Η Ιωάννα της Λωραίνης στο Ίδρυμα Κακογιάννη

Η σύγχρονη εκδοχή της ιστορίας της νεαρής χωριατοπούλας που έσωσε μια ολόκληρη χώρα ζωντανεύει στη σκηνή από την Violet Louise.
Η Ιωάννα της Λωραίνης στο Ίδρυμα Κακογιάννη
H Violet Louise και η δημιουργική της ομάδα ανοίγουν ξανά τα πρακτικά από τη δίκη της Iωάννας της Λωραίνης. Δημιουργούν με τη χρήση μουσικής, ήχου και οπτικών, μία σύγχρονη εκδοχή της ιστορίας της νεαρής χωριατοπούλας από το Ντομρεμύ, που έσωσε στις αρχές του 15ου αιώνα τη Γαλλία από την αγγλική εισβολή.

Tελικά τι ήταν η Ιωάννα; Μάγισσα ή Αγία; Πλάσμα προικισμένο με ασυνήθιστες ιδιότητες ή ο αποδιοπομπαίος τράγος ενός συστήματος που την πρόδωσε όταν εξυπηρέτησε τους σκοπούς του; Eνας άνθρωπος ονειροπόλος ή μία φιλόδοξη, ευφυής γυναίκα που ήξερε ότι για να γραφτεί στην ιστορία, θα έπρεπε να ασχοληθεί με τα των αντρών και όχι με οικόσιτες εργασίες.

Η Ιωάννα εκπροσωπεί τις νέες δυνάμεις που συγκρούονται με τους παλαιούς αλλά ακόμα ισχυρούς θεσμούς Η Καθολική εκκλησία, η ιερά Εξέταση, η Φεουδαρχία. Γι᾽αυτό το λόγο και η εξόντωσή της από το σύστημα, είναι αναπόφευκτη. Οι κατήγοροί της δεν είναι άτομα λιγότερα ηθικά ή περισσότερο ραδιούργα από κάποια άλλα. Υπερασπίζονται με σθένος τις κυρίαρχες δυνάμεις.Ήταν οι ιστορικές συγκυρίες όμως που βοήθησαν την Ιωάννα να πραγματοποιήσει το όραμα της. Γεννιέται η ιδέα του έθνους που σηματοδοτεί το πέρασμα από το μεσαίωνα στο νεώτερο κόσμο.

Αυτή η ιδέα είναι το πιο ισχυρό της όπλο στο πεδίο της πολιτικής και στο πεδίο της μάχης. Όταν και οι δύο πλευρές που συγκρούονται πιστεύουν στον ίδιο Θεό (Αγγλοι και Γάλλοι στον Εκατονταετή Πόλεμο), καταλαβαίνουμε τι σημαίνει να σηκώνεις το λάβαρο και να ζητάς να παραδοθεί ο αντίπαλος γιατί είναι θέλημα Θεού.

Η Ιωάννα είναι η περίπτωση του ανθρώπου που δε θέλει να ανήκει σε καμιά ομάδα. Ο άνθρωπος που προχωρά μονάχος και με τέτοια φόρα, που στο τέλος καίγεται κυριολεκτικά και μεταφορικά. Και η πορεία αυτών των ανθρώπων είναι προδιαγεγραμμένη. Αν η Ιωάννα ερχόταν και πάλι στη ζωή, το ίδιο θα γινόταν, όπως γράφει και ο Μπέρναρντ Σω στη δική του θεατρική εκδοχή για την Ιωάννα της Λωραίνης. Θα την έκαιγαν στην πυρά.

Ο κόσμος δεν είναι έτοιμος να δεχτεί αγίους ούτε ιδεολόγους. Αυτοί οι παράλογοι όμως άνθρωποι είναι και οι μόνοι που έχουν τη δύναμη να αλλάξουν το ποτάμι της ιστορίας. Τέλος ας αναλογιστούμε τι εικόνες φέρνει στον καθένα μας η λέξη Μεσαίωνας.Και αν η βαρβαρότητα του Μεσαίωνα χαρακτηρίζεται (εσφαλμένα όπως αποδεικνύεται) ως σκοτεινή περίοδος για την ανθρωπότητα, τότε τι συμβαίνει στον "εξανθρωπισμένο και εκπολιτισμένο" 21ο αιώνα Μήπως ένα ακόμα πιο αιμοδιψές σύστημα, πνίγει ακαριαία σήμερα κάθε είδους ανθρώπινη ελευθερία και εξοντώνει με συνοπτικές διαδικασίες οποιονδήποτε καθίσταται απειλή για την κοινωνική ειρήνη και ευταξία;

Ταυτότητα της παράστασης

Παίζουν: Violet Louise, Παναγιώτης Γαρμπής

Σκηνοθεσία - μουσική – δραματουργία κειμένου: Violet Louise
Σχεδιασμός φωτιισμού : Aποστόλης Κοτσιανικούλης
Σύλληψη οπτικών υλικών : Violet Louise
Βίντεο,3D Βίντεο και οπτικός σχεδιασμός : Bασίλης Κουντούρης ( studio19)
Τeaser και κινηματογραφικά πλάνα : Blaec Cinematography
Τrailer : Nίκος Λεβαντής
Σκηνικά αντικείμενα: Μαριάννα-Τζιζλάκη Κοτσανού

H ομάδα: Παναγιώτης Γαρμπής, Νίκος Λεβαντής, Λίλιαν Ξυδιά, Λουίζα Κωστούλα, Βασίλης Κουντούρης, Κώστας Μπώκος, Θωμάς Οικονομάκος, Μάκης Φάρος, Μαριάννα-Τζιζλάκη Κοτσανού, Άρης Παυλίδης



Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206, Ταύρος
Τηλέφωνο: 21 0341 8550

Κάθε Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή στις 21.00
από Παρασκευή 3 έως 26 Φεβρουαρίου
Βlack Box, Ίδρυμα Μ.Κακογιάννης

Διάρκεια παράστασης : 70 λεπτά
Τιμή Εισιτηρίου: 10 ευρώ (ενιαίο)
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v