Η «Σκακιστική Νουβέλα» επιστρέφει στο Θέατρο Πορεία

Ο μονόλογος του Στέφαν Τσβάιχ που εξερευνά τα όρια του ανθρώπινου μυαλού επιστρέφει στο θέατρο Πορεία σε σκηνοθεσία Μαριλίτας Λαμπροπούλου για έξι μόνο παραστάσεις.
Η «Σκακιστική Νουβέλα» επιστρέφει στο Θέατρο Πορεία
Η Σκακιστική Νουβέλα, η παράσταση που ξεκίνησε το 2013 στο Φεστιβάλ Αθηνών και επαναλήφθηκε πέρυσι στο θέατρο Πορεία, μετά από τη μεγάλη αποδοχή που είχε από κοινό και κριτικούς, επανέρχεται τον Δεκέμβριο, στο θέατρο Πορεία, για λίγες μόνο παραστάσεις.

Βασισμένη στο ομώνυμο κλασικό έργο και κύκνειο άσμα του Στέφαν Τσβάιχ, με μοναδικό ερμηνευτή τον Γιάννη Νταλιάνη, σε σκηνοθεσία Μαριλίτας Λαμπροπούλου, η παράσταση, με έντονη και ασυνήθιστη πλοκή, θέτει ερωτήματα για τη διανοητική ελευθερία του ανθρώπου και τον αγώνα του για επιβίωση.

Ο ήρωας του έργου, κρατούμενος των ναζί, κλεισμένος στην απόλυτη απομόνωση, στο δωμάτιο ενός πολυτελούς ξενοδοχείου, για να μη χάσει τα λογικά του δοκίμασε κάτι παράλογο: Να διασπάσει το εγώ του σε λευκό και μαύρο και να παίξει σκάκι με τον εαυτό του ή μάλλον εναντίον του εαυτού του.

Τώρα, ελεύθερος πια, σε ένα υπερωκεάνιο στον Ατλαντικό, βασανίζεται από ένα ερώτημα «Μπορεί ένας άνθρωπος να ξεπεράσει τα σημάδια του παρελθόντος;» Θα επιχειρήσει ο ίδιος να δώσει την απάντηση, με φοβερό κίνδυνο.

«Όλα τα γεγονότα είναι ρεαλιστικά, αλλά η ιδιαίτερη φύση τους τα κάνει να μοιάζουν συμβολικά καθώς αποκτούν μια απόκοσμη συμμετρία. Ο πόλεμος γίνεται σκάκι, το παιχνίδι του σκακιού πόλεμος και η εξωτερική συνθήκη μιας Ευρώπης διχασμένης και αγριεμένης γίνεται εσωτερική συνθήκη ενός ανθρώπου που δεν καταφέρνει να κρατηθεί από την λογική του, παρά διχάζεται με τον πιο ύπουλο τρόπο», αναφέρει το δελτίο τύπου της παράστασης.

Συντελεστές παράστασης:
Μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου
Δραματουργική επεξεργασία – Θεατρική διασκευή: Θοδωρής Τσαπακίδης, Γιάννης Νταλιάνης, Μαριλίτα Λαμπροπούλου
Σκηνοθεσία: Μαριλίτα Λαμπροπούλου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ιφιγένεια Ντούμη
Μουσική – Ηχητικός σχεδιασμός: Σταύρος Γασπαράτος
Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Ερμηνεύει: ο Γιάννης Νταλιάνης
*Η παράσταση πρωτοπαρουσιάστηκε υπό τον τίτλο Λάθος Κίνηση στο Φεστιβάλ Αθηνών το 2013.
Info:
Σκακιστική Νουβέλα
Θέατρο Πορεία
Τρικόρφων 3-5 και 3ης Σεπτεμβρίου 69, πλατεία Βικτωρίας, τηλ: 2108210991, 2108210082
Από 1 Δεκεμβρίου 2016 ως 5 Ιανουαρίου 2017
Κάθε Πέμπτη στις 21.30
Εισιτήρια: 12€, φοιτητικό, νεανικό, ανέργων 10€
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v