Ο θεατρικός χειμώνας τώρα ξεκινά!

12 ενδιαφέρουσες παραστάσεις που ξεκίνησαν τον τελευταίο μήνα ή κάνουν σύντομα πρεμιέρα και θα γεμίσουν το υπόλοιπο του θεατρικού μας χειμώνα με τον καλύτερο τρόπο.
Ο θεατρικός χειμώνας τώρα ξεκινά!
Νυχτερίδα (Ακυβέρνητες Πολιτείες) στο Θέατρο Τέχνης 

Το Εθνικό Θέατρο και το Θέατρο Τέχνης ολοκληρώνουν το ανέβασμα της τριλογίας του Στρατή Τσίρκα «Ακυβέρνητες πολιτείες» με το τρίτο μέρος της, τη «Νυχτερίδα». Πρόκειται για ένα εγχείρημα που ξεκίνησε την περασμένη θεατρική περίοδο όπου για πρώτη φορά μεταφέρεται στην ελληνική σκηνή το εμβληματικό αυτό έργο της μεταπολεμικής νεοελληνικής πεζογραφίας, με μια σταθερή ομάδα δέκα ηθοποιών. Η «Νυχτερίδα» εκτυλίσσεται στη δίνη των γεγονότων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, καλύπτοντας την περίοδο που σημαδεύεται από την εξέγερση του ελληνικού στρατού στη Μέση Ανατολή, τη βίαιη καταστολή του κινήματος του Ναυτικού τον Απρίλη του ‘44, για να καταλήξει στα γεγονότα της Συμφωνίας του Λιβάνου.
Info: Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, Φρυνίχου 14, Πλάκα, κάθε Τετάρτη ως Κυριακή, έως 1η Απριλίου, εισιτήρια από 10-18€

Ήρωες στο Θέατρο Βασιλάκου

Ο Γιάννης Φέρτης, ο Δημήτρης Πιατάς και ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης ερμηνεύουν τους Ήρωες του Gerald Sibleyras, σε σκηνοθεσία Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς. Τρείς γκρινιάρηδες βετεράνοι στρατιωτικοί ζουν έγκλειστοι σε ένα νοσοκομείο αναπολώντας τις παλιές τους δόξες. Ζουν με το όνειρο πως μια μέρα θα καταφέρουν να δραπετεύσουν και να ξαναβρεθούν στον έξω κόσμο. Καταστρώνουν φιλόδοξα και ανέφικτα σχέδια για την αποχώρησή τους, διασκεδάζοντας έτσι με την φαντασία τους την ανημποριά τους να κουνήσουν έστω και ένα μέτρο. Αυτή η συγκινητική και ανθρώπινη κωμωδία μετουσιώνει αυτούς τους απλούς ανθρώπους σε ήρωες καθώς με τη σκέψη τους ταξιδεύουν εκεί που οι ίδιοι δεν μπορούν να φτάσουν.
Info: Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου, Π. Δανιήλ 3-5, Κεραμεικός, Τετάρτη-Κυριακή εισιτήρια 16-20€

Βάκχες στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών 
Τον Μάρτιο έρχεται στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης η γνωστή αρχαία τραγωδία, αλλά… ως ροκ παράσταση. Ο σκηνοθέτης Άρης Μπινιάρης βάζει στην πρίζα τις «Βάκχες» και το θεό Διόνυσο μπροστά από το μικρόφωνο. Στις Βάκχες, ο Ευριπίδης εξιστορεί την κάθοδο του Διονύσου στη Θήβα, προκειμένου να επιβάλει τη λατρεία του. Ο βασιλιάς Πενθέας αρνείται να αποδεχτεί τον νέο θεό και υπομένει την εκδίκησή του. Υπό την επήρεια της ένθεης μανίας, βρίσκει φρικτό θάνατο στις κορυφές του Κιθαιρώνα, με τη μητέρα του, Αγαύη, να έχει συντελέσει –ενόσω ήταν σε παραφορά– το φοβερό έγκλημα. Ο Διόνυσος εδραιώνει τη θρησκεία του, ανακοινώνοντας τη φριχτή τύχη της βασιλικής οικογένειας. Την μετάφραση ανέλαβε ο Γιώργος Χειμωνάς – στην παράσταση θα ερμηνεύσουν μεταξύ άλλων οι Γιώργος Γάλλος, Άννα Καλαϊτζίδου, Θεοδώρα Καπράλου, Καρυοφύλλια Καραμπέτη, Χρήστος Λούλης, Άρης Μπινιάρης, Εύη Σαουλίδου.
Info: Από 23 Μαρτίου στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, Συγγρού 107, εισιτήρια 14-24€

