ΤΕΧΝΕΣΘΕΑΤΡΟ - ΧΟΡΟΣ

Το Αρχαίο Θέατρο της Μίεζας ανοίγει για το κοινό

Την νύχτα της αυγουστιάτικης Πανσελήνου εγκαινιάζεται το ανακατασκευασμένο αρχαίο θέατρο της Μίεζας στην Ημαθία, με 4 συγγραφείς να διαβάζουν Ευριπίδη.

Το Αρχαίο Θέατρο της Μίεζας ανοίγει για το κοινό

Το αρχαίο θέατρο της Μίεζας εγκαινιάζει μετά την ανακατασκευή του η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, σε μια όμορφη βραδιά στις 7 Αυγούστου, τη νύχτα δηλαδή της πρώτης Πανσελήνου του Αυγούστου.

Συγκεκριμένα, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Φιλίππων και τον δήμο Νάουσας, θα παρουσιαστεί η Ιφιγένεια εν Αυλίδι του Ευρυπίδη σε μορφή θεατρικού αναλογίου, υπό την σκηνοθετική καθοδήγηση του Θοδωρή Γκόνη. Θα απαγγείλουν οι λογοτέχνες Ζυράννα Ζατέλη, Θωμάς Κοροβίνης, Θεόδωρος Γρηγοριάδης και Γλυκερία Μπασδέκη.Το θέατρο της Μιέζας είναι το σημαντικότερο οικοδόμημα που βρέθηκε στην ευρύτερη περιοχή. Αποκαλύφθηκε το 1992 στην περιοχή κοντά στην Σχολή του Αριστοτέλη, εκεί όπου μαθήτευσε στα εφηβικά του χρόνια και ο Μέγας Αλέξανδρος.

Πρόκειται για κτίσμα του 2ου αιώνα π.Χ., με 16 σειρές εδωλίων, λεξευμένων στο μαλακό βράχο της πλαγιάς και υπολογίζεται ότι χρησιμοποιήθηκε ως και τον 4ο αιώνα μ.Χ. και είχε χωρητικότητα ως και 1.500 θεατές. Το ημικυκλικό κοίλο του ανοίγεται σε μία φυσική πλαγιά, με πανοραμική θέα προς την πεδιάδα. Η ορχήστρα του έχει διάμετρο 22 μέτρα. Σε μικρή απόσταση από το θέατρο ανασκάπτεται η Αγορά της πόλης (Μίεζα) και σιγά σιγά έρχονται στο φως τα απομεινάρια μεγάλων δημοσίων κτιρίων.

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Το άδικο δεν δέχεται ποτέ να νικηθεί, το δίκιο δέχεται."

Ταγκόρ, 1861-1941, Νόμπελ 1913

  • 1834 - Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Δημήτριος Πλαπούτας παραπέμπονται σε δίκη με τις κατηγορίες της συνωμοσίας και της εσχάτης προδοσίας.
    1969 - Ο Τζων Λένον και η Γιόκο Όνο παντρεύονται στο Γιβραλτάρ, έχοντας προγραμματίσει να περάσουν το μήνα του μέλιτος στο κρεβάτι, διαδηλώνοντας με αυτό τον τρόπο υπέρ της ειρήνης και προσκαλώντας δημοσιογράφους στο ξενοδοχείο που διέμεναν, στην πόλη του Άμστερνταμ.
    1970 - Ίδρυση του Διεθνή Οργανισμού Γαλλοφωνίας, οργανισμού γαλλόφωνων χωρών και κυβερνήσεων, με έδρα το Παρίσι.
    2003 - 4:35 πμ (ώρα Ελλάδος) ξεκινάει ο βομβαρδισμός της Βαγδάτης από τις ΗΠΑ ως συνέπεια των Επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

© 2002-2018 MEDIA2DAY