Τι θα δούμε στα θέατρα της Αθήνας τον Δεκέμβριο;

Κωμωδίες, δράματα, μεγάλες θεατρικές επιτυχίες και συζητημένες ξένες παραγωγές. Διαλέγουμε (με δυσκολία) τις καλύτερες παραστάσεις του μήνα.
Τι θα δούμε στα θέατρα της Αθήνας τον Δεκέμβριο;
της Ηρώς Κουνάδη

Κατ’ εξοχήν θεατρικός μήνας ο Δεκέμβριος, φέρνει στις σκηνές των αθηναϊκών θεάτρων κάτι για όλους: Δράματα, κωμωδίες, μουσικοθεατρικές παραστάσεις, μεγάλες θεατρικές επιτυχίες σαν την Κατερίνα του Γιώργου Νανούρη που επιστρέφουν, ακόμα και ονόματα του διεθνούς θεατρικού στερεώματος που ανεβαίνουν στις σκηνές της Στέγης. Για να δούμε τι θα (πρωτο)δούμε.

Μαύρο Χιόνι στο Θέατρο Πόρτα
Μεσογείων 59
Παραστάσεις: Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15, Τετάρτη (λαϊκή απογευματινή) στις 20:00, Κυριακή στις 18:30
Εισιτήρια: 15€ (λαϊκή απογευματινή, φοιτητές, άνω των 65 και ΑμΕΑ 10€, άνεργοι 8€)



Ο Κώστας Φιλίππογλου σκηνοθετεί μια παράσταση βασισμένη στο αυτοβιογραφικό Θεατρικό Μυθιστόρημα του Μιχαήλ Μπουλγκάκωφ, που έγραφε παράλληλα με το Μαιτρ και Μαργαρίτα και άφησε λόγω του θανάτου του ημιτελές. Το Θεατρικό Μυθιστόρημα αποτυπώνει με χιούμορ και διαβρωτικό σαρκασμό τη θέση του καλλιτέχνη σ’ ένα ολοκληρωτικό καθεστώς, εστιάζοντας συγκεκριμένα στην περιπέτεια ενός συγγραφέα μπλεγμένου στα γρανάζια του Θεάτρου Τέχνης της Μόσχας επί Στάλιν.

1984 στο Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου
Προφήτη Δανιήλ 3-5 και Πλαταιών, Κεραμεικός
Παραστάσεις: Από 2 Δεκεμβρίου, κάθε Τετάρτη στις 20.00, Πέμπτη και Παρασκευή στις 21.00, Σάββατο στις 18.30 και στις 21.30 και Κυριακή στις 20.00
Εισιτήρια: από 16€ έως 20€ (και από 12€ έως 14€ τα μειωμένα)



Η Κατερίνα Ευαγγελάτου μεταφέρει στην θεατρική σκηνή το αριστούργημα του Όργουελ, με τους Αργύρη Πανταζάρα, Νίκο Κουρή και Λένα Δροσάκη στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Η διασκευή και η σκηνοθεσία διηγούνται την ιστορία μέσα από το μυαλό του Ουίνστον / Όργουελ, ο οποίος συνομιλεί με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, παλεύοντας να παραμείνει λογικός, κόντρα σε μία κοινωνία που έχει χάσει κάθε λογική.

Lebensraum στο Faust
Αθηναΐδας & Καλαμιώτου 11, Μοναστηράκι
Παραστάσεις: Από 13 Δεκεμβρίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη
Εισιτήρια: 12€ (φοιτητικό 10€, ανέρων 5€)



Μετά την πολυσυζητημένη Ισορροπία του Nash, η Πηγή Δημητρακοπούλου σκηνοθετεί το έργο - πρόκληση του Θανάση Τριαρίδη, ένα θεατρικό πείραμα που καταργεί τα όρια ανάμεσα στους ηθοποιούς και το κοινό, στην αθωότητα και την ενοχή, στην κωμωδία και το θρίλερ, στην αλήθεια και το ψέμα, με αφετηρία την ναζιστική επεκτατική θεωρία του Ζωτικού Χώρου (Lebensraum). Παίζουν οι Πάνος Ζουρνατζίδης και Σήφης Πολυζωίδης.

Άμλετ στη Μικρή Σκηνή της Στέγης
Συγγρού 107
Παραστάσεις: Στις 16, 17 και 18 Δεκεμβρίου, στις 19.00
Εισιτήρια: 20€ (άνεργοι και ΑμΕΑ 5€)



Μια ανατρεπτική, καθηλωτική περφόρμανς που παίζει με το βλέμμα, τη φαντασία και την επιθυμία μας, από τον νέο, αντισυμβατικό ελβετο-γαλλο-ουκρανό σκηνοθέτη Boris Nikitin. Σε μια παράσταση μεταξύ queer και punk, ο εκθαμβωτικός ερμηνευτής και ηλεκτρονικός μουσικός Julian Meding αναμειγνύει τη δική του βιογραφία με αυτήν ενός σύγχρονου Άμλετ, σε μια «διαμαρτυρία κατά της πραγματικότητας» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το δελτίο τύπου.

