Μπύρα με... πείρα: Απλά tips για μεγαλύτερη απόλαυση

Το δημοφιλέστερο ποτό των ελληνικών καλοκαιριών, το γνωρίζετε. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε, είναι ότι υπάρχουν tips για να απολαμβάνετε την «ξανθή θεά» σε όλες της τις ποικιλίες.
Μπύρα με... πείρα: Απλά tips για μεγαλύτερη απόλαυση

Το δημοφιλέστερο ποτό των ελληνικών καλοκαιριών, δεν χρειάζεται συστάσεις. Φανταστείτε τη σκηνή: Γύρω- γύρω καίει ο ήλιος. Εσείς, σε μια παχιά σκιά κοιτάτε τη θάλασσα, τσιμπάτε ένα μαριδάκι και πίνετε -τι άλλο;- μια παγωμένη μπύρα.

Η σκηνή μας είναι οικεία και αν μη τι άλλο υπόσχεται απολαύσεις που γνωρίζουμε και... αναγνωρίζουμε. Μήπως όμως υπάρχουν και άλλα μυστικά που μπορούμε να μάθουμε για την απόλαυση της «ξανθής θεάς»;

Εστω ότι αποφασίζετε να περάσετε ένα βράδυ… μπυροποσίας. Ξεκινήστε με ελαφριές μπύρες. Για παράδειγμα, ξεκινήστε με ελαφριές πικρές και lagers και προχωρήστε σε κάτι δυνατότερο όπως οι μαύρες. Αποφεύγοντας να αναμείξετε διαφορετικές ποικιλίες, κάθε μπουκάλι θα έχει καλύτερη γεύση από το προηγούμενο- και αυτό θα είναι η ανταμοιβή σας.

Αν πιείτε πρώτα τις δυνατότερες μπύρες δύσκολα θα είστε σε θέση μετά να εντοπίσετε τα τυχόν λεπτά αρώματα των πιο ελαφριών.

Όπως και με το κρασί προσέχετε να μην γεμίζετε το ποτήρια σας έως την κορυφή- έτσι το ταξίδι των αρωμάτων της μπύρας έως τη μύτη και τον ουρανίσκο σας θα είναι ομαλότερο. Ανακινήστε κυκλικά το ποτήρι σας πριν δοκιμάσετε, ώστε να ταράξετε τη μπύρα και να απελευθερώσετε κρυμμένα της αρώματα. Γύρετε ελαφρά το ποτήρι σας, ρουφήξτε μια μικρή γουλιά και αφήστε την να δοκιμαστεί στον ουρανίσκο σας.

Το σερβίρισμα

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να σερβίρουμε τη μπύρα και κάθε ένας από αυτούς θα επηρεάσει σημαντικά της γεύση της. Η θερμοκρασία, ο τύπος και το σχήμα του δοχείου στο οποίο περιέχεται, όλα επηρεάζουν την ίδια την ποιότητα της γεύσης. Για τους αρχάριους να πούμε ένα πράγμα: Πετάξτε τα κουτάκια!

Η γεύση του αλουμινίου στο στόμα, η ταχύτητα με την οποία το περιεχόμενο ανταλλάσσει θερμοκρασία με το περιβάλλον, όλα καθιστούν τα κουτάκια κατάλληλο δοχείο μόνο για όσους δεν πολυενδιαφέρονται για το τι πίνουν… Τυχαίο είναι ότι όλες οι μπύρες ποιότητας δεν κυκλοφορούν ποτέ σε κουτιά;

Αν βάζετε μόνοι σας τη μπύρα στο ποτήρι σας, φροντίστε να τη χύνετε απαλά στην άκρη του ποτηριού. Κρίνετε για την ταχύτητά σας από το «κεφάλι» του αφρού που σχηματίζει. Υπολογίστε ώστε, όταν τελειώσετε τη μετάγγιση, να έχετε περίπου δύο δάχτυλα αφρό. Ορισμένες μπύρες στον πάτο του μπουκαλιού έχουν ηθελημένα συσσωρευμένη μαγιά. Αυτή πρέπει να πίνετε με την μπύρα, άρα προσθέστε την αφού ανακινήσετε ελαφρά το μπουκάλι.

