Γλυκά: Τα tips της ”αμαρτίας”

Πυκνή και στιλπνή σοκολάτα, σοροπιαστά γαλακτομπούρεκα, αφράτα μιλφέιγ και λαχταριστά προφιτερόλ. Το In2life συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει τις σπεσιαλιτέ των ζαχαροπλαστείων της Αθήνας (και όχι μόνο). Όσοι έχετε αποφασίσει τη ”δίαιτα από Σεπτέμβρη” μην συνεχίσετε την ανάγνωση...
Γλυκά: Τα tips της ”αμαρτίας”

Μπορεί, εδώ και δυο περίπου δεκαετίες, το ζαχαροπλαστείο ως χώρος συνάντησης και απογευματινής εξόδου, όπως το βλέπουμε στις παλιές ελληνικές ταινίες, να έχει εκλείψει, αυτό όμως δε σημαίνει ότι τα αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία έχουν στερηθεί την αίγλη τους –το αντίθετο θα λέγαμε.

Μεγάλες αλυσίδες κατασκευής και εμπορίας... γλυκών αμαρτιών, με καταστήματα – πειρασμούς σε πολλές γωνιές της πόλης, συναγωνίζονται μεταξύ τους όχι μόνο σε ό,τι αφορά την ποιότητα των προϊόντων τους, αλλά και την –ανάλογη βέβαια με αυτή – φήμη τους, που πολύ συχνά ξεπερνά τα όρια της γειτονιάς και τους χαρίζει φανατικούς φίλους που διασχίζουν ολόκληρη την πόλη για μια γεύση από τον παράδεισο.

Το εν λόγω γεγονός επιβεβαιώθηκε όταν προτάθηκε η ιδέα να γράψουμε έναν οδηγό για τα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας και τα highlights τους –ή, αν προτιμάτε, τις σπεσιαλιτέ τους. ”Το προφιτερόλ του Ανδριά, οπωσδήποτε”, ”της Δέσποινας είναι καλύτερο”, ”η Δέσποινα όμως είναι γνωστή για το μιλφέιγ της”, ”το καλύτερο γαλακτομπούρεκο στο Λακαφώση”, ”όχι, ο τίτλος του γαλακτομπούρεκου ανήκει δικαιωματικά στο Κοσμικόν” ήταν η αρχή των διαλόγων που έδωσαν το έναυσμα της έρευνας και συνεχίστηκαν αρκετά αφού αυτή είχε, τυπικά τουλάχιστον, κλείσει.

Αν, τελικά, ισχυριζόμασταν ότι καταφέραμε να καταλήξουμε στο ποιος φτιάχνει το καλύτερο γαλακτομπούρεκο, ποιος κατέχει την αυθεντικότερη συνταγή για ανατολίτικα γλυκά και σε ποιον θα απονείμουμε τον τίτλο ”master της σοκολάτας” θα λέγαμε ψέματα. Άλλωστε ακόμη και τα καλύτερα γλυκά πέφτουν ορισμένες φορές θύμα του... αστάθμητου παράγοντα ”προσωπικό γούστο”.

Αντ’ αυτού, σας προτείνουμε τα must της... γλυκογνωσίας, τις δημιουργίες των θεωρούμενων top ζαχαροπλαστείων της Αθήνας που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε, προκειμένου να συντάξετε τη δική σας λίστα των ”best of the best” εχθρών της δίαιτάς σας.

Για να ξεκινήσουμε παραδοσιακά, το διαφιλονικούμενο ”καλύτερο γαλακτομπούρεκο της Αθήνας” θα δοκιμάσετε, κατά την επικρατέστερη άποψη, στο all time classic Κοσμικόν, που έχει παραδοσιακά συνδέσει το όνομά του με το δημοφιλέστερο εκ των ελληνικών γλυκών –φημίζεται, όμως, και για το κανταΐφι του και το εξαιρετικό προφιτερόλ. Τον τίτλο της συγκεκριμένης κατηγορίας διεκδικούν εξίσου –και όχι άδικα– ο Λακαφώσης στη Δροσιά και ο Κωνσταντινίδης.

Με εργαστήρια μέσα στο χώρο των ζαχαροπλαστείων και αυθεντικές μικρασιατικές συνταγές, ο Κωνσταντινίδης φημίζεται, επίσης, για τα τσουρέκια του, τα τρίγωνα, τα κορνέ και, βέβαια, το μιλφέιγ που διεκδικεί την πρώτη θέση στις καρδιές των Αθηναίων από τότε που τα καταστήματα της αλυσίδας εισέβαλλαν δυναμικά στην πρωτεύουσα.

