”Κοκτέηλ”... Τσέχωφ στο θέατρο Διάνα

Χαρακτήρες κοντά στη νευρική κρίση και υπόγεια σάτιρα. Δεκατρία σπαρταριστά ή γλυκόπικρα διηγήματα του Τσέχωφ διασκευάζονται υπέροχα απο την Ελένη Ράντου και την παρέα της σε μια παράσταση που δεν σε αφήνει να βαρεθείς ούτε στιγμή.
”Κοκτέηλ”... Τσέχωφ στο θέατρο Διάνα

της Δώρας Μαλανδρινού

Ένα ”γαϊτανάκι” από ιστορίες ανθρώπων που βρίσκονται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης ξετυλίγεται στη σκηνή του θεάτρου ”Διάνα”, αγγίζοντας τα όρια της δικής μας καθημερινότητας.

Μια σύγχρονη γυναίκα που ταξιδεύει τράνζιτ (Ελένη Ράντου) χάνει τη βαλίτσα της σε ένα υπό διάλυση αεροδρόμιο. Σε κατάσταση ακραίου πανικού μπερδεύεται στον ιμάντα των αποσκευών που τη ”ρουφάει” και χάνεται στη ”μαύρη τρύπα” του χρόνου, για να βρεθεί εντελώς απρόσμενα στην εποχή του Τσέχωφ.

Εκεί εμφανίζεται ένας γιατρός (πασίδηλη η ομοιότητα με τον συγγραφέα), ο οποίος προσπαθεί να την καθησυχάσει λέγοντάς της πως οι ταξιδιώτες ήταν ανέκαθεν νευρικοί. Η ”διακτίνιση” πέτυχε!

Εννέα νέα διηγήματα (συν τέσσερα από την προηγούμενη ”Βότκα” - η παράσταση ανέβηκε για πρώτη φορά πριν από δέκα χρόνια, πάλι σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα) επέλεξε και διασκεύασε σε συνεργασία με τον Βαγγέλη Χατζηνικολάου η Ελένη Ράντου για να παρασκευάσει το δυνατό ”κοκτέιλ” που παρουσιάζεται στη σκηνή του θεάτρου ”Διάνα”.

Μια μοντέρνα μάνα που διαπαιδαγωγεί τον 7χρονο γιο της με δημοκρατικό τρόπο μέχρι που τον ”συλλαμβάνει” να καπνίζει σαν ”φουγάρο”, ένα ”αγαπημένο” ζευγάρι το οποίο με αφορμή ένα λαχείο ανακαλύπτει τα πραγματικά του συναισθήματα, ένας παπάς που μπερδεύει τα υπέρ υγείας και αναπαύσεως, ένας μεσήλικας γραφιάς που διαπιστώνει ότι δεν ένιωσε τίποτα στη ζωή του αφού δεν έβαλε ούτε ένα θαυμαστικό, μια γυναίκα που προσπαθεί μήνες να βγάλει ένα πιστοποιητικό ασθενείας, ένας ενοχλητικός επισκέπτης που δεν λέει να φύγει αν δεν ξημερώσει, ένας κλητήρας που φταρνίζεται πάνω στον υπουργό του, συνθέτουν το παζλ από τις γλυκόπικρες ιστορίες που ξετυλίγονται μπροστά μας.

Τη σκηνική δράση μοιράζονται άνθρωποι καθημερινοί, αποτυπώνοντας την αισθητική τάση που καθιέρωσε ο συγγραφέας (ψυχολογικός και κοινωνικός ρεαλισμός), οι οποίοι όμως μερικές φορές φτάνουν στα όρια της καρικατούρας δείχνοντας τη σατιρική διάθεση με την οποία προσέγγισε ο Τσέχωφ το δράμα της ζωής.

Ένα λειτουργικό σκηνικό, μια περιστρεφόμενη πλατφόρμα, επιτρέπει τις συνεχείς εναλλαγές και μεταμορφώσεις των εξαιρετικών ηθοποιών, δίνοντας γρήγορους ρυθμούς στην παράσταση, ενώ το τεράστιο ρολόι στο βάθος υποδηλώνει τον διττό χρόνο (παρόν - παρελθόν) όπου εκτυλίσσεται το έργο. ”Έξυπνα” τα κοστούμια του Άγγελου Μέντη, ενώ η μουσική του Πλάτωνα Ανδριτσάκη δημιουργεί ένα μουσικό

”χαλί” που δένει αρμονικά με το σύνολο. Επίσης πρέπει να επισημάνουμε την πετυχημένη μετάφραση - διασκευή των διηγημάτων σε θεατρική πρόζα, καθώς και την ενσωμάτωση σύγχρονων στοιχείων.

Από τις ερμηνείες δεν θα μπορούσαμε να μην ξεχωρίσουμε αυτή της Ελένης Ράντου, με ιδιαίτερα κρεσέντα στους ρόλους της δημοκρατικής μάνας και της γυναίκας που προσπαθεί να βγάλει πιστοποιητικό ασθενείας, της Κατιάνας Μπαλανίκα, ηθοποιού με δεδομένη κωμική στόφα και του Γιάννη Στεφόπουλου.

Αλλά και οι υπόλοιποι ηθοποιοί δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, σε μια παράσταση καταιγιστική, όπου είναι δύσκολο να βαρεθείς!

Η ταυτότητα της παράστασης:

”Άλλη μια Vodka Molotov”

Σκηνοθεσία: Γιάννη Κακλέας

Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης

Κοστούμια: Άγγελος Μέντης

Μουσική: Πλάτων Ανδριτσάκης

Παίζουν: Ελένη Ράντου, Κατιάνα Μπαλανίκα, Ντίνος Δουλγεράκης, Γιάννης Στεφόπουλος, Σταύρος Μαυρίδης, Ελένη Καρακάση, Βαγγέλης Χατζηνικολάου, Κώστας Αποστολάκης.

Θέατρο ”Διάνα” (Ιπποκράτους 7, τηλ.: 210-3626596)

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v