Η θερμοκρασία

Ο καθοριστικός παράγοντας για το αν μια μπύρα θα είναι τελικά τόσο απολαυστική περιμένουμε, είναι η θερμοκρασία στην οποία σερβίρεται. Ενώ οι περισσότεροι την προτιμούν πραγματικά παγωμένη, αυτό συχνά θα καταστρέψει μια μπύρα με πλούσια αρώματα και επιγεύσεις που «ταξιδεύουν» καλύτερα σε υψηλότερες θερμοκρασίες.

Αν η μπύρα που σερβίρετε συνοδεύει φαγητό, βεβαιωθείτε ότι δεν θα είναι πολύ παγωμένη, καθώς θα επηρεάσει την γευστική αίσθηση όχι μόνο της μπύρας αλλά και του ίδιου του φαγητού.

Αν και η ιδανική θερμοκρασία για μια μπύρα είναι υπόθεση του καθενός, σε γενικές γραμμές υπάρχουν οι παρακάτω κανόνες:

* Οι κριθαρένιες και γενικά οι πολύ περίπλοκες στη γεύση μπύρες είναι καλύτερα να σερβίρονται ανάμεσα στους 10 και στους 13 βαθμούς κελσίου.
* Οι πικρές μπύρες είναι καλύτερο να σερβίρονται ανάμεσα στους 10 και 12 βαθμούς κελσίου.
* Οι μπύρες Lambic (ειδικού τύπου βελγική μπύρα) , αυτές «τύπου Lambic» ή οι φρουτώδεις και οι μπύρες από σιτάρι είναι καλύτερα να σερβίρονται ανάμεσα στους 5 και στους 10 βαθμούς.
* Η ιδανική θερμοκρασία για τις Lagers είναι ανάμεσα στους 8 και τους 10 βαθμούς κελσίου.
* Οι μαύρες μπύρες πίνονται σε θερμοκρασία μεταξύ 12 και 15 βαθμών κελσίου.

Τα "ναι" και τα "μην"

* Πίνετε παγωμένες lager- το καλοκαίρι είναι φτιαγμένο για αυτές!
* Μην παγώνετε τη μπύρα σας σε απείρως χαμηλές θερμοκρασίες- απλώς σκοτώνετε τη γεύση της.
* Πάρτε τις μπύρες σας και πηγαίνετε στην παραλία. Ναι, όντως το να πίνες μπύρα και να κοιτάς έναν ερασιτεχνικό αγώνα από ρακέτες δεν είναι η πλέον πνευματώδης ασχολία, αλλά… ίσως είναι η καταλληλότερη για τις ώρες που βρίσκεστε δίπλα στη θάλασσα.
* Οργανώστε ένα Barbecue πάρτυ και προμηθευτείτε πολλών ειδών μπύρες. Ποτέ μην έχετε μία ή δύο μόνο μάρκες μπύρας στο σπίτι. Ακόμη και το καλοκαίρι, η ποικιλία είναι αναζωογονητική.
* Μην βάζετε λεμόνι στη μπύρα σας. Αν δεν το κάνουν στο Βέλγιο και τη Γερμανία- την κοιτίδα της συγκεκριμένης ποικιλίας μπύρας, γιατί να το κάνετε εσείς;
* Προτιμήστε ελαφρύτερες μπύρες όταν ο ήλιος λάμπει. Η λιγότερη ποσότητα αλκοόλ σημαίνει περισσότερη δροσιά.
* Με τη δύση του ήλιου όμως… οι lagers μπαίνουν στο παιχνίδι. Μι ευγενικά παγωμένη μαύρη γερμανική ή μια δυνατή κριθαρένια μπορούν να απογειώσουν το βράδυ σας.
* Συνδυάστε ένα ποτήρι μαύρης καπνιστής μπύρας με ψητά- θα διαπιστώσετε ότι «είναι γεννημένα το ένα για το άλλο».
* Μην σερβίρετε σχεδόν παγωμένες lagers με πικάντικα φαγητά. Αντί να αναδείξουν τη γεύση του φαγητού, όπως στην περίπτωση αυτή θα έκανε μια «απαλή» μπύρα ή μια pilsner, θα αναισθητοποιήσουν εντελώς την ιδιαιτερότητά του.

Γιώργος Σιταράς
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v