Η Τελετή: Παύλος Μάτεσις στο Θέατρο Μπιπ

Η μαύρη κωμωδία του Παύλου Μάτεσι ανεβαίνει από εννέα νέους ηθοποιούς, στο Θέατρο Μπιπ στην Κυψέλη.
Η Τελετή: Παύλος Μάτεσις στο Θέατρο Μπιπ
Εννιά νέοι ηθοποιοί παρουσιάζουν τη μαύρη κωμωδία «Η Τελετή» του Π. Μάτεσι, μια τραγελαφική ιστορία ανθρώπων της ελληνικής μικροαστικής τάξης. Από τη Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15 στο θέατρο Μπιπ.

Η υπόθεση του έργου

Εφτά γυναίκες + (1) συγκεντρώνονται στο σπίτι της μόλις αποδημήσασας θείας. Διακαής τους πόθος είναι να οργανωθεί μία μεγαλοπρεπής Τελετή που θα χαραχτεί στη μνήμη των καλεσμένων. Απολύτως αναγκαία για την επιτυχία της «πένθιμης σουαρέ» είναι η συμμόρφωση με το καθιερωμένο πρωτόκολλο.

Οι θλιμμένες εξαδέλφες παραλύουν από το βάρος της προετοιμασίας. Τα ανυπέρβλητα προβλήματα και τα κωμικά ευτράπελα διαδέχονται το ένα το άλλο. Κι αυτό που αναδύεται με κάθε ευκαιρία είναι εκείνο που θα ήθελαν να «θάψουν» μια για πάντα.

Ο συγγραφέας και η παράσταση

Ο Π. Μάτεσις έγραψε την «Τελετή» το 1966 και την αναθεώρησε κάποια χρόνια αργότερα. Εμείς επιλέξαμε να την τοποθετήσουμε στο 1975, στην απαρχή του κόσμου μέσα στον οποίο μεγαλώσαμε. Έναν κόσμο όπου η εικόνα και η εντύπωση πρωταγωνιστούν, ο καθωσπρεπισμός κυριαρχεί, η σοβαροφάνεια δε λείπει, οι συμμαχίες αλλάζουν ανάλογα με την ανάγκη της στιγμής. Έναν κόσμο του οποίου οι ήρωες μιλούν με κλισέ και στερεότυπα, ζητούν να υπάρξουν μέσα από την επίδειξη, ενώ καθετί ουσιαστικό το παραβλέπουν ή το αποσιωπούν.

Με σουρεαλιστική διάθεση και χιούμορ οι οχτώ ηθοποιοί της παράστασης ζωντανεύουν το ήδη γκροτέσκο ύφος του κειμένου: ακραίους συναισθηματισμούς και υπερβολές, χαρακτήρες στα όρια της καρικατούρας. Θα αφηγηθούν μια ελληνική τραγελαφική ιστορία ανθρώπων του χθες, του σήμερα, ενδεχόμενα και του αύριο.

Λίγα λόγια για την ομάδα

Εννιά νέοι ηθοποιοί δοκιμάζουν να φτιάξουν κάτι μαζί, και το πρώτο ερώτημα που θέτουν είναι πώς λειτουργεί μια ομάδα. Σε μια εποχή θολή και σοβαροφανή, αναζητούν μέσα από το θέατρο τις δικές τους απαντήσεις. Η «Τελετή», μια μαύρη κωμωδία, συμπυκνώνει σχόλια για την εποχή τους και τον τρόπο που επιλέγουν να την αντιμετωπίζουν, με χιούμορ και σαρκασμό.




Συντελεστές Παράστασης
Σκηνοθεσία: Στεμίνα Σαπουνά
Σκηνικά / Κοστούμια: Δάφνη Παπαϊωάννου
Video: Γιώργος Μπουγιούκος
Γραφιστικά: Νίκος Ευσταθίου
Παραγωγή: Νομάδες Artcore

Παίζουν:
Έλενα Ζούμπου, Ευδοκία Κελεσσίδη, Αλέξανδρος Μητρόπουλος, Μαρία Μπακέα, Φαίδρα Μπόκαρη, Νικολέττα Σαριδάκη, Βερόνικα Χανδρά, Φοίβη Ψευδού

Θέατρο Μπιπ
Αγίου Μελετίου 25 και Κυκλάδων, Κυψέλη
Κρατήσεις: 21 3034 4074

Ημέρες & ώρες παραστάσεων:
Από 27 Φεβρουαρίου κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15 για 10 παραστάσεις

Τιμές εισιτήριων:
10€ (Γενική είσοδος) και
7€ (άνεργοι με επίδειξη κάρτας, ατέλειες, φοιτητές, ΑΜΕΑ)
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v