«Ορκισμένη παρθένα» δια χειρός Ένκε Φεζολλάρι

Το έργο της Ελβίρα Ντόνες θα παρουσιαστεί στην Πειραιώς 260 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών 2017, στις 13 -14 Ιουλίου, σε σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι.
«Ορκισμένη παρθένα» δια χειρός Ένκε Φεζολλάρι

Η ορκισμένη παρθένα Χάνα/Μαρκ, μια ιδιόμορφη βαλκάνια Αντιγόνη, διαμαρτυρόμενη ενάντια στον ανορθολογισμό της εξουσίας αιώνες μετά από εκείνη την κόρη - σύμβολο, αποφασίζει να θάψει όχι το σώμα ενός νεκρού αδελφού, αλλά το δικό της σώμα, στα πέτρινα τοπία της Σκόδρας, στη Βόρεια Αλβανία. Το γυναικείο σώμα διωκόμενο, θαμμένο ζωντανό στον «πέτρινο τάφο» του, βρίσκεται στο επίκεντρο αυτού του σύγχρονου μύθου. Η Χάνα δέχεται να αποποιηθεί τη γυναικεία της φύση, να ουδετεροποιηθεί πίσω από το ανδρικό της όνομα Μαρκ, για να εξασφαλίσει το ελάχιστο που οφείλεται σε κάθε ανθρώπινη ύπαρξη, το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και στην ελευθερία. Υιοθετώντας αυτόν τον ιδιόρρυθμο τρόπο για να παρακάμψει τη βία ενός πατριαρχικού, ολοκληρωτικού καθεστώτος όπως της Αλβανίας του Χότζα, δομεί τελικά μια καθ’ όλα διακριτή και σεβαστή ταυτότητα. Τι συμβαίνει, όμως, όταν η «προοδευτική» Δύση «απελευθερώνει» αυτά τα σώματα; Ταξιδεύοντας στην Αμερική για να ξαναβρεί τους αγαπημένους της, η ηρωίδα θα έρθει αναπόφευκτα αντιμέτωπη με τη σύγκρουση ανάμεσα στη φύση της και την αρσενική φυλακή στην οποία κλείστηκε.

Λίγα λόγια για το έργο:

Η Χάνα Ντόντα γεννιέται και μεγαλώνει σε ένα ορεινό χωριό της βόρειας Αλβανίας. Σε ένα τόπο σκληρό σαν τους ανθρώπους που τον κατοικούν, όπου η μοίρα της γυναίκας είναι γραμμένη από τη στιγμή που θα γεννηθεί. Η Χάνα θα αποφασίσει να αποτινάξει από πάνω της το πεπρωμένο κάθε γυναίκας να γίνει σύζυγος και ισόβιο κτήμα κάποιου άνδρα επικαλούμενη τον άγραφο νόμο του Κανούν. Ένα εθιμικό νόμο που της επιτρέπει να ορκιστεί ισόβια παρθενία και να ζήσει, απελευθερωμένη από τη γυναικεία μοίρα, ως άντρας. Η Χάνα θα κρατήσει όπλο θα φορέσει αντρικά ρούχα και θα πάρει το όνομα Μαρκ. Δεκαπέντε χρόνια μετά όταν τα βουνά, που μέχρι πρότινος έμοιαζαν η μοναδική λύτρωση της, αρχίσουν να γίνονται η φυλακή της θα πάρει μια ακόμη μεγαλύτερη απόφαση. Να ταξιδέψει εκτός των συνόρων της χώρας της και να βρει τη μετανάστρια αδερφή της. Ένα ταξίδι από την Αλβανία στη Δύση και μια εσωτερική μετάβαση από τον Μάρκ στη, χαμένη πλέον, Χάνα.

Συντελεστές:

Μετάφραση: Ελεάνα Ζιάκου
Σκηνοθεσία - Μουσική επιμέλεια: Ένκε Φεζολλάρι
Διασκευή - Θεατρική απόδοση: Μαρία Σκαφτούρα, σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη
Δραματουργική επεξεργασία: Ναταλί Μηνιώτη
Σχεδιασμός φωτισμών: Αλέκος Γιάνναρος
Σκηνικά - Κοστούμια: Δάφνη Κολυβά, Εβελίνα Δαρζέντα
Βοηθός σκηνοθέτη: Ιωάννα Πιταούλη
Β’ Βοηθός σκηνοθέτη: Αποστόλης Κόκκαλης
Τύπος & Επικοινωνία: Μαρία Κωνσταντοπούλου
Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου

Σχεδιασμός Παραγωγής: Κωνσταντίνος Σακκάς
Συντονισμός Παραγωγής: Μαρία Βασαριώτου
Τεχνική Διεύθυνση/Εκτέλεση Παραγωγής: Βάσια Χριστοδούλου
Οργάνωση – Εκτέλεση Παραγωγής: Delta Pi

Παίζουν: Παρθενόπη Μπουζούρη, Άντζελα Μπρούσκου, Γεωργιάννα Νταλάρα, Μαρία Σκαφτούρα, Στάθης Σταμουλακάτος, Αντώνης Φραγκάκης, Γιώργος Παπαπαύλου.

Info:

Κτήριο Η, Πειραιώς 260 / 13-14 Ιουλίου 2017/ Ώρα : 21.00
Τιμές εισιτηρίων:
ΚΑΝΟΝΙΚΟ : 20 € ΕΩΣ 25€
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ : 12 €
ΑΜΕΑ : 5€
ΑΝΕΡΓΩΝ: 5€

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v