Η Καλαμάτα μας βάζει στο χορό για μια ακόμα χρονιά

Το 23ο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ανοίγει αυλαία στις 14 Ιουλίου κι εμείς διαλέγουμε τις παραστάσεις που θα δούμε και φτιάχνουμε έναν μίνι οδηγό για πρωτάρηδες.
Η Καλαμάτα μας βάζει στο χορό για μια ακόμα χρονιά
της Ηρώς Κουνάδη

Τα 23 του χρόνια γιορτάζει φέτος ένα από τα σπουδαιότερα ελληνικά φεστιβάλ, το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, που μεγαλώνει και ομορφαίνει χρόνο με τον χρόνο. Φέτος, ας πούμε, απλώνεται σε περισσότερες μέρες από τη συνηθισμένη του διάρκεια, από τις 14 έως τις 23 Ιουλίου, και συμπεριλαμβάνει δύο Σαββατοκύριακα-αφορμές για καλοκαιρινά weekends στην Καλαμάτα.

Είμαι πρωτάρης, τι να δω;

- Οπωσδήποτε την πρεμιέρα του φεστιβάλ, με το Εθνικό Χορογραφικό Κέντρο – Μπαλέτο της Λωρραίνης σε τρία εμβληματικά έργα (Rose-variation της Mathilde Monnier, Opal Loop/Cloud Installation #72503 της Trisha Brown και Sounddance του Merce Cunningham) στις 14 και 15 Ιουλίου.

- Τον Ανύποπτο Χρόνο της Αντιγόνης Γύρα και της ομάδας Κινητήρας –μια παράσταση εμπνευσμένη από το ομώνυμο ποίημα του Χρήστου Πολυμενάκου, που εξερευνά τη διάρκεια του χρόνου σε σχέση με τη στιγμή όπου ξαφνικά όλα αλλάζουν (στις 16/7).

- Την Αλάσκα, της Ίριδας Καραγιάν και της Ομάδας Χορού Ζήτα, που βάζει τους χορευτές να πειραματίζονται με την ιδέα ότι κάθε κίνηση που δημιουργεί την επαφή μεταξύ των σωμάτων προεκτείνεται και επιχειρεί να μπει στο σώμα του άλλου (στις 21/7).

- Το Meeting You, των Σουηδών Helena Franzén & Ori Flomin, ένα έργο για τη φιλία και τη συντροφικότητα (στις 21 και 22/7).

- Το Three Times Rebel της Ισπανίδας Marina Mascarell, για την ανισότητα των φύλων και τον σεξισμό στη σύγχρονη κοινωνία (στις 22 και 23/7).

- Το Rebellion & Johannesburg, των Νοτιαφρικανών Moving Into Dance Mophatong, που παντρεύει την εξέγερση της νεολαίας στο περίπλοκο περιβάλλον της Νότιας Αφρικής με την ιστορία του Ρωμαίου και της Ιουλιέττας (στις 21/7).

- Την ενιαία παράσταση με έργα δύο χορογράφων από το Ισραήλ (It's Always Here του Adi Boutrous και Scarabeo, Angles and the Void του Andrea Costanzo Martini) στις 23/7.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα, με όλες τις παραστάσεις και περισσότερες πληροφορίες για την καθεμία ξεχωριστά, κάνοντας κλικ εδώ



Πού γίνονται οι παραστάσεις;

Το Φεστιβάλ Χορού απλώνεται σε όλη σχεδόν την πόλη –η παράσταση «Ανύποπτος Χρόνος» που λέγαμε προηγουμένως, για παράδειγμα, πραγματοποιείται στην κεντρική πλατεία. Η καρδιά του φεστιβάλ, όμως, χτυπά στο εντυπωσιακό Μέγαρο Χορού που έχει δύο σκηνές, την Κεντρική και το Στούντιο, στις οποίες φιλοξενούνται οι περισσότερες παραστάσεις του φεστιβάλ.

Πόσο κάνουν τα εισιτήρια;

Οι τιμές των εισιτηρίων κυμαίνονται από 12€ έως 15€, ενώ η είσοδος σε όλες τις παράλληλες εκδηλώσεις και στην παράσταση Ανύποπτος Χρόνος της Αντιγόνης Γύρα με τον Κινητήρα στην Κεντρική Πλατεία είναι ελεύθερη.

Μάθε, παιδί μου, χορό

Το 23ο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας δίνει ιδιαίτερο βάρος στο εκπαιδευτικό του πρόγραμμα. Έχει προετοιμάσει έξι ενδιαφέρουσες προτάσεις, με χαμηλό κόστος συμμετοχής (από 15€) και μία με δωρεάν συμμετοχή, που απευθύνονται σε πολλούς και διαφορετικούς αποδέκτες: παιδιά και ενήλικες, χορευτές, χορογράφους, σπουδαστές χορού και ερασιτέχνες με εμπειρία στην κίνηση και χωρίς, εργαζομένους –καλλιτέχνες και µη–, ανέργους όλων των κλάδων, δραματουργούς, ηθοποιούς, καθηγητές φυσικής αγωγής, arts managers, δημοσιογράφους, προγραμματιστές, performance artists και συγγραφείς, στο πλαίσιο της πολιτικής των ανοικτών θυρών.



Η αρχή γίνεται με ένα σεμινάριο που πραγματοποιείται για πρώτη φορά με θέμα τους Επαναστατικούς Χορούς της Ισιδώρας Ντάνκαν. Το σεμινάριο αυτό είναι η συνέχεια αλλά και η εξειδίκευση του πολύ επιτυχημένου σεμιναρίου που δίδαξαν πέρσι, στο 22ο Φεστιβάλ, οι ίδιες καθηγήτριες.

Οι ώρες των έξι προγραμμάτων δεν συμπίπτουν, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να παρακολουθήσουν και τα έξι σεμινάρια όπως και το κύριο πρόγραμμα του Φεστιβάλ και τις παράλληλες εκδηλώσεις του. Με αυτό τον τρόπο η επίσκεψη και διαμονή στην Καλαμάτα στο πλαίσιο του 23ου Φεστιβάλ Χορού της αποτελεί μια ξεχωριστή πρόταση, ευέλικτη και δημιουργική.



Κάντε κλικ παρακάτω, στα «Σχετικά Έγγραφα» για να δείτε αναλυτικά όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα του φεστιβάλ.

Και δείτε παρακάτω, στα σχετικά άρθρα, προτάσεις για τη διαμονή, το φαγητό και τις βουτιές σας στην Καλαμάτα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v