Το Φεστιβάλ Αθηνών κάνει… άνοιγμα στην πόλη

Θέλετε να δείτε την ανατολή του ήλιου από τον Λυκαβηττό; Να μπείτε στο παλιό χρηματιστήριο της πόλης; Το Φεστιβάλ Αθηνών έχει μεγάλα σχέδια γι’ αυτό το Σ/Κ.
Το Φεστιβάλ Αθηνών κάνει… άνοιγμα στην πόλη
Πιθανότατα το ξέρετε ήδη, πως φέτος το Φεστιβάλ Αθηνών βγαίνει έξω από τα θέατρα και τους λοιπούς «σταθερούς» χώρους που παραδοσιακά το φιλοξενούν, και απλώνεται στην πόλη: Από το κέντρο ως τον Πειραιά, ιστορικά κτίρια, πλατείες, λόφοι, λιμάνια, δρόμοι, πεζόδρομοι, ακόμα και… ταβερνάκια φιλοξενούν παραστάσεις και δρώμενα που συζητιούνται.

Αυτό το Σαββατοκύριακο, τρεις παραστάσεις μας καλούν σε τρία εξίσου ενδιαφέροντα σημεία της πόλης, να σκαρφαλώσουμε τον Λυκαβηττό την ώρα που ανατέλλει ο ήλιος, να μπούμε στο Μικρό Χρηματιστήριο Αθηνών της Στοάς Πεσμαζόγλου, και να κατεβούμε στον Πειραιά για να… γεφυρώσουμε τις διαφορετικότητες.

277 Μέτρα* στον Λυκαβηττό
Πότε: Τα Σάββατα 1 και 8 Ιουλίου στις 5.30 το πρωί
Είσοδος ελεύθερη



Αν σας φαίνεται μαγευτικό να βρεθείτε στις 5.30 τα ξημερώματα στον Λυκαβηττό, τότε είναι σίγουρο πως θα απολαύσετε τη συμμετοχική περιήγηση 277 μέτρα* (όση και η απόσταση της κορυφής του Λυκαβηττού από την επιφάνεια της θάλασσας) από την Άννα Τζάκου και την Ομάδα Γεωποιητική, για μία διαφορετική θέαση της πόλης, την ώρα που ανατέλλει ο ήλιος. Προμηθευτείτε δελτία συμμετοχής από τα εκδοτήρια του Φεστιβάλ Αθηνών και φορέστε άνετα παπούτσια. Το ραντεβού είναι στην αφετηρία του Τελεφερίκ στην οδό Αριστίππου, τα Σάββατα 1 και 8 Ιουλίου. Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ.

Οι κόρες - Η νέα ποιητική της Αθήνας στο Μικρό Χρηματιστήριο Αθηνών
Πεσμαζόγλου 1, κέντρο
Πότε: Σάββατο 1 και Κυριακή 2 Ιουλίου στις 21.00
Εισιτήρια: 15€ (φοιτητικό 10€, ανέργων και ΑΜΕΑ 5€)



H θεατρική ομάδα bijoux de kant «ανοίγει το σεντούκι με την ποιητική προίκα της πόλης των Αθηνών για να την απλώσει στο νυφικό κρεβάτι». Ο λόρδος Μπάυρον κι ο Παλαμάς αλλάζουν ρούχα, πετάνε πατρογονικές φορεσιές, κάπες και καπέλα, για να συναντήσουν τη μαύρη καλλονή της Λένας Πλάτωνος και τα μοντέρνα κτήρια του Ασλάνογλου.

Τα ποιήματα για την Αθήνα γίνονται το μαγικό πασπαρτού μιας νέας ελευθερίας, μιας νέας περιπλανώμενης ποίησης, που ανακαλύπτει εκ νέου την πόλη που της ανήκει. H bijoux de kant αφηγείται τις μουσικές, τα τοπία, τις λέξεις της. «Ένα ακρόαμα απεξάρτησης, σε αναζήτηση μιας νέας συνθήκης ελευθερίας για την Αθήνα που είμαστε όλοι εμείς» όπως λένε οι ίδιοι. Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ.

B.ound - το σκηνικό που φοβάται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Πότε: Το Σάββατο 1 και την Κυριακή 2 Ιουλίου στις 20.30
Εισιτήρια: 15€ (φοιτητικό 10€, ανέργων και ΑΜΕΑ 5€)

Μια παράσταση που πραγματεύεται το θέμα της ιθαγένειας. Άνθρωποι φερμένοι από αλλού και άλλοι γεννημένοι σε χώρες που δεν υπάρχουν πια. Άνθρωποι που είχαν πατρίδες μέχρι πριν λίγο και άλλοι που τους δεξιώνονται στις δικές τους πρέπει τώρα να γνωριστούν από την αρχή και να προσδιορίσουν τις σχέσεις τους υπό τις νέες συνθήκες, που και αυτές δεν είναι μόνιμες.



Τι άλλο μένει να τους συνδέει εκτός από την αφήγηση των προσωπικών ιστοριών, της μνήμης του καθενός; Όμως πόσο η μνήμη ευνοεί την επικοινωνία; Ποιο κομμάτι της βοηθά στη σύγκλιση και ποιο θα οδηγεί πάντα σε αποκλίσεις; Τι να πετάξεις και τι να κρατήσεις, αν θες να συνυπάρξεις; Απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα αναζητά η παράσταση της Μάνιας Παπαδημητρίου, που ανεβαίνει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v