου άλλωστε κατάγεται και το γλυκό που μπήκε αυτή τη φορά στο στόχαστρό μας: τρίγωνα Πανοράματος. Οι λαχταριστές μπουκιές με την «βούλα» του σαλονικιώτικου προαστίου φλερτάρουν με την κορυφή του top πολλών φαν των γλυκών με κρέμα. Οι… γλυκατζήδες της σοκολάτας όμως δεν χρειάζεται να τα σνομπάρουν, καθώς στον Χατζή θα βρείτε σοκολατένια τρίγωνα, που στάζουν σκούρα απόλαυση. Τα ζαχαροπλαστεία «Ελενίδης» θα τα βρείτε μόνο στη Θεσσαλονίκη, ενώ η αλυσίδα «Χατζής» γλυκαίνει πολλές πόλεις ανά την Ελλάδα.

«Αγαπητό» καζάν ντιπί
Όχι, δεν πρόκειται για χαιρετισμό στην αρχή αλληλογραφίας. Πρόκειται για το ανατολίτικο γλυκό, που συγκινεί πολύ κόσμο, ο οποίος βγαίνει χαμογελαστός από τα ζαχαροπλαστεία «Αγαπητός». Η ανατολίτικη εκδοχή της κρεμ μπρυλέ, που στα τουρκικά σημαίνει «ο πάτος του καζανιού» έχει πολλούς θαυμαστές στην Βόρεια Ελλάδα, αλλά κατακτά και τους πιο απαιτητικούς νότιους «δοκιμαστές γλυκών». Είτε σε ατομικό κομμάτι, είτε σε ταψάκι, το αγαπημένο «αγαπητό» καζαν ντιπί δεν είναι ποτέ αρκετό.

Η υπόλοιπη «αφρόκρεμα»
Επειδή η ποικιλία είναι το ζητούμενο σε ένα πανηγύρι καταπολέμησης της υπογλυκαιμίας, σας παραθέτουμε μερικά ακόμα «συλλεκτικά» κομμάτια, που θα διώξουν κάθε πίκρα από το στόμα σας.
- Γαλακτομπούρεκο από τον «Λακαφώση» (Πετρίτη 3, Δροσιά)
- Πολίτικος μπακλαβάς από το «Karavan» (εννέα καταστήματα σε όλη την Αθήνα)
- Μους φράουλα από το «Fresh» (δέκα καταστήματα σε όλη την Αθήνα)
- Cheesecake από την «Αλέα» (Πολύγωνο, Ν.Ψυχικό, Κολωνάκι, Γλυφάδα)
- Φλορεντίνες από το «Disiri» (Δημοκρίτου 6, Κολωνάκι)
- Τσουρεκάκι πραλίνας από το «Max Perry» (15 καταστήματα σε όλη την Αθήνα)
- Carrot cake από τη «Νανά Γιώτη» (Βριλήσσια, Χαλάνδρι, Γέρακας, Ερυθραία)
- Κάθε είδους σοκολατοειδή από την «Μέλισσα» (Εθνάρχου Μακαρίου 43, Περιστέρι)

Στα σχετικά links θα βρείτε τα sites των ζαχαροπλαστείων, όπου μπορείτε να ξετρυπώσετε την πιο κοντινή σε εσάς γλυκιά διεύθυνση. Και μην ανησυχείτε για τις μετα-καταναλωτικές τύψεις: αξίζει τον κόπο. Με αυτά τα γλυκά-«όνειρο», θα έχετε… όνειρα γλυκά.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v