Phaedra(s) στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης
Συγγρού 107
Παραστάσεις: Στις 20, 21 και 22 Δεκεμβρίου, στις 20.00
Εισιτήρια: από 15€ έως 48€, αναλόγως θέσης (άνεργοι και ΑμΕΑ 5€)



Η Ιζαμπέλ Ιπέρ μεταμορφώνεται σε θεά, βασίλισσα, ιερή πόρνη, ερωτευμένη αυτόχειρα, ασυμβίβαστη σύγχρονη γυναίκα και ζωντανό είδωλο του αυτοκαταστροφικού πάθους και γίνεται ξανά η μούσα του κορυφαίου Πολωνού σκηνοθέτη Κριστόφ Βαρλικόφσκι. Η εικονοκλαστική παράσταση Φαίδρες βασίζεται σε ένα περίτεχνο μωσαϊκό κειμένων, με αναφορές τόσο στους αρχαίους ελληνικούς μύθους όσο και την ποπ κουλτούρα, τη φιλοσοφία και τη σύγχρονη πολιτική.

Άνεμος στο Θέατρο Rex-Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη»
Πανεπιστημίου 48
Παραστάσεις: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 20:00 και Κυριακή στις 19:00
Εισιτήρια: 20€ (Τετάρτη και Πέμπτη γενική είσοδος 13€, φοιτητικό 10€)



Ο Κωνσταντίνος Ρήγος σκηνοθετεί ένα μουσικό θέαμα, μια «παράσταση για τα ανεμομαζώματα και τα ανεμοσκορπίσματα της ζωής» με ζωντανή μουσική, με σκηνές σύγχρονου χορού και θεατροποιημένο λόγο από κείμενα διάσημων συγγραφέων. Πρωταγωνιστούν οι Ορφέας Αυγουστίδης, Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, Άννα Μάσχα, Ηρώ Μπέζου, Βιβή Μπουτάτη, Άρης Παπαδόπουλος, Κωνσταντίνος Πλεμμένος, Ρόζα Προδρόμου, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Αλεξάνδρα Ρογκόσκοβα, Αντώνης Στρούζας, Γιάννης Τσιγκρής.

Αμάραντα στο Faust
Αθηναΐδας & Καλαμιώτου 11, Μοναστηράκι
Παραστάσεις: Από 22 Δεκεμβρίου, Πέμπτη έως Σάββατο στις 21.00 και Κυριακή στις 19.00
Εισιτήρια: 12€ (φοιτητικό και ανέργων 10€)



Η πολυσυζητημένη θεατρική ομάδα bijoux de kant ανεβάζει στο Faust μια «κωμωδία ζωής και θανάτου», σε κείμενα του Παύλου Μάτεσι και της Γλυκερίας Μπασδέκη, με θέμα τους μπουλουκτζήδες και τη ζωή τους. Σκηνοθετεί ο Γιάννης Σκουρλέτης, και πρωταγωνιστούν οι Αλέκος Συσσοβίτης, Μαρία Πανουργιά, Μπέττυ Βακαλίδου, Άγγελος Μαυραειδής.

Η Eπανένωση της Βόρειας με τη Νότια Κορέα στο Θέατρο Τέχνης
Πεσμαζόγλου 5, Αθήνα
Παραστάσεις: Τετάρτη στις 20.00, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 21.15
Εισιτήρια: Κάθε Πέμπτη γενική είσοδος 10€, Τετάρτη και Παρασκευή 15€, Σάββατο 18€, Κυριακή 16€ (τα μειωμένα 12€)



Ο Νίκος Μαστοράκης ανεβάζει στο υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης το σύγχρονο σπονδυλωτό έργο του Joël Pommerat. Μικρές ιστορίες-εικόνες που μιλούν με μελαγχολία, σκληρότητα, μεταφυσική διάθεση αλλά και με πολύ χιούμορ για το αδιέξοδο της αγάπης, που δεν καταφέρνει να επανενώσει ποτέ πραγματικά «τη Βόρεια με τη Νότια Κορέα». Πρωταγωνιστούν οι Κλέων Γρηγοριάδης, Μαρία Καλλιμάνη, Κατερίνα Λυπηρίδου, Ιωάννα Μαυρέα, Δημήτρης Πασσάς, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Χάρης Φραγκούλης.

Κατερίνα στο Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου
Προφήτη Δανιήλ 3-5 και Πλαταιών, Κεραμεικός
Παραστάσεις: Από 5 Δεκεμβρίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00
Εισιτήρια: 15€ (φοιτητικό, ανέργων, άνω των 65 ετών και ΑΜεΑ 12€)



Ο Γιώργος Νανούρης διασκευάζει για το θέατρο και σκηνοθετεί «Το βιβλίο της Κατερίνας» του Αύγουστου Κορτώ, με τη Λένα Παπαληγούρα στον ομώνυμο ρόλο και τον Λόλεκ να την συνοδεύει μουσικά επί σκηνής live. Στην παράσταση, που συζητήθηκε και αγαπήθηκε όσο λίγες, συμμετέχει και ο Γιώργος Νανούρης. Για λίγες παραστάσεις, μέχρι τις 12 Ιανουαρίου.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v