Ο Συλλέκτης στο Θέατρο Vault

Tο πρώτο μυθιστόρημα του John Fowles ανεβαίνει στο Vault του Βοτανικού, με τους Γιώργο Παπαπαύλου και Πολυξένη Μυλωνά σε μετάφραση - δραματουργική επεξεργασία της Μαριλένας Παναγιωτοπούλου και σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι. Όσο για την υπόθεση: O Φρέντερικ, ένας νεαρός ταπεινής καταγωγής αρκετά μοναχικός, ασχολείται (από μικρή ηλικία) με τη συλλογή πεταλούδων και είναι γοητευμένος από τη Μιράντα, μια νεαρή φοιτήτρια της Καλών Τεχνών, από οικογένεια ανώτερης κοινωνικής τάξης, με πολλούς φίλους και πλούσια κοινωνική ζωή. Όταν ο Φρέντερικ κερδίζει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό στο ΠΡΟΠΟ αρχίζει να παρακολουθεί επισταμένα την Μιράντα, την οποία τελικά απαγάγει και κλείνει για ένα μήνα στο ειδικά διαμορφωμένο -από εκείνον- κελάρι μιας απομονωμένης βίλας, λίγο πιο έξω από το Λονδίνο. Σε αυτό το διάστημα οι δύο νέοι θα ζήσουν την ίδια κατάσταση (της απαγωγής και του εγκλεισμού) από μία εντελώς διαφορετική οπτική. Ο Φρέντερικ έχει στήσει ένα σχέδιο αγάπης. Η Μιράντα είναι θύμα ενός σχεδίου απαγωγής.
Info: Πολυχώρος Vault, Μελενίκου 26, Βοτανικός, Δευτέρα-Τρίτη, εισιτήρια 12€

Η Φθινοπωρινή Σονάτα στο θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας

Το αριστούργημα του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν ανεβαίνει στο Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας από τις 26 Ιανουαρίου, σε σκηνοθεσία Άρη Τρουπάκη, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του σουηδού δημιουργού. Όπως αναφέρει και το δελτίο τύπου της παράστασης, «πρόκειται για ένα έργο, όπου ο Μπέργκμαν στοχάζεται για την αγάπη. Πλάθει δύο χαρακτήρες υποδείγματα. Δύο χαρακτήρες, μάνα και κόρη, που είναι δύο κόσμοι εκ διαμέτρου αντίθετοι. Η κόρη είναι εύκολο να αγαπήσει και δύσκολο να αγαπηθεί και η μάνα είναι εύκολο να αγαπηθεί και δύσκολο να αγαπήσει…». Πρωταγωνιστούν οι Μπέττυ Αρβανίτη, Δέσποινα Κούρτη και Δημήτρης Ήμελος.
Info: Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας, σκηνή Μπέττυ Αρβανίτη, από 26/1 Τετάρτη-Κυριακή, εισιτήρια 12-18€

Καντίντ ή η αισιοδοξία στο Θέατρο Πόρτα

Ένα από τα σημαντικότερα έργα των γαλλικών γραμμάτων παρουσιάζεται από τον Δεκέμβριο στο Πόρτα, σε συμπαραγωγή με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης, σε διασκευή και σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου. Το δελτίο τύπου της παράστασης αναφέρει για την υπόθεση: «Όλα υπέροχα για τον Καντίντ στην υπέροχη Βεστφαλία και τον υπέροχο πύργο, του υπέροχου βαρώνου, που έχει κόρη την υπέροχη Κυνεγόνδη, για την οποία ο Καντίντ βιώνει το υπέροχο αίσθημα του έρωτα. Όλα υπέροχα ως τη στιγμή που σε μια απόμερη γωνιά του υπέροχου κήπου του πύργου ο βαρώνος συλλαμβάνει επ' αυτοφώρω την Κυνεγόνδη και τον Καντίντ να ασκούν κάποια «πειράματα φυσικής» με σκοπό να μάθουν περισσότερα πάνω στην υπέροχη φύση του έρωτα». Στην… διαφωτιστική παράσταση πρωταγωνιστούν οι Μιχάλης Συριόπουλος, Ελένη Βλάχου, Ειρήνη Μπούνταλη, Ευσταθία Τσαπαρέλη κ.α.
Info: Θέατρο Πόρτα, Μεσογείων 59, Παρασκευή-Κυριακή, εισιτήρια 15€

Το τραμ με το όνομα Πόθος στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά 

Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός σκηνοθετεί το γνωστό αριστούργημα του Τένεσι Ουίλιαμς σε μετάφραση Αντώνη Γαλέου, με τους Μαρία Ναυπλιώτου, Χάρης Φραγκούλη, Θεοδώρα Τζήμου, Άγγελο Τριανταφύλλου, Ευαγγελία Καρκατσάνη και Adrian Frieling. Πρόκειται για την ιστορία της Μπλανς που επισκέπτεται την αδερφή της, Στέλλα, η οποία ζει με τον άνδρα της, Στάνλεϊ στη Νέα Ορλεάνη. Η εύθραυστη και με ευγενική καταγωγή Μπλανς βρίσκεται σε συνεχή αντιπαράθεση με τον Στάνλεϋ και η συγκατοίκηση μαζί του αποτελεί την αφετηρία για να ξεδιπλωθεί το ομιχλώδες παρελθόν της και να αναπτυχθεί μια σχέση πάθους και μίσους, που κλονίζει για πάντα τις ευαίσθητες ισορροπίες των ηρώων.
Info: Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Λ. Ηρ. Πολυτεχνείου 32, από 2/2 ως 1/4, Τρίτη-Κυριακή, εισιτήρια 15-30€

Cabaret στο Παλλάς 

Ο Σωτήρης Χατζάκης ετοιμάζει ένα διασκεδαστικό υπερθέαμα στο Παλλάς, μεταφέροντας το πολυβραβευμένο μιούζικαλ «Cabaret» στη σκηνή, με πρωταγωνιστές τους Κατερίνα Διδασκάλου, Τάσο Νούσια, Βασίλη Μπισμπίκη, Ευθύμη Ζησάκη, Δήμητρα Λημνιού, την Τάμτα στο ρόλο της Σάλι Μπόουλς και στον ρόλο του Κομπέρ τον Τάκη Ζαχαράτο. Η υπόθεση: Βερολίνο, 1930. Στη σκιά του ναζισμού ένα υπόγειο Καμπαρέ κινείται στους ρυθμούς της νύχτας. Στο κέντρο της πλοκής, η ιστορία της νεαρής performer Σάλλυ Μπόουλς, που εμπλέκεται συναισθηματικά μ’ έναν Αμερικανό συγγραφέα, τον Κλίφορντ Μπράντσο. Σε παράλληλο επίπεδο κινείται η σχέση ενός ζευγαριού, της Φροιλάιν Σνάιντερ με τον Χερ Σουλτζ. Πάνω σε όλους αυτούς και στην ιστορία της εποχής που σηματοδοτεί την παρακμή της Δημοκρατίας στη Βαϊμάρη πέφτει η σχολιαστική ματιά του Κομπέρ, ενός πληθωρικού παρουσιαστή με σαρδόνιο χιούμορ.
Info: Θέατρο Παλλάς, Βουκουρεστίου 5, από 4 ως 28/2, Τετάρτη-Κυριακή, εισιτήρια 10-80€

Jesus Christ Superstar στο Ακροπόλ 

Άλλο ένα λαμπερό υπερθέαμα ετοιμάζεται να ανέβει αυτόν τον Φεβρουάριο στην Αθήνα. Το κλασικό, πολυβραβευμένο μιούζικαλ των Andrew Lloyd Webber και Tim Rice, έρχεται στο θέατρο Ακροπόλ από 8/2, σε σκηνοθεσία και απόδοση από τη Θέμιδα Μαρσέλλου, με 30 ηθοποιούς, τραγουδιστές - χορευτές επί σκηνής και 10μελή ζωντανή ορχήστρα. Το ‘’Jesus Christ Superstar’’ είναι η πρώτη ροκ όπερα που ανέβηκε στον κόσμο. Με τη σύγχρονη γλώσσα του και την πολυβραβευμένη μουσική του, έρχεται στην Αθήνα του σήμερα να μιλήσει στην καρδιά μας για την τελευταία εβδομάδα της ζωής του Χριστού πάνω στη γη, να μας θυμίσει την αληθινή αγάπη, τη γνήσια συγκίνηση, τη βαθιά χαρά και την αλήθεια. Με τους Αιμιλιανό Σταματάκη, Ησαΐα Ματιάμπα, Ήβη Αδάμου, Αντιγόνη Ψυχράμη, Βασίλη Αξιώτη, Νίκο Μουτσινά, Γιώργο Ζαχαρόπουλο, Στέλιο Κέλλερη.
Info: Ακροπόλ, Ιπποκράτους 11, Από 8/2, Τετάρτη-Κυριακή, εισιτήρια 13-40€