Σε ό,τι αφορά τις αυθεντικές ανατολίτικες συνταγές –μπακλαβά, καζάν ντιπί, τσουρέκι με μαχλέπι, καϊμάκι και χαλβά– το όνομα που έρχεται πρώτο στο μυαλό των κατοίκων της πρωτεύουσας είναι αυτό του Karavan. Με παράδοση 22 χρόνων και 24 συνολικά καταστήματα σε όλη την Αθήνα, το Karavan φημίζεται για τον πολίτικο μπακλαβά, τα λουκούμια με καϊμάκι και, βέβαια, το εξαιρετικό καζάν ντιπί του.

Ξακουστά για τα καζάν ντιπί, αλλά και για τα καλύτερα, ίσως, τρίγωνα πανοράματος της πρωτεύουσας και για τα τσουρέκια τους είναι τα ζαχαροπλαστεία Αγαπητός, που κατέκτησαν το αθηναϊκό κοινό με τη γοητεία και την πείρα που τους είχε καταστήσει all time classic από το 1944 στη Θεσσαλονίκη.

Το μιλφέιγ των ζαχαροπλαστείων Despina, που πρωτοεμφανίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ’80, έχει καταστεί θρύλος για τους φαν της γαλλικής ζαχαροπλαστικής –και όχι μόνο. Επισκεπτόμενοι κάποιο από τα καταστήματα για την απαραίτητη προμήθεια, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε, επίσης, προφιτερόλ, cheese cake και τούρτα Albatros.

Μιλώντας για προφιτερόλ, οι φίλοι του συγκεκριμένου πειρασμού –ή του κλασσικού ελληνικού κινηματογράφου– θα εκτιμήσουν αναμφισβήτητα μια επίσκεψη στον Ανδριά (Λεωφ. Καποδιστρίου 92, Φιλοθέη) που, από το 1972, ειδικεύεται σε αυτή τη σοκολατένια δημιουργία.

Ιδιαίτερα δημοφιλή για την πρωτοτυπία και την ιδιαιτερότητα των γλυκών τους, τα ζαχαροπλαστεία Papagallino ήταν που ανέδειξαν τις τούρτες παγωτό σε πρωταγωνιστή μιας από τις πιο αγαπητές κατηγορίες γλυκών. Στην επόμενη επίσκεψή σας, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε την τούρτα σοκολάτα – πορτοκάλι και τo hit σοκολάτα – καραμέλα, από τους μαιτρ του είδους.

Εξαιρετικό εκμέκ και καϊμάκι, βασισμένα σε αυθεντικές πολίτικες συνταγές, θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε στη Χαρά (Πατησίων 339, Άνω Πατήσια) –η οποία φημίζεται εξίσου για το κανταΐφι και τα παγωτά της.

Εξάλλου, εκπληκτικό παγωτό, αλλά και creme brulee που θα σας θυμίσει την τελευταία σας επίσκεψη στο Παρίσι, θα βρείτε στο ζαχαροπλαστείο Αφοι Ασημακόπουλοι (Χαριλάου Τρικούπη 82) -το οποίο φημίζεται, επίσης, για το εξαιρετικό γιαούρτι και το ρυζόγαλό του.

Την έκπληξη στο χώρο αποτελεί το ζαχαροπλαστείο Μελιστάλαχτο, το οποίο πρόσφατα μετακόμισε από την Καλλιθέα στη λεωφόρο Βεΐκου, στο Κουκάκι. Τα παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού, βασισμένα σε αυθεντικές συνταγές, σε μεγάλη ποικιλία γεύσεων το καθιστούν ένα από τα πλέον πρωτότυπα της Αθήνας.

Στο μοναδικό Μπισκότο (Σπάρτης 11, Χαλάνδρι) θα βρείτε σπιτικά, μυρωδάτα μπισκότα, σε πολλές διαφορετικές γεύσεις, ενώ στο Fresh οι φίλοι των gourmet γεύσεων θα ανακαλύψουν τα ”σωστά” επιδόρπια για το τραπέζι τους.

Η τελευταία μας ανακάλυψη, η Μέλισσα, στο Περιστέρι, αποτελεί τον παράδεισο των Αθηναίων chocaholics. Για να δοκιμάσετε τις μοναδικές σοκολατοδημιουργίες της, θα χρειαστεί να περιμένετε λίγο, καθώς αυτή την περίοδο βρίσκεται υπό ανακαίνιση.

Τέλος, αν βρεθείτε στη Θεσσαλονίκη και μπείτε στον πειρασμό -πράγμα σχεδόν μαθηματικά βέβαιο, αν αναλογιστεί κανείς την αυθεντικότητα και την παράδοση των ζαχαροπλαστείων της συμπρωτεύουσας- επισκεφθείτε το Χατζή, για το καλύτερο βεζύρ παρμάκ σοκολάτα που δοκιμάσατε ποτέ, και τον Τερκενλή, για ασύγκριτα σιροπιαστά, πάστες και τσουρέκια.

Ηρώ Κουνάδη

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v