Misery στο Ιλίσια-Βολανάκης

Το δυνατό θρίλερ "Misery” που βασίστηκε στο ομώνυμο μπεστ σέλερ του Στίβεν Κιγκ έρχεται στο Ιλίσια Βολανάκης σε σκηνοθεσία του Τάκη Τζαμαργιά με πρωταγωνιστές την Ρένη Πιττακή και τον Λάζαρο Γεωργακόπουλο. Ο διάσημος συγγραφέας Πολ Σέλντον στο δρόμο για το σπίτι του έχει ένα σοβαρό ατύχημα και τραυματίζεται. Θα σωθεί από την νοσοκόμα Άννι Γουίλκς που αποδεικνύεται η νούμερο ένα θαυμάστριά του και τον πηγαίνει στο απομονωμένο σπίτι της. Η Άννι όμως βρίσκεται σε μια ασταθή ψυχολογική κατάσταση ενώ ο Πολ καταλήγει παγιδευμένος, χτυπημένος και στο έλεός της…
Info: Θέατρο Ιλίσια-Βολανάκης, Παπαδιαμαντοπούλου 4, Από 25/1 ως 31/3, Τετάρτη-Κυριακή, εισιτήρια 16-18€

Οι Διαβολογυναίκες στο Τζένη Καρέζη

Το κλασσικό φιλμ-νουάρ του Ανρί-Ζορζ Κλουζό «Les Diaboliques» μεταφέρεται για πρώτη φορά στο θέατρο σε μια παράσταση γεμάτη ένταση, σασπένς και αναπάντεχες ανατροπές. Με φόντο ένα ιδιωτικό σχολείο στα περίχωρα του Παρισιού των αρχών του 1950, μια απατημένη σύζυγος και μια προδομένη ερωμένη, ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να σκοτώσουν τον τυραννικό σύζυγο/εραστή τους σε κάτι που μοιάζει να είναι ένα τέλειο έγκλημα αλλά τελικά πρόκειται για έναν εφιάλτη χωρίς τέλος. Η Μαρία Καβογιάννη και η Καίτη Κωνσταντίνου συναντιούνται θεατρικά στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Μαζί τους ο Νίκος Αρβανίτης, ο Σωτήρης Τσακομίδης, ο Δημήτρης Λιόλιος και ο νεοεμφανιζόμενος Μιχάλης Προσπαθόπουλος. Σκηνοθετεί ο Πάρις Μέξης.
Info: Θέατρο Τζένη Καρέζη, Ακαδημίας 3, Από 9/2 ως 1/4, εισιτήρια 10-20€

Ένας στρατιώτης που τον έλεγαν Λαβ στο Εθνικό

Το έργο του Ιάσωνα Σίγμα που μόλις έλαβε το πρώτο Κρατικό Βραβείο Συγγραφής Θεατρικού Έργου 2016 από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έρχεται στη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» αυτόν τον Απρίλιο. Μια φορά κι έναν καιρό ένα παιδί που το έλεγαν Λαβ είχε παραδοθεί από τους γονείς του σ’ ένα σκληρό και ανεξήγητο καθεστώς, ώστε να μη γίνει εγκληματίας. Μεγάλωσε, λοιπόν, σ’ ένα στρατόπεδο, όπου ό,τι είναι ανθρώπινο επέσυρε την τιμωρία. Γι’ αυτό ο Λαβ αποφάσισε να δραπετεύσει, για να αναζητήσει ό,τι έχει στερηθεί: την αγάπη, τον έρωτα, τη χαρά, τη μουσική, την οικογένεια. Το έργο, γραμμένο σε μία ιδιότυπη γλώσσα με δραματική ένταση, πραγματεύεται έναν παγκόσμιο πολιτικό προβληματισμό, ελίσσεται ανάμεσα σε διαφορετικά λογοτεχνικά είδη και διαθέτει έναν έντονο προσωπικό χαρακτήρα. Σκηνοθετεί η Ελένη Μποζά, παίζουν οι Θανάσης Βλαβιανός, Νίκος Γιαλελής, Μάνος Πετράκης, Μάριος Κρητικόπουλος, Γιώργος Πατεράκης, Θάλεια Σταματέλου, Σεραφείτα Γρηγοριάδου.
Info: Εθνικό Θέατρο, Κεντρική Σκηνή, Αγ. Κωνσταντίνου 22, Από 12/4 ως 27/5, Τετάρτη-Κυριακή, εισιτήρια 13-17€
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v